hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Radioclub sibian în 2024 – YO6KME

Avîrvarei Andrei YO6TJJ

Puțin despre trecut

Cel mai probabil nu pot reproducere o istorie fidelă a radioamatorismului sibian pentru că nu sunt din Sibiu și nu m-am documentat încă despre acest subiect, suficient de mult, dar acesta poate fi un subiect de interes pe viitor, poate pentru revistă sau în genral pentru documentat. Cert este că sub formă organizată, cu întâlniri recurente, radioamatorii sibieni nu s-au mai întâlnit de mulți ani, în număr mare. YO6KAL a fost indicativul radioclubului sibian de pe Str. Independenței 10, Sibiu, care a încetat să mai funcționeze (din diverse motive știute sau mai puțin știute...) prin anii 2005-2007, din amintirile unor radioamatori sibieni. Mai multe tentative de re-autorizare și diverse întâlniri mai mici sau mai mari au avut loc de atunci, ultima fiind la un sediu în incinta universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Inginerie, în anii 2018-2019. Dintre cei mai vechi din grupurile de radioamatori YO6KAL: Roșca Petru-YO6ER, Andrei Buta-YO6XK, Marius Naicu-YO6PNM, Stelica Fuerea-YO6PEG, Mihai Motoașcă-YO6BCV, din ce pot eu menționa acum și pe care îi cunosc sau i-am cunoscut personal.

Situația actuală

Fără să insist prea mult pe partea istorică pentru că atât m-am documentat momentan, aș dori să descriu situația curentă.

Acum mai bine de 4...5 săptămâni discutam cu Andrei Buta-YO6XK, cu Vlad Ionescu-YO6LZP, cu Lucian Mutulescu-YO6ZO dar și cu mai mulți radioamatori din Sibiu mai vechi sau noi, printre care Sorin Arcaș-YO6CRO despre faptul că doresc să mă mobilizez să contactez pe toți cei ce mă pot ajuta să găsim o modalitate să avem din nou un radioclub. Pe ce m-am bazat când am pornit acest demers? Pe câteva argumente obiective și pe câteva resurse existente. Voi începe cu resursele materiale disponbile (deci știam că se poate face, pentru că există infrastructură):

  1. indicativ existent YO6KME – al asociației (ONG) la care sunt președinte din 2015 (Asociația Clubul Micilor Electroniști)
  2. sunt posesor de indicativ cl. I-a – eliberat de Ancom Cluj Napoca, acum mai mulți ani, cred că 2017...
  3. compania pe care o dețin are spațiu închiriat destul de potrivit pentru început pentru un sediu de radioclub – respectiv 180+mp utili, complet mobiliat și funcțional cu toate utilitățile (sală de ședințe, birouri și laborator R&D)
  4. antenă montată la sediu – nu foarte performantă dar nu este un compromis (EFHW 5 benzi versiunea scurtată, pentru 80m, cu fir DXWire Premium, Bal-Un 300...400, 64:1) plus DoubleBazooka pentru 20m, J-Pole 2m/70cm YO9FNP, și ceva pentru CB și SpiralLoop 80m pentru recepție doar..
  5. parcare privată care poate găzdui 10-15 mașini luni seara, de la 18:00-20:00 când ne întâlnim noi (am decis ulterior că aceasta ar putea fi ziua de întâlnire săptămânală)
  6. zeci de PCB-uri industriale pentru foarte multe proiecte ce pot fi realizate (transceivere monoband, multiband, instrumente de măsură și diverse accesorii...) – pe care le-am fabricat în timp în decursul anilor și care NU au mai fost plantate decât în puține exemplare
  7. componente electronice noi și NOS, foarte multe, disponibile pentru radioclub
  8. stații de lipit și infrastructură de acest tip (unelte de lipit și dezlipit, inspecție etc.)

Argumentele obiective legate de existența din nou a unui radioclub ar fi:

  1. suntem printre puținele orașe mari din țară care nu mai au radioclub (există cel de la Academia Forțelor Terestre Sibiu, YO6KNW, dar cu acces limitat și program special de academie / militar)
  2. este nevoie de un spațiu de întâlnire și socializare pentru cei cu această pasiune nobilă
  3. interesul pentru construcții și experimentare este tot mai scăzut și un spațiu organizat pentru această pasiune ar încuraja mai mult partea practică (tehnnică și competitivă/sportivă) a hobby-ului
  4. un asemenea cadru organizat poate face parte dintr-un program de incluziune socială pentru cei mai în vârstă, pensionari sau nu, care au nevoie de preocupări și să fie incluși în programe de activități de acest tip
Ideile acestea și multe altele le aveam de mai mult timp în minte, au fost câteva tentative de mobilizare dar am tot amânat această inițiativă, datorită activităților profesionale și chestiunilor de familie... Dar cum am menționat, discutând cu mai mulți radioamatori telefonic, în Sibiu, am primit tot felul de răspunsuri. Cum nu mă descurajez prea ușor când fac un proiect, am încercat să conturez o mică strategie și plan de acțiune.

Zis și făcut, am contactat pe fiecare radioamator pe care îl știam, din Sibiu, telefonic sau prin rețelele sociale cerându-i să participe la prima întâlnire la sediul radioclubului, existent deja (Calea Turnișorului 36, Sibiu, 550136). Printre altele, i-am cerut fiecăruia permisiunea de a fi adăugat într-un grup de WA constituit pentru acest demers. Evident a fost nevoie să formulez un mesaj standard pe care l-am trimis tuturor celor interesați sau posibil interesați, inclusiv prin email. Plus o indicație de locație exactă (prin rețelele sociale / share location).

Prima întâlnire a avut loc pe data de 28/03, la sfărșit de Martie și de săptămână și am fost 8 prezenți dintr-un grup de WhatsApp de aproximativ 12. De atunci grupul a crescut constant, ajungând la peste 28...

Niște observatii interesante:

  • la prima întâlnire am primit deja numeroase contacte de radioamatori pe care nu îi știam, din Sibiu – peste 10 extra față de lista ce o avema eu (thnx Emil Nistor – YO6PQG)
  • am aflat de fapt că în decursul ultimilor 6…7 ani peste 10 radioamatori din afara Sibiului s-au mutat aici sau în împrejurimi
  • oamenii sunt mai mult decât interesați să participe la astfel de întâlniri și să socializeze, să contribuie și să ajute
  • suntem de toate vârstele, o echipă omogenă aș putea spune
  • în grupul de WhatsApp suntem peste 27 de membri și particparea săptămânală (suntem abia la a 3-a întâlnire) este de aprox. 60-65%

După ce ne-am cunoscut mai bine în primele 2 întâlniri deja la a 3-a am început să definitivăm în mod concret acțiuni să ne ajutăm între noi și să ne origanizăm mai bine. Dintre acestea, principalele obiective:

  1. să ajutăm ne-radioamatorii să obțină indicativ radio și autorizație prin solicitarea către ANCOM Cluj-Napoca a unei sesiuni de examinare (și re-examinare) la Sibiu – 5 radioamatori ne-autorizați și cel putin 5 cu cerere de re-examinare pentru o clasă superioară de emisie
  2. ajutor material și fizic în construcția de antene HF la cei ce nu au încă această posibilitate (deja YO6IIZ este primul ajutat)
  3. mobilizare de grup în principalele concursuri HF & VHF – inițiator YO6XK-Andrei BUTA
  4. problematica re-translatorului de echo-link etc.
  5. ajutor pentru a intra în posesia de QSL-uri pentru cei interesați, direct la radioclub
  6. modalitate de extra-auto-finanțare radioclub prin re-direcționarea celor 3.5% din impozit
  7. punerea la dispoziție a unui fișier cu toate materialele disponibile gratuit la radioclub etc.

Acestea sunt principalele obiective stabilite acum la început, mai sunt și altele mai mici dar toate concură la buna desfășurare a activității de radioclub și suntem încrezători că se va întâmpla asta. Acum ne mobilizăm să împărțim responsabilitatea internă între noi pentru a stabili: cine se va ocupa de amenajarea spațiului înainte de întâlniri, cine se va ocupa de ordinea de după întâlniri, de protocol (apă, suc, gustări…), cine deschide și închide sediul după întâlniri, cine va coordona grupul de WhatsApp etc. Sunt diverse responsabilități care ajută la funcționarea bună și armonioasă a unei astfel de organizații.

Nu mă voi lungi prea mult în acest articol, vom mai reveni cu actualizări de radioclub lunile următoare pe măsură ce vom aveam noi rezulatate și reușim să ne mobilizam să ne ajutăm, să construim, să participăm în concursuri și să consolidam comunitatea. Aș vrea să închei prin a menționa că eu personal dar mai ales prin firma roWaves Technologies punem la dispoziție pentru radioclub, în mod gratuit:
  • acces (în program) la spațiul de întâlniri (săli separate de ședințe / pregătire Morse etc).
  • acces la stația radio dedicată cu birou de stație
  • acces la antenele de pe clădire (modeste momentan...)
  • acces la o bază de date și sute de componenente pentru construcții (tranzistori, R/C, diode, inductanțe și cam tot ce ține de constrcuția de receptoare și transceivere etc... – chef de construcții și chef de muncă să fie ?
  • PCB-uri gratuite pentru diverse proiecte pentru cei fără stații radio HF sau care doresc să construiască (gratuit am oferit 3 x PCB-uri RadioBebek 40m SSB TRx YD1JJJ și ZOI-40 x 1 buc. – până acum...)
  • carcase și materiale similare și accesorii
  • multe alte resurse materiale, pentru ca lucrurile să se întâmple...

Am vrut să pun la dispoziție acestea tocmai pentru a depăși impedimentul de: lipsă bază materială, lipsă spațiu, lipsă finanțare, lipsă antene etc. E adevărat, în viitorul apropiat va trebui să găsim alte noi soluții dar o perioadă rezonabilă de timp activitatea poate fi acoperită prin infrastructura existentăd deja, care nu este deloc neglijabilă. Colegii de radioclub au început construcția transceiverelor a căror documentație și cablaje le-au primit săptămâna trecută, la ultima întâlnire lunea, de la 18-20, la sediul menționat.

Luni acum pe 29 aprilie vom fi deja la a 5-a întâlnire.

73 de YO6TJJ și întreg colectivul de radioclub - YO6KME

Membri participanți:


Andrei Buta YO6XK (Sibiu)
Vlad Ionescu YO6LZP (Avrig)
Marius Naicu YO6PNM (Agnita)
Dorin Antonovici YO6RXV (Sibiu)
Sabin Stimer YO6SRS (Sibiu)
Andrei Murariu YO6AMA (Sibiu)
Teo Pavel YO6TEO (Sibiu)
Casian Filigean YO6CSY (Sibiu)
Ovidiu Scridonesi YO5AAA (Sibiu)
Negrea Viorel YO6CBC (Sibiu)
Dorin Ioan Marcu YO6IIZ (Sibiu)
Stelian Fuerea YO6PEG (Sibiu)
Nistor Emil YO6PQG (Sibiu)
Lucian Mutulescu YO6ZO (Sibiu)
Marinică Bobârnilă YO6OAS (Sibiu)
Cătan Mihai Andrei YO6MAC (Fantanele, Sibiu)
Andrei Avîrvarei YO6TJJ (Sibiu)
Octavian Mitrea (n.r.) (Sibiu)
Ionut Doroftei (n.r.) (Sibiu)
Mircea Ivan (n.r). (Copșa Mică)
Dan Mârza (n.r) (Sibiu)

Avîrvarei Andrei YO6TJJ

Articol aparut la 2-5-2024

2169

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Sorin - YO7CKQ (yo7ckq) la 2024-05-03 17:53:18 (ora Romaniei)
  • Ce înseamnă un om tânar cu idei și inițiativă, FELICITĂRI!

  • Postat de Mircea - YO6POK (yo6pok) la 2024-05-03 21:50:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari prieteni!
    Ma bucur de initiativa voastra,vad ca sunteti multi membri de la inceput.
    Bafta ,cu 73 de la YO6POK,Mircea.

  • Postat de David - YO6FNF (yo6fnf) la 2024-05-04 15:32:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari si la cit mai multe intilniri,si de ce nu si pe calea undelor!73 de yo6 fnf David.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2024-05-04 15:37:43 (ora Romaniei)
  • Sunt bucuros ca ati luat "microbul" de la YO6KNW privind reinfiintarea unor radiocluburi! Succes!
    73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2024-05-05 19:07:09 (ora Romaniei)
  • Tare, felicitari
    Dan , yo3gh

  • Postat de Mircea - YO3XX (yo3xx) la 2024-05-06 16:39:32 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru initiativa, viitorul suna bine hi!
    73 Mircea YO3XX
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2024-05-06 22:18:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari, Andrei, pentru initiativa si pentru inchegarea unui colectiv de radioamatori in Sibiu. In perioada 1992-1995 cat am locuit in Sibiu nu am reusit acest lucru, desi am incercat. Sibiul era divizat in acea perioada in doua sau poate trei factiuni de radioamatori, iar eu in naivitatea mea am incercat sa ma inteleg cu toata lumea. Fiind insa prieten cu radioamatorul X, atrageam dispretul radioamatorului Y, care nu-l suporta pe X si tot asa. Singurul succes a fost reactivarea clubului YO6KNW de la Institutul Militar de Transmisiuni (cum se numea pe atunci) si initierea concursului Cupa Transmisionistului. Trecut-au anii...

    73 de Ciprian N2YO

  • Postat de Mihai - YO7LHN (yo7lhn) la 2024-05-08 15:09:05 (ora Romaniei)
  • Omul sfinteste locul!!!!!
    73 de YO7LHN

  • Postat de Stan Mihail - YO7DIG (yo7dig) la 2024-05-10 14:52:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari si succes in tot ce faceti ...73!

  • Postat de Milan - YO8BDW (yo8bdw) la 2024-05-12 20:52:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari Andrei ! Articolul este prezentat ca o realizare personala dar lucrul cel mai important, poate constitui un scenariu viabil in conditiile in care Radiocluburile sustinute de stat scad ca numar si activitate. Radioclubul de la Sibiu, in noua forma, a avut norocul unui pol fix dar am vazut in afara si caz de radioclub puternic fara sediu. Toata dotarea clubului era in custodie la membrii clubului, acasa. Intrunirile se tineau cu sfintenie in fiecare saptamana in spatiu inchiriat, democratie maxima.Clubul avea cumparat un trailer pe care se monta pilon cu antene directive si rulota.Echipamentul era carat pe pasunea unui fermier radioamator cu tractorul. Orizont radio 360 grade, America la vest, Europa la Est, zgomot minim.Fiecare stia ce are de adus, ce are de facut. Radioamatorii tineri erau sprijiniti prin imprumutarea a 2-3 transceivere mai vechi. Fiind situat intr-o zona sa-i zicem rurala, fiecare avea acasa un atelier pentru eventualele constructii (se faceau prezentari de aparate realizate), clubul ajuta cu aparatura scumpa, nerentabila de cumparat.In alte tari din Europa am vazut si alte variante, viabile si ele.
    Concluzie: In momentul in care vom fi aruncati in apa, vom incepe sa dam din maini! Pana atunci recomand citirea atenta a articolului sau macar vizionarea unui curs de inot online (Hi!).
    P.S. Radioclubul de mai sus fiind in tara preponderent catolica exista un borcan de sticla de 3 kg cu eticheta "For Tea and Cookies". Ceainicul cu apa clocotita era "On the House" dar la sfarsitul sedintei continutul borcanului era contabilizat si trecut in caietul de venituri si cheltuieli, alaturi de sponsorizari, donatii etc..
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian - YO6SSW (yo6ssw) la 2024-05-14 20:35:59 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru reusita! Asta este intradevar cel mai dificil aspect: aducerea oamenilor la un loc. Nu pot decat sa sper ca o initiativa asemanatoare va lua nastere si la Brasov!

  • Postat de Zsolt - YO5PCP (yo5pcp) la 2024-06-26 13:10:01 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Sper si eu ca o astfel de initiativa va (re)lua nastere si la Baia Mare.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioclub sibian în 2024 – YO6KME"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact