hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DESPRE MICROUNDE

Mircea Bochis YO5AXB

Intrucit sint convins ca exista multi radioamatori in YO care ar fi tentati sa abordeze acest subiect dar nu stiu cum, cu ce se incepe, cum se incepe si cum se continua voi incerca in acest articol sa fac o introducere legata de acest subiect.

Cred ca lucrurile devin interesante incepind cu banda de 10 GHz sau 3 cm lungime de unda. Urmeaza apoi 24 GHz = 1,2 cm lungime de unda ; 47 GHz = 6 mm lumgime de unda; 76 GHz = 4 mm lungime de unda; 122 GHz = 2,5 mm lungime de unda; 134 GHz = 2mm lungime de unda si 241 GHz = 1,2 mm lungime de unda. Intrebarea pe care ti-o poti pune este cit de complicat este sa intri in acest domeniu, daca merita sau mai bine spus ce este pentru si ce este contra.

Primul lucru cind abordezi acest subiect este sa ai o experienta cit de cit in domeniul de jos al microundelor, sa zicem incepind cu banda de 1296 MHz. Trebue sa stii deasemenea ca sint destul de putine lucruri publicate despre realizarea practica a acestor echipamente. Toate componentele de care ai nevoie sint scumpe sau extreme de scumpe. Pina in banda de 47 GHz iti poti cumpara transvertere de la DB6NT dar mai sus trebue sa ti le faci singur. Trebue sa ai un laborator cu o dotare minima de analizor de spectru, micropower-metru, generatoare de semnal, frecventmetre, atenuatoare profesionale, cabluri coaxiale rigide cu mufe SMA si inca altele care fiecare pot sa coste cit un transceiver de top in unde scurte...HI, HI...Trebue sa stii deasemenea ca ai doi dusmani seriosi cind iesi in trafic, vaporii de apa din atmosfera si oxigenul care se comporta ca atenuatori. Pentru acest lucru conditiile ideale de DX sint iarna la temperature negative cind tot ce este vapori de apa sint pe pamint sub forma de zapada iar cu oxigenul singura solutie este sa incerci QSO-uri la altitudini cit mai mari. Exista programe si formule de calcul care in functie de umiditatea din atmosfera, altitudine, frecventa iti pot spune care este atenuarea in db/Km astfel ca poti calcula care sint distantele pina la care poti spera o legatura.

Un alt impediment este ca toate componentele pentru realizarea echipamentelor sint scumpe si greu de gasit. O problema serioasa este numarul mic de radioamatori in aceste benzi si cu cit urci in frecventa numarul lor scade ajungind la 241 GHz la 5 radioamatori in Europa. Cind am decis sa abordez aceste frecvente mi-am dat seama ca singura sansa sa pot face experiente si trafic este sa am in fiecare banda echipament dublu. Echipamentul fiind asigurat am mai avut nevoie pentru traficul local de un partener la care a trebuit sa-i fac instructajul de rigoare privind operarea in aceste benzi, in special tehnica de aliniere a antenelor.

Pina la aparitia pandemiei de Covid exista in fiecare an vara o expeditie europeana de microunde organizata de un grup entuziast de radioamatori australieni condus de Alan, VK3XPD. In aceste expeditii am reusit sa-mi imbunatatesc recordurile intrucit colaborarea intre participanti este extrem de serioasa. Nu pot sa existe recorduri de distanta fara colaborare de ambele parti si fara colaborare colectiva. Recordurile mele de distanta pina in acest moment sint de 560 Km in banda de 10 GHz; 61 Km in banda de 24 GHz; 103 Km in banda de 47 GHz; 67 Km in banda de 76 GHz ; 35 Km in banda de 122 GHz; 400 m in banda de 241 GHz. Par distante mici dar trebue tinut cont ca puterea echipamentelor scade dramatic odata cu cresterea frecventei. Daca in banda de 47 GHz poti sa-ti cumperi un echipament de 1 W de la DB6NT in banda de 76 GHz puterea se rezuma la citiva mW, in banda de 122 GHz la o 100...200 microwati iar in 241 GHz la sub 10 microwati.

Merita atunci sa abordezi aceste frecvente tinind cont de costuri ,dificultatile de trafic impuse de conditiile atmosferice, numarul mic de radioamatori in Europa care abordeaza aceste frecvente? DA, merita, te "plimbi" prin zone extrem de putin abordate si cunoscute, te intilnesti cu fenomene de propagare pe care nici nu ai banuit ca exista si inveti sa abordezi altfel decit erai obisnuit electronica in benzile clasice de radioamatori.

As putea evident sa dezvolt mult subiectul cu scheme practice, cu programe de aliniere a antenelor, cu calcule privind pierderile in db/Km in functie de conditiile atmosferice si banda de lucru si inca multe altele dar acest lucru mi se pare eficient sa-l fac in momentul in care apar radioamatori YO interesati sa ma insoteasca in aceasta fascinanta lume a microundelor. Multe din experientele si recordurile mele le gasiti pe Youtube tastind un text de genul: 47 GHz QSO, YO5AXB sau 122 GHz QSO, YO5AXB...etc, etc... Poate privind aceste scurte filme interesul acestei aventuri sa inceapa la multi.

Nu este chiar atit de complicat, la inceput incepeti cu 10 GHz unde o sa aveti o surpriza extrema descoperind QSO-urile realizate prin reflexie pe ploaie, o sa vedeti ca 10 GHz "aluneca" extrem de usor pe apa daca mergeti in sudul Italiei si incercati legaturi peste apa cu sudul Frantei. 24 GHz este o banda capricioasa,daca aveti noroc de o ploaie sanatoasa de vara care sa curete particulele din aer atunci puteti spera la legaturi interesante, altfel nu. 47 GHz este in schimb o banda agreabila, prietenoasa care-ti ofera legaturi la mari distante fara prea mari probleme. 76 GHz este o banda grea, extrem de sensibila la apa din atmosfera, daca vedeti la orizont un norisor cit de mic este bine sa adunati echipamentul pentru ca o sa va chinuiti degeaba. 122 GHz este o banda deasemenea grea si sensibila rau la apa dar iti rasplateste eforturile. 134 GHz nu am incercat din lipsa de parale... HI, HI... 241 GHz este extrem de grea in special alinierea antenelor, poate sa treaca fascicolul de unde la un metru pe linga tine si sa nu auzi nimic dar si daca-l "prinzi" merita sa deschizi o sticla de Jack Daniels.

Cam asa se vad lucrurile pe scurt dupa ce am incercat sa ma imprietenesc cu aceste benzi...

73, Mircea, YO5AXB

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 16-2-2022

3966

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (36)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2022-02-16 12:58:58 (ora Romaniei)
  • Impresionant! Mircea -YO5AXB - surprinde cu fiecare postare și-mi lasă impresia pe care o are taranul când vede girafa la ZOO: așa ceva nu exista! Mai ales când performanta sa de azi pe 10 GHz întrece ce se obtinea in mod obișnuit pe 144 MHz acum peste 50 de ani când deveneam eu radioamator iar benzile de frecvență erau de la 3,5 MHz la 22 GHz.
    GL, 73 de Tavi YO4BKM

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-02-16 20:09:52 (ora Romaniei)
  • DA, Tavi asa ceva nu exista! dar totusi exista si este fascinant.Costa mult aceasta aventura dar merita intrat in ea.Intreaba-l pe YO5TP ce senzatii a avut cind m-a insotit la primul cross-border QSO YO-HA in banda de 47 si 76 GHz.Din pacate pe 122 GHz umezeala a fost prea mare sa putem face si acolo un QSO cu HA5ED si OE4WOG.Incerc sa fac curaj la cit mai multi sa abordeze aceste benzi...73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN (yo5avn) la 2022-02-17 21:47:10 (ora Romaniei)
  • In 1967 (acum 55 ani) YO7VS avea peste 15 tari lucrate si confirmate in 144MHz. Inainte de 1970 au fost realizate si primele legaturi de peste 2000km in 2m din YO (via Es). Daca excludem legaturile EME in 10GHz - azi, in YO performantele din 10Ghz inca sunt departe de aceste performante. In opinia mea NU se poate face comparatie intre 144MHz si 10GHz. Alte tehnici, alta dotare, alte moduri de propagare....

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2022-02-18 15:16:26 (ora Romaniei)
  • @YO5AXB, ți-am urmărit aparițiile foarte interesante și destul de exotice pentru mulți. Țin minte că ai mai scris în 21-6-2018 tot aici, pe radioamator.ro, despre experimentele pe care le-ai făcut atunci în microunde unde scriai și de ghinionul pe 122 GHz din cauza unei atmosfere umede și frecvenței de rezonanță a moleculei de apă. Sau efectul nefast al vegetației, am regăsit articolul și l-am recitit.
    Înțeleg cum stau lucrurile cu directivitatea în microunde și mă interesează - doar ca să înțeleg niște fenomene, nu voi mai apuca să fac trafic peste 10 GHz - câteva detalii, precum:
    - Lărgimea fasciculului de unde, dacă este posibil divergența lui (de exeemplu la -3dB). Mă interesează să aflu ce densități de energie apar la recepție, ca mai apoi să le compar cu densitatea de energie a semnalului primit de la sondele spațiale care au trecut dincolo de Jupiter, cunosc caracteristicile acestor transmisii, respectiv 8,415 GHz, 18 W, diametrul antenei de emisie 3,66 m, diametrul antenei de receptie 70 m, rata de transmitere a datelor între 119757 Bits/sec lângă Jupiter decrescătoare la 3958 bits/sec lângă Neptun, modul de lucru digital, BPSK sau QPSK.
    - Dacă ai încercat și trafic în modurile digitale, în articolul din 2018 arăți că ai făcut QSO-uri în SSB sau FM.
    - Am citit cu mulți ani în urmă în revista DUBUS despre traficul cu fascicule optice reflectate pe nori, se poate lucra la distanțe foarte mari cand fasciculul se emite orizontal si sunt formații noroase exact la orizont. Nu am acum revistele la îndemână (mă aflu la Braila și am revistele la țară lângă Buzău), dar rețin că se folosesc puteri abordabile și erau prezentate inclusiv schemele bloc.
    - Cu decenii în urma un amic mi-a povestit ceva de legături în 144 sau 432 MHz prin reflexie pe avioanele mari (avioane comerciale) care zboară la 8000-12000 m, ceva în genul traficului prin satelit dar folosind o singură frecvență. Nu am mai auzit nimic despre acest mod de lucru.
    GL și mult succes,
    73 de tavi YO4BKM!

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN (yo5avn) la 2022-02-18 17:31:18 (ora Romaniei)
  • "- Cu decenii în urma un amic mi-a povestit ceva de legături în 144 sau 432 MHz prin reflexie pe avioanele mari (avioane comerciale) care zboară la 8000-12000 m, ceva în genul traficului prin satelit dar folosind o singură frecvență. Nu am mai auzit nimic despre acest mod de lucru."

    - lucrul in VHF si UHF prin reflexie pe avione (AP) este UZUAL (chiar si in YO - peste 10 statii YO practica UZUAL acest mod de lucru ! Exist programe dedicate pentru urmarirea pozitiei si tipului de avion si de calcul al timpului/momentului optim pentru doua statii aflate in amplasamente date.

    Acest lucru - tip de trafic VHF/UHF de performanta trebuie FACUT si nu "auzit" si/sau "povestit". NU are nimic comun cu "traficul prin satelit" care presupune un repetor activ.

    Daca tot sunteti in Braila sugerez sa luati legatura cu yo4gjh - amicul REMUS care practica / este initiat in aceste legaturi performante.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-02-18 18:18:39 (ora Romaniei)
  • YO4BKM.cu mare placere dau toate detaliile care te intereseaza daca ma accesezi pe adresa mea de e-mail: mirceabochis@adslexpress.ro 73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2022-02-19 10:00:16 (ora Romaniei)
  • Desi sunt mai mult decat familiarizat cu tehnicile soft sau hard din zilele noastre, care asista orice activitate, prefer lucrurile simple si realizate in regim HM care, din acest motiv, dau mai multa satisfactie hobby-stului. Si, mai ales, traficul FACUT de la antena la antena, fara alt ajutor pe traseu.
    In ce priveste "peste 10 statii YO practica UZUAL acest mod de lucru !", desi urmaresc atent acest portal dar mai "trag cu ochiul" si prin alte parti, nu am aflat nimic despre cum se "practica UZUAL" acest mod de lucru.
    Prin anii '70 locuiam la Pitesti, intr-o pozitie foarte avantajoasa (cel mai inalt cartier din oras, etajul 4/4, acces la terasa blocului) si eram pasionat de UUS. Faceam trafic in 144 MHz telefonie AM de la mine (fix) cu alte statii fixe din MM cu reflexii pe Varful Cindrel folosind numai 5 W. Cu 0,5 W am reusit chiar si un QSO in CW cu LZ2KSL. Pe atunci au aparut satelitii OSCAR si, cu toata aparatura in intregime HM, destul de modesta (receptor SH tranzistorizat pe 2 m si emitator cu doua frecvente fixe din cristal, tranzistorizat, 5W si final pe tuburi, cca 45-50 W sau converter-transverter pentru 432 MHz, antena SWAN rotativa numai in plan orizontal), reuseam sa aud traficul pe sateliti, de emis nu puteam deoarece aveam frecvente fixe iar un VFO cu mare stabilitate era un vis, ma temeam de sanctiunile severe care se dadeau celor care nu respectau normele de stabilitate, largime de banda, mod de lucru. Era la moda pe atunci antena fixa "Turnstile", nu are nevoie de rotire AZ/EL si care, daca tin bine minte, era recomandata de YO2IS, un pionier in traficul pe satelit, cu puteri destul de reduse la emisie.
    Intre timp am plecat la Braila, aici nu am acces la terasa blocului de 7 etaje unde stau la etajul 2 si am abandonat UUS. As putea sa reiau incercarile la tara, intr-o vale din Carpatii de Curbura si unde pe deasupra trec foarte multe avioane comerciale. Si unde, cu o antena GP pe 144 MHz, receptionez comod ISS. Dar lipsesc date privind frecventa, modul de lucru, polarizarea undei la traficul AP. Desi reflexiile schimba planul de polarizare, eficienta lor este infuentata de polarizare.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2022-02-19 11:00:15 (ora Romaniei)
  • Scuze pt. off topic !
    Uzual de ex.: aici se pot vedea avioanele https://www.flightradar24.com/45.7,27.93/6 dar trebuie si o antena yagi cu citiva elementi si un transceiver . Se poate lucra in orice mod inclusiv ssb .73 !

  • Postat de Constantin - YO7FWS (yo7fws) la 2022-02-19 12:12:15 (ora Romaniei)
  • Tavi, urmareste aici despre ACS: http://forum.uus.ro/showthread.php?624-FT8-si-ACS. Sint citeva exemple si capturi. Pregateste-ti antena si te asteptam cu concluzii si rezultate.

    Articolul lui Mircea este minunat. Tot mai multi incep sa atace microundele. Orice informatie la inceput de drum este binevenita. Din nefericire nu este simplu. Dupa parerea mea, microundele sint numai pentru curajosi, temerari, oameni care privesc departe, dincolo de orizont. Felicitari!

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-02-21 09:07:39 (ora Romaniei)
  • YO7FWS,multumesc mult pentru aprecieri.Am facut si eu accidental un QSO cu reflexie pe avioane in 10 GHz.Fiind in trafic pe reflexie pe ploaie in KN07 am fost contactat pe ON4KST de un radioamator din OE care mi-a spus ca ma aude bine cu reflectia de pe avioanele care decolau din Viena.Am incercat un QSO dar reflectia pe avioanele din Viena care venea spre mine nu s-a mai facut si pe ploaie astfel incit nu am reusit un QSO,insa eu am fost receptionat bine in CW.Ma intereseaza subiectul mult si tinind cont de experienta ce o ai rugamintea mea este sa ma contactezi pe mirceabochis@adslexpress.ro intrucit nu-ti stiu adresa de mail,multumesc,73,Mircea,YO5AXB

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN (yo5avn) la 2022-02-21 12:24:00 (ora Romaniei)
  • "reflectia de pe avioanele care decolau din Viena.Am incercat un QSO dar reflectia pe avioanele din Viena care venea spre mine nu s-a mai facut ".........
    Abordare complet gresita. "Nu se mananca tot ce zboara".
    Pentru o legatura in VHF si/sau UHF via AP (reflezie pe avioane) NU are NICI O relevanta de unde decoleaza avionul si/sau in ce directie se deplaseaza. Conform legilor fizicii trebuie ca: - avionul (corp metalic = reflector pasiv) sa se afle la cca. jumatate din distanta dintre corespondenti; -avionul sa fie "vizibil" de antenele celor doua statii.
    Desigur, cu cat zboara avionul la altitudine mai mare, legatura posibila de realizat va avea QRB maii mare. Cu cat tipul de avion este mai mare, cu atat sansele de a fi "ochit" de antenele corespondentilor sunt mai mari. Pentru asta este deosebit de util linkul dat de Ghita - yo8cln.
    De retinut: pentru un avion dat, aceste conditii se indeplinesc pentru perioade relativ scurte - uzual sub un minut!!!! - deci succesul este asigurat doar printr-o operativitate ridicata (perioade scurte de emisie - strictul necesar pentru transmiterea info QSO = CW cu viteze cat mai mari - uzual peste 100 litere/minut, se prefera FT4 in loc de FT8 = etc.).
    Activiate/succese maxime via AP au fost in anul 2019- dupa care, din cauza pandemiei, traficul de avioane a scazut mult (minim in anul 2020). Actualmente se pare ca lumea a mai revenit, traficul AP este in continua crestere. In orice caz = trebuie lucrat/operat in momentul potrivit si la viteza/operativitate maxima (clar, scurt si concis).
    Pentru cei necunoscatori precizez ca avionul- ca "corp metalic" este un reflector PASIV (nu este un repetor terestru si/sau pe satelit).
    QSO-urile via AP sunt considerate la categoria "tropo". Sunt legaturi "de la antena la antena"- fara echipamente active intercalate. Realizarea lor presupune existenta antenelor directive, TRX adecvat si = foarte important! = operatori abili = capabili sa opereze "scurt, concis si la obiect" (ca in concursuri). Ca si eventualele legaturi prin stratul E sporadic ionizat (Es) si/sau ionoscater - sunt acceptate in toate concursurile uzuale VHF/UHF.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-02-21 20:29:43 (ora Romaniei)
  • YO5AVN,parerea mea este ca in toate comentariile ce le faci doresti un fel de inceput de scandal...am spus de la bun inceput ca faceam trafic pe reflectie pe ploaie in 10 Ghz cind am fost sesizat de un radioamator din OE ca ma aude prin reflectie pe avioanele care decoleaza din Viena si ma ruga sa incercam un QSO...Habar nu aveam la acea vreme despre QSO-urile cu reflexie pe avioane si nu am facut decit sa raspund solicitarilor acestui radioamator.Nu am cerut sa ma lamuresti nimic legat de acest subiect,nu am gresit cu nimic nefiind in tema cu acest sistem ,pur si simplu am povestit o intimplare.Cum tonul tau este destul de agresiv,recomandarea mea este sa-ti vezi de treaba daca ai vreuna si sa-mi raspunzi la intrebari daca o sa te solicit.Cum nu am nimic sa te intreb,pastreaza distanta cuvenita dictata de o elementara civilizatie.Nu cred ca ai asa ceva dar te priveste personal.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-02-27 09:17:33 (ora Romaniei)
  • Imi aduc aminte ce pasionat era Joska,YO5AVN de ES si cit timp ii lua pina facea un qso.Imi aduc aminte ce siderati am fost, Joska, YO3AVE si eu, prin 1971 ,cind am avut pentru prima oara in mina un LNA de fabrica, folosit apoi de Joska.
    Re pionierii qso pe satelit: YO2IS a facut legaturi mai tirziu.
    Primul qso YO pe oscar 6 a fost facut de mine in 1972.Realizare de altfel publicata in"Sport si Technica"cu poza QSL ului..Urmatorii au fost YO3AVE(SK)si YO3BAA(SK)

    Acum lucrez EME si am lucrat deja cu YO5TP, Bela, foarte activ si de fapt momentan, singura staie activa EME din YO..

    73 si numai bine de Costel, KG6NK ex YO9ALM.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN (yo5avn) la 2022-02-28 21:24:38 (ora Romaniei)
  • @kg6nk - amintiri frumoase Costel! Se construia mult pe aceea vreme = desi componente performante se gaseau greu si erau scumpe. Se construia nu de dragul "expo" ci pentru trafic performant. Era atmosfera/climat de colaborare / sprijin reciproc intre amatori - fara invidii - eram "unul pentru toti si toti pentru unu"
    Admiram Trabantul tau albastru modificat (inlocuit dinamul de 6V cu alternator de 12V - cu toata reglarea/automatica aferenta).

  • Postat de Tiberiu - YO5DNB (yo5dnb) la 2022-03-01 11:09:17 (ora Romaniei)
  • Mircea yo5axb felicitări pentru activitate nu merita răspuns pentru cei oameni agresiv! 73 yo5dnb Tibi

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2022-03-01 15:30:35 (ora Romaniei)
  • In jurul unui "pom roditor" intodeauna exista si indivizi gata pregatiti sa arunce cu ciomagul in loc sa intinda mana si sa culeaga "rodul" oferit. Felicitari tizule!

  • Postat de Constantin - YO7FWS (yo7fws) la 2022-03-01 19:49:09 (ora Romaniei)
  • Daca exista AirCraft Scatter, de ce nu ar exista si Ship Scatter? Iata ca se poate!
    https://ea8cxn.es/?p=431&lang=en

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-01 20:49:53 (ora Romaniei)
  • Articolul pe care l-am scris este despre microunde,este o foarte scurta introducere pentru cei interesati de acest subiect.Tot ce apare colateral cu vechi istorii,cu vechi performante despre alte moduri de lucru si cu mici insinuari mi se pare absolut gratuit si fara legatura cu subiectul.Nu inteleg de ce toate aceste ''performante'' nu sint prezentate aici intr-un articol coerent.Cei care se felicitau reciproc pentru ce faceau acum 50 de ani pot sa scrie toate acestea la un capitol de istorie si nu cred ca vor avea vreun obstacol.Articolul meu era adresat celor interesati sa adere la ceva ce putine tari din lume au aderat.YO este acum in lumea microundelor pina la 241 GHz [credeti ca este un lucru marunt? ],faptul ca la diversi acest lucru le provoaca amintiri de acum 50 si ceva de ani care nu are nicio legatura cu subiectul este ceva aberant.Tinind cont ca pluteste in aer o usoara atmosfera de scandal cred ca administratorul site-ului art trebui sa intervina si sa elimine comentariile care nu au legatura cu subiectul.Daca nu le elimina astept cu nerabdare injuraturi din partea celor care in anii 70 faceau minuni si peste 50 de ani nu mai incap de mine si le voi raspunde cu placere.73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Daniel Ungureanu - YO8SAK (yo8sak) la 2022-03-02 00:34:11 (ora Romaniei)
  • Domnule Mircea, stimati colegi consider ca a construi , a pune cap la cap aparate si a comunica in microunde este o performanta . Stiu ca este multa matematica si multa stiinta despre campuri toate astea ascunse la spatele microundelor, dar la nivel de amator si nu vreau sa descurajez sau cumva sa “de-rutez”, totul seamana cu lucrul pe intuneric si cu o mana legata la spate . Concret vreau sa va descriu experienta mea cu privire la microunde . In urma cu vreo 2 ani am demontat un numar de LNB-uri din diverse generatii incercand sa inteleg cum sunt construite . Mai apoi am facut experiente cu module HB100 ( senzori radar Doppler pe 10,5Ghz ) cu care am facut transmisiuni pe vreo 20 metri . Nimic interesant, asa ca am construit un generator PLL cu amplificator cu doua circuite integrate cu speranta ca fac primii pasi in banda de 3cm . Am respectat documentatia si am comandat la o firma specializata cablajul PCB-Rogers care avea sute de vias-uri de masa . Evident ca nu a functionat si dupa doua saptamani de incercari cu tot felul de sonde detectoare improvizate am abandonat testele . Am cumparat un analizor de spectru second hand , l-am cercetat o luna, am mai studiat generic analizoarele vreo 3 luni in care am mai facut si experimente , am reparat aparatul dupa o alta luna, apoi dupa vreo inca 2-3 luni l-am up-gradat . Ca sa-i pun la punct etajele intermediare am cumparat si un analizor de data asta nou (pana la 3Ghz) . Cand m-am reintors in sfarsit la amplificatorul meu centimetric am vazut din prima ca oscila de mama focului pe 2,7Ghz . In cateva ore l-am adus in stare de functionare si cu ceva caracteristici aflate . In concluzie in domeniul centimetric si bineinteles mai jos ,sau mai bine spus , in sus ca frecventa orice zecime de milimetru la un traseu conteaza si orice obiect conductor sau nu din apropierea aparatului poate scoate totul nu numai din banda ci din functionare . De asta spun ca domnul Mircea face pionierat , nu pentru 3 cm ci pentru unda milimetrica unde se lucreaza cu microscopul . Chiar si constructia unui mixer cu diode fara terminale, pentru 3cm ,necesita scule speciale pentru ca pensetele subtiri obisnuite sunt chiar grosiere. Adica facem intai scula pentru prindere si centrare si apoi sudam dioda mixer la rece cu adeziv de argint . In plus pe zona asta de frecvente e nevoie de un frecventmetru pana la 12-13Ghz care nu e chiar greu de construit adica merge facut un divizor, dar pe substrat pentru microunde . Evident ca e nevoie de bani seriosi deoarece mufele , cablul si cablajul pentru microunde sunt scumpe. Cam asa arata experienta sau mai corect “preexperienta” unui incepator pe undeva la capatul de jos al microundelor . Despre proiectare scheme si cablaje chiar e stiinta curata la asemenea frecvente . Va salut respectuos pe toti , Daniel Ungureanu YO8SAK

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-02 09:09:43 (ora Romaniei)
  • Da, asa este cum a spus YO8SAK,microundele sint un domeniu complicat sau mai bine spus nu atit de complicat cit este necesara cunoasterea atit teoretic cit si practic a ceea ce se intimpla la aceaste frecvente,ce componente folosesti,cum le folosesti ,cum le masori si cu ce le masori.Acesta este motivul pentru care am spus la inceputul articolului ca recomand inceperea unei activitati aici doar celor care au o experienta serioasa in 1296 Mhz.Daca cu experienta de constructor din scurte te apuci direct de constructii in 10 GHz fara sa vorbesc mai sus singurul lucru pe care-l poti obtine este pierdere de timp,cheltuieli mari si inutile.La 10 Ghz o ''sirma'' cu care vrei sa alimentezi cu tensiune un etaj urmator se poate transforma usor intr-o linie de acord si nu mai iese nimic...HI,HI...Trebue sa ai aparatura de masura calibrata de laborator cu care sa poti face masuratorile de rigoare.Ajungi sa spunem cu PLL-ul la 10224 Mhz si trebue sa-l mixezi cu semnalul de 144 Mhz sa poti obtine 10368 MHz [ 10,368 GHz] care este capatul de banda de jos pentru 3cm.Trebue sa sti ca semnalul de 144 trebue sa fie de 0 db si cel de 10,224 GHz de 6 db la intrarea in mixer .Aceste semnale trebue sa ai cu ce sa le masori cu exactitate si nu cu aproximatie pentru ca nu iese nimic.La iesirea din mixer semnalul de 10,368 GHz obtinut are - 20 db [minus 20 db].Daca nu ai un micropowermetru calibrat capabil sa masoare la aceste frecvente nu poti face absolut nimic.De la minus 20 db si pina ajungi la citiva Wati este cale lunga sau scurta daca sti ce ai de facut daca ai componente,daca sti sa le folosesti si daca ai aparatura de masura calibrata pentru aceste frecvente.Am dat citeva exemple banale pentru banda de 10GHz dar nici nu va puteti inchipui ce se intimpla la 76 Ghz sau la 122 GHz sau la 241 GHz.Dioda pe care o folosesti aici ca mixer si pe post de ''etaj final'' are 0,2mm latime si 0,6mm lungime,se lipeste la microscop cu o pasta care prin uscare se transforma in argint.Cind cobor cu constructiile de la 122 GHz la 10 GHz mi se pare ca am ajuns in banda de 80 de metri...HI,HI...Poti sa spui ca este extrem de complicat totul la aceste frecvente sau extrem de simplu daca sti ce ai de facut.Daca conduci ca nimeni altul o motocicleta nu cred ca poti conduce un submersibil dar daca inveti cum sa-l conduci si ce trebue sa faci pentru asta poti sa-l conduci si nici sa nu ti se para greu acest lucru.Pentru acest motiv am spus in articol ca nu am intentia sa dezvolt subiectul cu scheme si sa intru in domeniul practicii pentru ca nu se poate face acest lucru cu o schema clasica cum poti face spre exemplu in scurte unde nu este complicat sa prezinti un etaj final in benzile 3,5...28 Mhz in clasa B [sa zicem,sau AB].Sint insa dispus sa-mi pun la dispozitie transverterele incepind de la 10 GHz pina la 241 GHz pentru ca am in fiecare banda echipament dublu pentru QSO-uri Cred ca acesta este primul pas sa vezi cum se desfasoara un QSO la aceste frecvente,cum se aliniaza antenele sa te gasesti unul pe celalalt intr-o lume in care lungimea de unda este de ordinul milimetrilor.Cred ca apoi pot incepe intrebarile si exact cum la inceputul scolii inveti alfabetul tot asa si aici totul are un inceput si o continuare.Este fascinant,spun eu,daca te intereseaza,daca vrei sa te plimbi prin locuri in care putini ajung,daca vrei sa te intilnesti cu fenomene speciale de propagare si inca multi multi daca....

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-02 09:39:55 (ora Romaniei)
  • In precedentul articol am vorbit despre ce se intimpla daca vrei sa-ti faci echipamentele de microunde singur dar se pot si cumpara pina in banda de 47 GHz de la DB6NT si ramine apoi doar invatarea practicii de operare care nu este complicata,73,Mircea,YO5AXB.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-02 19:23:57 (ora Romaniei)
  • Stimate domnule yo5axb,
    Ultimul comentariu pe care l-ai facut, care este o aluzie directa la comentariul meu si al lui Joska mi se pare neradioamatoricesc _cuvint nou_ ca ton si subiect. De ce ? In primul rind este un forum de discutie despre radioamtorism sub toate aspectele .Al doilea: am raspuns unui comentariu anterior referitor la pionierii QSO urilor prin satelit. Il cunosc pe YO2 IS de vreo 50 de ani,tot repectul pentru el, dar nu inseamna ca nu trebuie sa stim istoria asa cum a fost. Al treilea: daca vrei commentarii numai despre ce ai facut in MW, perfect! Incepe cu o nota: cei ce fac comentarii asupra articolului meu despre XXXXYY si deviaza de la subiect, nu sint acceptati. Am vazut la articol mai multe comntarii care nu erau legate de ce ai realizat in MW . Nu am comentat ca ce ai facut nu este o realizare , este. Nu am zis nimic derogatoriu despre tine .Asa ca nu inteleg reactia ta negative
    Acum sa revenim putin la partea technica … Este putina arogantza in comentariu despre cei ce acum 50 -60 de ani faceam radioamatorism si chiar performnte cu sculele facute pe masa din bucatarie, cu ce aparatura de masura exista atunci, daca aveamm acces la ea si cu ce piese puteam gasi …Asa era technolgia atunci.. Dioda Gunn era o minune ! FET urile alta… mai ales in YO… Si inca ceva: Satisfactia a fost multa mai mare la primul QSO prin satelit cu totul facut “home made” de la prima lipitura pina la QSO…decit un QSO cu scule cumpartate din DL. De ce crezi ca ceace faci acum cu tehnlogia de acum este superior ce faceam acum 50-60 ani cu technologia de atunci? Dupa indicative pari a fi “old timer” dar se pare ca ai uitat perspectiva!
    Daca se poate, asa o intrebare intre radioamatori: Cu ce instrument ai verificat/validat frq de 122 GHz si 241 GHz? Si Inca ceva: in ultimul comentariu vorbeai de valorile necesare la mixer. Ele se dau in dbm nu db , adica raportate la 1 mw power (decibel-milliwatts: dbmW) adica : 0 dbm or – 20 dbm… etc…
    Asa ca hai sa raminem radioamatori, ca acum 50 de ani, asa cum comenta Joska, YO5AVN. Sa lasam intepaturile pentru albine !
    73 si numai bine de Costel,KG6NK, ex YO9ALM.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-02 20:43:19 (ora Romaniei)
  • Costel daca in timpul scrisului nu apare un m dupa db nu te gindesti ca poate sa fie o omisiune de scris? Pentru masuratorile pe 122 si 241 Ghz cu ce au fost facute trebue sa-l intrebi pe DL2AM de la care am cumparat echipamentele confirmate si accepate de Dubus.Pe mine poti sa ma intrebi tot ce vrei pina la 47 Ghz unde este totul construit de mine.Cred ca uiti ca nu este obligatoriu ca tot cu ce lucrezi sa fie constructie personala altfel ce rost ar mai avea echipamentele facute de Yaesu ,Icom,etc...Perofrmantele pe care le amintiti le-am trait si eu in epoca superreactiei din anii 60...70 si trecerea apoi mai departe.Am spus aici doar ca acum vorbim despre microunde si nu despre ce s-a intimplat acum 50 si ceva de ani.Tonul tau este apropiat de inteparturile de albine de care ai pomenit,cred ca normal era sa spui ''felicitari Mircea'' Eu iti spun felicitari pentru ce ai facut acum 50 de ani fara urme de intepaturi si nici analize tehnice.Daca vrei totusi sa vezi cum se fac masuratorile la 122 si 241 Ghz te invit la mine si poate ca atunci o sa crezi ca stiu de ce trebue pus un m dupa db.Ramin cu parerea ca merit felicitari si din partea ta si daca nu le trimiti nu este niciun necaz.73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-02 21:41:13 (ora Romaniei)
  • Mircea, multumesc de precizari. Din articol si raspunsul tau la diferite comentarii intelesesem ca tu ai construit TRX ul de 122/241 GHz De aceea si intrebarile technice.MW la frq aste este alt ceva. Ca unul care am lucrat profesional in MW de la 2.5 la 87 GHz mai stiu cite ceva..Deci au venit din DL.. Orcum merita laudat efortul facut de a avea asa ceva in YO.
    De fapt putini sint cei ce mai fac ceva azi pe masa din bucatarie din multe motive si as enumera unul: este mai ieftin sa cumperi gata facut! Eu inca incerc sa combin cumparatul cu "home made"

    Un sfat de protectia muncuii,daca nu il sti:Nu te uita in antena sau unde sint radiatii de aceste MW. Ochii sint foarte sensibili la aceste MW

    Vreme uscata si mari distantze in 221 Ghz,

    73 de Costel, KG6NK

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-03 09:02:17 (ora Romaniei)
  • Costel,ma bucur ca sintem in aceiasi ''barca'' cea a micoundelor.Pe DL2AM nu prea il poate egala nimeni.Toti amicii mei cu care am participat la expeditiile europene de MW si care si-au construit echipamente proprii pe 122 Ghz aveau un output de pina in 70 de microwati iar echipamentele mele construite de DL2AM aveau 200uW si 120uW.Costa mult aceasta distractie dar combin home-made cu cumparaturile.Daca vrei sa vezi unul din transverterele facute de mine pe 47 GHz intra pe youtube si tasteaza ''cross-border qso yo-ha yo5axb-hg5ed'' Tinind cont ca esti intr-o buna colaborare EME cu YO5TP cu care sint si eu amic intreaba-l despre aceste QSO-uri la care a luat si el parte venind special pentru asta de la Cluj.Idea era sa facem cross-border QSO-uri in 47,76 si 122 Ghz insa in 122 GHz a fost imposibil fiind umezeala excesiva.A plouat in timpul noptii si dimineata cind am inceput a venit o caldura puternica care a evaporat toata apa de pe iarba.47 si 76 au mers insa foarte bine.Cit despre uitatul in parabola sa vezi cind ies undele HI,HI... este prima lectie pe care o dau si eu celor care ajung in 10 GHz,nu stati in fata parabolei si nu va uitati in ea.Cine stie daca treci prin YO poate organizam ceva iesiri de MW, am echipament dublu pe fiecare banda si orice iesire in peisaj este o experienta noua.Legaturile mele cu America sint cu cei din San Bernardino care m-au invatat ce sint microundele si cu ce se maninca ele...HI,HI... in special Greg Barley.Ca un fel de recunostinta pentru ce m-au invatat si pentru componentele primite de la ei le-am trimis cadou unul din transverterele mele home made pe 10 GHz caruia dupa obiceiul american i-au dat imediat un nume,se cheama R1 de la romanian one.Daca o sa te intereseze o sa-ti trimit un filmulet din momentul in care il masurau si au ramas uimiti ca la minus 120db scotea inca un semnal de S7.Se poate povesti mult dar cred ca nu trebue plictisiti cei care ne urmaresc,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-04 00:47:57 (ora Romaniei)
  • Mircea in activiatea profesionala am avut de a face cu MW cam 20 de ani, dar numai am desfacut citeva module defecte sa vad cum arata... eu personal am ajuns in 1296 unde am facut electronica de EME si apoi am renuntat ca rezolvarea mecanica a antenei m-a oprit ca si lipsa de spatiu sa o instalez.Daca rezolvam antena in 1296 ajungeam si in 10 ghz..Asa am ramas numai in 144 EME si asta dupa o viata in scurte. De altfel am scule pina la 40-47 GHz iar masurator de NF pentru LNA si cel de masurat PN, zgomot de faza se opresc la 18 ghz...

    San Bernarino este urmatorul"judet" de la mine .. stiu ca au un grup puternic de MW dar cam atit...

    Prin YO nu stiu cind ajung. Eram planificat sa ajung si in DL la tirg, _La Dayton/Xenia am fost de 3 ori_ dar virusul m-a oprit..

    Am vazut you-tuburi-le tale de mult...

    73 de kg6nk

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-04 12:06:53 (ora Romaniei)
  • Costel,daca totusi ajungi prin YO cauta-ma,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-06 02:09:06 (ora Romaniei)
  • Mircea si cei interesati: Am primit revista QEX, Martie/Aprilie 2022 azi. Acolo era publicat un TRX on 30 THz, lungime de unda de 0.01 mm.Sistemul a fost construit de G8AGN si recordul a fost de 65 m A transmis slow CW, QRSS.
    Senzorul folosit la RX este chiar ieftin , un detector de termometru gasit pe e-bay cu $10,Melexis90614 .Tx -ul este o sursa de caldura de 250 C de 50W.
    Articolul este lung, cu scheme si detalii. Foloseste si un Arduino sa controleze jucaria..

    Deci radioamatorii au ajuns in MW la 30 THz O fereastra unica in atmosfera care nu absoarbe aceasta lungime de unda... Militarii si alte agencii folosesc asa ceva de citva timp.
    73 de Costel, KG6NK
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-06 18:26:03 (ora Romaniei)
  • Costel,o sa caut articolul sa vedem despre ce este vorba,este bine ca nicioadata nu exista limite...Deocamdata pentru urmatoarea faza ma pregatesc intens pentru QSO-uri laser,dar mai multe dupa ce voi face prima legatura.Nu mi-a placut niciodata sa spun voi face ci am facut,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-16 22:45:37 (ora Romaniei)
  • Mircea si cei interesati de MW..: Keysight Technology, former HP , a obtinut licenta de la FCC sa dezvolte telefonie 6 G .. Frg de dezvoltare:95 Ghz la 3 THz . Tot ei au licenta pentru frq de246-275.5GHZ ...Asa ca daca telefonia ajunge acolo vor ajunge componente si module si pe la radioamatori, speram noi...

    73 de KG6NK
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2022-03-17 16:43:42 (ora Romaniei)
  • Costel,este o veste buna,multumesc de stire,73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2022-03-25 08:46:34 (ora Romaniei)
  • Noutati aici : https://www.youtube.com/watch?v=nsIslZIrwfw
    73 !

  • Postat de Constantin - YO7FWS (yo7fws) la 2022-03-25 11:28:45 (ora Romaniei)
  • Sa lasam GHz in lume, ei au de unde si cu ce. Iata ca se construieste si la noi.
    https://www.qsl.net/yo4hfu/Transverter_5.7GHz.html
    http://forum.uus.ro/showthread.php?643-Transverter-pentru-5-7GHz-made-YO4HFU

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN (yo5avn) la 2022-03-25 12:43:37 (ora Romaniei)
  • Bravo, Bravo, BRAVO, felicitari si multe succese pentru YO4HFU.
    APreciez deosebit faptul ca realizarea lui este chiar folosit in traficul de radioamator - nu este doar un decor (o "pictura" scumpa) .....

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-03-25 20:48:41 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru YO4HFU,pentru realizarea proiectului. Ca o mica sugestie, asa cum este remarcat in fisa de catalog si demo board al PLL facut cu LTC6946: Schimbind referinta de la 10 Mhz la 100 Mhz sgomotul de faza scade cu 10 db, de la aproximativ -95 dbc@10 khz la - 105 dbc@10 khz.
    Cei interesati pot gasi teoria in articole despre PLL, dar 10 db imbunatatire la zgomotul de faza ajuta mult in dinamic range, reciprocal mixing si altele... Ocxo de 100 mhz sint pe ebay, chiar daca nu au acelas form factor ca bordul PLL ului..

    Suces pe mai departe de Costel, KG6NK...

  • Postat de Constantin - YO7FWS (yo7fws) la 2022-04-02 15:51:47 (ora Romaniei)
  • Teste timide in 24 GHz:
    http://forum.uus.ro/showthread.php?695-24Ghz-Echipamente-si-experimente
    Cine se mai baga?

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DESPRE MICROUNDE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact