hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre OaMeni

Petrica Stolnicu YO9RIJ

Într-o lume cu multe provocări, radioamatorismul nu poate face notă discordantă. Nu puține au fost momentele când am fost provocați de realități ce nu au nimic în comun cu ceea ce înseamnă modul de viață a unui radioamator pasionat dar situația pe care am trăit-o de curând îmi arată că radioamatorii nu se dezic de a fi oameni deosebiți și de aceea pentru trei dintre ei în mod special, am considerat că este oportun să le dedic rândurile ce urmează chiar cu riscul să fiu dojenit pentru îndrăzneala mea. Hi!

Pasiunea pentru radioamatorism mi-a oferit șansa să revin la Sibiu pentru o serie de activități dedicate tinerilor, elevilor și studenților din oraș dar nimic dintre cele ce s-a scris la superlativ pe rețelele de socializare sau în ziarele online nu ar fi fost posibil fără implicarea unor radioamatori pe cât de modești pe atât de valoroși. Inevitabil când vorbim de Sibiu, vorbim de YO6XK Andrei, care are o energie și o dragoste de radioamatorism, munte si UKW-ele greu de descris în cuvinte. Mă înclin cu respect și acum după 30 de ani de când ne-am cunoscut la radioclubul județean care....nu mai există. Nu voi ridica în slăvi pe nimeni dar pentru că mereu s-au realizat lucruri extraordinare fără a se menționa munca tuturor celor care au făcut posibil acestea am găsit de cuviință să scriu de data aceasta, altfel. Nu voi vorbi despre titluri efemere, medalii stralucitoare, BDXCC-uri fără substanță dar voi vorbi despre OaMeni! Oameni care fac ca și cele mai neînsemnate aspecte ale contribuțiilor aduse să definească reușita unei activități de radioamator.

...........mulți campioni, puțini radioamatori.... as putea spune și nu pot să nu înclin, ireversibil, către modul de viață al unui radioamator care împărtășește bucuria cu acel începător care are nevoie de ajutor și sprijin. În acest context vreau să vorbesc despre dedicația lui Teo YO6TEO și Casian YO6CSY, radioamatori care au arătat unor începători cel mai prețios lucru din radioamatorism: PRIETENIA! Am petrecut mult timp în compania lor și pot spune că tinerii pe care i-au ajutat să își lămurească întrebările despre antene, SDR, etc au fost plăcut surprinși de ajutorul dezinteresat oferit. Rabdarea cu care au susținut temele și calmul cu care au tratat întrebările cele mai ciudate despre radioamatorism m-au impresionat și au impresionat.

Deși sunt radioamator de 35 de ani cu greu găsesc cuvinte să le mulțumesc suficient celor trei RADIOAMATORI pentru timpul, calmul, disponibilitatea și sacrificiul financiar pe care l-au făcut pentru a îndruma începătorii de la YO6KNW. Cele șapte zile petrecute împreună cu cei trei a dus la conturarea, pe viitor, a unor activități care au rolul de a coagula radioamatorismul din Sibiu. Discutând până la ore mici despre radioamatorism am simțit spiritul de radioamator pasionat de construcții, de antene UKW și mai ales am cunoscut OaMeni de o calitate deosebită. O trăsătură care obligă la respect pe oricine are ocazia să îi cunoască. Aș vrea să fiu unul dintre copiii care vor trece curând pragul radioclubului YO6KNW în cadrul activităților “Porți deschise pentru radioamatorism!” și care vor fi întâmpinați de echipa Andrei YO6XK, Teo YO6TEO și Casian YO6CSY! Aș vrea să fiu la inceputul vieții și să am ocazia să redescopăr acest minunat hobby profitând de căldura și răbdarea cu care cei trei, explică fiecare aspect al radioamatorismului.

Felicitari echipei YO6XK, YO6TEO și YO6CSY sunteți minunați!

Mulțumesc frumos pentru toată munca depusă! Cu deosebit respect!
Petrică YO9RIJ

Petrica Stolnicu YO9RIJ

Articol aparut la 31-3-2022

2784

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2022-04-02 21:12:39 (ora Romaniei)
  • Bravo pentru cei 3, jos palaria !

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2022-04-04 14:49:40 (ora Romaniei)
  • ...........mulți campioni, puțini radioamatori.... as putea spune

    Expresia mi se pare un pic rautacioasa!Poate ma insel....dar campion inseamna..... concursuri...locuri fruntase....si ce e rau in asta??
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2022-04-04 16:09:24 (ora Romaniei)
  • Poate fi considerata cum vrei tu si da, are un pic de semnal de alarma in ea (sau rautate cum ii spui tu)! Ceea ce doresc sa scot in evidenta este faptul ca o politica de incurajare a "campionilor"a dus la neglijarea generatiilor caer sa ne inlocuiasca! Care este media de varsta a radioamatorilor in YO? Bine o sa imi zici ca asta e trendul! Nimic mai fals! Putini radioamatori sunt incurajati sa faca cursuri si sa atraga noi practicanti in acest hobby! Daca s-ar plati orele de radioamatorism in scoli cum se platesc campionii la radioamatorism (si nu cu bani putini- ci cu JUMATATE din sumele de la sporturile olimplice) alta ar fi realitatea radioamatorismului YO. Doar gandeste un pic din aceasta directie si nu din perspectiva unui campion!! 73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2022-04-04 16:54:09 (ora Romaniei)
  • Complicat ...in ce scoli sa se faca ore de radioamatorism..cine sa predea si ce programa sa fie??...doar pentru autorizare si apoi abandonare??Sunt mii de persoane autorizate in YO ca radioamatori ,care nu au facut o legatura radio in viata lor.Nu ar fi mai bine de activat aceste persoane? Nu am inteles totusi cine incurajeaza campionii si neglijeaza incepatorii? Eu cred ca aceste politici cad in sarcina radioclburilor, care mai exista.Cu atat mai mult, cele platite din bani publici.Tocmai ce ai reactivat unul din ele.Felicitari!!Si ca o remarca..acum ceva timp la noi in zona a fost un examen ptr. certificatul de radioamator...multi candidati, chiar multi ,din care 2(doi) sunt activi. In rest doar detinatori de certificat si autorizatie.Procentul..?? 0,3 % .Ce facem sa crestem acest procent? Media de varsta e mare la radioamatori,adevarat,dar e doar o cifra ,la care an de an contribuim si noi.Succes in activitate.Respect.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2022-04-08 09:24:28 (ora Romaniei)
  • Parerea mea: daca radioamatorismul o sa se considere in continuare sport atunci se va merge pe ideea intineririi pe care o abordeaza toti, daca este hobby atunci varsta nu conteaza, pasiunea vine o data cu varsta, si uneori e neglijata in tinerete pentru ca atunci trebuie ca muncesti pentru o paine, nu traiesti din radioamatorism, pasiunea se alimenteaza cu bani :) Radioamatorismul in scoli, acum? Utopie… In comunism erau cercuri in arie facute de pasionati, de profesorii de fizica, acum radiocluburile au acest rol, nu scoala. Scoala in primul rand trebuie sa te formeze in alte domenii, mai grav este ca ea trebuie sa se redreseze, dupa esecul on-line copiii nu stiu sa scrie, doar daca se implica parintele! Numai bine..
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2022-04-10 21:19:29 (ora Romaniei)
  • Si - cu cat sant platiti campionii? Va 'raportez" cu jena ca cu diplomele primite in decursul anilor pot tapeta cel putun jumatatea din sala de sedinta de la MTS, (unde se fac alegeri la FRR) si nu cu diplome de de complezenta, ci valoroase, si de la multe conteste de anvergura ca de ex. WPX CW unde cele mai slabe doar 2 - 3, loc 7 la nivel mondial, toate in banda mazochistilor. A fost munca, nu labareala unde mereu am fost cu mine in competitie. Mie imi plac provocarile dar ce as face fara ajutorul radioamatorilor specializati in technica, constructii? Asta e partea frumoasa a radioamatorismului, colaborare, prietenie in cadrul damblalelor noastre multicolore. De si pentru asta am primit un titlu de MS al "sportului" nu am primit si nu am nici dorit sa primesc bani! Am facut cu pasiune ca multi altii, fara sa postez diplomele pe paginile lu, Zukkerberg. Pastrez doar pentru nostalgia si amintiri. Daca ne gandim la bani - sa organizati conteste in US sau UUS unde cei cu locul 1,2,3 sa primeasca euroi de la 5 - 10 mii, sa vedem ce se va intampla? Hm....Va spun eu - radioamatorii in varsta ar condamna ca imoral iar tineretul s-ar arunca in astfel de intreceri.... Paste fericit.73 tuturor ham-i. YO5AJR Miki
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2022-04-11 08:48:24 (ora Romaniei)
  • @5AJR
    Nenea Miki, intreb, fara sa te superi pe mine:
    Cati tineri care sa ti se alature, ai inspirat cu diplomele care "pot tapeta" sali si cu "titlu de MS al sportului"?
    Oare raspunsul nu iti da de gandit ca ceva este in neregula cu politica "sport" in radioamatorism?
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2022-04-11 16:02:31 (ora Romaniei)
  • Intrebare logica dar problema este mai complexa. Radioamatorii d,aia sant radioamatori ca au prins aceasta pasiune. Unii in constructii, altii in competitii, unii sant fascinati sa vorbeasca cu parteneri din tara lor sau la mii de Km (daca stiu si alte limbi, in general engleza.Unora le place CW altora digitalele, etc - paleta este larga dar nu toti dispun de veleitati de dascal adica sa castige cat mai multi tineri pentru acest hobby nobil dar acest ("handicap" in acceptiuna ta) nu consider handicap. Nu toata lumea de ex. are o voce de "Caruso". Exemplele mobilizatoare, pozitive si cu efect asupra incepatorilor pot fi extrem de "sexi" - modul de comportament civilizat in benzi in ori ce mod de lucru si altele legate de acel "ham spirit". Ce efect are asupra unui incepator de ex. daca asculta zi de zi in permanenta in zilele noastre ciorovaielile pe 7055 intre ukrainieni, rusi, polonezi cu un continut suburban? Si in YO exista o elita (si nu exlusiv din gratia FRR sau alte organisme) care daca ar fi cunoscut ar avea un efect mobilizator asupra tineretului dar aceasta elita isi consuma flacara pasiunilor in mare parte in singuratate pentru ca nici "dascalilor" nu sunt cunoscuti sau din motive de orgolii mici sunt condamnati la o falsa inexistenta. (NOBODI...) Distinsul nostru coleg Florin, YO8CRZ nu putea sa editeze cartea cu propagari in US daca nu consulta pe unul din elitele YO, pe Alex YO9HP - iata numai un singur exemplu in care formula succesului educational de a orienta pozitiv tineretul spre comunicatii si electronica. De fapt suntem cu totii pe aceas parte a "baricadei" doar ca trebuie sa privim in tot corolarul aceasta problema si in special cu inima.
    Paste fericit de YO5AJR Miki
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre OaMeni "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact