hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Buzea Marian YO7BKX

Nini Vasilescu YO3CCC

Pentru ca auzisem mai multe despre cei doi frati radioamatori din Craiova, Marian Buzea YO7BKX si Dorian Buzea YO7LKP, i-am abordat si au fost de acord sa ne prezinte activitatea lor ca radioamatori. Pentru inceput, sa incepem cu Marian YO7BKX.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7BKX: M-am nascut la 8 mai 1952 in Craiova.

YO3CCC: Cum si cand ati aflat despre undele radio?

YO7BKX: Inca de la inceput am deprins despre cum se face si desface un motor, vazand la bunicul meu care era mecamic de motoare, in special cele in 2 timpi, asa ca participam cu trup si suflet si ma murdaream din cap pana in picioare de ulei. Asa ca, cam prin anii 1969 am gasit pe la tata in caiet si in cateva carti despre radiofonie, cum circula electronii in tuburile electronice si am inceput sa construiesc de la aparate cu galena pana la cele cu un tub electronic, ascultand posturile de radio locale.

YO3CCC: Dar, despre radioamatori, cand ati aflat?

YO7BKX: In timp am aflat de radioclub, care era situate prin centrul orasului si m-am inscris la cursurile de radioamator receptor si cu aceasta ocazie invatam si telegrafie, notiuni de electronica (despre tranzistori, diode), antene si multe altele. Pot spune ca pe vremea aceea rdioclubul era dotat cu receptor TESLA LAMBDA 5 si emitator RASKWM de 2 kW cu tuburi GU81 si redresare cu tuburi cu mercur, asa ca participam la concursuri ca asistent in compania lui: Dick YO7VS, Emil YO7VJ, Sirbulescu Alexandru YO7DL, Costel YO7ARZ si Marcel YO7ARY, care erau vecini pe aceeasi strada cu mine.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO7BKX: Dupa terminare cursuri am obtinut certificat de radioamator receptor cu indicativul YO7-6597 si cu ajutorul unui receptor 0V1 cu 2 tuburi am inceput sa fac 2000 de receptii pentru a putea participa la examenul de radioamator emisie pe care l-am obtinut in 1974 cu indicativul YO7BKX.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator de emisie?

YO7BKX: Apoi, cu ajutorul radioclubului am intrat in posesia unui A7B cu care am inceput sa fac legaturi in banda de 28 MHz in fonie.

YO3CCC: Ati participat in concursuri?

YO7BKX: In perioadele de vara am inceput sa particip la concursurile de UUS in 144 MHz impreuna cu: Dick YO7VS, Emil YO7VJ cu care mergeam la concursuri in special la Campionatele Nationale ale Romaniei - care pe vremea aceea cadeau cu IARU de 144 MHz.

YO3CCC: Din ce amplasamente ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO7BKX: Intr-un concurs am lucrat din amplasamentul Muntele Mic langa Caransebes, unde am reusit sa facem 200 de lagaturi spre bucuria sefului de radioaclub Ovesa Nicolae. In alte deplasari am mai paticipat de 3 ori in muntii Fagaras impreuna cu Marcel YO7ARY, Dick YO7VS, unde am avut multe de invatat si am continuat apoi in Muntii Retezat pe varful Peleaga 2509m; dupa aceea am fost in Parang la Eugen YO2QC. In aceest timp am capatat experienta si participam singur din amplasamente mai la campie la Giurgita unde aveam o casa a sotiei, unde am si ramas in acest amplasament pana astazi si in continuare pana la adanci batraneti.

YO3CCC: La capitolul antene cum ati stat?

YO7BKX: In privinta constructiilor de antene am facut mai multe dupa DK7ZB si dupa YU7EF, dar am ramas convins ca cea mai buna a fost 2x7 elemente YU7EF cu care am auzit si lucrat Italia IQ5NN de mai multe ori la 900 Km distanta.

YO3CCC: Am inteles ca atunci cand ati urmat la radioclub cursurile de radioamator receptor cu aceasta ocazie ati invatam si telegrafie, dar vreau ca sa-mi spuneti daca stiti bine telegrafie.

YO7BKX: In timpul cat am fost mai tanar aveam un vis sa ajung radiotelegrafist profesionist si cu Brevet de radiotelegrafist m-am inbarcat pe nave maritime la NAVROM Constanta unde am navigat pe marile si oceanele lumii, asa ca a fost o perioada cand nu prea am mai activat in radioamatorism, asa ca batranetea isi spune cuvantul. Am renuntat la navigat si am revenit acasa vazand ca situatia se deteriora din ce in ce mai mult cu navele incepand sa fie arestate pentru diferite datorii ale tarii si alte probleme legate de piese de schimb etc. Dupa revolutie au aparut alte oportunitati, am procurat transceivere mai performante, au aparut benzi noi ca 18 MHz si 24 MHz, basca 50 MHz, banda care m-a captivat reusind sa fac 100 tari.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO7BKX: Am lucrat ceva moduri noi digitale FT8 si PSK31, pe care le-am abordat, dar nu mi-au placut pentru motivul ca nu auzi vocea corespondentului ci a calculatorului. Hi!

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Mai jos, o mica descriere a fotografiilor din album:

- poza 1
in stanga - copilul cabanierului de la cabana Buta;
in mijloc - Marian YO7BKX;
in dreapta - Mintuleasa Cristian YO7DEO, acum YO7NK

- poza 2
stanga - Marian YO7BKX;
urmatorul - Buncila Marian YO7COU;
urmatorul - baiatul cabanierului;
dreapta - Mintuleasa Cristian YO7DEO, acum YO7NK

- poza 3
in stanga - Emil YO7VJ
in dreapta - Marian YO7BKX

- poza 4
Marian YO7BKX la Muntele Mic, la cabana Dor de Munte

- poza 5
jos – Schmidt Dietmar (Dick) YO7VS cu sotia;
cel in picioare - Nicola Sorin YO7BJE

- poza 6
Marian YO7BKX acasa la statie

- poza 7
Marian YO7BKX pe bloc langa antene

- poza 8
Unul din vapoarele cu care a navigat Marian YO7BKX ca telegrafist; este vorba de nava FOCSANI

Nini Vasilescu  YO3CCC

Articol aparut la 26-12-2022

3208

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact