hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Aventura microundelor

Mircea Bochis YO5AXB

M-am gîndit să scriu acest nou articol legat de microunde pentru că spre marea mea bucurie primesc semnale din ce în ce mai des despre încercările de a depăși banda de 2,4 GHz din multe locuri din țară și dorința de a atinge acel 10 GHz care pentru mulți înseamnă un ideal la care este ușor de privit dar greu de ajuns.

Desigur că zâmbesc când aud aceste lucruri pentru că pentru mine banda de 10 GHz este acum ca banda de 3,5 MHz când trebuie să mă întorc de la 241 GHz din nou la 10 GHz dar îmi provoacă în același timp un mare entuziasm faptul că din ce în ce mai mulți radioamatori din YO sunt fascinați de ideea microundelor. Pot să spun că merită făcut acest pas spre cunoaștere și că tot ce se întimplă după 10 GHz este complet altfel decât suntem obișnuiți în benzile clasice.

Pentru mine au fost absolut fascinante expedițiile europene de microunde organizate de un grup de australieni condus de amicii mei VK3XPD și VK5KK, au fost lecții de învațare, experiențe de neuitat care te fac să înțelegi ce se întîmplă în aceste benzi și cum funcționează ele pentru că în niciuna din benzile de peste 10 GHz un QSO nu este asemănător cu ceea ce cunoșteai înainte.

Eu făceam parte din echipă cu Ernie HA5ED și Wolfgang OE3WOG și împreună cu celelalte echipe practic am străbătut munții din aproape întreaga Europă în fiecare an alegând alte trasee. Din păcate COVIDUL a blocat totul și aceste expediții au încetat. Sper că aceste expediții să reînceapă cît mai curînd pentru că au fost experiențe de neuitat în care s-au stabilit recorduri de distanță, studii de propagare pentru fiecare bandă în parte, s-au descoperit lucruri care în afara acestor QSO-uri reale ar fi fost imposibil de descoperit.

În aceste expediții se lucra extrem de rar sub banda de 10 GHz. Recordurile mele de distanță sînt 207 km în 5,7 GHz... 506 km în 10 GHz... 78 km în 24 GHz... 107 km în 47 GHz... 78 km în 76 GHz... 35 km în 122 GHz și 800 metri în 241 GHz. Practic în fiecare din aceste benzi am echipament dublu pentru a putea face cît mai multe QSO-uri de învățare și promovare pentru radioamatorii care nu posedă asemenea exhipamente.

Acesta a fost și motivul pentru care am invitat radioamatori YO să se deplaseze la mine în localitate în perioada concursurilor pentru a organiza expediții în deplasare, expediții cu mai mulți particianți din aceeași locație astfel încît și în aceste benzi să se poată întocmi clasamente și un motiv în plus pentru experiențe noi radio.

QSO-urile realizate pe reflexie pe ploaie sunt lucruri de neuitat în banda de 10 GHz și extrem de rar în cea de 24 GHz. Sunt printre privilegiații care au reușit un QSO cu reflexie pe ploaie în banda de 24 GHz. Picăturile de ploaie au un diametru de 3 mm atunci cînd se formează și devin un reflector ideal pentru undele cu lungime mai mare de 10 ori decât ele adică exact pentru banda de 10 GHz, reflexia pe ploaie în 24 GHz necesită condiții extrem de speciale de formare a picaturilor de ploaie la dimensiunea ideală pentru a provoca reflexia.

Fiecare bandă are caracteristicile ei, dacă banda de 10 GHz și cea de 24 GHz adoră ploaia în 76 și 122 GHz, dușmanii de moarte sînt apa și oxigenul care se comportă ca un atenuator extrem de puternic, frecvența de rezonanță a apei și a oxigenului fiind foarte apropiată de 76 și 122 GHz.

Transverterele pînă în 47 GHz le-am construit singur, iar restul de 76, 122 si 241 GHz le-am cumpărat de la DL2AM. În 10 GHz am construit pînă acum 5 transvertere din care unul este montat pe o parabolă solidă de 7 metri în California și se fac ușor QSO-uri cu el in SSB.

Cu toate aceste lucruri fascinante și încă multe altele vă veți întâlni dacă treceți de 10 GHz. Deci se poate să fie făcute home made dacă aveți cunoștințele tehnice necesare și aparatură de control sau există varianta de cumpărare de la DL3AM si DB6NT. Eu am trecut acest pas și vă aștept și pe voi.

Vă prezint câteva filmulețe din timpul acestor expediții pentru a vă familiariza cu ce se întimplă.

https://www.youtube.com/channel/UC9zDKQUCMfUFmL_d-VgYrOw/videos

73, Mircea - YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 25-3-2024

1719

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Bela Bartha - YO5TP (yo5tp) la 2024-03-30 10:30:22 (ora Romaniei)
  • Felicitarii Mircea ,pentru realizarile deosebit de interesante in domeniul MICROUNDELOR,si pentru efortul fizic si financiar.Am avut placerea sa particip la invitatia TA la la QSO-uri deosebit de interesante in 47 si 76 Ghz.Sper ca in sezonul 2024 sa pot participa la realizarea de QSO-uri la distante cat mai mari in domeniul 1,2 la 10 GHz.
    Pregatesc SETAPUL ,avind la baza ICOM 905.
    Ar fi binevenita o baliza in 10 GHz.
    Mult succes in continuare si multa sanatate Mircea !
    Cu stima si respect, Bela YO5TP

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2024-03-30 14:56:04 (ora Romaniei)
  • Multumesc Bela, nu inteleg de ce nu introduci acele QSO-uri pe care le-am facut impreuna din acelasi amplasament YO-HA in clasamentul YO pentru benzi lucrate.Am fost impreuna la Sistera de unde am lucrat primele QSO-uri cross-border YO-HA cu HA5ED si OE3WOG in benzile de 47 si 76 GHz.Din pacate a fost o zi cu multa umezeala si nu am reusit si QSO-uri in banda de 122GHz.Daca sinteti mai multe indicative in Cluj si in zona pe 10 GHz pot sa va pun la dispozitie o baliza.Poate faci o deplasare in aceasta primavara in Maramures sa facem si prima legatura YO-YO in banda de 47 GHz,este caraghios am legaturi in 47 GHz cu tari europene si nimic in YO...HI,HI..73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2024-03-31 18:22:55 (ora Romaniei)
  • Recitind articolul am observat ca i-am gresit indicativul amicului meu Wolfgang,nu este OE3WOG ci OE4WOG si fac astfel corectia de rigoare,73,Mircea,YO5AXB.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Aventura microundelor"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact