hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Observatii despre propagarea in 50 MHz(6m)

Dragoste si furtuni in magic band

Andrei Buta YO6XK

De multe ori în studierea unui fenomen pornim de la o observație prin care aflam de ce nu merge un lucru, poate apoi vom dovedi de ce merge și cum  merge...

      În perioada de început al pandemiei beneficiind de mai mult timp de stat la stație, am  putut să corelez câteva observații cu privire la fulgere și  propagarea în banda de 6m. Am avut noroc și de un an în care nu a bătut vântul si am putut tine antena pe casa (la Sibiu vântul bate 6luni de la West și celelalte 6 luni de la sud ...)

      În două cuvinte aș rezuma că: ÎN ACEASTA BANDA(6m) când se produc furtuni cu  fulgere  în zona  unde se produce furtuna se formează o bariera iar unda radio nu trece mai departe ..lucru valabil atât la emisie cât și la recepție .

   Pentru a dovedi acest lucru am urmărit timp de mai mulți ani propagarea în această bandă, am folosit :

https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=

https://www.blitzortung.org/en/live_lightning_maps.php   https://www.lightningmaps.org;

https://www.heywhatsthat.com/

Ca aparatură folosesc o stație Ft 100 care scoate cam 80-85w în 6m , un yagi de construcție și proiectare  proprie cu 7elemente  câștig cam 9dBD cu un vibrator tip bazooka .

Cea  mai mare problemă a mea este că locuiesc în Sibiu într-o groapă practic fiind înconjurat de munți care ajung și la 2000-2500m.

Cu gri este marcata zona care oprește semnalul iar partea colorata din poza este zona de vizibilitate directa.

Primele observații le-am „conștientizat „ la începutul  lunii iunie 2020 când am murit de ciuda că cei din Europa vestică lucrau americani în draci și eu nu auzeam nimic. 

Deoarece merg destul de mult pe munte și pregăteam o excursie am observat corelarea  frontului  de furtună care traversa Europa  și blocarea propagării spre America a stațiilor din Europa de est  era evidenta.

Așa că m-am pus pe urmărit și timp de câțiva ani am „salvat „ ecrane și am  încercat să stau la stație când se putea .......

La nici două zile iarăși propagare spre America și eu iarăși nu auzeam/vedeam nimic .

Apropo de văzut  nu prea sunt eu adeptul comunicațiilor digitale dar in 6m mai nimeni nu mai apare in SSB cu excepția unor concursuri .... am avut surpriza sa lucrez Nepal în 6m cu

    Ca să nu avem discuții inutile  singurul mod care îl accept în mintea mea este WSJT- JT65, pentru lucru EME  unde chiar trebuie să ști ce faci , iar puteri peste 1-2 kw pentru telegrafie (ca să nu vorbim de SSB) nu are chiar oricine !!!!

Așa că sâmbătă 13 iunie 2020 deoarece ala „micu” era în sesiune și eu trebuia să stau cuminte, nu tu excursii pe munte că dau exemplu prost, nu baie, nu caiac... am executat comanda soției : STAI cuminte la stație... vrei nu vrei execuți  comanda!!!!.

Pe la 7 CFR începe o deschidere spre Asia și lucrez vreo doi japonezi.  Pe harta din dreapta marcate cu puncte galbene vedeți doar câteva fulgere.

       

La ora 9 vad pentru puțin timp o stație din VK strig după  ea dar nu mă aude. La 85w cred că de mă auzea  urlam  prin casă ca un nebun .....

      

Observați că în zona  dintre Marea Neagra și Caspică începe sa se formeze un front de furtuna ... care termină comunicațiile spre Japonia. La ora 13CFR  situația e clară, sa format o zona de furtuna care trece prin  Turcia, Romania, Polonia ....

     

In imaginea de mai  jos  se vede limpede zona de blocare a comunicațiilor si formarea unor culoare  prin care cumva trece semnalul.

          

După ora 18 începe o oarecare deschidere spre America  iar lățimea frontului de furtună se extinde la sute de km iar cei din Europa de est  care au avut noroc au mai ciupit câte ceva dinspre America.

    

 

 

   

Pentru noi ca să lucrăm America ar fi trebuit sa scăpam de fronturile de furtuna din zona Germaniei și cumva cu noroc dacă furtunile din Munții Apuseni nu au cumva o dezvoltare prea mare pe verticala ....

         La început am crezut ca propagările acestea au fost ajutate de apariția unor straturi  de tip E-sporadic care au ridicat oglinzile de reflexie mai mult  dar din înregistrările de pe https://www.mmmonvhf.de/eseval.php  se pare ca sporadicul ar fi  fost spre vestul Europei și de dimineața.

     Lucru care nu ar explica deschiderile dinspre Asia dar neavând  datele iono-sondelor din Asia nu pot emite o părere exactă asupra modurilor de propagare din această direcție.

Adaug cu titlu informativ doua  ionograme din 13iunie 2020 de la Juliusruh din Germania .

        

Acum știind toate aceste lucruri am încercat să  îndrept antena spre  diverse direcții și așteptările nu mi-au fost înșelate.  De exemplu o legătura cu o stație din V51,

   

Este un lucru știut că fulgerele au două componente de desfășurare, una de la nor în jos spre pământ și  una din nor în sus spre ionosfera.

Înspre ionosfera se ridica așa  numitele „blue jets „ sau  jeturile albastre ...deasupra  lor se formează  red spirits =spiritele  roșii  iar ca tabloul sa fie complet deasupra lor sunt elfii ...... Toate acestea ajung pana la  altitudini de  maxim 300km...

Deci daca calculam o înălțime  de pana la  300 km  a  fulgerului  rezulta o zona de tăcere de maxim 4000km dar de obicei est cam de 1000km  din observațiile mele

                          

 

PARERI

1.     In functie de inaltimea la care ajunge fulgerul  zona de “ tacere –blocare” poate ajune pana  la 4000km dar deobicei  este undeva in jurul la 1000 km 

2.     Perioada optima pentru acest tip de propagare  pentru DX  este undeva din MARTIE   până în  mijlocul lui MAI  când  activitatea fulgerelor este mai  scazută

3.     Aparitia stratelor E ”sporadic” nu ajuta în mod neaparat (dar …uneori poate fi norocul care ne lipseste) propagarea la mare distanta în 50 MHz.

4.     Chiar daca MUF nu ajunge la 70 MHz  se poate  încerca să lucrezi dar cel  mai bine este ca MUF sa fie peste 90MHz  cam la jumătatea distanței pe care vrem să facem legatura …https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=E&

5.     Mai poate ajuta “o mică furtuna “ electromagnetica ....de obicei  “cam” în a doua sau a treia zi(de la momentul în care loveste pământul ) se  curbeaza cumva liniile de câmp magnetic care sunt de la NORD spre SUD sau le “întrerupe”  iar semnalul va trece mai ușor  peste ecuatorul electromagnetic …..

  

6.     Se pare că se formează din cauza furtunilor cu trăsnete  niște pasaje orizontale de blocare care în timp(luni) urcă sau coboară  pe latitudine în funcție de anotimp iar maximul se pare că este spre începutul-mijlocul lui iunie (Imaginea  din 20 aprilie 2022)

7.     Deoarece sunt un adept al PAPER -QSL mai jos vă prezint câteva qsl-uri  primite  chiar dacă acum e modă cu e-qsl ...dar nevestei care m-a lăsat la stație  nu pot sa îi arat e-qsl cu toate că și de la cele pe hârtie a zis ceva ce nu pot scrie .....

 

Andrei Buta YO6XK

Articol aparut la 31-5-2023

2350

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Florian - YO9GJX (yo9gjx) la 2023-05-31 22:56:20 (ora Romaniei)
  • Excelent articol.Cu excepţia programului rusesc Umbra n-am mai văzut până acum o astfel de abordare a fenomenului "blue jets". Bravo și foarte interesant.

  • Postat de Mugurel - YO7YN (yo7yn ) la 2023-06-02 20:56:04 (ora Romaniei)
  • Am avut ocazia sa vad materialul care a fost prezentat in premiera la intalnirea radioamatorilor de la Deva. Mi s-a parut foarte interesant faptul ca au fost puse cap la cap toate acele aplicatii, rezultatul fiind foarte bun si edificativ. La cateva zile am vazut ca este propagare ES in 6 metri. Atunci mi-am amintit de prezentare si am vrut sa verific observatiile din material. In partea de vest a Europei era furtuna serioasa si nu auzeam nicio statie din acea parte, desi vedeam ca dupa zona cu furtuna se desfasoara multe QSO-uri in SSB (am setat sa se afiseze numai SSB). Pana aici s-a confirmat ceea ce era prezentat, apoi am intors antena spre N-E si am facut citeva QSO-uri pe acea directie. Din nou s-au confirmat observatiile lui Andrei.
    Dupa opinia mea materialul este de un real folos tuturor radioamatorilor, fie incepatori fie avansati. Succes in continuare, Andrei!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Suta Ioan Ovidiu - YO2OS (yo2os) la 2023-06-04 20:51:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru munca depusa. Un material foarte bun rezultat in urma multor ore de studiu, observatii si lucru practic. Este un foarte bun ajutor radioamatorilor pasionati de lucrul in banda de 6m.

  • Postat de David - YO6FNF (yo6fnf) la 2023-06-22 22:38:07 (ora Romaniei)
  • Felicitari Andrei pentru ceea ce faci ,pentru munca depusa si deschiderea pe care o ai sa prezinti si celorlanti radioamataori din experienta ta.Ma bucur ca te-am cunoscut la Brasov inainte de anul nou 2023!Bafta in continuare,sanatate si multe bucurii!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Observatii despre propagarea in 50 MHz(6m)"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact