hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

O interfaţă simplă pentru moduri de lucru digitale

ing. Mihai STOCEC YO3AYX

1 Introducere

Traficul radio bazat pe moduri digitale necesită o legătură adecvată între etajele de modulare, respectiv demodulare, ale unui transceiver convenţional, şi aplicaţia “Digimode” rezidentă într-un PC. Arhitectura etajelor implicate în acest mod de lucru este prezentată în desenul următor:

Porturile interconectate, PC şi Transceiver, au sensibilitate ridicată şi din acest motiv sunt susceptibile la semnalele de mod comun care vehiculează între cele două echipamente.

Pe de altă parte, între echipamente se transmit comenzi în curent continuu cu nivele care nu trebuie să le defecteze.

Acest fenomen nu are loc, sau este mai redus în cazul staţiilor radio realizate în tehnologia SDR. Soluţia prezentată în acest articol se adresează staţiilor clasice, cu prelucrarea semnalelor IF si AF în etaje analogice.

Ideea, în această situaţie, este de a asigura transferul semnalelor şi comenzilor printr-o interfaţă cu izolare galvanică şi adaptarea tensiunilor de comandă care să îndeplinească dezideratele menţionate.

2 Realizare

Realizarea nu reprezintă o noutate ştiinţifică, este o soluţie, din mai multe posibile, şi care a fost testată pe staţia model FT897D de la YAESU obţinând rezultatele scontate.

Două tehnologii au fost aplicate:

  • Comenzile şi semnalizările au fost realizate folosind optocuploare
  • Semnalele de AF au fost transferate între echipamente prin transformatoare de bandă largă

Schema electrică a interfeţei este prezentată în figura următoare (imaginea mărită):

Transformatoarele au fost dimensionate conform articolului “Transformatoare de bandă largă pentru moduri digitale”, publicat în această revista de către autor.

Partea de comandă prezintă o particularitate şi anume:

Tensiunile prezente la porturile RTS şi DTR ale interfeţei RS232, conform standardului, au valori în plaja ±(3 – 15) Vcc. Aceste valori nu sunt acceptabile pentru optocuploare care au tensiuni de străpungere de 6-7 Vcc. Pentru rezolvare, am aplicat soluţia din figură care împiedică acest lucru când tensiunea DTR/RTS cade la -15V. Dioda de comutaţie, gen iN4148, are tensiunea de străpungere 70 Vcc şi care, împreună cu rezistenţele înseriate, coboară tensiunea la intrarea optocuplorului în regim de blocare, sub valoarea de străpungere.

O simulare cu LTSpice probează acest lucru conform graficelor de mai jos:

Soluţia este simplă şi la îndemâna tuturor celor pasionaţi de modurile digitale.

3 Bibliografie

  • Comunicaţii digitale – autor Cristian Colonati, YO4UQ, Editura N’Ergo 2004
  • Proiectarea transformatorului de bandă largă - autor Mihai Stocec, YO3AYX, www.radioamator.ro

ing. Mihai STOCEC YO3AYX

Articol aparut la 1-8-2023

1585

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2023-08-04 10:18:11 (ora Romaniei)
  • Schema se poate simplifica si mai mult, eliminand partea de comanda. La statia mea (FT-450 D) achizitionata acum trei ani folosesc functia DIG VOX (DIGITAL VOX) cu reglajul sensibilitatii in plaja 1---100. Transformatoarele le-am achizitionat de foarte multi ani de la Adelaida, am verificat acum si nu le-am mai gasit in lista. Cand lucram cu o statie mai veche, fara port de date (TS-130 S) foloseam mufele de microfon si difuzor suplimentar iar trecerea pe emisie se facea din VOX. Tot atunci imi facusem o aplicatie de log on-line pentru concursuri care transmitea cu vocea mea, folosind butoane cu functii predefinite. Creasem fisiere vocale cu alfabetul fonetic si cifrele "in clar" ori cu expresii de genul "apel concurs de YO4BKM", "73, succes", "QRZ de YO4BKM", "repeta controlul", "controlul meu este ..." apelate din butoane si continua preluand datele puse automat in log precum numarul de control si judetul. L-am folosit in putine concursuri, nu-mi placea pentru ca nu puteam adapta viteza de transmitere care era mereu aceeasi si mult prea monotona.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de MIHAI - YO3AYX (yo3ayx) la 2023-08-10 16:38:49 (ora Romaniei)
  • Buna ziua
    Multumesc mai intai pentru citirea articolului.
    Afirmatia este corecta si poate fi folosita de cei care au functia DIG VOX. Transformatoare 1:1 de 600 ohm nu am gasit nici eu in tara asa ca le-am luat de la Alibaba. Am adoptat aceasta solutie pt ca este disponibila borna Line la calculator, cu sensibilitate constanta, ceea ce laptopul initial nu avea. Se poate si cu transformatoare de retea dar nu redau bine frecventele peste 3000 Hz. Interesant modul de lucru cu fisiere vocale. Cred ca in concursuri sunt utile. Eu nu prea am lucrat trafic si nu am o experienta in acest domeniu. Felicitari.
    Toate cele bune
    Mihai YO3AYX

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "O interfaţă simplă pentru moduri de lucru digitale"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact