hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
A fost QTC 1250!

QTC-ul radioamatorilor hunedoreni – la 24 de ani de existență neîntreruptă

Adrian Voica, YO2BPZ și Mihai Carol, YO2LXW

În data de 8 ianuarie 2022, emisiunea QTC a radioamatorilor hunedoreni a împlinit 24 de ani de functionare neîntreruptă (a fost emisiunea 1250!).

După QTC-ul națioanal YO, care, cu foarte scurte întreruperi, a ajuns la emisiunea 2347, QTC-ul radioamatorilor hunedoreni este de departe cea mai logevivă emisiune de informații pentru radioamatori din YO.

De prin 1995, radioamatorii din Deva, stimulați de o rețea radio UKW existentă în zona Orăștie (George YO2APU, la retranslatorul TV Măgura Boiu si Liviu YO2LEU din Orăstie, amândoi SK acum), au început să fie tot mai mult preocupați de UKW.

Exploatand aceasta perioadă de interes pentru radioamatorism si pentru UKW în mod special, în martie 1996 a apărut la Deva Buletinul informativ YO/HD Antena, editat de Adrian YO2BPZ și Maria YO2LHW, o încercare firavă de unire în pasiune a radioamatorilor hunedoreni, buletin care a prins imediat rădăcini, care a fost foarte apreciat și care a apărut apoi lunar foarte mulți ani ( pana la numarul 220, în decembrie 2015, adică 19 ani !), avand foarte mulți abonați din YO, dar și din ER și Muntenegru.

Impactul a fost deosebit, tot mai mulți radioamatori din Deva (si apoi din județ) s-au dotat cu aparatură simplă în banda de 2 metri (în general RTM și RTP primite la Radioclub prin casare, și modificate de către radioamatori pentru 1-2 canale în 2 metri) astfel ca legăturile și experimentele au devenit permanente, radioamatorii deveni au început să se întâlnească (înafară de întâlnirile obișnuite și cele tematice de lunea dupa masa de la Radioclub) în fiecare duminică dimineața la ora 10 la

Cafeneaua Amigo (sau la Cal, cum se mai spunea), întâlnire care a durat mulți ani, o adevărată școală de radioamatorism, la care participau periodic și radioamatori din alte orașe (în special din Hunedoara), unde , la o cafea servită afară, in picioare, se discutau foarte multe probleme teoretice, dar și tehnice.

Pentru a menține trează această emulație, și având în vedere faptul că numărul celor care puteau lucra, cel puțin pe S9 (145,225 MHz) se înmulțise considerabil în Deva, Hunedoara, apoi Călan, Brad, Hațeg, în data de 8 ianuarie 1998 YO2BPZ transmite primul QTC al RCJ Hunedoara, care are o foarte buna audiență, astfel că deja în luna februarie este ascultat în toate orașele din județ, mai puțin Valea Jiului (dar Eugen YO2QC propune imediat retranslatarea lui prin repetorul R5 Parâng).

QTC-ul se transmite constant în fiecare joi seara de la ora locala 21 pe frecvența simplex S9 si cuprinde sinteza QTC-ului național din ziua anterioară (miercuri), informații de la RCJ, rubrica DX, rubrica de propagare, sărbătoriții săptămânii viitoare și în final apelul participanților ( structură care s-a păstrat aproape la fel în toți acești 24 de ani de difuzare !).

Deși, prin aportul deosebit al lui Marcel YO2BJZ, retranslatorul R0 Deva a fost finalizat si testat înca din luna iulie 1998, apoi în luna octombrie a fost instalat la locul definitiv (Dealul Nucet, cca. 720 metri ASL), emisiunile QTC s-au transmis în continuare tot în simplex pe S9, deoarece mulți radioamatori nu au reușit să se doteze încă pentru lucrul pe repetor.

Dar, începând cu QTC-ul 44/05.11.1998, acesta se transmite efectiv pe R0, retranslatat pe S9 în zonă, pentru puținele stații care nu au încă active frecvențele R0.

La început QTC-ul a fost transmis de către YO2BPZ, cu sprijinul lui George YO2BJS si Feri din Călan YO2ARV (ambii SK acum, RIP!), apoi, începând cu QTCul 250, Mihai YO2LXW din Hunedoara, preia efectiv transmiterea sintezei QTC-ului național , iar informațiile DX și de propagare sunt susținute de catre Feri YO2ARV si Mihai YO2QY, ambii din Călan.

Emisiunile QTC 100, QTC 200, QTC 250 , QTC 300 si QTC 400 au fost emisiuni festive, cu participarea mass media (intens prezentate apoi în presă, la radio si TV) și, printr-un cross telefon/radio cu cativa radioamatori din țară, care cunosc bine activitatea noastră (YO3APG, secretaru general al FRR, YO7VS, YO5BLA, YO6QT).

Cu aceste ocazii s-au eliberat si diplome pentru radioamatorii care au îndeplinit condițiile impuse de regulamente.

Până la emisiunea 520 QTC-ul a fost prezentat de către YO2BPZ, ajutat de către YO2LXW, YO2ARV și YO2QY, iar de la ceastă dată QTC-ul a fost preluat efectiv de către Mihai YO2LXW, care, ajutat de alți radioamatori, îl susține și în prezent!

La emisiune au participat de foarte multe ori (via Echolink) radioamatori români din diasporă (George WB2AQC, Eugen N6EXU și Stelică AE6OR), precum și alți mulți radioamatori români (de acasă, în trecere prin zonă sau prin Echolink).

Și acum, după 24 de ani de existență, QTC-ul radioamatorilor hunedoreni (un lucru cu totul deosebit în peisajul radioamatoricesc YO, care a adus o contribuție enormă la dezvoltarea și popularizarea radioamatorismului hunedorean, la unitatea radioamatorilor din această parte de țară) are aproximativ aceiași structură ca la începuturi - sinteza QTC-ului național, concursurile săptămînii, informații DX și de propagare, sărbătoriții săptămânii, apelul stațiilor participante, iar numărul participanților (atât din județ cât și dinafară) este constant mare.

Noi, inițiatorii și realizatorii acestui QTC sperăm că el va dăinui încă mulți ani de acum încolo, că va fi preluat de alți împătimiți și că va contribui pe mai departe la cunoașterea și buna conlucrare între radioamatori.

Adrian, YO2BPZ și Mihai, YO2LXW

Adrian Voica, YO2BPZ și Mihai Carol, YO2LXW 

Articol aparut la 9-2-2022

1623

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2022-03-06 08:45:18 (ora Romaniei)
  • Scuze pentru mesajul intarziat dar acum am citit articolul.
    Felicitari pentru o astfel de activitate pe termen lung. Sper ca sa aveti parte in continuare de acea comunitate interesata de ceea ce faceti si sa fiti motivati sa continuati.
    Mult succes!
    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cosmin - YO5MPH (yo5mph) la 2022-05-22 12:49:00 (ora Romaniei)
  • Numai acum am citit acest articol.
    Felicitari pentru aceasta activitate,sper sa fiti motivati sa continuati, cat mai multe emisiuni, multa sanatate realizatorilor si mult succes in continuare!

    73 de YO5MPH
    Cosmin

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QTC-ul radioamatorilor hunedoreni – la 24 de ani de existență neîntreruptă"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact