hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Istoria unei firme de familie

Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM

1. O legenda.

Cu aproape o jumatate de secol in urma, stand la o bere cu un prieten pasionat de legnde si pe care-l ascultam mereu cu placere, mi-a spus istoria unui armator olandez din ultima parte a sec. XIX caruia o intamplare avea sa-i schimbe radical soarta afacerilor pentru el si familia sa. Spunea prietenul meu ca acel armator ar fi avut doi fii, cel mai mare fusese pregatit din vreme sa preia afacerile familiei, celalalt, mai mic, a urmat studii tehnice devenind inginer, facea si el ce putea in cadrul firmei de familie, in general ca agent comercial. Prin anii 1890 fratele mai mare a aflat de la institutiile comerciale pe care le frecventa – ceva in genul camerelor de comert de azi – ca de la curtea imperiala a Rusiei a fost lansata o cerere internationala pentru electrificarea Palatului de Iarna din St Petersburg, lucru care i s-a parut a fi de interes. L-a intrebat pe fratele mai mic daca stie cum se fac becurile elctrice si i-a cerut sa-i puna la dispozitie liste cu tot ce trebuie pentru fabricarea lor, respectiv materiale, necesar de oameni, manopera estimata, utilaje, a facut o evaluare comerciala si a preluat cererea.

Aceasta a fost legenda companiei care sub numele familiei, PHILIPS, s-a dezvoltat de la o afacere de familie la finele sec. XIX la o mare multinationala azi. Folosind mijloacele de documentare de acum am incercat sa aflu cat adevar este in spatele acestei legende din care multe s-au confirmat.

2. Istoria companiei.

Conform [1], olandezul Frederik Philips, om de afaceri – se precizeaza ca era bancher cu sediul in Zaltbommel – a finantat cumpararea de catre fiul sau cel mare, Gerhard, a unei cladiri parasite in Eindhoven unde compania, fondata in 1891 – figura 1 – a început in 1892 sa produca lampi electrice cu filament din carbon.

  • Figura 1. Prima fabrica PHILIPS din Eindhoven, azi devenita muzeu
Nu am gasit motivul care l-a determinat pe batranul Philips sa finanteze aceasta achizitie, dar este clar ca pe atunci iluminatul electric patrundea pe continentul nostru. In 1884 Timisoara devenea primul oras european iluminat electric cu 731 de lampi electrice cu filament din carbon insirate pe 59 de kilometri de strazi [2]. Cererea de becuri electrice a crescut atat de mult incat a dus la infiintarea multor companii pentru fabricarea lor, in conditiile in care experienta industriala in domeniu era abia la inceput.

  • Figura 2. Bec cu filament gros (Lodygin)
  • Figura 3. Bec cu fialment filiform

Primele becuri aveau filamentul dintr-un baston gros si scurt din carbon (becurile Lodygin) care era incalzit pana la incandescenta, figura 2 [3]. Suprafata redusa de radiatie luminoasa si faptul ca necesitau curenti mari a dus la inlocuirea acestora cu becuri care aveau un filament filiform tot din carbon, mult mai avantajoase, figura 3 [4], acestea fiind si primele becuri fabricate in serie mare de compania PHILIPS. Becurile cu filament filiform din carbon s-au folosit si la noi in tara, le-am vazut prin filmele romanesti de epoca, se caracterizau prin aprinderea lor intarziata deoarece carbonul are coeficient negativ de temperatura si trece un timp pana se incalzeste la temperatura care asigura curentul nominal. Prin 1950-52 pe cand eram copil gasisem un bec ciudat prin podul casei (desi localitatea s-a electrificat in 1956) si, nepriceput cum eram atunci, l-am distrus. Semana cu cel din figura 3 dar nu stiu sigur daca era cu filament din carbon deoarece se fabricau si becuri asemanatoare dar cu filament metalic. Mai tarziu au aparut alte becuri mai perfectionate precum cele cu filament metalic spiralat, mai erau si becurile Nernst (cu element activ schimbabil), dar mai scumpe, becurile cu filament din carbon ramanand preferate de cei cu venituri mici datorita pretului lor redus, desi aveau un randament prost.

Compania Philips a avut un demaraj greu pana cand in 1895, după pierderi si aproape de faliment, l-a adus pe Anton, fratele cu 16 ani mai mic al lui Gerard care, in ciuda varstei sale de numai 21 de ani a inceput sa contribuie cu multe idei importante si afacerea de familie a început să se extinda rapid, ducand la infiintarea Philips Metaalgloeilampfabriek N.V. (Philips Metal Filament Lamp Factory Ltd.) la Eindhoven in 1908, urmata în 1912 de infiintarea Philips Gloeilampenfabrieken N.V. (Philips Lightbulb Ltd.) [1] punand astfel bazele multinationalei de mai târziu.

Apare radioul, in 1904 John Ambrose Fleming inventeaza dioda cu vid, in 1906 Lee de Forest inventeaza trioda folosita initial ca detector pe grila, abia din 1912 ca amplificator si oscilator, incepand era tuburilor electronice. Deoarece aveau tehnologii de fabricare apropiate de ale becurilor electrice, in anii 1920 compania PHILIPS incepe sa produca tuburi electronice cu vid, in figura 4 se arata o lansare de actiuni in 1928. Din inscrisul de pe actiune se poate intelege ca valoarea la purtator era de 1000 de guldeni, moneda nationala olandeza din 1279 pana in 2002, azi are paritatea de 2,20371 guldeni pentru un euro. Guldenul a fost cunoscut initial si ca florin, de aceea pe polita valoarea capitalului fix dar si distribuit in actiuni apare cu litera f in fata, devenit simbolul guldenului.

  • Figura 4. Actiuni Philips lansate in 1928, pe cand fabrica tuburi electronice in vid.

Si pentru ca tot am intrat putin in istorie, mai evoc aici rolul jucat de guldenul olandez in tara noastra. Dupa ce Principatele Romane au devenit independente in 1877 si s-a infiintat Banca Romaneasca, s-a cautat un nume pentru noua noastra moneda nationala. Fiindca guldenul era o modeda foarte puternica si mult cautata, multa lume de la noi o cunostea dupa efigia care arata un leu incoronat si o denumea in mod instinctiv “leu”. Datorita acestui renume si ca sa fie de bun augur, moneda noastra a fost botezata de atunci “leu” cu subdiviziunea de 100 bani si, la infiintare, era egala cu francul francez si cel elvetian, acest lucru fiind posibil datorita bursei de cereale care era la Braila. De aceea in limbajul comercial se mai folosea si denumirea de “franc”, ramasa pana azi doar cu numele. Si mai stiu bine ca prin anii ’20 ai secolului trecut bunicul meu, hangiu pe Valea Buzaului, a platit studiile unui frate mai mare al tatei, (telecomunicatii, la Liege), cu lei romanesti. Ca efect, hanul a avut mai tarziu prima centrala telefonica din zona, de tipul cu baterie locala cu sulfat de cupru (piatra vanata), zinc si baston de grafit, proprietarul devenind oficial si diriginte de posta.

Producand deja componentele de baza ale unui echipament de radio, compania incepe sa produca si aparate de radioemisie si receptoare, inclusiv pentru uzul populatiei. S-a remarcat ca prima companie care a produs incapand cu 1931 receptoare de radiodifuziune cu difuzorul inclus in carcasa, receptorul “Chapel”, desi pana atunci astfel de aparate erau construite fara o preocupare deosebita pentru estetica lor, figura 5, rolul functional avand prioritate.

  • Figura 5. Doua modele de radio Philips 1918 si Radio Chapel 1931

3. Alte realizari ale companiei PHILIPS in secolul XX [1].

- In 1927 Philips a inaugurat postul de radioemisie cu unde scurte PCJJ (mai târziu PCJ), caruia i s-a alaturat in 1929 o statie sora (Philips Omroep Holland-Indië, mai tarziu PHI), transmitand in olandeza, engleza, spaniola, germana in toata lumea. Emisiunile au fost intrerupte de invazia germana din mai 1940 care a folosit echipamentele pentru emisiuni pro-naziste sau olandeze sub control german. Cele doua posturi de unde scurte au fost nationalizate in 1947 sub numele de Radio Netherlands Worldwide.

- La inceputul anilor 1930 conducerea a decis ca fabricarea unui generator portabil de putere redusa ar ajuta la extinderea vanzarilor de aparate radio acolo unde electricitatea de la retea nu este disponibila iar furnizarea de baterii era incerta si scumpa. Inginerii s-au aplecat asupra unui motor aproape uitat, motorul Stirling, un motor cu piston foarte silentios si care functiona cu orice sursa de caldura, inclusiv caldura solara, opaitul sau lampa cu petrol. Variante miniaturizate (dar numai demonstrative) ale acestui motor functioneaza chiar si cu caldura generata de palma omului, dar furnizeaza o putere de fractiuni de Watt. Primul lor motor genera 16 W (alezaj 30 mm si cursa 25 mm), cel mai puternic a fost cunoscut ca „Setul Bungalow”, 200 W, alezaj 57 mm, cursa 27 mm. Productia a inceput în 1951, dar a devenit clar ca apariția radiourilor cu tranzistori, cu cerintele lor de putere mai reduse, a facut ca preocuparile sa dispara. In plus, motorul Stirling are un randament extrem de scazut.

- Aparatele de ras electrice Philips au fost fabricate din 1939 sub numele de Philishave, in SUA, se vindea cu numele de Norelco. Philishave a facut mult timp parte din gama de produse Philips.

- Al Doilea Razboi Mondial. La 9 mai 1940 Anton Philips si ginerele său Frans Otten, precum si alti membri ai familiei Philips au plecat in Statele Unite, luand cu ei o mare parte din capitalul companiei, reusind sa functioneze in USA pe tot parcursul razboiului. În același timp, compania a fost mutata (formal) in Antilele Olandeze pentru a o tine departe de germani. Frits Philips, fiul lui Anton, a fost singurul membru al familiei Philips care a ramas in Olanda, salvand vietile a 382 de evrei convingandu-i pe nazisti ca sunt indispensabili pentru procesul de productie la Philips. In 1943 a fost retinut de nemti in lagărul de internare pentru prizonieri politici de la Vught timp de cateva luni. Pentru actiunile sale de salvare a sutelor de evrei el a fost recunoscut de Yad Vashem in 1995 ca „Drepti intre Popare”. Fabrica Philips din Eindhoven a fost bombardata si avariata grav de RAF in decembrie 1942 si in martie 1943.

- In 1949, compania a inceput sa fabrice televizoare.

- In 1963 a lansat formatul de caseta audio compacta, avand un succes extraordinar devenind a doua mass-media alaturi de discurile de vinil folosite pentru a vinde muzica inregistrata. A urmat imediat ce se numeste “radiorecorder”, doi intr-unul.

- In 1972, Philips a lansat primul videocasetofon de uz casnic din lume (home video cassette recorder) in Marea Britanie, N1500, puteau inregsitra 30 sau 45 de minute. La concurenta cu Betamax, Sony și grupul VHS a realizat si benzi magnetice de 8 ore cu folosirea ambelor fete. Deoarece lucra numai in sistem PAL-color si numai in Europa iar japonezii aveau mai mult succes cu sistemele lor, Philips s-a alaturat Coaliției VHS [1].

- In 1982 Philips a făcut echipă cu Sony pentru a realiza un Compact Disc, care a evoluat in CD-R, CD-RW, DVD si Blu-ray, pe care le-au lansat impreună.

- In 1984 Philips a dezvoltat tehnologia de producția a circuitelor integrate in cadrul unei societati mixte cu ASM International, cu sediul in Veldhoven sub numele ASML, devenind principalul producator mondial de masini de produs cipuri, in detrimentul concurentilor Nikon și Canon.

- Din anii 1980 profitul PHILIPS a inceput sa scada, in 1990 compania a pierdut peste 2 miliarde de dolari (cea mai mare pierdere ale unei firme din istoria Olandei), problemele continuind si dupa 1990.

- În 1997 oficialii companiei au mutat sediul la Amsterdam schimbandu-i si numele in Koninklijke Philips Electronics N.V. In 1998 a creat un grup de afaceri pentru unitatea sa de semiconductori, cu sediul în Silicon Valley, pentru a fi un incubator de tehnologii și produse noi.

4. Philips in secolul XXI.

Secolul nostru i-a adus putine progrese pe linie tehnico-stiintifica, fiind preocupat mai mult de asocieri, separari, cumparari si vanzari de licente. Laboratorul de fizica a fost mult redus deoarece compania a încetat sa mai faca cercetare fundamentala in domeniul electronicii de larg consum. După doua decenii de declin, Philips parcurge o restructurare majora trecand de la electronice la echipamente medicale si isi propune sa imbunatateasca traiul a 2,5 miliarde de oameni pana in 2030. Acum, in plina criza, PHILIPS a anunțat in 2023 ca va desfiinta 6.000 de locuri de muncă din companie la nivel mondial in urmatorii doi ani, dupa ce a raportat pierderi de 1,6 miliarde de euro in cursul anului 2022 si facuse deja o reducere de 4.000 de persoane in octombrie 2022 [1].

5. Alte realizari PHILIPS

În 1913, la celebrarea a 100 de ani de independență a Tarilor de Jos, Philips a fondat Philips Sport Vereniging, cunoscut sub numele de PSV, club activ in numeroase sporturi, dar mult mai bine cunoscut pentru echipa sa de fotbal PSV Eindhoven. Stadionul Philips este unul dintre cele mai frumoase din Olanda datorita tribunelor apropiate de suprafața de joc, a unui teren excelent, facilitati pentru presa si relatiile de afaceri. Capacitatea sa este de 35000 de locuri, toate acoperite si incalzite.

In afara Olandei Philips a sponsorizat numeroase alte cluburi si evenimente sportive cum ar fi parteneriatul cu AT&T Wiliams, Philips Arena in Atlanta, Liga Națională de Baschet din Australia, echipa de rugby australian The Balmain Tigers. In afara sportului Philips mai sponsorizează Festivalul Internațional Monsters of Rock [1].

6. Totusi, legenda...

Am inceput cu o legenda auzita acum peste 50 de ani si revin la ea dupa ce am facut o prezentare extrem de succinta in raport cu enormul volum de date care se rafera la compania PHILIPS, dar printre care prea putine se refera la momentul de cand dateaza logo-ul firmei, cat priveste intelesul acestuia exista si mai putin. In articol logoul apare pe aparatul de radio Chapel in 1931 si consta din trei linii ondulate si doua perechi de stele dispuse simetric. Dupa [5], din care redau mai jos, forma exactă a emblemei marcajului Philips, așa cum se cunoaste astăzi, a fost definita în 1968, aceasta cuprinzand si numele companiei cu font si culoare. Inainte de această data au existat atat de multe variante incat este dificil de urmărit evolutia lor. Este insa clar ca stelele si liniile ondulate cuprinse intr-un cerc se folosesc de mai bine de noua decenii cu explicatia ca liniile ondulate ar reprezenta undele radio, stelele fiind becurile iar cercul globul terestru.

Prin 1925 liniile ondulate si stelele apareau pe diodele cu vid ale Philips si pe un dispozitiv de inregistrare a sunetului numit Philigraph iar din 1930 au fost reunite intr-un cerc pentru a incadra estetic deschiderea difuzorului aparatelor de radio. Cand a vrut sa inregistreze marca in strainatate s-a lovit de o companie chimica ce folosea cam aceleasi elemente. A fost nevoit sa le combine in 1938 cu un scut ca sa se poata deosebi si a fost inregistrat in 1948, fiind folosita pana acum [5].

Dar, in lipsa unor explicatii clare se poate imagina si altceva: liniile ondulate ar putea fi valurile marilor si oceanelor, stelele sunt folosite de navigatori iar globul terestru este lumea acestora. A existat vreun stramos care se ocupa cu navigatia?

Si mai existe o ipoteza care motiveaza, in principal, introducerea scutului, un semn obligatoriu in heraldica nobiliara: ansamblul ar fi servit drept stemă pentru aspirațiile nobile ale familiei Philips.

  • Primii Philips

7. Referinte.


[1] https://www.wikiwand.com/en/Philips
[2] https://evenimentulistoric.ro/primul-oras-din-europa-cu-strazile-iluminate-electricpermanent-era-din-romania.html
[3] https://electricianexp.com/39/ro/teoriya/istoriya-razvitiya-elektricheskogo-osveshheniya
[4] https://www.britannica.com/technology/filament-lamp
[5] https://www.dutchaudioclassics.nl/The_story_about_the_Philips_logo/

Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM

Articol aparut la 8-2-2023

2849

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2023-02-08 19:25:49 (ora Romaniei)
  • Interesant articol. Poate ar fi fost de interes sa se prezinte si activitatea acestei firme in industria noastra interbelica (fabrica de radiouri din Bucuresti.
    Multumesc. 73! de YO3FFF

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2023-02-09 08:22:36 (ora Romaniei)
  • Cristi, YO3FFF, mulțumesc pentru comentariu și completări.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Marcel - YO5YM (yo5ym) la 2023-02-09 17:39:36 (ora Romaniei)
  • Sediul este foarte aproape de aeroportul EINDHOVEN.
    Ieri (8 feb ) am admirat sediul si stadionul, dar nu stiam ca exista si un muzeu acolo. Voi cauta sa-l vizitez. Multumesc. de YO5YM

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2023-02-09 22:15:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Bine venita ideea. Astept cu placere si alte articole asemanatoare de spre firme plecate din garajul familiei care au evoluat exponential. As mentiona: Hewlet Packard, Rhode Schwartz, Rakon, Minicircuits, Varian...
    Ex:https://www.keysight.com/us/en/about/keysight-technologies-history.html
    73!

  • Postat de Zaslo Doru Emil - YO2AMU (yo2amu) la 2023-02-12 12:08:55 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant articol! Felicitari!

  • Postat de Adrian - YO2BPZ (yo2bpz) la 2023-02-19 09:17:20 (ora Romaniei)
  • Excelent Tavi !
    Ce stii despre firma italiana Geloso ?
    Am gasit foarte putine date {chiar cu Google) !

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2023-02-20 08:33:05 (ora Romaniei)
  • TNX, Adrian, caută la https://it.m.wikipedia.org/wiki/Geloso.

  • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF (yo2mhf) la 2023-05-04 20:34:36 (ora Romaniei)
  • Felicitări pentru un alt articol marca YO4BKM...
    Poate la toamnă un articol pentru Pro Radio Antic...

  • Postat de Nick - YO7DEC (yo7dec) la 2023-09-06 22:05:01 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant.
    Cred că un titlu mai corect ar fi ”Philips - Istoria unei firme de familie”!
    Cu stimă, 73.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Istoria unei firme de familie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact