hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Să facem cunoştinţă cu Gheorghe (George) Poncu YO2MAB

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe vremea când se publicau revistele Radiocomunicaţii şi Radioamatorism, editate de Federaţia Româna de Radioamatorism, am citit mai multe articole scrise de George YO2MAB şi de aceea, am dorit ca să ne prezinte activitatea lui ca radioamator, fiind convins că are ce să ne povestească.

Gheorghe (George) Poncu YO2MAB

YO3CCC: Data şi locul naşterii?

YO2MAB: M-am născut la Arad în data de 6 mai 1955, botezat Gheorghe Poncu (pentru toţi George).

YO3CCC: Cum si când aţi aflat despre undele radio?

YO2MAB: În clasa a VIII-a am avut şansa de a avea un maistru instructor la „mâini îndemânatice” care prin lucrări practice ne-a arătat ce înseamnă curentul electric, am construit un pistol de lipit, pe care şi azi îl mai folosesc. Cu un coleg de generală, Atanasiu, am început sa ne jucam cu receptoare cu galenă, pirită naturală. Un alt coleg, Sandu, ştiind ce facem ne-a spus să mergem la el acasă, că tatăl lui se ocupă de radioamatorism. Acela a fost dl. Aurel Ciurea YO2-476, unul din cei mai renumiţi receptori (nu avea voie să fie şi emiţător). M-a îndrumat ca în luna septembrie (1970) să caut Radioclubul Orăşenesc YO2KAM de pe strada Blajului nr. 3, unde voi găsi sprijin de la radioamatori.

YO3CCC: Dar despre radioamatori când aţi aflat?

YO2MAB: În septembrie 1970 am avut ocazia de a cunoaşte o parte din radioamatorii din judeţul Arad.

YO3CCC: Când aţi devenit radioamator?

YO2MAB: M-am înscris la cursul de radioamatori, unde am avut parte de cei mai buni: YO2BT Toth Ladislau (Tochy Baci) pentru telegrafie, trafic, construcţii şi altele; Szegedy Ştefan YO2BZ pentru tot ce însemnă electrotehnică.

Alături, am avut pe Karacsonyi I. YO2BJ, Rusanda Octavian YO2AYD, Laszlo YO2AHW, Sandu Roveanu YO2II (toţi SK), Tuş Nicolae YO2ATY (cel mai vechi fost radioamator în viaţă în Arad). Am fost acceptat şi îndrumat de ei ca şi un „copil vitreg/orfan”. Aceeaşi soartă au avut şi o parte din colegii mei: Guzei Iosif (Sepi - Neamţul) YO2-10017/AR = YO2MES şi F5VMH (ex YO6BKG) Grădinariu Teodor. Din păcate, despre ceilalţi nu am informaţii.

În anul 1972 în presa locală şi pe panoul de onoare a oraşului a fost publicat un articol despre activitatea radioclubului YO2KAM şi fotografiile de la aceasta adresa.

În anul următor, am convins vreo 7 colegi de la Liceu Industrial Arad (profil TCM) să se înscrie la cursurile de radioamatori.

YO3CCC: Aţi fost mai întâi receptor şi apoi aţi devenit radioamator de emisie?

YO2MAB: În anii ´70 se cereau minim 500 QSL-uri confirmate şi erau greu de făcut, mergeam la club, unde stăteam la rând, să apuc la staţie, la recepţie. Avantajul era îndrumarea primită cum să asculţi şi să operezi în trafic.

În 1973 am participat împreună cu Sepi YO2-10017/AR la Campionatul Naţional de Radiogoniometrie - Câmpulung Muscel – antrenor Receanu Zoltan YO2AGD, fără rezultate deosebite. În 1974 am participat împreună cu YO2-10017/AR Sepi la 1974 - Participare la Campionatul Naţional de Radiogoniometrie - Monteoru Buzău – antrenor YO2ATY Tuş Nicolae.

Păi, ce pretenţii puteai avea de la nişte receptoare Cora modificate, faţă de cele mai profesionale. Instructajul l-am făcut la Gurahonţ, unde instructori i-am avut pe Moţ Petru YO2ALK şi Receanu Zoltan YO2AGD.

În toamna anului 1975, ratând examenul la facultate, am fost încorporat pentru şcoala de gradaţi la grăniceri în Timişoara. Normal, am încercat să rămân în zona Aradului, aşa că peste 3 săptămâni eram declarat inapt şi mutat la transmisiuni; acasă la locotenent am făcut un sistem de tras perdele cu motoraşe de ştergătoare de parbriz.

La transmisiuni, am fost al XI-lea din 10, deşi ştiam telegrafie, la terminarea stagiului de pregătire, am avut şansa de a ajunge centralist la Curtici (20 Km de Arad) şi nu frontierist la sârbi.

În 1977 am fost admis la Facultatea de Mecanică Timişoara şi primul pas a fost să mă pun cu burta pe carte (am avut în spate câteva luni ca muncitor lăcătuş-mecanic la Întreprinderea de Vagoane Arad).

După ce primul an de facultate a fost super OK, toamna am căutat radioclubul din Timişoara să reiau activitatea şi să dau examen pentru emisie.

Dar... când am ajuns acasă la Arad, mama mi-a spus că au fost în vizită 2 „băieţi cu ochi albaştri”, am primit o „invitaţie” pe care nu am onorat-o şi m-i se interzice orice activitate de radioamatorism; au căutat prin debara, care era amenajata pentru a fi utilizata pentru staţia mea radio, dar nu avea echipamente şi era plină cu catrafusele mamei. Mai târziu, a venit şi înştiinţarea de la poştă prin care se retrage autorizaţia. C’est la vie !!! Am avut pe cineva care a trebuit să furnizeze o listă de „victime” conform procedurilor vremii.

Am mai ajutat radioamatorii din Arad, la diverse acţiuni, cel mai adesea de cărăuş.

Între anii 1982-2020 am fost inginer proiectant şi apoi cercetător în domeniul vagoanelor de călători şi marfă. Sunt „tatăl vitreg” al boghiurilor de tip Y32R, licenţă franceză, pentru vagoane de 200 şi 160 Km/h.

YO3CCC: Aţi avut de la început indicativul YO2MAB?

YO2MAB: În anul 1971 am primit indicativul de recepţie YO2-10080/AR. În aceea perioadă am schimbat de mai multe ori domiciliul, dar am rămas cu o autorizaţie care a fost ruptă de pe perete ce către „băieţi cu ochi albaştri”.

În toamna lui 2003? am aflat că se dă examen de radioamatori la localul Perla Mureşului (veşnicul sediu al radioclubului). Am trecut pe acolo să mă întâlnesc cu vechii radioamatori, dar ... am ieşit cu examenul de clasa a IV-a dat şi apoi şi luat. Aşa a reînceput activitatea de radioamator. Am primit indicativul YO2MAB.

Menţionez, că în anul 2022, am primit, cu sprijinul radioamatorilor şi radiocluburilor din Ungaria, indicativul HA2MAB (HI!).

Apoi, pe rând, am dat toate examenele, până la clasa a I-a.

YO3CCC: Cu ce aparatura aţi debutat ca radioamator, iar acum cu ce lucraţi?

YO2MAB: Ca receptor, am încercat să-mi construiesc un receptor propriu, iniţial cu lămpi şi apoi cu tranzistoare. Nu uit că în comerţul socialist un tranzistor, indiferent de tip, costa 63,5 lei, 10% din salarul mamei.
Preamplificator Moonraker MRP-2000 - 25-2000 MHz
Zetagi P 27-1
Receptor Scanner Receptor Scanner Icom IC-R20
Transceiver 144 or 432 MHz Kenwood TM-231
Icom
Alinco DR-135
QYT KT-8900
vreo 10 modele de Motorola GM
Handy Yaesu VX-7R
Anytone
TYT MD-390G
Wouxun KG-UVD1P
vreo 5 modele de Baofeng
vreo 15 buc Motorola GP-300 pe 70 cm
Transceiver all mode & band Yaesu FT-847
Icom IC-706MKIIG
Yaesu FT-817ND
Transceiver CB Danita MARK 5
Intek H-520 Plus
Alan 95 Plus ...

YO3CCC: Ce antenă (antene) aţi avut când aţi devenit radioamator?

YO2MAB: Orice sârmă.
Comerciale:
Antenă mobil: MFJ-1020C; Proxtel PRO-X1; Harvest RH-10M; HAR-7700 x 3;
Antenă portabilă cu jumătate de undă neacordată 50Ω 10W cu bandă unică 80M-10M
Antenă portabilă Mini-ANT 20W QRP HF 5MHz-55MHz
Antenă verticală dualband: Hy-Gain V-42R; Diamond X-510; Diamond X-50; Diamond X-30
Antenă 3 MHz – 30 MHz: Diamond W8010 şi W3DZZ
Antenă 144 MHz: EcoAntenna 4 elemente;
Antenă verticală 3 MHz – 50 MHz: Hy-Gain 18AVT/WB-S;
Antena tuner: Daiwa CNA-2002 ; MFJ-929; LDG AT-200Pro; LDG Z-817; ATU-100 by N7DDC
Homemade:
- cea mai practică şi folosită - antenă verticală 3 MHz – 30 MHz: băţ de pescuit de 10 m din fibră de sticlă, cu balun 1:4 sau 1:9
- antena Slinky, din arcuri;
- antena T2FD,
- diverse tipuri de dipoluri pentru portabil
- antenă 144 MHz: Yagi cu 10 elemente;
- antenă 432 MHz: HB9CV homemade şi Yagi cu 10 elemente
- antena 23 cm: G3JVL şi horn-feed din bidoane

YO2MAB: Lucraţi numai în fonie?

YO2MAB: Numai în fonie.

YO3CCC: De ce nu lucraţi şi în telegrafie?

YO2MAB: După cum am specificat, în primii ani de radioamatorism am lucrat şi în telegrafie, apoi am abandonat.

YO3CCC: Aţi participat in concursuri?

YO2MAB: Da, dar foarte puţin din cauza lipsei antenei la domiciliu.

YO3CCC: Din ce amplasament aţi lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO2MAB: În general, am testat la şes, în diverse amplasamente, echipamentele pregătite pentru concurs, dar cam atât.

YO3CCC: Sunteţi pasionat de diplome şi QSL-uri?

YO2MAB: Aş fi, dar din cauza condiţiilor, numai ce apuc în portabil, am lucrat o perioadă în WWFF cu indicativul special YP2WFF, acum nu, nu mai reprimesc indicativul.

YO3CCC: Cu ce antene vreţi sa va mai dotaţi?

YO2MAB: Am încercat tot felul de sârme (antene), în general pentru portabil, având aparatură de măsură corespunzătoare:
- analizor antenă: Anritsu Site Master Cable & Antenna Analyzer + Spectrum Analyzer S332E
- un MFJ-269
- 3G Vector Network Analyzer 4.3 Inch Display S-A-A-2 NanoVNA-F V2
- analizor de spectru Tinysa Ultra de 4 inchi Analizor de frecvenţă portabil TINY SA 100 kHz-5,3 GHz
- pot să încerc şi experimentez orice tip de antenă (doar în portabil).

YO3CCC: Vă plac modurile de lucru digitale?

YO2MAB: Nu, nu am încercat.

YO3CCC: Ce îmi puteţi spune despre întalirile radioamatorilor de la Pecica?

YO2MAB: În luna mai a anului 2004, fiind în vizită, cu Samu YO2BUU, la Doru YO2LFP, Iani YO2LIE şi Bela YO2BYD la Pecica, la o bere, s-a discutat ce plăcute şi frumoase sunt întâlnirile radioamatorilor din Ungaria. Am scos laptopul şi am scris o adresă către Primăria din Pecica, prezentând avantajele organizării unei întâlniri internaţionale de radioamatori, inclusiv promovarea oraşului.

Peste câteva săptămâni s-a aprobat ţinerea "Simpozionul şi întâlnirea transfrontalieră a radioamatorilor de la Pecica" în luna septembrie şi apoi în luna mai a anilor următori. În 2024 se vor sărbătorii 20 de ani la prima întâlnire. Mulţi ani am fost organizator al acestei întâlniri.

PS: Primarul oraşului Pecica, dl. Antal Petru este din 2005 radioamator cu indicativul YO2MHA.

YO3CCC: Ce ne puteţi povesti despre site-ului PRO RADIO ANTIC ?

YO2MAB: În 2008, am fost membru fondator al site-ului PRO RADIO ANTIC - Asociaţiei Colecţionarilor Aparatelor Radio din Romania. Am avut în colecţia personală 45 de aparate de emisie şi/sau recepţie militare, fiecare alt model, din România, URSS şi Ungaria. Din păcate, a trebuit să vând colecţia din lipsă de spaţiu de depozitare/expunere.

YO3CCC: Cand aţi participat la „Zilele porţilor deschise”?

YO2MAB: În 11 mai 2010 am participat la Zilele porţilor deschise ale Şcolii nr. 22 – unde am prezentat echipamente de radio emisie-recepţie militare şi am susţinut elevii radioamatori prezenţi, pentru aşi prezenta activitatea.

YO3CCC: Când v-aţi „înbolnăvit” cu YOWFF?

YO2MAB: Pe 30 mai 2011 am dat în boala YOWFF – "Un început în ......... YOFF-019 - Cum se transformă un picnic în activare YOFF?"

Am lucrat circa 14 entităţi de faună şi floră, în judeţele AR, BH şi CJ.

YO3CCC: Articole aţi publicat?

YO2MAB: Fiind continuu interesat de noutăţi, în 03 august 2013 am publicat un articol despre utilizarea "Stick-ului USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR", care conţinea pentru prima dată toate comenzile explicitate şi centralizate. https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=901

YO3CCC: Ce colaborare aţi avut cu Radioclubul Oraşului Békéscsaba (HA8KWG)?

YO2MAB: În perioada 25-26 mai 2007, doi membri ai Radioclubul Oraşului Békéscsaba (HA8KWG) au fost într-o vizită de prietenie (HA8IG, HA8MP) în România, la Arad şi întâlnirea radioamatorilor de la Pecica (YO2KBB). După întâlnirea HAM, au vizitat atracţiile oraşului, îndrumaţi de mine, YO2MAB. Ţin să menţionez că Radioclubul Oraşului Békéscsaba (aparţine de Liceul Industrial de Electrotehnică - Trefort Ágoston Szakképző Iskola) a câstigat prin colaborarea cu radioclubul din Arad, două proiecte europene de finanţare a activităţii.

Programul comun al Radioclubului Oraşului Békéscsaba şi al Radioclubului Arad în perioada 29-31 mai 2009 – organizatorii HA8IG Imre şi YO2MAB George, au susţinut împreună o prezentare la grupul şcolar Csiky Gergely din Arad. Am electuat legături ATV pe 23 cm, de pe vârful Şiria cu comuna Pâncota, circa 27 Km.

În 21-23 mai 2010 - Radioclubului Oraşului Békéscsaba (HA8KWG) şi Asociaţia Radioclubul Judeţean (YO2KBQ), organizatorii HA8IG Imre şi YO2MAB George, au susţinut împreună o prezentare la grupul şcolar Csiky Gergely din Arad.
https://www.qsl.net/ha8kwg/foto_kep/bemutato/arad/isk3/ardbem03.html
https://www.qsl.net/ha8kwg/foto_kep/talalkoz/pecska/2010/pcsk2010.html
https://www.qsl.net/ha8kwg/foto_kep/kulfoldi/pancota/pancota2.html

Pe 23 iunie 2012 am încercat să organizez o întâlnire internaţională la marginea Aradului, în pădurea Ceala, Balta Măltăreţ, dar am avut circa 25 de radioamatori din Ungaria şi vreo 10 din Arad, fiind sabotat de chiar arădeni, care au răspândit zvonul că nu se ţine.

YO3CCC: La activităţi ale Asociaţiei Salvatorilor Voluntari ASV aţi participat?

YO2MAB: Pe data de 27 iulie 2014, la invitaţia Asociaţiei Salvatorilor Voluntari ASV-RESCUE-TM din Timişoara (coordonator Szenasi Eugen) împreună cu radioamatorii de la radioclubul YO2KQT (coordonator Popa Gigi YO2MTG) am participat în cartierul Fabric din Timişoara, la un exerciţiu de alarmare şi intervenţie în cazul unui seism de gradul 6,2 pe scara Richter. https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=970

Cu ocazia întâlnirii radioamatorilor la Pecica din 2015, ca şi completare am organizat cu Primăria Pecica, Grupul de pompieri Voluntari Pecica, Crucea Roşie filiala Pecica şi Salvatorilor Voluntari ASV-RESCUE-TM din Timişoara, o simulare de situaţie de urgentă, cutremur, salvare şi acordare de prim ajutor răniţilor.

23 mai 2015 - Pregătirea întâlnirii radioamatorilor cu Asociaţia Rescue-TM

23 mai 2015 - Asta a fost şi aşa a decurs întâlnirea radioamatorilor
https://www.youtube.com/watch?v=VmyEXsonyUw
https://www.youtube.com/watch?v=sK4gWIALDck

În 14 iulie 2016 am participat cu radioamatorii la acţiunea "Pădurea 2016" din comuna Moneasa, Arad cu scopul de a asigura comunicarea în situaţii de urgenţă, alternativă oferită de radioamatori, exerciţiu de evaluare, într-o zonă muntoasă, în vale, fără posibilitatea de comunicaţii telefonice.
https://youtu.be/aeAokkHIWpI
https://youtu.be/sCUfPHwbhkk
https://www.radioamator.ro/info.php?id=619

În zilele de 22-23 iulie 2015 am participat cu radioamatorii – şi coordonat comunicaţii alternative, la "Simularea unui accident aviatic" la Tauţ, judetul Arad, la invitaţia ISU Arad împreună cu Comandamentul Situaţiilor de Urgenţă.
https://youtu.be/uSiyvov9wdM
https://www.radioamator.ro/info.php?id=521

În 2017, prin dorinţa de asociere a mai multor persoane reprezentând activităţi şi asociaţii implicate şi solicitate în cazuri de situaţii de urgentă se pun bazele Asociaţiei Teritoriale de Acţiune Civică Arad – cu scopul asigurării unui sprijin alternativ în caz de situaţii de urgenţă pentru ISU. Menţionez că făceau parte 5 colonei ISU în rezervă, un aport de cunoştinţe şi experienţă important. Eu, ca membru fondator, reprezentam radioamatorii, cu radioclubul YO2KAM – autorizat ANCOM.

Pe 11 iulie 2017, pe West TV Arad (post local de televiziune) am prezentat câte ceva despre radioamatorism şi situaţii de urgenţă "Radioamatorism şi situaţii de urgenţă"

În perioada 21 septembrie - 21 noiembrie 2017, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, a desfăşurat o consultare publică privind radioamatorismul pentru situaţii de urgenţă. Am trimis răspunsuri la chestionarul dat, cu argumente şi exemplificări, în "Sinteza răspunsurilor primite la consultarea publică privind radioamatorismul pentru situaţii de urgenţă" apar ca Asociaţia Teritorială de Acţiune Civică Arad sau "un respondent", aproape la toate subiectele s-au preluat şi prezentat părţi din răspunsurile mele.

YO3CCC: În implicarea în cursurile de pregătire pentru examenul de radioamatori, ce ne puteţi spune?

YO2MAB: În perioada noiembrie 2017 - aprilie 2018 am organizat un curs de pregătire pentru examenul de radioamatori de 26 ore predare şi mai multe de practică pe teren, trafic radio, cu staţii radio.

Au fost 2 sesiuni de examinare extraordinară la Arad, fiecare cu peste 15 participanţi şi rezultate foarte bune (nu mai am datele exacte). Au fost participanţi din Arad, Bihor, Timiş, Hunedoara şi chiar Bucureşti. Am avut 5 pompieri de la ISU Arad.

Am reluat organizarea de examene şi pregătirea teoretică on-line, pentru cea practică cu deplasare pe teren.

02 noiembrie 2022 – Rezultate sesiunea extraordinară Arad - 14 prezenţi – 14 admişi, participanţi din AR şi BH.

21 februarie 2023 - Rezultate sesiunea de examinare în vederea certificării radioamatorilor, Arad – 21 prezenţi – 18 admişi, participanţi din AR, BH, BZ, CJ, MH, TM, chiar şi un român venit din Germania (admis clasa a II-a)

YO3CCC: La ce alte activităţi de promovare a radioamatorismului aţi mai participat?

YO2MAB: 25 iulie 2023 - Prima zi de colaborare între Clubul Sportiv de Radioamatorism Arad YO2KAM şi Crucea Roşie subfiliala Pecica, Salvamont Arad şi Cercetaşii României Arad. Am fost chemat să prezint membrilor de la Crucea Roşie Pecica, la tabăra de copii de la Moneasa a activităţii de radioamatorism, radio-orientare în teren, despre sondele meteorologice şi găsirea lor pe bază de GPS.
https://pecicanews.ro/tabara-crucea-rosie-pecica-la-moneasa-galerie-foto/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2443463362490138&set=pcb.2443464675823340
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2443466882489786&set=a.238285566341273
https://www.facebook.com/photo?fbid=2444093875760420&set=pcb.2444094049093736

23 august 2023 – Am organizat 3 zile de prezentare a activităţii de radioamatorism, de către Asociaţia Club Sportiv de Radioamatorism Arad YO2KAM, cu ocazia zilelor Aradului. S-au făcut demonstraţii de legături radio pentru promovarea WCA - Cetatea Aradului, Palatul Administrativ adică Primăria şi Palatul Cultural.
https://www.facebook.com/photo?fbid=10220700776222531&set=pcb.10220700776622541 href="https://www.facebook.com/photo/?fbid=2463078560528618&set=pcb.2463078007195340">https://www.facebook.com/photo/?fbid=2463078560528618&set=pcb.2463078007195340
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2462894193880388&set=a.238285566341273

În perioada apariţiei Revistei Radiocomunicaţii şi Radioamatorism am publicat circa 10 articole despre activitatea desfăşurată de radioamatorii din judeţul Arad.

Din anul 2015 am o colaborare tacită şi constantă cu ISU Arad, pentru verificarea, întreţinerea, execuţia de antene pe US şi echipamente de transmisiuni radio. La sfârşitul lunii octombrie 2023 am ajutat la montarea noului echipament militar şi antena primită. Dl. colonel de la transmisiuni ISU este deja radioamator, Mihai YO2MIS

YO3CCC: Despre „radiosonde” când aţi devenit interesat?

YO2MAB: În 2020 după vizitele repetate la târgurile de radioamatori din Ungaria, am auzit şi devenit interesat de "radiosonde".

Un balon meteorologic, cunoscut şi sub denumirea de radiosondă, este un de balon din cauciuc umplut cu heliu, pentru mare altitudine, până la ~35 km, unde balonul se spage) care transportă un modul de recepţie poziţie GPS şi emisie GPS şi date despre temperatură, umiditate şi/sau presiunea atmosferică, din poziţia în care se află în acel moment. Din variaţia în timp a poziţiei (latitudine, longitudine şi altitudinii) se poate determina viteza instantanee a sondei (deci a vântul) şi viteza de urcare/cădere a sondei. Toate aceste date, inclusiv codul de identificare a sondei, este transmis prin intermediul unui emiţător cu frecvenţa cuprinsă între 400 şi 430 MHz (alocate internaţional şi fiecărui centru meteorologic de lansare (în România la Bucureşti, pe frecvenţa de 403,921 MHz, tip RS-41).

Aşa că pe data de 15.02.2020 am creat grupul "RadioSonde România" pe Facebook, pentru a unii alţi amatori din România şi din lume, cu astfel de preocupări. La ora la care scriu aceste rânduri sunt înscrişi 281 membri români şi străini. Eu fac parte cam din toate grupurile Europene.

Până acum am recuperat circa 96 buc. sonde, dispersate conform celor mai de jos. Majoritatea sunt lansate de la Szeged, câteva de la Budapesta, câte una de la Belgrad şi Nikinci (Serbia) şi una recentă de la Zadar – Croaţia – peste 555 km in linie dreaptă.

Pe 17 iulie 2021 la Mako (HA) am prezentat "Atacul sondelor meteorologice asupra radioamatorilor" o mică prezentare a radiosondelor.
https://www.facebook.com/groups/1489948604495443/permalink/1934152113408421/?mibextid=oMANbw
https://www.facebook.com/groups/1489948604495443/permalink/1931039880386311/?mibextid=oMANbw

Din păcate, la Târgovişte am vrut să prezint această lucrare, dar din "bunăvoinţa" secretarului federaţiei nu s-a putut.

Pe 15 iulie 2023 la întâlnirea radioamatorilor de la Mako am prezentat "Reutilizarea baloanelor meteorologice" în scopuri radioamatoriceşti – 3 balize pe 70 cm autorizate ANCOM. (https://www.ancom.ro/uploads/links_files/Callbook_repetoare_16_10_2023.xlsx) şi generatoare de semnal test, înlocuitor de emiţător vânătoare de vulpi pe 70 cm.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2436646823171792&set=pcb.2436639236505884

YO3CCC: Ce alte pasiuni mai aveţi?

YO2MAB: De câţiva ani, colecţionez insigne şi însemne militare şi civile legate de radiocomunicaţii. Le prezint pe la întâlniri.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2436776456492162&set=pcb.2436639236505884
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2436776496492158&set=pcb.2436639236505884

YO3CCC: Am văzut că sunteţi pasionat şi de întâlnirile radioamatorilor.

YO2MAB: Din 2003 am început să particip la aproape toate întâlnirile de radioamatori din estul Ungariei (mai apropiate) şi Burabu Budapesta. Aşa am ajuns să cunosc foarte mulţi radioamatori din Ungaria, dar şi din Serbia, Croaţia, Cehia, Slovacia, Germania, Austria, Olanda, Belgia, Franţa, Ucraina, etc. care au fost şi ei prezenţi. Întâlnirea repetată a fost benefică.

Am fost 4 ani la rând şi am participat la o tabără de radioamatori (peste 25 de ani) la Vésztő, Békés, Ungaria.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1009827025853786&set=pcb.1009895605846928
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1246945188808634&set=pcb.1246946072141879
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2167947733375037&set=pcb.2167947826708361

Aici, chiar, în numele radioclubului, am câştigat locul 3 din 54 participanţi la concursul de ceaune.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1889832734519873&set=pcb.1889764817859998

YO3CCC: La Friedrichshafen aţi fost? Bănuiesc că nu puteaţi să scapaţi o asemnea ocazie.

YO2MAB: În vara lui 2023, am avut şansa ca ON4AVM Thomas Verebelyi, din Mechelen, Belgia, pe care îl cunoşteam de câţiva ani de la târguri şi tabere, m-a invitat (sponsorizat) să mă duc cu el la Târgul radioamatorilor de la Friedrichshafen (o săptamână cazare la cort) şi apoi la el acasă în Belgia, tot o săptămână. A fost o "excursie" fenomenală, am cunoscut radioamatori cu care am vorbit pe bandă, sau consultat tehnic pe Facebook. Am fost acasă la câţiva radioamatori din Belgia şi Olanda.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2418960731607068&set=pcb.2418961161607025
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2425907514245723&set=pcb.2425916047578203

YO3CCC: Radioclubul unde este afiliat?

YO2MAB: În 2023, în dorinţă de a putea activa în cadrul FRR ca şi radioclub recunoscut cu CIS, am fost nevoiţi să trecem de la forma de organizare de Asociaţie la cea de Club Sportiv, realizat în juridic în luna iulie 2023.

Gheorghe (George) Poncu YO2MAB

Avem 24 de membri activi şi simpatizanţi din judeţ. Clubul păstrează vechea denumire moştenită, din generaţii în generaţii, de YO2KAM – primele atestări documentate în revista Radioamatorul nr. 1 din 1957, coperta III, sub "A.V.S.A.P. Oraşul Arad".

Acum urmează obţinerea de Certificatului de Înregistrare Sportivă şi afilierea la FRR.

YO3CCC: Ce aparatură aveţi la Radioclub?

YO2MAB: De la înfiinţarea Clubului Sportiv, am montat un repetor R7 care are şi Rolink.

Avem în pregătire de montare un Rolink pe 70 cm la Arad, I-gate pentru APRS pe 144.8 MHz şi ROLA TTGO pe 70 cm. Repetor digital DMR pe 70 cm şi 2 m. Trei balize de semnal (din sonde meteorologice) pe 70 cm. Toate acestea sunt autorizate ANCOM

Sistem de recepţie şi urmărire a sondelor radiometeorologice şi retransmitere la https://s1.radiosondy.info/
Echipamente
Amplificatoare RM KL300P; Zetagi B300-PS; Sommerkamp PA100; TC-300
Amplificator construit de HA8RM 800 W US – documentatie publicată în Almanahul Rádiótechnika évkönyv 2000


SWR Meter: REDDOT 2015 Digital SWR Meter HF; Surecom SW-102 100-520 Mhz ; Surecom SW-33 100-520 MHz Digital VHF/UHF SWR & Power; DF2475; Körting
Balun: LDG RBA-4:1;
Balunuri homemade cu diverse rapoarte de transformare: 1:1; 1:2, 1:4, 1:6, 1:49, 1:64
Microfon masă: Icom SM-8; Yaesu MD1-C8
Modul Tracker cu GPS încorporat SainSonic AP510 APRS Stabil 1W 144.8 MHz, Termometru, Bluetooth, Suport card, TF APRSdroid
Echipament pentru ATV pe 23 cm (după IK1HGI – testat cu HA8KGW la Pâncota)
Diverse tipuri de receptoare pentru ARDF pe 80 m şi 2 m

YO3CCC: Aparatură mai construiţi?

YO2MAB: Am în construcţie mai multe amplificatoare:
- 1 amplificator de 400 W pe 144 MHz
- 1 amplificator de 300 W pe 432 MHz
- 1 amplificator de 200 W pe 432 MHz
- 1 amplificator de 140 W pe 1296 MHz
- 1 amplificator de 20 W pe 1296 MHz

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Despre pozele din album:
1. A doua autorizatie de receptor, rupta de pe afisier
2. Legitimatie radioamator 1
3. Legitimatie radioamator 2
4. Carausul YO2-10082 se pregateste de plecare de pe varful Carja
5. Caraus pentru radioamatori, gara Deva
6. Printre primele QSL-uri primite de la YO3JW, asta e
7. Radio 1970 YO2AM lectie trafic
8. Radio 1972 YO2KAM
9. Radio 1972 YO2KAM
10. Examen clasa a IV-a
11. Lucrul in portabil
12. Lucrul in portabil la Moneasa
13. Liceul Csiky Gergely Arad, prezentare radioamatorism – 21 mai 2010
14. Pecica – 21 mai 2010
15. Reclama
16. Banner
17. Colectia de ecusoane expusa la Mako
18. Colectia de insigne expusa la Mako
19. Prima tentativa de intalnire a radioamatorilor la Arad
20. Prima tentativa de intalnire a radioamatorilor la Arad, reprezentanti HA
21. Popularizarea radioanatorismului la Ineu, primarului
22. Popularizarea radioanatorismului la Ineu
23. Intr-o tabara de copii de la Crucea Rosie
24. Pregtire pentru examenul de radioamatorim la cabana Moltaretu
25. Prezentare echipamente de transmisiuni la o scoala generala
26. Prezentare echipamente de transmisiuni la o scoala generala
27. Prezentare radiosonde la Mako in 2020
28. Friedrichshafen, trei pieteni ON4AVM, YO2MAB, YU7AE
29. O parte din trupa YO2KAM la un ceaun radioamatricesc

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 10-2-2024

2479

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact