hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Trei săptămâni cu FT-847 și sateliții pentru radioamatori

Călin Țenche YO2LOG

M-a tot bătut gândul, la îndemnul unor buni amici, să reunesc toate postările mele de pe Facebook, din ultima vreme, pe tema traficului radio pe satelit într-un material bun de publicat, spre uzul unor începători ca și mine, chiar dacă observațiile mele nu vor fi sută la sută pe placul unor doctori în materie. Apreciez experiențele practice ale unora, mă inspir din ele mai mult decât din materialele pur teoretice și poate că experiența mea dobândită în câteva săptămâni de vânat ce zboară pe cer va folosi și altora, chiar dacă calea urmată de mine nu se va potrivi în toate situațiile.

Să încerc o explicație: poarta de intrare în domeniul satelitar o poate reprezenta, pentru cei care nu au decât o portabilă sau un transceiver dual band FM, sateliții care retranslateaza semnalul în acest mod de lucru, însă dacă ai cât de cât experiență în unde scurte (cazul meu... peste 31.000 de QSO-uri în 26 de ani de hobby) și beneficiezi de serviciile unui transceiver all mode full duplex ( cazul meu... FT-847), poarta de intrare o poate reprezenta operarea pe sateliții SSB/CW, după părerea mea (și a altora!), mult mai atractivă și incitantă!

Și mai este un aspect, valabil in cazul meu, posibil și al altora: periodic mă reinventez, caut noutăți, schimb transceiverul, schimb modul de operare, schimb antena, experimentez, experimentez, experimentez! Și încerc să maximizez rezultatele cu materiale ieftine, iar unde pot și știu mă pun să construiesc eu însumi...
Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat in această perioadă în care am avut, în fața stației, emoții comparabile cu cele trăite la debutul în radioamatorism.


Locul din care pleaca undele in eter la YO2LOG

În aceste zile mi-am făcut noi prieteni, acolo sus pe satelit, după care cu unii am discutat în particular sau am citit cu nesaț experiențele lor satelitare, bogat ilustrate cu poze, pe Facebook ori pe bloguri. În unele cazuri, după un QSO reușit pe un satelit, să zicem RS-44, l-am întâlnit pe respectivul pe următorul satelit care survola la interval de câteva zeci de minute Europa, de pildă FO-29, exemplu grăitor că omul este cuplat la maximum la traficul radio pe satelit, urmărește și lucrează tot ce se poate! Două exemple de astfel de radioamatori dedicați, pe care i-am întâlnit cu semnale excelente pe mai mulți sateliți: Carsten Grøn OZ9AAR și Paolo Giardini IK3ITB!

Iar la finalul materialului meu o să pun câteva linkuri utile, de articole și site-uri care mi-au folosit și pot folosi și altora... bineînțeles, lista rămâne deschisă.

Deci să întoarcem filele acestui jurnal și să privim ce am făcut, pas cu pas...

22.10.2022

Rămân fan Yaesu și fac din nou o achiziție... cu sufletul, nu cu mintea, atât cât îmi permite buzunarul! De două zile / a se citi mai degrabă nopți citesc manualul lui FT-847 mai ceva ca pentru un examen dificil și deja am ajuns să cunosc stația în amănunt, chiar înainte să ajungă pe masa mea... practic mă pregătesc să întâmpin cum se cuvine noul echipament care va face echipă cu FTDX-3000 (CW, unde scurte) și FT-450 (digitale, unde scurte). Voi face abstracție că FT-847 are, din fabricatie, și undele scurte în program, pe care nu le face deloc grozav, și mă voi concentra pe capabilitățile full duplex crossband all mode VHF/UHF, pentru satelit, ale acestei stații - reper a celor de la Yaesu! Bineînțeles că, mai devreme sau mai târziu, o să-mi expun public opinia despre acest legendar shack-in-a-box transceiver!


Transceiverul FT-847 este inca un performer

24.10.2022

FT-847 este pe masa mea! De ce am ales acest model? Pentru că a dictat, din nou, inima și nu rațiunea, la fel ca, pe vremuri, la TS-570, KX-1, FT-1000... stații care mi s-au lipit de suflet! Deși am ajuns acasă cu stația după ora 2 noaptea de la întâlnirea de la aproape 200 km distanță de casă cu domnul care mi-a vandut-o (tnx pentru efortul de a mi-o aduce acolo!), nu am rezistat tentației s-o pun în funcțiune și s-o butonez vreun ceas.

Un radioamator cu ceva mai mult creier decât alții spunea, între sute de opinii de pe eham.net, să nu ai așteptări mai mari de la acest transceiver-simbol al celor de la Yaesu decât cele pentru care a fost gândit: o stație excelentă pentru unde ultrascurte, la care partea de unde scurte este un bonus ca să creeze mult-doritul de unii shack-in-a-box! Mai pe românește, să n-ai pretenții exagerate de la HF, segment pe care nu excelează în condiții de bandă aglomerată sau concurs, iar receptorul nu este cel mai tare din parcare! Așa am purces la drum, împăcat că pe unde scurte am, pentru telegrafie, ultra liniștitul FTDX-3000D, iar pentru digitale, eternul cal de bătaie FT-450...

Iată câteva observații imediate despre FT-847: stație micuță, arată bine pe masă (exemplarul care a ajuns în posesia mea arată like new, cu doar câteva zgârieturi fine, greu observabile și în locuri unde nu sar în ochi, cu panoul frontal impecabil), dar bună și de portabil; cu multe butoane utile și amplasate unde trebuie, butoane un pic prea mici și înghesuite pentru cineva cu degete supradimensionate ca ale mele; meniu deloc stufos și, ce bine!, intuitiv; ventilatorul cam zgomotos, așa e el de la mama lui, nu din uzură; display-ul cu cristale lichide inferior calitativ celui de la TS-570, dar practic și deloc deranjant; nu are SWR-metru și nici VOX, dar posedă o grămadă de funcții utile, pe care le-am dibuit imediat, din păcate selecția filtrelor de cw, pe audio, cu valori de la 25 la 400 Hz se face din meniu; noise reduction și low/high cut lucrează neașteptat de bine!

Și acum proba practică la recepție pe HF, partea pe care a înregistrat cele mai multe opinii negative, nemeritate, zic eu: așa este, nu este FTDX3K și nici FT1000, dar cu puțină străduință are calități nebănuite. Deci cu RF Gain nu împins la maximum, ascultând în căști, cu DIG.FIL. la 100 Hz și lucrând un pic cu IF-SHIFT și NR am ascultat confortabil, deși nu are filtru de cw dedicat, DX-peditia TY0RU pe 10115!

Sunt sigur că, instalând un bun filtru de telegrafie, plus modificarea sugerată la diode, pentru un noise floor decent, poate performa în unde scurte, deși nu este o stație veritabilă de contest. Dar nu am luat-o pentru asta, ci pentru capabilitățile VHF/UHF pentru satelit, asupra cărora nu mă pronunț că... sunt descoperit, încă nu am antene, dar am auzit, din review-urile altora, că transceiverul ar fi grozav... sigur, nu la nivelul lui IC-9700! Oricum, începutul este promițător și, dacă FT-847-ul meu se va arăta și fiabil ( la destui a rezistat și 20 de ani fără reparații), cred că va sta mai mult pe masa mea!

25.10. 2022

Un prim apel adresat colegilor radioamatori: "Bună ziua! Am achiziționat de puțină vreme un transceiver FT-847 în perfectă stare cu intenția să abordez traficul pe sateliții de radioamatori. Sunt la etapa la care încerc să acumulez cât mai multe informații și mă adresez celor care operează în mod curent și care mă pot ajuta cu câteva sfaturi, ca să nu bâjbâi prea mult, având in vedere că am găsit destule articole, însă nu știu dacă toate datele invocate mai sunt actuale:
  • ce sateliți sunt la nivelul anului 2022 mai accesibili în FM, dar si în SSB, CW și moduri digitale?
  • care ar fi dotarea minimală pentru a încerca un QSO si nu neapărat din portabil, unde antena poate fi orientată si cu mâna, ci din oraș, de la bloc... ce antene, ce sistem de rotire azimut - elevație controlat de calculator, variante mai accesibile financiar, și ce software ar fi mai potrivite?
  • ce surse de informații sunt, câteva linkuri utile etc.

Aș aprecia îndeosebi experiențe ale radioamatorilor care au abordat acest domeniu, iar dacă cineva a folosit FT-847 sunt receptiv la orice idee bună de pus în practică. Vă rog să tratați cu indulgenta solicitarea mea, ca începător în unde ultrascurte ( în VHF/ UHF am făcut doar trafic pe repetoare FM și în rețeaua Rolink), începător la fel cum eram în unde scurte acum 26 de ani. Poate discutăm și despre cât de bun este transceiverul FT-847 în traficul pe satelit și ce posibilități de interfațare cu calculatorul există, inclusiv pentru digimodes și nu doresc să mă refer la ceea ce poate face acea stație în unde scurte, căci nu pentru asta am cumpărat-o si nici de ce am ales acest transceiver, deși sunt altele mai moderne... am făcut-o cu sufletul, mi l-am dorit de când l-am văzut cu mulți ani în urmă in reviste. Mulțumesc, 73, sănătate tuturor!"

27.10.2022

Încerc să fac primii pași în traficul radio pe satelit și anume... trag cu urechea! Transceiver FT-847, conexiune CAT la computer, software HRD Satellite Tracking care face o grămadă de chestii, inclusiv corecție Doppler. Antenă 2 x 5/8 în 70 de centimetri de la Kathrein! Urmăresc frecvența de downlink a satelitului Saudisat 1C (SO-50), în FM. După ce mă dumiresc ce și cum se poate auzi, ascultând câteva zile toți sateliții activi, probabil voi trece și la emisie... primele tentative de QSO. Hai că nu e deloc greu!

29.10.2022

Mulțumesc celor care mi-au scris aici ori m-au contactat pe mail sau chiar pe telefon. Mulțumesc YO2DNO și YO2IS pentru materialele trimise, foarte utile, mulțumesc YO2MSB pentru sprijin material și indrumări, mulțumesc YO2LIW și YO2CCS pentru încurajări, lista e mai lungă...

Am început cu recepții, folosind ce am deocamdată instalat pe bloc... antene omnidirecționale separate pe 2 metri și 70 cm (sunt de 5/8, respectiv 2 x 5/8 lambda), iar la elevații mari SO-50 se aude minute în șir excelent în FM, am înregistrat o asemenea trecere și am postat-o pe pagina mea de Facebook. Însă fără o antenă directivă nu fac mare brânză, chiar dacă emit cu 50 de wați, dar îi împrăștii peste tot, simt că am nevoie de câteva elemente în VHF/UHF să le rotesc, nu neapărat în elevație, pentru pretenții mai reduse doar în azimut, cu antena înclinată la 15 grade, ceea ce este satisfăcător în majoritatea cazurilor. O să încerc să-mi confecționez o asemenea antenă și, până apuc să fac rost de un rotor comandat din locuință, din fața calculatorului, o să o manevrez cu mâna, în aer liber... le-a ieșit altora, de ce nu mi-ar ieși și mie!

Am înteles că numărul celor care activează în traficul radio pe satelit în România nu este teribil de mare, însă chiar azi am asistat la un QSO YO-YO în limba română via ISS, ceea ce m-a stârnit la maximum!

Folosesc pentru început facilitățile pentru satelit ale unei versiuni free a HRD, computerul fiind conectat cu transceiverul FT-847 prin cablul CAT și mi s-a luat o grijă, nu mai trebuie să corectez manual frecvența de uplink și downlink, se fac automat. În limba română nu am găsit decât câteva materiale de inițiere pe înțelesul începătorului, dar am găsit suficiente informații în alte părți și încerc să citesc cât mai mult.

De notat că geostaționarul Es'hail 2 / QO-100 nu mă atrage, chiar dacă este mult mai comod, căci ascultând zile în șir traficul pe Websdr m-am lămurit că interesul nu mai este grozav de mare, se repetă cam tot aceleași indicative, trei-patru QSO-uri concomitent, mulți nemți și italieni, situația nu m-a convins să investesc într-o aparatură de emisie-recepție dedicată. Sateliții ceilalți, care se învârt în jurul Pământului, mi se par mult mai incitanți, trecerile sunt rapide, observ că trebuie să acționezi repede, e înghesuială și constat că FT-847 este un echipament excelent, de ce n-am luat alte modele mai noi, păi în primul rând din cauza prețurilor mari.

În concluzie, primele zile cu noul (pentru mine!) FT-847 au fost pline, planurile sunt mari, dar încerc să fie realiste (probabil că niciodată nu o sa fac... EME), undele scurte și DX-pedițiile au trecut pentru moment în planul secund, sper ca sateliții să mă țină cât mai mult!

30.10.2022

Devine clar că, în ciuda recepției excelente în omnidirecțională, fără antenă directivă la emisie am șanse de reușită aproape nule!

Pe ISS - stația spațială internațională a fost multă lume în această dimineață, DL, EA, UA, câțiva YO, chiar și OD, însă chiar și IZ1MHY care se auzea ca tunul în timpul trecerii de câteva minute la o altitudine de circa 420 kilometri pe deasupra mea nu m-a copiat...

Primul QSO via satelit se amână până in momentul montării măcar a unui rotor azimutal și a unei antene VHF/UHF cu cateva elemente. Sau într-o ieșire în portabil, cu o antenă orientată manual, păstrând grija corecției Doppler în seama unui laptop!

3.11.2022

Am spart gheața: în această seară, la nici două săptămâni distanță de la achiziționarea transceiverului FT-847, am reușit primul QSO via satelit! După zeci de recepții mai mult sau mai puțin reușite, norocul mi-a surâs unde mă așteptam mai puțin, pe satelitul FO-29, în SSB, cel care mi-a răspuns fără probleme, cu controale de 59/59, fiind OZ9AAR, locator JO45TS, pe care l-am auzit clar vreo trei-patru minute în cursul unei treceri la peste 60 grade elevație!


Confirmarea unei legaturi pe satelitul FO-29

Am utilizat cele două mici antene omnidirecționale, de VHF si UHF, de care dispun, putere 50 de wati la uplink în 2 metri, corecția Doppler fiind efectuată prin intermediul unei versiuni free a programului HRD Satellite Tracking, însă reușita a venit după ce am efectuat o ajustare manuală fină a frecvenței de downlink, pe 70 de centimetri, peste capul calculatorului!

Nu am înregistrat pe video această primă legătură pentru că, sincer, nu aveam nici cea mai mică speranță de reușită cu aceste antene modeste după ce, seri la rând, am urlat degeaba după destui în FM, pe SO-50 și chiar ISS, însă legătura de astă-seară nu a fost... un vis: a fost confirmată imediat pe eQSL.cc!

5.11.2022

Cine se trezește de dimineață departe ajunge!

Două premiere pentru mine: prima legătură via ISS Stația Spațială Internațională, în cursul unei treceri la circa 400 km altitudine, și totodată prima legătură YO-YO via satelit, tnx YO3PGF!


Confirmarea unei legaturi pe ISS

Au fost de fapt două "fereastre" de recepție clară de circa un minut și ceva fiecare, din cauza lobului de radiație a antenei folosite pentru 70 de centimetri, în rest zgomot alb!

Transceiver FT-847, output 50 de wați, antene de mobil atât pe VHF (Sirio), cât și pe UHF (Kathrein), 5/8 lambda, respectiv 2 x 5/8 lambda, la nivelul planșeului blocului!

P.S. Pentru că pe FO-29 am recepționat telegrafie din belșug și baliza se aude clar până la elevații incredibil de mici, până la sub 5 grade, iar HRD Satellite Tracking face treabă bună la corecția Doppler, cred că o să încerc în curând un QSO și în acest mod de lucru, îmi doresc însă să ajung și pe RS-44 în FT4!

7.11.2022

Cineva îmi spunea că primul QSO via satelit e mai greu de făcut, după aceea devine ca... mersul pe bicicletă!

În această seară, trei reușite la trecerea la circa 1500 km altitudine al lui RS-44, satelit urmărit la sugestia lui Szigi YO2IS. Si nici măcar nu a fost o trecere la elevație mare!

Am avut QSO-uri în SSB cu OK1YC, OZ9AAR (a confirmat, din nou, imediat pe eQSL.cc!) și IW3RGK, ultimul răspunzand la apelul meu, după ce EA1GGX, care imi copiase incomplet indicativul, mi-a cerut răgaz să întoarcă antena... până ce l-am pierdut de tot.

Pe lista sateliților de urmărit, până la ora de culcare, se află AO-27, SO-50, AO-91 și, nu se putea altfel, ISS - Stația Spațială Internațională.

Ce am îmbunătățit de ieri până azi, după ce nu am auzit dar nu am fost auzit de mulți pe satelit? La sfatul lui Sorin YO2MSB am fixat sub verticala auto de mașină, pe care o folosesc pentru uplink in banda de 2 metri (downlink in 70 de centimetri pe o altă omnidirecțională), un plan de masă format din ce am avut la îndemână... două bucăți de ruletă metalică, materialul meu preferat, prinse zdravăn intr-un șurub de suportul antenei! Rezultatul? SWR-ul a scăzut de la 1:2 la aproape 1:1, iar ce am auzit clar am lucrat!

Puțin mai târziu am mai făcut QSO-uri pe AO-91 și ISS... spuneam cumva că nu merge cu antene omnidirecționale? E drept, folosesc 50 de wați, e un pic de chin, dar dacă pun la bătaie o antenă directivă pe un rotor, îmi permit să dau la stânga butonul de RF PWR.

8.11.2022

Încep să vină eQSL-uri pentru legăturile radio via satelit!

În câteva zile am trecut în log QSO-uri în SSB si FM cu stații din OZ, DL, OK, I, F și YO prin intermediul sateliților FO-29, RS-44, AO-91 și pe ISS - Stația Spațială Internațională, cu ajutorul transceiverului FT-847 și cu două antene minimale... verticale separate pentru benzile de 2 metri și 70 de centimetri, efectul Doppler fiind corectat, via CAT, de HRD Satellite Tracking, combinat cu... mana pe butonul de acord și urechea ciulită la recepție!

Tnx Florian YO3PGF pentru linkuri utile pe e-mail si pentru confirmare, după QSO-ul matinal de sâmbătă de pe ISS, încheiat cu mare ajutor din partea dumnealui... de fapt, am primit multe sfaturi și informații utile din toate părțile, încep să percep mici subtilități de operare, e o pită zdravănă de mâncat cu aceste obiecte zburătoare de la sute si mii de kilometri!

Următoarele obiective, imediate!, nu sunt neapărat rotorul și antenele directive (deși la un moment dat trebuie să le bifez și pe astea), ci telegrafia pe satelit și, mai ales, modul de lucru FT4 pe preferatul meu, RS-44!

9.11.2022

Am prins curaj și am început să chem, precum alții, "CQ satellite, CQ sat" pe RS-44, în SSB (uplink LSB în 2 metri, downlink USB în 70 de centimetri) și asta doar când a ajuns la vreo 30 de grade elevație...


Confirmarea unei legaturi pe satelitul RS-44

Am avut aproape imediat trei parteneri de trafic, unul după celalalt, din G - Anglia, urmați de un vorbitor de limba română din partea asiatică a Rusiei... RV9CHB, grid square MO06HS, la 2950 de kilometri... distanța maximă pe care am atins-o în acest mod de lucru. Plus mai vechea mea cunoștință OZ9AAR Carsten Grøn de pe FO-29, cu semnal extrem de tare, deci în total cinci QSO la o singură trecere a unui satelit...

Îmi pot dori mai mult? ...având în vedere că nu lucrez decât cu antene verticale pe marginea planșeului de bloc și nu am directive pe rotor, orientate taman spre satelit, având în vedere că încă citesc articole pentru începători de pe Amsat și comit destule stângăcii în trafic...

Targetul inițial la achiziționarea noii stații FT-847, cu nici o lună în urmă, era să încerc marea cu degetul... 10-12 QSO-uri via satelit într-un an, dar l-am depășit deja de două ori în ultima săptămână!

12.11.2022

Încep să-mi manifest preferințele legate de anumiți sateliți și moduri de operare!

Pe ISS în FM este, așa cum îmi spunea cineva, ca la gară! Lumea se calcă în picioare, iar eu cu antenele mele non-directive rămân mai întotdeauna de căruță. A, dacă ar fi un minimum de politețe: mi s-a întâmplat să nu mi se poata copia complet indicativul, dar n-am apucat să repet litera lipsă că altcineva s-a băgat cu bocancii, iar pentru mine asta a însemnat... adio QSO. E ca în ultimele minute ale unui concurs, este multă grabă, sunt erori de acord, se recurge la fluierături pentru a testa trecerea prin satelit, deși unii recurg, mai civilizat, la câteva puncte în telegrafie... Sunt sateliți în FM, precum AO-91, unde din cauza antenelor modeste am un singur QSO in log, iar pe alții, ca SO-50, zero, zero, zero, deși am auzit destule indicative. Iar unii se întind la povești și nu le pasă că alții așteaptă după un 59 izbăvitor... Sunt însă și oameni deosebiți, care te ajută să faci legătura, repetă, se asigură că ai înțeles totul...

Din fericire, mult mai elegant se lucrează în SSB, pe FO-29 și, mai ales, RS-44, unde fiecare trecere înseamnă pentru mine două - trei - patru, chiar cinci legături! Nu o dată mi s-a întâmplat să lucrez un indicativ pe FO-29 și, la câteva minute distanță, să trec în log același indicativ pe RS-44. Am testat și telegrafia la recepție, merge pe un filtru digital mai larg, sunt mari șanse de reușită pe acești sateliți, iar despre FT4 nu cunosc decât ce am aflat din teorie, dar este timp... toate pe rând.

Pe sateliții de radioamatori lucrurile sunt mai complicate decât în unde scurte, efectul Doppler, mai pronunțat în UHF, este compensat (în mare parte) de software-ul HRD Satellite Tracking, care îl dirijează pe domnul FT-847, dar am activată și opțiunea de acord manual, căci nu o dată, lucrurile nu s-au desfășurat ca la carte și am intervenit să nu pierd emisiunea corespondentului. Plus zgomotul uriaș, că se lucrează fără squelch, încercând să descifrezi ce a spus celălalt, mai ales dacă este unul care mormăie ceva ce doar el pricepe la microfon, chiar dacă se folosește de alfabetul fonetic. Totul face ca trecerea unui satelit să fie extrem de captivantă... o, dar este o diferență ca de la cer la pământ între conversația comodă de la cafeaua de dimineață de pe repetor ori Rolink și traficul radio de pe satelit!

Puțin mai târziu: primul QSO pe JO-97 (JY1Sat), in SSB, cu DO1AM!


Confirmarea unei legaturi pe satelitul JO-97

Și mai târziu decât târziu (oare cât am dormit în ultima vreme?):

  • Baliza lui RS-44, care transmite la viteză mică indicativul satelitului, recepționată până la o elevație de numai 2,1-2,2 grade!
  • Baliza în telegrafie a satelitului chinezesc XW-2C (CAS-3C), un cub de 9 kg cu latura de 250 de milimetri, transmite cu 22 wpm în timp ce survolează teritoriul României cu 7,6 km/s, la o altitudine de 520 km!

După cum se vede pe Airspy SDR# Studio, la 145,790 MHz, alunecarea în frecvență, cauzată de efectul Doppler, e mică și este bine compensată de HRD Satellite Tracking + FT-847: semnalul e consistent și se aude perfect cu filtrul digital de 400 Hz al transceiverului. Din păcate, deși am auzit câțiva radioamatori în SSB, un prim QSO pe XW-2C se amână, nu mi-au răspuns pentru că, probabil, nu m-au auzit cu antenele mele modeste!

13.11.2022

Comunitatea celor care fac QSO-uri pe satelit nu este mare, este doar o părticică din breasla radioamatorilor, și încep să-mi fac prieteni acolo, sus, pe cer, pe acele fantastice obiecte create de om și să-i regăsesc ulterior aici, în spațiul virtual... Și așa iau naștere amintirile care nu se șterg niciodată!

De pildă, iată o fotografie care mi-a fost trimisă în această seară de Paolo Giardini IK3ITB, imaginea fiind surprinsă exact în momentul în care îl ascultă pe subsemnatul, YO2LOG, pe satelitul RS-44, în SSB, controale 59/59 în ambele direcții!


Paolo Giardini IK3ITB in QSO cu YO2LOG pe RS-44

Așa se fac de multe ori QSO-uri pe satelit, departe de confortul biroului propriu... frig, vânt, nu contează!, satisfacția că îți auzi semnalul retranslatat prin intermediul păsării de metal care zboară la peste o mie de kilometri altitudine nu se compara cu multe lucruri din viața asta... este o diferență uriașă față de legăturile în unde scurte și poate doar cei care fac earth-moon-earth EME au parte de asemenea bucurii! Tnx dragă Paolo Giardini, cel care mi-a scris despre primii lui pași în traficul radio pe satelit și despre modul în care se obțin reușite în acest uluitor domeniu!

Puțin mai târziu, un prim bilanț...

Aproape 40 de QSO-uri în SSB și FM, pe RS-44, FO-29, AO-91, JO-97 și ISS, cu radioamatori din G, GM, OZ, OH, DL, F, I, OE, OK, YU, UA9 și, bineînțeles, YO, o bună parte dintre ele confirmate pe LoTW si eQSL.cc.

Numeroase recepții pe alți sateliți, inclusiv DX-uri ca 4X, A6, CN, UA0 și TR8CA(!), dar și în alte moduri de lucru, ca telegrafie și radiopacket...

Activitatea e peste cele mai optimiste așteptări, având în vedere că lucrez cu două mici antene auto pe VHF/UHF și n-aș fi făcut atâtea fără un transceiver ca FT-847, care își dovedește clasa ca echipament dedicat de satelit!

Linkuri utile pentru abordarea acestui domeniu:

https://sat.fg8oj.com/
http://aar29.free.fr/sat/
https://network.satnogs.org/observations/
https://www.amsat.org/status/index.php
https://www.n2yo.com/

Câteva materiale la început de drum:

A Beginner’s Guide to Amateur Radio Satellites, de Adam Whitney K0FFY
Ham Radio via Satellites. Hardware, Software, Experiences, by 9V1KG
A guide to working amateur satellites, pe McBain Website
Working the Ham Radio Satellites, de Sen Kutzko, KX9X
Satellite Basics (Part 1 & 2): Guide to Ham Radio Satellite Operating, by Sean Kutzko, KX9X
Made my first satellite contact! by Dan KB6NU
First Satellite QSO, pe http://www.kj7ucp.net/
How to Make Your First FM Satellite Contact!, de Steve Greene, KS1G
G8GMU Satellite Page
https://www.amsat.org/introduction-to-working-amateur-satellites/
https://amsat-uk.org/ ... toată secțiunea pentru Beginners
https://www.pe0sat.vgnet.nl/satellite
Introducere in satelitii LEO FM, pe YO3IHG ham radio website
... bineînțeles, lista este mult mai lungă și conține inclusiv materiale de pe https://www.radioamator.ro/

Mulțumesc pentru lectură, 73! sanatate tuturor!
Cu respect, Călin YO2LOG

16.11.2022

Ca un P.S. la observațiile mele din ultima vreme pe marginea traficului pe sateliții de radioamatori, pentru că lucrurile încep să mi se limpezească, îmi propun câteva direcții de acțiune. De mare importanță pentru mine au fost postările de pe Facebook ale unor prieteni din Italia, Paolo IK3ITB și Daniele IU1LCI, mult mai utile decât destule articole stufoase, cu multă vorbărie, de pe internet: cei doi amici descriu simplu cu ce lucrează, cum lucrează, modul în care au evoluat în acest domeniu și cum se pot obține performanțe!

Deci, îmi propun ca după etapa de trafic la "grămadă", la care acumulez cât mai multe stații, locatoare, țări, ce indicative am noroc să prind și în care jubilez pentru orice legătură, etapă la care sunt fericit, din cauza antenelor modeste, să încep să aud ceva-ceva în fonie când satelitul se înalță la cel puțin 20-30 de grade și să lucrez efectiv la cel puțin 50-60 de grade, în general, stații apropiate și, din această cauză, să sar peste trecerile la elevații mici, va exista deci o următoare etapă... nu știu când, peste o lună sau trei, peste un an sau doi, reprezentată nu neapărat de cantitate!

Câteva din ideile reținute, pe care încerc să le adaptez la situația din QTH-ul meu de bază, unde nu am orizont liber până la elevații tinzând către 0 grade, nu am casă și nu terasă, ci doar un apartament la etajul 4/4 (QTH-ul secundar, pitit într-o vale la munte, este din nou de nefolosit pentru acest gen de trafic!) și nici nu vreau să-mi fac program de 24 de ore din 24 la FT-847:
  1. în QTH-ul meu de bază, pentru inceput antenă directivă gen Arrow pe un mic rotor azimutal, peste planșeul blocului... nu este obligatoriu să fie întors de software, dar trebuie să canalizez wații într-o anumită direcție și nu omnidirecțional, așa cum este cazul acum;
  2. trebuie folosite trecerile la elevații mici, mult mai numeroase decât cele 1-2 pe zi la peste 50 de grade, deci elevații mici = stații îndepărtate!
  3. odată obținută cât de cât directivitatea... aici nu este farmacie!, butonul de RF PWR dat în stânga, sunt suficienți 5-10 wați, nu este indicat să spargi... urechea satelitului;
  4. ieșiri în portabil, atent calculate să fie cât mai productive satelitar, în locații unde pot vâna sateliții de la linia orizontului... bineînțeles că cea mai mare parte din activitate va fi de acasă, unde am curent și net din belșug, din păcate nu stau strălucit cu antena; în portabil, antenă ușoară pe trepied, orientabilă cu mâna, laptop pentru CAT, un telefon pentru înregistrări audio, un acumulator să nu apelez la cel al mașinii și, bineînțeles, FT-847 ș.a.m.d.
  5. probabil că în momentul în care încep să aud și să fiu auzit mai bine, antena să trăiască!, QSO-urile vor fi mai multe, mai comode, cu indicative mai exotice, pot aborda și alți sateliți, cine știe, poate îmi voi face noi prieteni!
Deci, nu este cazul să îngrop foarte mulți bani în acest domeniu, am deja exemple de reușite cu setupuri modeste, dar exploatate cu cap! am punctul de plecare, transceiverul FT-847, am făcut primii pași, trebuie să învăț din rateuri, să fiu atent la modul în care lucrează profesioniștii, pe scurt, trebuie să umblu în primul rând la antenă și la... tactică!

Călin Țenche YO2LOG

Articol aparut la 18-11-2022

10310

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2022-11-18 09:37:34 (ora Romaniei)
  • Frumoasa activitate....frumos scris.....felicitari pentru reusite.Un bun si instructiv material pentru cine abordeaza traficul pe sateliti.
    Calin te astept si pe QO-100 si acolo se pot face legaturi frumoase.Sunt multe statii YO.

    73! de YO8TK
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Calin Tenche - YO2LOG (yo2log) la 2022-11-19 06:58:44 (ora Romaniei)
  • Mulțumesc pentru aprecieri, sunt efectiv la început de drum într-un domeniu despre care, în urmă cu aproape o lună, nu cunoașteam aproape nimic (era vorba despre o intenție și ceva spoială de cultură generală despre sateliții de radioamatori, nimic mai mult), am pornit practic de la zero cu echipamentul și informațiile... tnx tuturor celor care m-au încurajat și mi-au întins o mână de ajutor!

    Cantitatea de informații acumulate, dublate de constatări practice, crește de la o zi la alta, cred că din filele jurnalului meu se observă că ceea ce cred astăzi despre un aspect mâine descopăr, după ce pun eu însumi mâna, că nu este chiar așa, totul este perfectibil, iar experiența în operare nu se câștigă la o apăsare de buton, ehei, mai trebuie să se învârtă mult și bine sateliții să le stăpânesc eu pe toate.

    Aș vrea să abordez și digimodes cu FT-847, transceiver care nu a fost gândit special pentru așa ceva, provine dintr-o altă epocă în care nu toate curgeau simplu pe cablul USB, sunt tot felul de opreliști tehnice, dar important este că sunt soluții, problema este ca și rezolvată, nu dau detalii, de regulă la fiecare reușită eu claxonez pe Facebook, folosit ca instrument de lucru, sunt amici care îmi transmit operativ dacă greșesc, ce mai trebuie făcut...

    Mulțumesc pentru invitația referitoare la Es'hail 2 / QO-100, o să mai studiez problema, sper să-mi ajungă timpul la câte planuri am pentru 2023 și nu în ultimul rând, printre acestea, se găsește SOTA, activitate care poate face echipă bună, acolo unde terenul permite, cu operarea pe sateliți din portabil. Pentru SOTA mai trebuie să-mi primenesc echipamentul, problema asta o să o abordez ceva mai încolo. 73, numai bine, Călin YO2LOG

  • Postat de Tupea Valentin - YO4SJQ (yo4sjq) la 2022-12-02 03:29:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari Calin !

  • Postat de Septy - YO5ER (yo5er) la 2022-12-07 13:18:21 (ora Romaniei)
  • Felicitari! La cat mai multe qso-uri, pe cat mai multe "pasari de metal" :)

  • Postat de Lucian - YO2CCS (yo2ccs) la 2022-12-22 19:36:38 (ora Romaniei)
  • Felicitari Calin pentru perseverenta si reusite ! Articoul este foarte fain scris,nu ti-ai pierdut indemanarea !Poate in viitor vei pune tot ce ai invatat despre acest mod de operare in ceva mai mult decat un articol !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Trei săptămâni cu FT-847 și sateliții pentru radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact