hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Corespondenta din Budapesta

HA5KDQ - BKV contest station - JN97LN

De vorba cu Marozsán Miklós HA5OM seful si Pregitzer Ernő HA5ZD secretarul clubului

László Hadnagy YO5AEX

In capitala ungara, Budapesta, in sectorul VIII, langa stadionul MTK, pe calea Salgótarján, se gaseste Radioclubul BKV. Amplasamentul de concurs al clubului se afla in sectorul II pe dealul Hármashatár, la 515 metri altitudine. Am dorit sa-i vizitez pe radioamatorii de la BKV- Intreprinderea de Transport din Budapesta. De la colegul si prietenul Alex HA7YO (ex. YO5AML), am retinut ca saptamanal, in fiecare miercuri, dupa amiaza, este zi de club. Ma deplasez la club.

Din apropierea garii Nyugati iau troleibuzul 72 al BKV-ului pana la calea Thököly unde se gaseste si Ambasada Romaniei in R.Ungaria. Continui drumul cu tranvaiul 1 pana la stadionul MTK. Aici este arena echipei de footbal MTK Hungária, cu o capacitate de 12.700 spectatori, care poarta numele cunoscutului jucator Hidegkuti Nándor (1922-2002) component al fostei echipe de aur a Ungariei. Terenul este dotat cu instalatie pentru nocturna. Echipa de footbal MTK Hungária este acum pe locul 5 in Campionatul tarii.

Urmeaza cladirea cu etaj, apartinand BKV-ului, la parterul careia sunt incaperile care servesc drept sediu pentru Radioclub. Pe usa de la intrare este logoul BKV al intreprinderii.

In prima incapere, de la intrare, un grup de radioamatori asezati in jurul unei mese poarta discutii. Pe masa sunt reviste pentru radioamatori editate in Ungaria si alte tari. Imi retine atentia dotarea incaperii. O masina manuala pentru taiat si indoit table subtiri, un strung de masa pentru ceasornicarie, o masina de gaurit verticala, menghine, cateva truse de lacatuserie si multe altele, alaturi de aparate de masura si control stivuite, antene, profile si tevi pentru constructia de antene. Pe o masa de birou, documente, un log, telefonul si un transceiver in standbye acordat pe canalul simplex S21 (145,525 MHz) pentru comunicare cu colegii care nu se deplaseaza la sediu pentru intalnire.

Intr-o alta incapere, bine echipata cu echipament pentru radiocomunicatii, este locul pentru conversatia mea cu Dl. Marozsán Miklós HA5OM presedintele clubului si Dl. Pregitzer Ernő HA5ZD secretarul clubului. Dupa schimbul reciproc de amabilitati imi exprim dorinta de a afla cat mai mult despre acest cunoscut si renumit radioclub HA5KDQ din Budapesta.

HA5KDQ - BKV CONTEST STATION - JN97LN Radioclubul BKV are 65 de membrii (radioamatori din capitala si provincie) si utilizeaza in trafic indicativele: HA5KDQ (cel mai cunoscut), HA5KDX, HA5BKV si indicativul special HA5A.

Preocuparile colectivului sunt orientate in directia construirii si modernizarii echipamentelor, trafic si competitii in unde scurte si unde ultrascurte, cursuri pentru tineret, intretinerea sediilor si a amplasamentului de concurs precum si activitati economice care sa asigure autofinantarea. Nu exista finantare de la stat si nici din partea BKV-ului, Intreprinderea de Transport din Budapesta.

Trebuie amintit ca din activitatile economice proprii, in ultimii 3-4 ani, s-au cheltuit pentru dotarea cu echipamente industriale si tehnica de calcul cca. 1.500.000 Ft (6.000 Euró).

Lasand de o parte problemele de ordin financiar, gestionate de managementul clubului, rezultatele obtinute pe plan international in concursuri sunt de exceptie. Echipa de la HA5KDQ a fost declarata cu 2 ocazii drept Echipajul anului, detine 12 titluri de campion mondial, de 9 ori consecutiv (1989-1997) sunt campioni mondiali la IARU in unde scurte. Intr-o alta incapere pe langa diplomele si medaliile castigate sunt expuse trofeele "Floarea de Mina" castigate in anii 1971 si 1974.

HA5KDQ - BKV CONTEST STATION - JN97LN Amplasamentul de concurs al HA5KDQ se afla intr-o cladire veche, construita din piatra, folosita in anii 1930-1940 drept hangar pentru planoare si repararea planoarelor. Aici sunt amenajate mai multe incaperi pentru cazare, bucatarie, anexe si statiile de concurs. Nu exista personal de deservire. Toate activitatile administrative si tehnice sunt realizate de membrii clubului si famiile acestora in mod benevol. Coditiile de cazare si lucru sunt foarte bune. In exterior se gasesc pilonii pentru multe antene.











HA5KDQ - BKV CONTEST STATION - JN97LN Acesti piloni, pe care sunt amplasate antenele statiei de radioamator, gazduiesc antenele inchiriate unor firme particulare si prestatori de servicii Internet, ca relee de retranslatie, pe baza de Contract de prestari de servicii. Aceasta este o sursa importanta pentru realizarea de fonduri banesti.

Radioamatorii folosind indicativul HA5BKV, participa la Serbarile campenesti organizate de Intreprinderea de Transport din Budapesta (BKV), la Baza sportiva, in luna mai (Majális) si luna iunie (Júniális) a fiecarui an.

Am fost placut impresionat de cele auzite si vazute la Radioclub. Le-am multumit gazdelor pentru ospitalitate si le-am dorit mult succes in speranta ca ne vom revedea si reauzi in trafic ori in competitii. Am pornit spre casa cu gandul ca voi reveni.





Budapesta, la 30 aprilie 2005.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 1-5-2005

9271

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2005-05-03 07:49:12 (ora Romaniei)
  • Interesant articol; e bine de stiut ce fac si cum se descurca altii. As fi curios sa stiu care sunt acele activitati economice proprii de care se vorbeste in articol... Poate mai aflam cate ceva.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "HA5KDQ - BKV contest station - JN97LN"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact