hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Push To Talk Over Cellular – Network Radio (PoC) si in Romania

Isidor Stirbu YO8TEH

POC pe scurt pleaca de la P TT (Push to Talk) O ver C ellular.

Aceasta tehnologie permite in esenta unui echipament radio in sistem duplex sa foloseasca reteaua de date a telefonului mobil in loc de undele radio. Cu toate acestea, aceasta PoC nu este o tehnologie noua si exista de ani de zile.

Acolo unde terminalele POC se bazau anterior doar pe retelele de date mobile 2G si 3G, tehnologia nu era suficient de avansata pentru a oferi o comunicare vocala rapida, clara si fiabila. Din acest motiv, tehnologia POC nu a reusit niciodata sa ajunga la maturitate, dominat pe piata ramanand clasicele echipamente radio VHF/UHF.

Acum, odata cu progresele retelei de date 4G si, mai recent, cu lansarea tehnologiei 5G, PTT Over Cellular a devenit din ce in ce mai fiabil. In viitor, POC va inlocui probabil statiile emisie receptie clasice, aceasta optiune fiind adoptata la scala mare in diferite medii de lucru

Pentru uz Personal/Radioamator eu recomand varianta ZELLO Free, cateva canale fiind disponibile si in Romania atat pentru publicul larg cat si pentru Radioamatori

Utilizarea Zello – Free

Descarcati Zello pentru iOS | Descarcati Zello pentru Android

In Romania sunt disponibile 3 canale principale pe platforma Zello pentru publicul larg, un canal principal dedicat Radioamatorilor si cele 8 canale aferente YO2-YO9 pentru fiecare district in parte

Network Radio Romania – Talk Group Principal

Network Radio Romania CH1- Talk Group 1 adiacent pentru comunicatii publice de uz general

Network Radio Romania CH1- Talk Group 2 adiacent pentru comunicatii publice de uz general

Network Radio Romania CH1- Talk Group 3 adiacent pentru comunicatii publice de uz general

Network Radio Romania Radioamator – Talk Group Principal destinat Radioamatorilor

Canalele Network Radio Romania Radioamator sunt disponibile de asemenea si pentru fiecare district in parte si anume:

Network Radio Romania Radioamator YO2
Network Radio Romania Radioamator YO3
Network Radio Romania Radioamator YO4
Network Radio Romania Radioamator YO5
Network Radio Romania Radioamator YO6
Network Radio Romania Radioamator YO7
Network Radio Romania Radioamator YO8
Network Radio Romania Radioamator YO9

Atentie! Pentru a putea accesa direct canalele din link-urile afisate trebuie sa aveti aplicatia Zello instalata in terminal si sa fiti logat in contul dvs. !

Grupul de canale Network Radios Romania este destul de flexibil, simplu, prietenos si sigur.

Ghid de utilizare si reguli simple de folosire:


* Va rugam sa nu folositi limbaj licentios ori bulling in conversatii ori mesaje
* Utilizați serviciul Echo din Contactele dvs. pentru a testa/configura partea audio.
* Recomandam acordarea prioritatii statiilor mobile.
* Toate transmisiile trebuie sa fie în limba romana ori engleza la nevoie
* Nu sunt permise nume de utilizator, profiluri sau imagini jignitoare.
* Toți utilizatorii TREBUIE sa opereze in conformitate cu Termenii si condițiile Zello precum si Regulile comunitatii ( mai sus mentionate) in orice moment.

Grupul de canale Network Radio Romania NU are un „canal de apelare” desemnat. Există 3 canale „standard” si puteți apela pe orice canal.
Va rugam sa folositi orice canal care nu este deja utilizat in momentul accesarii pentru a nu perturba discutia in curs ori asteptati terminarea convorbirii in curs pentru a initia un nou apel.
Operatorii de pe aceste canale trebuie sa fie „user friendly” in orice moment.
Utilizatorii cu nume de utilizator, profiluri sau imagini ofensive vor fi blocați.
Oricine injura, abuzeaza fata de alti utilizatori, foloseste imagini jignitoare, perturba in mod deliberat alte discutii, incearca sa raspandeascaă informatii false, promoveaza activitati ilegale sau opereaza cu incalcarea Termenilor si/sau a Regulilor comunitatii Zello si network radio Romania.
Este interzis cu desavarsire folosirea oricarui canal Network Radio Romania pentru orice tip de publicitate/reclama.
Legaturile incrucișate cu alte persoane canale sau platforme nu sunt permise. Incercarea de a conecta orice forma de „Gateway” sau „Repetor” la acest grup de canale este interzis iar userul va fi blocat.

Isidor Stirbu YO8TEH

Articol aparut la 13-2-2022

3322

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Liviu - YO6QCD (yo6qcd) la 2022-02-13 16:02:43 (ora Romaniei)
  • Hmmm.... Din nou cineva vrea sa ne faca sa depindem de retelele altora si curand probabil pe bani!! Atunci retelele de radioamator (adica traficul de zi cu zi in toate benzile) la ce mai foloseste?? Ia sa dam noi toate frecventele alea, inutil ocupate de serviciul de radioamator, bajetilor destepti, sa faca un ban cinstit... Ca radioamator nu as incuraja sub nici o forma asa ceva!!

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2022-02-14 11:07:30 (ora Romaniei)
  • Liviu, yo6qcd, te rog sa-mi trimiti un mail pe yo5fmt@yahoo.com, fiindca vechea ta adresa nu mai functioneaza
    73, Vasile

  • Postat de Radutiu Ioan Mircea - YO3AOE (yo3aoe) la 2022-02-18 09:50:57 (ora Romaniei)
  • Dupa parerea mea-si nu numai a mea-orice mod de lucru radioamatoricesc care foloseste un sistem/circuit intermediar in afara propagarii radio directe si ne-mijlocite nu mai este radioamatorism...

  • Postat de Costa - YO4FRF (yo4frf) la 2022-02-25 20:25:59 (ora Romaniei)
  • L-am descarcat pe iPhone... l-am instalat, m-am inregistrat... m-am uitat <5 minute prin chestia aia si... l-am dezinstalat.
    Serios... o mai mare porcarie, greu de gasit!
    Ce treaba are cu radioamatorismul?!?
    Sunt legat de o conexiune de internet/4G/5G/...10G.
    Nu e internet...nimic nu e! Iti pica turnul GSM... pa-pa.
    Nici macar tetris nu pot sa joc pe aplicatia asta!

  • Postat de Mihai Suciu - YO6SM (yo6sm) la 2022-03-31 15:23:21 (ora Romaniei)
  • povestea asta cu retelele de telecomunicatii comerciale care pica in situatii de urgenta sau chiar din senin e fara sfarsit...totusi bugetele care se vehiculeaza in jurul lor sunt zeci de milioane de euro pentru licente de utilizare catre statul roman si cateva sute de milioane anual in mentenanta si investitii..e fascinant cum inca mai sunt radioamatori care cred ca se poate face back-up la asa ceva cu niste statii radio si tehnologii care au 100 ani impliniti...

  • Postat de Liviu - YO6QCD (yo6qcd) la 2022-04-01 08:24:45 (ora Romaniei)
  • @ yo6sm:
    Cred ca nu intelegi ceva esential, Mihai. Aici nu e vorba de a inlocui/suplini/concura cu retelele comerciale. Daca esti radioamator nu esti interesat de asa ceva. Esti doar obligat sa participi la o retea de urgenta, daca o cere vreodata vreo autoritate. In rest, e vorba de placerea de a comunica folosind MIJLOACE PROPRII, adica sursa-transceiver-antene ale tale proprii si personale. Vezi si postarea lui yo3aoe care defineste radiocomunicatia in cadrul seviciului de amator.
    Rolul nostru nu este de a crea profit, ci de a forma oameni. Mai reflecteaza la ce a insemnat radioamatorismul pentru formarea ta si intreaba-te de ce mai vrei sa ai indicativ (si inca unul scurt), daca il mai vrei...

  • Postat de Mihai Suciu - YO6SM (yo6sm) la 2022-04-01 11:57:47 (ora Romaniei)
  • @yo6qcd
    notiunea de serviciu de amator este definita si reglementata de ANCOM in Romania.
    sigur imi scapa mai multe lucruri legate de evolutia tehnologiilor si felul in care ele sunt folosite in serviciul de amator in lume.
    cu toate astea afinitatile unora pentru anumite tehnologii nu ar trebui considerate mai importante decat ale altora. exista si asa destul de multa nervozitate pe tema diversitatii de opinii in comuitatea de radioamatori in YO. comunitatea de radioamatori este si asa prea mica si nereprezentativa pentru societatea romaneasca si destul de divizata si plina de orgolii.
    in general incerc sa contribui cat pot pe unde ajung si nu ma intreb nici macar periodic de ce am ales radioamatorismul ca pasiune. cui ii foloseste sa faca asta nu are decat.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Liviu - YO6QCD (yo6qcd) la 2022-04-02 10:13:21 (ora Romaniei)
  • @ yo6sm:
    Cu regret trebuie sa recunosc (si sa subscriu) la parerea ta "comunitatea de radioamatori este si asa prea mica si nereprezentativa pentru societatea romaneasca si destul de divizata si plina de orgolii". Tocmai de aceea ar trebui (si asta este sensul opiniei mele) sa fim foarte selectivi in a adopta noile tehnologii. A le cunoaste si chiar a contribui la dezvoltarea lor e una (si buna! HI), a le folosi in moduri in care ar subrezi si mai mult o comunitate si asa subreda, e... cum sa zic... asa-si-pe-dincolo ca sa ma exprim academic (hi).
    Te citez acum din nou: "cui ii foloseste sa faca asta nu are decat".

  • Postat de Mihai Suciu - YO6SM (yo6sm) la 2022-04-02 12:10:05 (ora Romaniei)
  • @yo6qcd:
    ar trebui sa fie loc pentru toata lumea. problema e ca toate argumentele astea impotriva unor tehnnologii sau chiar tehnici simple ajutatoare, dimpreuna cu delasarea si cu subfinantarea au dus la distantarea intre generatii. exemplul cel mai bun este regulamentul din care se de examen si acuma in sec 21. se folosesc termeni si notiuni din secolul trecut si nu se pomeneste nimic despre noriuni din secolul asta. pentru cineva care termina o facultate cat de cat tehnica in anii astia e o provocare serioasa sa accepte abordarile de acolo. asta ca sa nu mai pomenim de comportamente in banda sau pe grupuri de discutii. si nu: nu e nou contra vechi sau noi contra ei sau altele din astea. delasarea si subfinantarea a format un cerc vicios iar rezultatele se vad. fiecare e liber sa aleaga ceva din vastul spectru doar ca uneori simte nevoia sa dea cu el in cap celorlati. sunt (destule) tari in lumea asta care au alte rezultate in zona serviciului de amator. poate un pic de atentie la ce si cum fac ar ajuta.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Diego - YO8BJK (yo8bjk) la 2024-04-30 15:23:21 (ora Romaniei)
  • Risultati della traduzione
    Risultato di traduzione
    Sunt YO8BJK Diego Italian As avea nevoie de cineva care sa-mi configureze Baofeng DM 1701 pe DMR Nu pot sa o fac As fi foarte recunoscator Traiesc in Horpaz-Iasi As fi foarte recunoscator, 73's multumesc pentru orice raspuns.
    traducător folosit

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Push To Talk Over Cellular – Network Radio (PoC) si in Romania"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact