hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

A apărut cartea PROPAGAREA ÎN UNDE SCURTE

Florin Crețu YO8CRZ

Am plăcerea să anunț apariția unei noi cărți pentru radioamatori. Este vorba de ”Propagarea în unde scurte”. Este prima mea carte la care am recurs la printarea color.

De ce o carte despre propagare? ARRL, CQ-Communication, ori RSGB au publicat de-a lungul timpului mai multe cărți despre propagare. Cred că era timpul pentru o asemenea carte și la noi, la un nivel cel puțin comparabil și care să trateze acest subiect în mod unitar.

Cred că înțelegerea corectă a propagării ionosferice este importantă atât pentru radioamatorii interesați de activitatea de performanță, cât și pentru cei care folosesc benzile de unde scurte doar ocazional.

Ca radioamator începător, am avut probleme considerabile în a înțelege propagarea ionosferică, pentru că informațiile disponibile în anii 70’-80’, în literatura accesibilă în general radioamatorilor sau chiar pe linie profesională, erau extrem de limitate și în unele cazuri chiar incorecte. Când în sfârșit am reușit în acei ani să procur cu mare greutate, o carte clasică despre propagarea ionosferică (Ionospheric Radio Propagation - K. Davies, Ed. 1966, o copie a unei…copii Xerox, greu lizibilă), am realizat cât de puțin știam despre propagarea ionosferică.

Cartea își propune să explice nu doar noțiunile teoretice de bază ale propagării, ci și să ofere răspunsuri concrete la întrebări legate de propagare, cu conotații cât se poate de practice.

În același timp cartea explică și de ce nu se poate da un răspuns clar la unele întrebari, cum ar fi: ”Toți indicii solari și geomagnetici sunt favorabili,... de ce nu avem propagare la distanță?”.

Cartea prezintă informațiile necesare pentru o bună înțelegere a efectelor Soarelui asupra ionosferei, ca și a particularităților ionosferei pentru toate benzile de radioamator de la 160m la 10m. Tangențial, sunt abordate și caracteristicile propagării în benzile de 2200m, 630m și 6m. Datorită caracteristicilor unice pe care le are, banda de 160m este tratată distinct. Sunt prezentate particularitățile fiecărei benzi de radioamator de unde scurte la maxim sau minim solar, corelat cu anotimpul și ora locală.

Circuitele radio polare sunt esențiale pentru comunicațiile cu câteva zone geografice cheie, motiv pentru care am tratat acest subiect în mod separat. La fel și în cazul comunicațiilor la distanțe reduse, gen NVIS/ Zenitale. Evident, parametrii antenei folosite sunt esențiali pentru traficul de performanță la distanță și de aceea aceste aspecte sunt tratate distinct în carte.

Personal, am fost preocupat de propagarea în unde scurte din momentul în care am avut primul meu indicativ de recepție în anul 1975, și apoi ca radioamator emițător din anul 1981. Am fost întotdeauna interesat de comunicații DX, mai ales în condiții extreme, iar în cei peste 40 de ani de activitate pe benzile de unde scurte am realizat aproape 70000 QSO-uri și am obținut câteva dintre cele mai prestigioase diplome și trofee în materie: 9B-DXCC, DXCC Challenge, 5B-WAZ, 160m WAZ, 9B-WAC, IOTA 400, WAE-TOP, Triple Play WAS, WPX Award of Excellence, WPX Honor Roll. Totul a fost realizat cu echipamente home-made.

Pentru a putea trata cu acuratețe maximă toate subiectele abordate, am apelat și la ajutorul unui radioamator cu performanțe absolut deosebite în acest domeniu, domnul Alex Pănoiu, YO9HP. Alex are aproape un milion de QSO-uri, DXCC Honor Roll, DXCC Challenge 3000, 5B-WAZ- 200 și multe altele, și a petrecut un timp considerabil pe benzile de unde scurte de-a lungul a peste 4 cicluri solare. Alex a avut amabilitatea să ofere sugestii pentru câteva capitole ale acestei lucrări și este autorul unui capitol în care descrie propriile experiențe în materie de propagare, prin prisma traficului DX.

Ca și în cazul cărților mele precedente, am folosit cele mai bune referințe bibliografice disponibile, inclusiv din mediul profesional, cu intenția de a obține o prezentare modernă, cu informații pertinente și clare. Pentru a facilita explicarea conceptelor legate de propagare, am folosit numeroase grafice și imagini. Am convingerea că indiferent dacă e vorba de un începător sau un avansat în materie de propagare, cititorul va găsi în acestă carte multe informații utile.

Legat de partea grafică, trebuie să menționez că pentru această carte am recurs la printarea color, tocmai pentru a o face cât mai lizibilă.

Cartea este tipărită în format academic -B5, are 277 pagini, dintre care 70 pagini color. Am folosit aceeași editură/tipografie ca și în trecut-PIM, care folosește echipamente de printare din ultimele generații și este capabilă să execute o carte în condiții tehnice excelente.

Ca și la cărțile precedente, Virgil- YO8OY a acceptat să se ocupe de distribuție.

Sumarul acestei cărți poate fi văzut aici.

Detaliile legate de modul în care poate fi comandată cartea prin email, pot fi văzute aici.

Urez cititorilor propagare bună și DX-uri pe măsura eforturilor și a așteptărilor!

Florin Crețu YO8CRZ

Articol aparut la 2-12-2021

4497

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact