hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Nou la Radioamator.ro

YO Cluster

Ciprian Sufitchi N2YO

Radioamator.ro va ofera un nou instrument speram util: YO Cluster. Desi in numai cateva clipe veti intelege modul de functionare al acestui DX Cluster, vom aduce cateva mici precizari.

YO Cluster (aflat deocamdata in faza beta) preia ritmic informatii de la DX Summit pentru a le da o prezentare cat mai apropiata de cerintele unui vanator de DX-uri. Din datele primite se extrag campurile standard ale fiecarui raport, se detecteaza entitatea DXCC raportata si continentul de care apartine dupa care inregistrarea se stocheaza intr-o baza de date locala. Acest fapt are un dublu avantaj: pe de o parte ascunde pentru utilizator momentele cand accesul la DX Summit este lent datorita traficului prea mare la care este solicitat, iar pe de alta parte imbogateste baza de date locala cu informatii care vor fi utile mai tarziu, o data ce se vor putea permite cautari printre rapoartele mai vechi.

YO Cluster

Tabelul cu rapoarte afiseaza DX-uri raportate in ultimele 20 de minute improspatandu-se la fiecare minut. Un contor numara invers de la 60 pentru a da o idee in cat timp are loc urmatorul refresh. Implicit se afiseaza statiile raportate in toate benzile de unde scurte la care se adauga benzile VHF de 6m si 2m. Cu un simplu clic pe una din optiunile aflate deasupra tabelului se pot efectua filtrarile: HF, VHF, 160m, 80m, 40m, 30m, 20m, 17m, 15m, 12m, 10m, 6m si 2m .

Pe coloana "Tara DXCC" se afiseaza entitatea DXCC de care apartine respectivul DX. YO Cluster dispune de un mecanism sofisticat de detectie al entitatii DXCC. La baza lui a stat popularul fisier cty.dat folosit de multe progame de log, la care s-au adus mai multe modificari care sa ajute la corecta identificare a unor indicative care se abat de la regulile impuse de prefix. Precizia de identificare nu este 100% si exista situatii in care tara nu este corect indicata. Cu ajutorul dvs. putem mari aceasta precizie. Puteti trimite in orice moment la adresa webmaster@radioamator.ro indicative a caror apartenenta DXCC nu a fost corect raportata in tabel.

Culoarea fiecarei linii constituie o informatie despre continentul de care apartine DX-ul raportat. O legenda aflata sub tabel explica asignarea fiecarei culori.

YO Cluster poate fi configurat sa urmareasca anumite indicative sau prefixe pentru a atrage atentia utilizatorului la momentul oportun. In acest moment YO Cluster este configurat sa scoata in evidenta inficative romanesti (de format YO, YP, YQ, YR, YO/indicativ etc), asa cum se vede si in imagine. In plus, un clic pe indicativul romanesc extrage informatiile existente in call book YO.

Coloana din stanga a paginii este improspatata cu informatii relevante privind propagarea undelor scurte (indicii K si A, fluxul solar). Acestea sunt preluate ritmic de la SEC/NOAA (Space Environment Center / National Oceanic and Atmospheric Administration) din buletinul WWV. Se asemenea se ofera cate un link catre ultimul buletin de propagare YO si ultimul buletin DX YO de la Radioamator.ro.

Pentru viitor se anticipeaza marirea preciziei de identificare a entitatii DXCC, adaugarea unui motor inteligent de cautare, posibilitatea de postare de spot-uri (nu numai monitorizare, asa um este acum), introducerea de filtre aditionale si altele. Asteptam sugestiile si criticile dumneavoastra. Speram ca acest instrument sa satisfaca exigentele celor mai multi radioamatori YO.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 9-3-2005

28871

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (19)  

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2005-03-10 02:13:14 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian, desi nu am vazut cluster-ul inca, e o treaba buna, si sper sa fie de folos tuturor ce fac vanatoare de dx-uri. Mie cu siguranta imi va prinde bine. Multumiri din partea colectivului de la YO8KZR, radioamatorii din Roman. 73

  • Postat de EMIL NISTORESCU - YO7VJ la 2005-03-11 00:42:11 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian, gm. Ar fi fost bine sa treci ora gmt, nu in urma cu.....Interesant clusterul, dar se putea mai bine! 73 de Emil.

  • Postat de Ciprian - YO3IZI la 2005-03-11 07:34:11 (ora Romaniei)
  • Daca era varianta finala nu mai spuneam nimic dar daca e inca in faza beta....
    Pe scurt:
    - toata admiratia mea pt. ca ai timp sa te ocupi de sit in mod constant,
    - poate ca, intr-adevar, trebuia sa aibe si radioamator.ro asa ceva;
    - eu as face ceva economie de spatiu pe verticala in favoarea mai multor linii cu dx spot-uri afisate: logo-ul poate sa dispara, YO CLUSTER s.a.m.d pus pe un singur rand, daca ai navigatie sus nu cred ca trebuie si jos; nu de alta dar daca tot sunt colorate anunturile barem sa fac si-o statistica vizuala;
    - am cautat in prezentare un "de ce" ai facut asa ceva si n-am gasit;
    - nu e prea grozava ideea ordonarii dupa "in urma cu cate minute", cel putin atata timp cat nu pot sa stiu care e cel mai recent aparut pe lista, intarzierile fiind date de varii motive; in plus e posibil sa nici nu vad ca a mai aparut ceva nou la un refresh;
    - daca nu face nici "ping" nici "pong" nici "beep" nici nimic asta inseamna ca trebuie sa stau cu ochii pe el si sa fie in foreground sau macar vizibil;
    - la DX Summit apelezi daca ai nevoie de "old news" si daca vrei sa stai la coada; daca vrei sa ai informatiile inaintea altora trebuie luate din alta parte (eventual prin alte metode); de exemplu cluster-ul yo7jyl; am facut teste intre YO CLUSTER si yo7jyl dand refresh la 3 sec si diferenta e de 1 la 2 minute; poate pt. unii nu conteaza;
    - anunturile lipsesc (sau nu le vad eu?); sunt de un egal interes cu dx spot-urile;
    - ar mai fi vreo 2 chestiuni dar le las pt. preview release.

    Iarta-ma ca n-am inceput cu Draga Ciprian dar as fi fost al treilea. Nu mai zic ca mi-ar fi dat lacrimile dupa ce puneam virgula si nu mai vedeam sa scriu ;) .
    Nu esti suparacios tizule, nu-i asa?

    Bafta.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2005-03-11 18:27:18 (ora Romaniei)
  • Pentru YO7VJ: E adevara ca as putea trece ora UTC dar din punctul de vedere al operatorului atunci cand ora este citita primul gest este de comparare cu ora curenta pentru a vedea acum cat timp DX-ul a fost raportat, deci calculul se face mintal. Ca se putea mai bine, categoric. Facem si noi ce putem deocamdata, dar ne straduim sa facem mai bine. Sugestiile sunt binevenite.

  • Pentru YO3IZI. Foarte interesante comentarii.


    Cand spui logo te referi probabil la titlu. Corect, cred ca se poate renunta la el.


    Intrebarea "de ce" este buna. Raspunsul este pe de-o parte pentru ca clusterele la ora actuala au o prezentare prea arida pentru utilizator, atat cele text cat si cele web based. Putina pritenie, culoare si inteligenta sunt bine a fi adaugate. Pe de alta parte, acest cluster poate fi configurat pentru nevoile YO, deci la o adica se vor putea afisa numai spoturi din YO sau EU si meniurile vor fi in limba romana.


    E adevarata intarzierea cu datele sosite pentru alte clustere, putem discuta in afara acestor comentarii detalii cum putem face informatiile sa vina mai des.


    Anunturile (comentariile celor care posteza) se vad la "mouse over" peste indicativul celui care a postat. Am uitat sa precizez acest lucru si se pare ca nu e prea evident.


    Multumesc pentru sugestii.
  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-03-12 15:35:18 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3IZI: internetul e plin de DX clustere. Ceea ce ce N2YO vrea sa faca este sa personalizeze putin clusterul, sa-i de-a culoare si un specific acestui cluster in lb.romana. Cred ca initiativa e binevenita, si fiind inca in beta, orice sugestie constructiva e mai mult decat binevenita, N2YO este receptiv la sugestii inspirate. 73.

  • Postat de Ciprian - YO3IZI la 2005-03-13 06:46:03 (ora Romaniei)
  • [b]@N2YO:[/b] Logo: http://www.radioamator.ro/images/logo/radioamator2.gif
    Acum vad ca au aparut si google adds >:P
    Eu le dau AddBlock la amandoua dar alocarea spatiului tabelului nefiind dinamica ...
    Cand spuneam de anunturi ma refeream la ANNOUNCEMENT/ANN nu la campul comentariu din DX Spot. Apropos: as sugera mouseover instant, fara delay. Bafta!

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-03-15 01:47:22 (ora Romaniei)
  • ce frumos ar fi daca s-ar putea cupla cu un mfj-890 cre sa fie instalat in yo ! 73, andrei

    sorry, no . we do not have a current model that will work in your country. you would have to use the uk model, or do a manual sync only.
    ----- Original Message -----
    From: Gheorghe Andrei Radulescu
    To: techinfo@mfjenterprises.com
    Sent: Saturday, March 12, 2005 3:00 PM
    Subject: mfj890
    I am YO4AUP, op andrew. about the mfj-890 I have the following qestion:
    in the instruction manual , about the atomic sybchronisation , Ifound that
    "The MFJ-890 has a built-in time signal receiver for synchronization. This
    provides a very precise timing to track the beacon transmissions. It
    automatically performs daily synchronization to correct and adjust any timing
    error. The firmware works with signals from WWVB (United States), MSF
    (Great Britain), DCF 77 (Germany), and JJY (Japan) transmitters; however, the
    proper time signal receiver must be installed to use signals other than WWVB.
    In this manual, only the USA transmitter WWVB will be referenced."
    QUESTION:in my country, ROMANIA - europe, qth constanta on the black sea cost,
    this system works ? what I must do if I send an purchese order?
    your replay will be appreciated. 73, andrew, YO4AUP.

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-03-15 01:59:57 (ora Romaniei)
  • mie imi place mai mult daca in coloana a doua se arata cu cite minute in urma a fost raportat indicativul. de asemenea ,la filtrarea pe benzi cred ca se poate mari timpul de la 20 minute la 30 s-au chiar 45 minute.73, andrei

  • Postat de Robert Gerber - YO8BPY la 2005-03-17 12:56:48 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian ,este o idee foarte buna DX CLX si iti urez mult succes in ceace faci! Vy 73 de yo8bpy Robert .

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2005-03-17 16:39:14 (ora Romaniei)
  • Ciprian, de multa vreme accesez clustere,de toate felurile,din multe tari,acesta imi place cel mai mult,nu ca e al nostru dar e altfel,cum spuneai, mai prietenos. Sincere felicitari ! Sunt convins ca sugestiile baietilor te vor ajuta sa-l faci si mai bun . 73' YO3ND

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-03-19 06:58:24 (ora Romaniei)
  • Idee excelenta! Este mare lucru sa faci ceva ( si pentru altii) cand multi asteapta sa li se dea. Este important si util sa iti spui si parerea, daca crezi ca poate sa ajute. Cred ca a inceput sa se contureze mai bine. Iti doresc mult succes. Cred ca nu ai monopolizat domeniu. Spre usurarea celor care cred ca pot face mai mult si mai bine, pe care ii asteptam de altfel si le ura mult succes. 73 !

  • Postat de DICK - YO7VS la 2005-03-19 08:22:30 (ora Romaniei)
  • DRAGA CIPRIAN! FELICITARI PENTRU DX-CLUSTER!
    ESTE DEOSEBIT DE NECESAR, UNUI VANATOR DE DX-URI!
    IN ANII TRECUTI, AM STAT TOT TIMPUL CU OCHII IN
    DX-CLASTERE, SI AM REUSIT FOARTE MULTE DX-URI IN 6M! FELICITARI, ESTE UN INCEPUT....EUROPEAN! 73-DICK

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-03-19 15:19:33 (ora Romaniei)
  • dupa o saptamina in care am urmarit sistematic clusterul,am ramas la parerea ca mai sugestiv si mai rapid de interpretat este daca se scrie cu cite minute inainte a fost raportat indicativul,in loc de ora la care s-a intimplat asta.aflu instantaneu ca a fost acum 7 minute fara sa socotesc nimic. 73, andrei.

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-04-06 09:18:05 (ora Romaniei)
  • Sunt de aceias parere cu yo4aup privind modul de afisare a momentului raportarii. 73 ! Vasile

  • Postat de Paraut Emanoil - YO2LGE la 2005-05-21 12:26:22 (ora Romaniei)
  • Am urmarit un pic clusterul. Pentru mine este deosebit de interesant, stiu simplu unde sa incerc norocul la Dx. Am direct indicii necesari programului de afisare a propagarii radio varianta w6propagation, compar imediat posibilitatile, pot gasi usor un dx. Felicitari. 73 - Emil

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-06-13 21:06:46 (ora Romaniei)
  • Pe cand repunerea in functiune ? Spor la treaba 73 Vasile

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-08-08 19:13:51 (ora Romaniei)
  • Dr. Ciprian,
    Este o diferenta de timp intre cel real si cel afisat in stanga ecranului cca 5 minute !
    Cu multe multumiri pt. Cluster si cele mai bune urari
    Vasile

  • Postat de Ioan Alexandrescu - YO3BY la 2005-11-17 04:20:48 (ora Romaniei)
  • Incintat de initiativa si sint convins ca este de mare folos.As dori totusi sa-l pot prelua ptr. spoting pe bandmapul unuia din softurile N1MM sau winEQF.Ciprian, poti sa-mi spui cum se poate realiza aceasta?

  • Postat de PESCARU JEAN - YO9AWV la 2009-10-06 06:31:57 (ora Romaniei)
  • ESTE CEL MAI CITIBIL CLUSTER ! FELICITARI DE IDEIE !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO Cluster"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact