hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Fairplay, Concursuri, Cinste si conducatori

Cristian Negru YO3FFF

Campionatul National de Unde scurte, fie telegrafie sau SSB reprezinta unul dintre cele mai importante competitii “sportive” interne pentru radioamatorii din Romania. Unul dintre motivele “mizei” este titul “oficial” de Campion al Romaniei ce se acorda de catre FRR in numele Ministerului Tineretului si Sportului cu medalii si tricouri, similare celorlalte sporturi, olimpice sau nu.

O alta miza mai putin cunoscuta de “mase” este remuneratia sub forma de premiere pentru cei care ocupa primele locuri. Aceasta provine de la Minister cat si de la clubul la care este afiliat radioamatorul “fruntas”. Mult timp am crezut ca aceasta premiere este mai mult simbolica. De curand am aflat ca banii proveniti din aceasta premiere sunt suficienti pentru achizitionarea unui transceiver second hand modern (gen TS590!).

Asadar avem un concurs, avem o miza sub forma de “titlu” (medalii si tricouri) cat si pecuniar (bani).

Citim prin diverse carti si tot auzim de la unii ca radioamatorismul este un hobby/sport “nobil” cu mult fairplay, ne-am astepta ca si la acest mare concurs, mult tranbitatul caracter nobil al participantilor sa se manifeste din plin. Sa ne invitam unii pe altii sa ocupam o frecventa, “sa trecem strada pe la zebra si nu pe rosu” plus alte dulcegarii.

Sus semnatul am participat direct sau indirect (la ascultare) la acest concurs de peste 30 de ani. Ba chiar am reusit sa “ies in fata” printre primii, in mod Cinstit, repectand regulamentul. As putea spune ca am ceva experienta la ce se intampla in realitate in timpul concursului, pe radio.

Revenind la concurs, in acest articol vreau sa “ma leg” doar de o prevedere a regulamentului de organizare. In figura 1 este o poza dupa regulamentul CNUS SSB 2020 [1].


Fig. 1 Regulamentul CNUS SSB 2020

Am ales sa “pozez” din regulament pentru a nu exista dubii asupra corectitudinii transcrierii si nici “probleme” cu vreo modificare ulterioara.

Asadar la punctul 5 se stipuleaza clar ca la categoria seniori exista doua delimitari pentru puterea output maxim utilizata si anume A. peste 100W conform cu autorizatia ANCOM si B. putere maxima output 100W.

De ce este importanta aceasta departajare si de ce organizatorul nu a ales un alt criteriu (spre exemplu varsta sau antena sau tipul receptorului, etc.)? Nu vreau sa raspund in numele organizatorului pentru ca nu am acest raspuns insa pot sa argumentez ca puterea de emisie poate face diferenta intre a efectua o legatura radio in conditii de timp limitat si perturbatiile inerente unei competitii radio deci cu cat mai multa putere, cu atat mai bine. De ce 100W si nu 10W? Poate pentru ca majoritatea transceiverelor “de fabrica” sunt capabile sa transmita cu maxim 100W si pentru ca radioamatorii de clasa a-III-a pot transmite in banda de 80m tot cu maxim 100W!

Dar ce inseamna putere mai mare de 100W conform autorizatie ANCOM? Cumva, simplu de raspuns daca rasfoim Regulamentul serviciului de amator din Romania [2]. Conform tabelului de la punctul II din Anexa gasim ca pentru banda de 80m radioamatorii care detin autorizatie de clasa a-II-a pot transmite cu maxim 200W output iar clasa I-a cu maxim 400W. Mai mult de clasa I-a nu exista.

Totusi, in intampinarea solicitarii radioamatorilor, ANCOM face o concesie la punctul III din Anexa si ne spune ca putem transmite cu pana la 1000W la varf in conditii exceptionale “pozate” pentru conformitate mai jos in figura 2.


Figura 2. Extras din Anexa

Revenind la concurs, dupa “regulamente”, un radioamator care decide sa “intre” in concurs la categoria A. putere mai mare de 100W trebuie sa emita cu maxim 200W (clasa a-II-a) sau maxim 400W (clasa a-I-a). In mod exceptional cu peste 400W si nu mai mult de 1000W cu solicitare justificativa inaintata catre ANCOM cu cel putin 10 zile inaintea concursului.

Pana aici lucrurile sunt clare. Concursul da posibilitatea participarii si celor cu putere “medie” de 100W dar si a celor “impatimiti in ale puterilor” cat mai mari dar nu mai mult de 1000W.

Ce ne facem insa daca un radioamator foloseste 1000W (sau mai mult) si se inscrie la categoria B. (putere pana in 100W)?

Analizand regulamentul concursului, nu se specifica nimic clar in sensul sanctionarii unui astfel de comportament. Doar la sfarsit se mentioneaza ca (poza figura 3):


Figura. 3 Extras din Regulamentul CNUS-SSB 2020; Aritraj si sanctiuni; Presedinte, Sef Comisie US si Responsabil concurs.

Am cautat pe site-ul FRR (Federatia Romana de Radioamatorism) Anexa cadru mentionata mai sus insa fara succes. Ca atare, nu pot sa ma pronunt daca exista sau nu o sanctiune explicita pentru un participant care in mod voit utilizeaza putere mai mare de 100W si se inscrie la categoria B. putere mai mica de 100W.

Totusi, conform departajarii categoriilor de participare, o astfel de fapta se poate sanctiona in doua moduri. Fie se trece automat la categoria A. putere mare, fie radioamatorul este descalificat pentru nerespectarea regulamentului.

Cum se vede mai sus, daca cineva da dovada de lipsa de Fairplay si implicit de Cinste, poate fi sanctionat conform regulamentului.

Mai ramane in discutie problema celor care trebuie sa aplice regulamentul (sau a “conducerii”) si modalitatea de a dovedi fapta. Cum sa dovedesti ca un participant la concurs a folosit putere mare sau doar 100W. Asta este mai greu insa nu imposibil.

Odata dovedita fapta, cine trebuie sa aplice penalizarea?

Conform figurii 3, exista doi responsabili girati de Presedintele FRR.

YO3DIU Responsabil de concurs alaturi de YO3LW care mai este si Seful comisie de unde scurte.

Pe de alta parte, corectitudinea analizarii legaturilor si alcatuirea clasamentului ar trebui sa se afle in sarcina arbitrilor insa asta nu se spune nicaieri in regulament. Aici este mister mare pentru ca nici la rezultatele provizorii [3] nu se spune cine a arbitrat concursul deci nu se stie cum s-au obtinut acele rezultate.

CNUS-SSB 2020. Fariplay/Cinste, conducere

In prima parte a articolului am incercat sa familiarizez cititorul cu particularitatile acestui concurs citand ultimul regulament din 2020.

In partea a doua o sa va prezint cum s-au ocupat primele doua locuri la categoria B (putere mai mica de 100W), utilizant puterea de la categoria A (peste 100W).

Asa cum se poate vedea din Clasamentul provizoriu, la categoria B (denumita “romaneste” SINGLE-OP 80M LOW SSB) avem pe primul loc YO4FYQ si pe locul 2 YO9FLD (figura 4).


Figura 4. Extras clasament provizoriu categoria B. putere mai mica de 100W; primele 5 locuri.

Din inregistrarea intamplatoarea facuta de colegul nostru Dan YO3IRM rezulta ca cei doi radioamatori clasati pe locuri fruntase au folosit putere mai mare decat 100W.

Acest aspect se poate observa simplu prin comparatia semnalelor lui YO4FYQ si YO9FLD observate pe S-metrul receptorului de la YO3IRM (dreapta sus pe film!) cu alte statii participante la categoria 100W si peste 100W. Statistic, semnalele celor doi mentionati in fruntea clasamentului se incadreaza la categoria A. putere mare (YO4FYQ) si foarte mare (YO9FLD).

Pe data de 29.10.2020 am sesizat pe e-mail aceasta situatie lui YO3LW si YO3DIU (responsabilii concursului astfel:


Figura 5. Extras e-mail sesizare YO3LW si YO3DIU

Acestia m-au sfatuit sa fac o sesizare catre FRR in atentia domnului Presedinte YO9FNP si a domnului Secretar YO3CZW. In aceeas zi am trimis catre cei doi urmatoarea sesizare:


Figura 6. Solicitare adresata Presedintelui FRR YO9FNP si Secretarului FRR YO3CZW in data de 29.10.2020.

Pana aici avem lipsa de Fairplay/Cinste si avem sesizarea “conducerii”.

Vreti sa aflati ce a facut “conducerea”?

Nici pana in ziua de astazi (data trimiterii articolului spre publicarea 24.02.2020) nu am primit raspuns la aceasta sesizare iar rezultatele finale nu au fost publicate…inca.

Morala ar fi ca lunea viitoare (1 martie 2021) va avea loc CNUS-CW 2021 si nu stiu daca are rost sa mai particip la un astfel de concurs sau sa imi vad de treaba!

Intentile sunt bune. Avem regulament insa nu are cine sa-l aplice. Necinstea nu se poate elimina pentru ca reprezinta o caracteristica umana. Totusi, o putem sanctiona!

Si daca sanctiunea nu vine (firesc) din partea ”conducerii” atunci poate sa vina din partea noastra, a “maselor”. Cei care participam la concurs pentru ca fara participanti concursul nu mai are loc.

Daca cei care au un comportament necinstit vor fi evitati (asa cum sistemul imunitar elimina intrusii din corp) atunci acestia nu vor mai avea succes in intreprinderea lor frauduloasa. Nelucrand in concurs cu acestia, vor ramane fara punctele atat de necesare si in final vor renunta. Vor fi exclusi de “mase”.

Dar asta nu se poate intampla decat cu constinta maselor, a noastra.

Astazi avem in prim plan pe acesti doi radioamatori. Maine vor fi (sunt deja) altii. Depinde doar de noi sa le atragem atentia (prin excludere) asupra comportamentului necinstit.

Cititorule, chiar daca acest efort ar profita mai bine unei cauze mai “pamantene” decat “lipsitul de miza” radioamatorism, las la aprecierea ta dreptatea.

Mult succes celor care vor participa la Campionatele Nationale de Unde Scurte ale Romaniei, fie telegrafie sau SSB.

Cu stima,
Cristi

Data: 24.02.2021

Webografie:
[1] Regulamentul CNUS SSB 2020 - http://www.hamradio.ro/wp-content/uploads/2020/02/Regulament-CNUSSSB-V1-R2.pdf - citit 23-02-2021;
[2] Regulamentul serviciului de amator din Romania - https://www.ancom.ro/uploads/links_files/DECIZIA_ANCOM_245_2017_PRIVIND_REGLEMENTAREA_SERVICIULUI_DE_AMATOR_002.pdf - citit 23-02-2021;
[3] Rezultatele provizorii ale Campionatului National de Unde Scurte –SSB editia 2020 - http://www.hamradio.ro/wp-content/uploads/2020/10/CNUS-SSB-2020_QTC.pdf - citit 23-02-2021;

Cristian Negru YO3FFF

Articol aparut la 24-2-2021

5949

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (59)  

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2021-02-24 11:09:15 (ora Romaniei)
  • O analiza si expunre extrem de bine documentat de la Cristi. Inconsecventa celora care arbitreaza si urmaresc (ar trebui) desfasurarea contestelor este crasa si permanenta din pacate dar in afara de "opinia publica" ineficienta totala din cauza "miserupismului") cine sa mai sanctioneze? Eu urmaresc fraudarile si la conteste de mai mare anvergura - si acolo apar multe astfel de fenomene a "baietilor descurcareti" de ori ce tip indiferent de categorii, "sex sau religie"...:))) Ce e de facut? Nimic, doar ne participarea si lehamita. Dupa parerea mea contestul "Stew Perry 160m" a ramas oarecum neatinsa de fraudatori dar nici aici nu as baga mana in foc. Ca si in alte fenomene sociale, o analiza a fenomenului lupta intre haos si ordine si in radioamatorism putem aplica binecunoscuta teoria din termodinamica - Entropia. Caderile morale in radioamatorism datoreaza lipsa factorului de selectie (odinioara considerate prea drastice) - imlicit caderii morale de catre unii (sau multi?) in conteste de toate felurile ce a ce duce negresit spre disparitia valorilor morele adica la entropia. Azi tehnologiile moderne in afara de avantaje certe, aduc si posibilitati largi de fraudare din pacate dar neluarea nici unei masuri coercitive demonstreaza o crasa indiferenta din partea celor care ar avea obligatia sa ia aceste masuri pentru ca si ei sunt (cu mici exceptii) nonvalori, contribuind la efectele entropiei in final. 73 tuturor de yo5ajr Miki

  • Postat de Francisc Grünberg YO4PX - YO4PX (yo4px) la 2021-02-24 12:50:28 (ora Romaniei)
  • «CONCURENŢI ... şi concurenţi»
    https://yo4px.blogspot.com/2010/01/concurenti-si.html#more

    Am publicat pentru prima dată acest articol acum circa 30 de ani (!) şi îmi pare rău să constat din articolul lui YO3FFF (pe care îl felicit!) că «nu e nimic nou sub Soare». Apelul la cinste este total inutil. Concurenţi lipsiţi de fair play vor continua să existe în toate domeniile vieţii sociale, iar ruşinea nu este unul dintre sentimentele care le-ar tulbura prea mult somnul liniştit. Am asistat la fraudarea unui YO DX Contest (aşa se numea concursul în acei ani) prin care pentru cineva s-a «obţinut» în mod necinstit titlul de Campion internaţional al României, şi prin aceasta un alt radioamator a fost deposedat de această onoare. (Nu, eu nu am participat în concurs). Însă ceea ce mi s-a părut cel mai grav a fost nu atât necinstea sfidătoare a «Campionului», ci faptul că o serie întreagă de «colegi» au avut cunoştinţă de fraudă şi, spre dezamăgirea mea, fie au tăcut, fie au luat apărarea beneficiarului, în ciuda tuturor evidenţelor şi martorilor. Protestul meu scris prezentat Biroului federal (aşa de numea pe atunci Consiliul de administraţie) şi citit în Adunarea generală a rămas fără rezultat şi fără răspuns. După cum se vede, şi aici se poate aplica un proverb: «Apa trece (conducătorii se schimbă), pietrele (proverbialele tăceri asurzitoare ale conducerilor FRR) rămân. 73 de YO4PX

  • Postat de Milan - YO8BDW (yo8bdw) la 2021-02-24 13:20:43 (ora Romaniei)
  • Daca in benzile superioare ar exista scuza ca folosesc antena directiva cu N elemente, ma indoiesc ca in 80m exista multe antene YO directive ROTATIVE. Eu sunt convins de un lucru :exista operatori foarte buni care vor sa fie ABSOLUT siguri ca vor castiga mai ales pentru interesul clubului din care fac parte si de aceea imping kW.Daca ar participa cu 100 W sau 400W, exista nesansa ca altii mai iuti sau care pacalesc sa ia locul I, adica banii.Locul II, III e pentru amatorii de cartoane colorate !
    Daca FRR si-ar propune pe bune sa faca o monitorizare a concursului (cam anevoioasa la mansa de 30 min) ar iesi niste rezultate si concluzii asemanatoare cu cele de la examenul de bacalaureat cand s-a introdus supravegherea video. De ce sa tulburam inutil o stare de fapt care s-a stabilit in YO de cand e campionatul? Acum, dupa 30-40 de ani ,mai scapa cate unul pasarica dintre abonati la locuri fruntase si afli "Da, aveam antena intre 2 blocuri turn,da aveam si 800W!" (inainte de 89 !!) si exemplele pot continua.Acum vor apare si invitatiile mobilizatoare la participare ca altfel nu e cvorum samd.. Succes participantilor !
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2021-02-24 13:30:33 (ora Romaniei)
  • Nimic nu se schimba? Da Fery - eu spun ca acest "miserupism" ba mai mult cardasie cu fraudatorii este execrabil, incalificabil. XYL - ul meu acum 2 ani cand a intrat in pensie simtea nevoia de activitate si a deschis o cafenea in buricul Baia Mare, prin urmare mai fac si eu pe barmanul cate-o data. Clientii majoritari din zona, pensionari si altii :fosti- fosti"....Am observat ca deseori discutiile lor amical au degenerat in certuri, vociferari, vorbe triviale. Le am atras atentie sa pastreze bunul simt, sa nu urle sa se compoarta civilizat. In totdeuna se afla un individ care genera haos. Am luat masuri drastice, le am interzis sa mai intra in unitate. Unul m-a si atacat fizic pe care am azvarlit afara. Politia mi a spus sa nu-i mai bat, sa chem pe ei daca unul chiar ridica vocea si vin, aplica amenzi. Am facut altceva. Am montat un mic amplificator care la depasirea unui prag de dB declansa o sirena gen politia de circulatie dar la un volum mare cateva secunde, fapt care a intrerupt haosul. In linistea iscata am aratat spre indivizii care au creat haosul. Majoritatea au uitat urat spre ei si le au cerut (opinia publica....) sa plece. Functiona grozav metoda. Concluzia: daca si FRR, rechte organizatorii concursurilor ar fi consecventi si ar lua masuri juste si la timp, basca ar si mediatiza in public cazurile, incet incet acesti "clienti" cu morala indoielnica ar parasi "ringul". Ca ar mai scadea numarul "ham" - urilor incompatibili cu bunul simt? DA dar ar ramane cei corecti, si ce conteaza?

  • Postat de Milan - YO8BDW (yo8bdw) la 2021-02-24 13:38:03 (ora Romaniei)
  • Nu se poate intampla instalarea "sirenei" caci multi dintre cei mai cunoscuti contestati sau abonati au facut sau fac parte din CA,comisii FRR sau din anturaj (nucleul tare).

  • Postat de Berni - YO2CMI (yo2cmi) la 2021-02-24 13:53:23 (ora Romaniei)
  • Lasand la o parte lipsa de fair play a unor concurenti cred ca problema principala este regulamentul CI care prin categoriile A si B lasa usa larg deschisa celor care vor sa fraudeze.
    Alta problema ar fi arbitrii concursului care presupun ca doar centralizeaza logurile si fac clasamentul. Daca ar urmari concursul ar observa ca sunt cateva statii ( care se vor inscrie la categoria B ) cu semnal mai puternic decat cei de la categoria A. Tot concursul poate fi inregistrat usor cu ajutorul unui receptor SDR. 73

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2021-02-24 15:20:44 (ora Romaniei)
  • Sa compari concursurile de radioamatori cu o "competite" e ca si cum ai compara o bataie de strada cu un meci de box! Singurul concurs in adevaratul sens al cuvantului este WRTC. Acolo ai un arbitru in spatele fiecarui concurent care, la randul sau, foloseste un echipament similar cu al celorlaltor competitori. Nu e mare filosofie sa pui cateva SDR-uri sa inregistreze in intregime benzile de concurs, inregistrarile sa fie pastrate cateva saptamani in care sa se primeasca contestatiile. Dar asta ar reduce sansa de a face nazbatii. My two cents.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-24 15:52:20 (ora Romaniei)
  • Bun articol, chiar de la inceput m-ai facut curios ptr ca in titlu “conducatori” e cu litera mica fata de celelalte cuvinte :))

  • Postat de Eduard - YO2LSP (yo2lsp) la 2021-02-24 16:04:28 (ora Romaniei)
  • Este regretabil ca radioamatori cunoscuti se demit la surghiunirea premiului cuvenit de drept celor care cu adevarat au doar posibilitatea de 100W. Unul din cei doi , care a trecut si pe la comisia de UUS, a facut tot ce a putut, pentru a retrograda, in loc de avansa la nivele europene activitatea de UUS si Campionatul International de UUS YO , probabil cu acelasi interes.
    Din pacate FRR e incapabil de reforma cu adevarat . Nu stiu in ce procent reavointa sau neputinta. Si probabil asa va ramane cat timp apartine de MTS.
    Din punctul meu de vedere raul provine din apartenenta la MTS si modul cum este cladit FRR.
    Ma aliniez initiativei de a boicota astfel de radioamatori. Nu avem ce le face cat timp FRR nu are suficient “ficat” sau vointa de a face dar pana atunci… propun sa fie cea mai lunga lista de comment-uri in care cei care condamna aceste fapte sa isi arate solidaritatea… e simplu. Un 73 si indicativul e sufficient

  • Postat de Mugurel - YO8RHM (yo8rhm) la 2021-02-24 16:46:30 (ora Romaniei)
  • Este bine ca mai spune cineva din cand in cand lucrurilor pe nume. Poate pana la urma cuvintele si opiniile noastre vor avea o rezonanta in mintea celor care ar putea sa faca ceva pentru descurajarea practicilor de acest gen. Ma intreb cum poate trai cineva cu gandul ca a castigat un titlu incalcand regulamentul acelui concurs? Ce valoare poate avea, pentru el insusi, acel titlu? Trist este ca unii nu au asemenea remuscari, ba mai mult, pozeaza in campioni si emit pretentii. Din pacate vorba aia din batrani "mai bine sarac si curat..." nu mai are valoare :(

  • Postat de Daniel Lingvay - YO5LD (yo5ld) la 2021-02-24 16:56:25 (ora Romaniei)
  • Mugurel, nu cred ca intereseaza pe cineva "titlul" ci cu atat mai mult $$$.. Si poate chiar de acolo porneste toata problema.. oare cati ar mai participa daca premiul nu ar fi $$$..
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Septy - YO5ER (yo5er) la 2021-02-24 17:08:53 (ora Romaniei)
  • Rezonez si eu cu acest articol in totalitate, mai ales cele de mai jos trebuie puse la loc de cinste:

    "Si daca sanctiunea nu vine (firesc) din partea ”conducerii” atunci poate sa vina din partea noastra, a “maselor”. Cei care participam la concurs pentru ca fara participanti concursul nu mai are loc."

    Cu gust amar pot doar sa sper ca ne va "pãli" si pe noi normalitatea mult dorita...
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian Petrila - YO3GFH (yo3gfh) la 2021-02-24 19:50:35 (ora Romaniei)
  • Salut Cristi!

    Care ar fi link-ul cu inregistrarea respectiva? Am incercat sa transcriu ce se vede in imagine, dar nu functioneaza (poate am gresit eu undeva).

    In alta ordine de idei, da, e bine sa votezi "cu manipulatorul" (sau microfonul) si sa participi doar concursurile care merita. 73!

  • Postat de Adrian Petrila - YO3GFH (yo3gfh) la 2021-02-24 21:26:03 (ora Romaniei)
  • https://www.youtube.com/watch?v=bIHQH7YYlKc&feature=youtu.be

    Confuzia era de la "I" si "l" :-)

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-24 22:02:24 (ora Romaniei)
  • Salut Adrian YO3GFH,

    Scuze ca nu am postat si link-ul spre inregistrare...dar vad ca l-ai gasit (aviz celor care vor sa "se uite").
    Mult succes la "votat"!
    73 de YO3FFF

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-24 22:09:12 (ora Romaniei)
  • Salut Francisc YO4PX,

    Ma bucur sa aud ca si altcineva a mai luat atitudine in privinta neregulilor din hobby-ul nostru.

    Cu privire la comentariul tau:
    " Însă ceea ce mi s-a părut cel mai grav a fost nu atât necinstea sfidătoare a «Campionului», ci faptul că o serie întreagă de «colegi» au avut cunoştinţă de fraudă şi, spre dezamăgirea mea, fie au tăcut, fie au luat apărarea beneficiarului, în ciuda tuturor evidenţelor şi martorilor. Protestul meu scris prezentat Biroului federal (aşa de numea pe atunci Consiliul de administraţie) şi citit în Adunarea generală a rămas fără rezultat şi fără răspuns."

    La fel am patit si eu. "Colegi" care aveau/au in particular aceeas pare cu mine, nu au avut curajul/motivatia/interesul sa o spuna si public. Nu ii condam. Dar daca lucrurile astea nu se fac publice e ca si cum nu exista! Ca se face ceva sau nu de catre "conducatori", mai putin conteaza. In final acei "conducatori" vor fi luati "prin surprindere" de evenimente.

    Dar cu siguranta ca sta in puterea noastra sa lucram sau nu in concurs cu aceia care nu prezinta respect ci doar dispret!

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-24 22:17:44 (ora Romaniei)
  • Salut Eduard YO2LSP,

    Ma bucur ca aderi la ideea boicotului celor cu lipsa de Fairplay (sa-i zicem).
    Pe vremuri exista o lista neagra a celor certati cu cinstea si Fairplayul printre DX mani. Cand auzeau indicativul de pe lista la vreun DX,pur si simplu il ignorau.
    Asa s-a intampalt mai demult si la EME...
    Cu siguranta ca nu va veni nimeni, fie si din FRR, sa ne faca ordine in casa!
    Tine doar de constinta fiecaruia.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-24 22:25:05 (ora Romaniei)
  • Salut Mugurel YO8RHM, Septy YO5ER

    Nu cred ca cineva care este in stare sa faca asa ceva are vreo treaba cu morala!
    E ca si cum ai spune ca lupul are vreo remuscare ca a mancat o capra.

    Normalitatea o dam/facem noi. Doar noi.
    Cum? Prin propriile actiuni, cinstite si oneste, fara compromisuri! Suna poate prea "teoretic" dar daca judeci la rece...

    Deci sa procedam fiecare dupa propria morala si sa actionam direct, prin neparticipare sau participare selectiva! Sau poate ca mai exista si alta cale?

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2021-02-24 23:03:08 (ora Romaniei)
  • Solutia cu boicotarea celor suspectati de fraude nu e este tocmai o solutie. Este mai degraba o pedeapsa, dar pe mine ca participant, care ma intereseaza sa castig de pilda, ma va afecta pierzand timp sa ignor pe cei nedoriti care ma cheama cu semnal puternic si in loc sa-i lucrez ca sa scap de ei si sa-i pot lucra pe cei cu semnal slab, ma prefac ca nu-i aud pe cei nedoriti si astept sa plece de pe frecventa. Asta imi afecteaza scorul.

    Pedepsirea celor care fac fraude in acest fel nu rezolva problema generala. Nimic nu va opri pe altii la aceasta editie sau la viitoarea, sa actioneze neetic si sa mareasca neregulamentar puterea sau sa introduca legaturi fictive. Cum poate cineva sa fie prins cand face CQ cu 100W, deci suna in general ca o statie normala, dar cheama ocazional pe cei cei care fac CQ cu 1000W ca sa fie primul care ia controlul intr-un eventual pileup? Tehnic, este foarte simplu de implementat in shack. Regulamentar, este foarte greu de demonstrat. Totusi cu aceasta tehnica scorul poate fi ameliorat cu 10-20% cel putin, suficient pentru a castiga.

    Deci probleme cum a prezentat Cristi YO3FFF si altii in trecut vor aparea ciclic si nu se vor incheia niciodata cat timp FRR nu face schimbari fundamentale. In permanenta vor exista hami pentru care reputatia unui titlu "national" si premiul material sunt motivatii suficient de puternice ca sa justifice un comportament mai putin etic, care nici nu poate fi dovedit cu usurinta.

    Nu exista decat doua alternative:

    - FRR continua sa ofere titluri oficiale de campion si premii substantiale, dar concursurile trebuie arbitrate cu ochii pe concurenti si pe aparatura (WRTC-style);
    *** sau ***
    - FRR inceteaza sa mai ofere titluri oficiale de campion, pentru ca miza ciolanului sa dispara si atractia comiterii de fraude sa nu mai gaseasca motivatie printre cei certati cu hamspirit-ul.

    73 de Ciprian N2YO
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Florian - YO9GJX (yo9gjx) la 2021-02-24 23:45:41 (ora Romaniei)
  • YO2LSP - "Din punctul meu de vedere raul provine din apartenenta la MTS si modul cum este cladit FRR. "

    Just!

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2021-02-25 08:46:24 (ora Romaniei)
  • N2YO, de multa vreme am avansat ideea organizarii unui WRTC al YO, tocmai pentru a elimina posibilitatea fraudarii unui astfel de CN "reprezentativ". In acest fel MTS prin FRR sau nu, isi poate premia campionii veritabili, castigand un plus de imagine la transparenta, Fair-play si performanta, iar imaginea radioamatorismului YO sa intre pe un trend ascendent iar astfel de situatii de genul celor publicate aici sa nu mai apara.
    In acest moment in YO, vis a vis de categoriile de participare la CN YO, exista doua categorii mari late si patrate:
    1. RADIOAMATORI
    2. SMECHERI
    Primii constituie "masa de manevra" sau "legalitatea" existentei CN si paravan pentru cei din categoria a doua!
    Nu am avut resurse, inca, pentru a realiza un "WRTC" romanesc dar... momentul se apropie cu fiecare articol aparut de acest gen!
    73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-25 11:32:30 (ora Romaniei)
  • Problema lipsei de fair-play nu va fi rezolvata de FRR deoarece nu dispune de instrumentele necesare si, chiar cand le are, refuza cu incapatanare sa le foloseasca. La explic pe rand:
    - Problema puterii. Oricat ne-am scandaliza si am striga ca se incalca cu nepasare limitele de putere si oricate inregsitrari audio-video ale emisinunilor celor impricinati s-ar face si s-ar expune ca probe, legal nu se poate stabili nimic. Pentru ca astfel de "dovezi" nu au fost stabilite in conditii indubitabile care presupun la noi "surprinderea" vinovatului la statie exact cand emite iar valorile tensiunii si curentului etajului final sa arate puterea pe care o are. Aceasta "surprindere" trebuie facuta de o comisie care mai intai trebuie constituita oficial, apoi sa bata la poarta sau sa sune la usa, sa astepte pana i se deschide si abia dupa aceea sa faca masuratorile la etajul final. Un simplu comutator se poate actiona intr-o fractiune de secunda pe pozitia LP si, chiar daca emitatorul are si pozitie de HP, comisia va stabili ca se lucreaza cu LP si nicio lege din lume, nu doar de la noi, nu va permite sa se constate altfel. Solutii ar trebui sa existe, dar nu la FRR ci la ANCOM, singura autorizata sa faca masuratori de putere si sa emita un document oficial al masuratorii. Si nu prin deplasarea la domiciliul "impricinatului", ci de la distanta. Am mai scris despre asta, reiau si acum ce am vazut in DL cu ani in urma. Acolo, autoritatea similara ANCOM de la noi, cere, sub amenintarea suspendarii licentei, ca fiecare radioamator sa depuna la aceasta autoritate documentatia care sa cuprinda date concrete despre antene, constructia lor, amplasare, orientare, refacuta de fiecare data cand apar schimbari. Pe baza acestor date, pe baza reliefului si distantei pana la o baza de masurare, autoritatea determina puterea la statie iar valorile stabilite nu pot fi contestate de nicio instanta. Iar DARC este beneficiara acestor masuratori pe care ar putea sa le faca si ea d.p.d.v. tehnic, dar cred ca nu poate poseda si autorizatia care sa-i permita sa le exploateze.
    - Problema morale, se afla in ograda FRR care s-a obisnuit de decenii sa-si incalce propriile reguli pe principiul "cainii latra, ursul merge". Arat o dovada in care am fost implicat complet, se poate consulta la https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=1484&hilit=yo4bkm+2014&start=10#p11592 la pozitia Mie Oct 01, 2014 8:49 am. In 2014 a avut loc CN UUS cu logurile afisate pe pagina FRR la http://www.hamradio.ro/Comunicate/1709201402, acum inactiva (sic!). CN UUS a avut loc in 16-17 august. Conform regulamentului, aceste loguri trebuiau trimise la organizatori până la 27 august, afişarea lor in format electronic la FRR trebuia facuta pana la 1 septembrie si rezultatele să apară cel mai tarziu pe 1 octombrie. Au fost afişate pe 17 septembrie, le-am deacarcat, apoi pe 1 octombrie am afisat clasamentele pe baza arbitrarii facute de mine. Rezultatele oficiale, cu multe loguri adugate si chiar modificate fata de ce se afisase, au aparut dupa cca o luna. Atunci am evidentiat repetat aceste aspecte, intarzierea fata de regulile proprii, modificarea logurilor deja facute public, alte deficiente de organizare dar nimeni nu a luat o atitudine ferma. Ce ar fi trebuit sa fie mai concret decat atat? De aceea FRR-ului nu-i pasa nici azi de "plebea" de nemultumiti si prefara sa ne amageasca cu iluzia ca, ramanand cuminti, vom mai primi cate un semn din milostivirea Marei Sale FRR + prominentii, cate un tricou, cate o diploma emisa in numele FRR de secretar, sub propria semnatura peste care a pus stampila FRR, substituindu-se presedintelui in functie. Rezultatul demersului meu de atunci a fost ... doua:
    1-FRR nu a mai publicat niciodata logurile de la concursuri;
    2-FRR in nesfarsita-i pudoare a noii echipe a sters arhiva. Ca sa fie siguri ca vor fi perceputi ca fete mari. Noroc cu radioamator.ro care tine toate postarile.
    72 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2021-02-25 16:17:00 (ora Romaniei)
  • Tavi, te contrazic. Orice este masurat de o institutie si prezentat sub forma unei constatari ESTE CONTESTABIL chiar si in instanta! Organizatorul unei competitii are dreptul de a-si stabili printr-un regulament modul de control si sanctiunile. Poate sa isi faca deciziile definitive dupa parcurgerea unei cai de atac la un nivel superior in cadrul organiatiei si cu asta basta, decizia e definitiva. Ceea ce impiedica insa asa ceva este integritatea celor ce sunt chemati sa decida. La FRR totul e compromis. Incepand de la regulamente care sunt ambigue si facute "pa persoana fizica" si pana la cei care iau deciziile si care au dulapurile pline de "cadavre". Ideea cu ANCOM mi se pare cel putin amuzanta si imi imaginez panica pe coridoare cand vine o adresa de la FRR prin care se cere monitorizarea concursului "Cupa Iosef Ranghet". In niciun caz nu este o solutie implicarea ANCOM; nici la nemti ANCOM-ul lor nu este Dumnezeu si orice hartie care emana poate fi contestata... La fel si de la ANCOM-ul nostru. Ideal ar fi ca de la FRR sa se vada dorinta de a fi cat se poate de impartiali si transparenti astfel incat, atunci cand arbitrajul decide ceva sa simti ca s-a facut dreptate. Daca acest sentiment exista si concursurile vor deveni prestigioase. Ciprian a punctat foarte bine; FRR fie abandoneaza premierea materiala fie se apuca sa organizeze un WRTC unde se pot aplica toate principiile unei competitii sportive (echipament, vizita medicala, arbitrii langa concurenti samd).

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-25 19:19:44 (ora Romaniei)
  • Adrian, YO3HJV, bascalia si cautarea nodului in papura sunt de multa vreme si in multe domenii racilele societatii noastre. Nu ma convingi ca nu ai inteles ce am vrut sa spun, anume ca masuratorile autoritatii din DL nu pot fi contestate cu sanse de reusita, pentru ca eu nu stiu de nimeni care sa fi contestat vreun astfel de raport sau sa fi castigat o astfel de contestatie. Daca ai stiinta de asa ceva, informeaza-ne si pe noi.
    Eu sunt inginer, deci mai pragmatic in gandire si nu obisnuit sa fac filosofia semanticii si cautatul virgulii intr-un text numai ca sa abat atentia spre alta directie. Luarea in bascalie (chestia cu "Cupa Iosif Ranghet") este o tactica veche a tovarasilor lui Iosif Ranghet pe care o cunosc din anii '60 cand faceam ucenicia pe vechile strunguri "Iosif Ranghet" de la Arad, dar eu ma bazez pe lucruri care se practica deja: autoritatea din DL nu face supravegherea concursurilor si nu executa comenzi venite de la DARC ci face asta in cadrul obligatiilor prin care verifica daca radioamatorii respecta limitele de putere conform licentei in orice fel de trafic ar face. Iar modul de verificare contine de ani buni si masurarea puterii de la distanta cu mijloace omologate, asta inteleg eu ca incotestabile. Adica fara reusita contestatiei.
    Nu-mi spune ca nu ai auzit in QSO-urile locale de la noi solicitari de rapoarte privind RS(T)-ul cu si fara QRO-ul de 500-1000 W venite din partea unor indicative care, daca le cauti in Call Book, nu au niciun drept sa emita cu astfel de putere nici macar ca test. Asta nu este o abatere? Este, dar este si o practica nesanctionata de nimeni la noi tocmai pentru ca cei pusi sa faca legi nu stiu sau nu vor sa o reglemnteze, nu la nivel de FRR care azi e si maine nu si din disparitia caruia nu moare un sistem national de telecomunicatii, ci la nivel de ANCOM care supravegheaza nu numai puterile statiilor de radioamator (un mizilic pentru ei) ci a oricarui emitator autorizat, de la radio-TV pana la radiotelefoane, telefoane mobile, repetoare etc.
    Vehementa interventiei precum si ironizarea situatiei ma fac sa cred ca o astfel de practica nu este de dorit la noi. Nu numai pentru concursuri, ci si in traficul de placere. Iar depasirea puterii din licenta nu poate fi sanctiona de FRR chiar daca are dovada irefutabila (o alta iluzie vanturata la noi), ci numai de ANCOM care trebuie sa aibe proriile dovezi, nu sa execute o solicitare superflua a FRR.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2021-02-25 20:22:18 (ora Romaniei)
  • Tavi, cred ca ai inteles gresit ce am scris eu... De fapt, sunt sigur. Aici urma un mesaj mai lung dar nu cred ca are rost, eu am raspuns pe ce ai scris nu pe ce ai vrut sa spui. Raman la parerea mea ca implicarea ANCOM in monitorizarea concursurilor FRR este completamente o idee gresita si ca solutia ar trebui sa faca parte din cele doua variante. Si nu, nu stiu si nici nu este in atributiile mele (ca m-ai aratat cu degetul) sa fac vreo politie a benzilor si sa verific probele cu QRO. De altfel, nici nu sunt activ in 80m si nu am antene pentru aceasta banda interesanta. Oricum, bag de seama ca discutiile astea despre concursurile FRR sunt aceleasi de ani de zile fara vreo imbunatatire a situatiei.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-26 06:57:05 (ora Romaniei)
  • Buna ziua, si eu as lasa partea de misto din comentarii, si eu sunt inginer si la mine este cam 0 sau 1 : avem un regulament la https://www.ancom.ro/uploads/links_files/DECIZIA_ANCOM_245_2017_PRIVIND_REGLEMENTAREA_SERVICIULUI_DE_AMATOR_002.pdf, cu antet ANCOM, care incepe cu Presedintele ANCOM decide.... etc. Deduc ca exista o instituție care trebuie sa monitorizeze radioamatorii , fie ca emit in concursuri sau in afara lor , ca sunt in benzile corecte si ca emit cu puterea autorizata.. Avem si o lege: https://www.ancom.ro/uploads/links_files/Lege_masuri_sanctionatorii_in_domeniul_radiocomunicatiilor_W.docx care trebuie respectata. Nu vad sa scrie undeva ca FRR da sanctiuni , FRR trebuie sa isi faca bine si sa revizuiasca regulamentele de concurs , sa verifice prin arbitrii ca se respecta regulamentele de concurs, insa nu verifica reglementarile si legea de mai sus, altii trebuie sa o faca . My 2 cents...

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2021-02-26 09:19:00 (ora Romaniei)
  • Am ezitat in exprimarea opiniilor in legatura cu topicul deschis de YO3FFF, in speranta ca ressponsabili din conducerea FRR vor veni cu explicatii, propuneri de reforme, scuze, comentarii etc. Deocamdata tacere...

    Cateva precizari in legatura cu categoriile de participare din CN-CW (sau CN-SSB, CN-RTTY).
    Varianta de regulament dinainte de anul 2017 prevedea, pentru statiile individuale, doua categorii: Individual-Juniori (varsta de 18 ani sau sub 18 ani – in care apareau 7-8 participanti, nu toti operatori adevarati in CN…) si Individual-Seniori (toti ceilalti radioamatori cu varsta peste 18 ani – cca 60-100 participanti pentru o singura categorie).
    La inceputul anului 2017, YO3APJ (Resp. U.S. in CA al FRR) impreuna cu mine am propus introducerea unei noi categorii si departajarea categoriilor individuale pe criteriul puterii output: 100 W – 400 W (nu este ceva nou in concursurile de radioamatori, alegerea unei categorii de participare pe baza de puterea utilizata). Argumentul organizatoric a fost ca se da astfel posibilitatea ca 60-100 participanti sa fie dispersati in doua categorii, in loc de una singura, iar argumentul tehnic a fost ca diferenta de maximum 6 dB intre categ. 100 W si 400 W permite totusi o convietuire rezonabila in spectrul alocat concursului (cca 70-80 KHz). Conform Secretarului General al FRR, un numar mai mare de categorii nu ar fi fost acceptat de MTS.
    Toate propunerile de atunci au fost prezentate, in mod transparent, catre asociatiile membre FRR si pe acest site. Puteti gasi articolul, cu comentarii, sugestii, luari de pozitie in pagina:

    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=2309

    Gasiti suficiente explicatii si comentarii in legatura cu grupurile de interese si modurile cum se adoptau deciziile in CA al FRR.

    Nu inteleg cum, pentru actualul regulament, se face trimitere la “ANEXA CADRU”, care totusi nu este publica!!! Practic regulamentul nu este legal (este incomplet). Intrucat am contribuit la redactarea acelei Anexe, va informez ca ea stabilea formal cadrul de desfasurare a competiilor, sanctiuni, interzicerea explicita a traficului preferential, acceptarea de monitorizari prin inregistrari, controale in locatia de concurs etc. Nu stiu daca ANEXA CADRU ar fi rezolvat automat problema puterilor excesive, insa ar fi dat suficienta autoritate echipei de arbitri sa sanctioneze excesele.

    73, Alex YO9HP

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-26 09:31:50 (ora Romaniei)
  • Adrian, chiar daca eu vorbesc de mere si imi raspunzi cu pere, ambele sunt tot fructe. Ai scris "Raman la parerea mea ca implicarea ANCOM in monitorizarea concursurilor FRR este completamente o idee gresita", dar eu nu ma refeream la monitorizarea concursurilor (care revine FRR dar strict la regulamentul de concurs, respectarea intervalelor orare, a planului de frecvente, a modurilor de lucru etc) ci la monitorizarea traficului radio atat in afara concursurilor cat si pe parcursul lor. Pentru ca si in concurs tot trafic radio se face. Consideri ca depasirea puterii din licenta nu este o abatere? Conform legii invocate mai sus de Dan YO3GH (tnx!), la art. 10 se scrie "Art. 10. – Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de prezenta lege se fac de către personalul de control din cadrul ANCOM, împuternicit în acest scop prin decizie a președintelui.". Sanctiunile sunt clar prezentate in legea respectiva, de exemplu nerespectarea limitarilor din autorizatie se amendeaza de la 1500 la 2000 de lei, putand ajunge pana la 6000 de lei.
    Nici eu si nimeni altcioneva nu face politie a benzilor cand aude cum se opereaza cu puteri de 500-1000 W, ce-ai vrea acum, sa ramanem surzi la astfel de evenimente? Sau consideri ca operarea unei statii peste puterea maxima permisa de autorizatie nu este o abatere care trebuie sanctionata? Ce treaba are politia sau ideea de politie aici? Daca un simplu cetatean observa un sofer beat sau care nu stie sa conduca si anunta politia rutiera, insamna ca face politie? Asocierea pe care o sugerezi mi se pare tendentioasa si de natura sa abata atentia. De aceea iti dau dreptate cand ai incheiat cu "bag de seama ca discutiile astea despre concursurile FRR sunt aceleasi de ani de zile fara vreo imbunatatire a situatiei". Se aplica si aici un principiu al lui Murphy: masurile rele duc la rezultate proate, masurile bune duc tot la rezultate proaste"? Asta inseamna sa ne lasam prada fatalitatii, mai ales cand este subtil intretinuta.
    Ca inginer am aratat o solutie practica ce aplica in alte parti. Daca ar fi fost inumana sau fara efecte in favoarea respectivei comunitati ar fi fost abandonata. Arata-mi te rog o solutie cel putin la fel de eficienta, dar de natura juridica. Ceva mai buna decat legea mai sus invocata sau, macar ca idee. Dar te rog sa remarci un lucru: FRR nu poate actiona contra abuzului de QRO. Fiindca aici este buba, prea multe statii "big gun" nu numai in concursuri.
    Voi solicita de la administrator lista cu cei care, ascunsi in spatele anonimatului bifeaza dislike, pentru ca se poate face in mod perfect legal. Am mai solicitat-o si altadata si am pastrat-o doar pentru mine sa ma conving ca printre cei contra se regaseau si "prieteni" care comentau favorabil sub semnatura dar invers sub anonimat. Sunt curios sa vad carei tabere le apartin acestia acum.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2021-02-26 14:09:26 (ora Romaniei)
  • Este clar ca FRR nu vrea sa reactioneze (sau poate nici nu stie despre tema dezbatura aici...?) Ne zbatem inutil. Daca fac un exercitiu de imaginatie "salbatica" - ce s-ar intampla daca as organiza un contest la nivel international in CW unde primul loc ar avea un trofeu din 10 mii de Eu iar urmatoarele doua locuri proportional mai mici, pana la 2 mii Eu, bineinteles la o taxa de inscriere de ex.5 Eu. In regulamentul la capitolul puterilor ar fi "nelimitat" (pana la cerul instelat)adica in functie de legislatia din tarile concurentilor. E treaba fie caruia care sfideaza... Cred ca stratul ionizat ar lua foc, ar fi un adevarat "dog faight", sau gen "lupta in custi"...:)))) Scuze pt. imaginatie HI.
    Dar poate se prinde de idea FRR? 73 de Miki
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2021-02-26 14:21:02 (ora Romaniei)
  • Cateva comentarii legate de subiectul premiilor materiale, invocat in mesajele anterioare.

    YO3FFF a scris: O alta miza mai putin cunoscuta de “mase” este remuneratia sub forma de premiere pentru cei care ocupa primele locuri. Aceasta provine de la Minister cat si de la clubul la care este afiliat radioamatorul “fruntas”. Mult timp am crezut ca aceasta premiere este mai mult simbolica. De curand am aflat ca banii proveniti din aceasta premiere sunt suficienti pentru achizitionarea unui transceiver second hand modern (gen TS590!).

    Nu fac parte din conducerea FRR, deci este posibil sa gresesc, insa din cunostintele mele, afirmatiile de mai sus sunt doar partial corecte. Si anume:
    - Locurile 1-2-3 la Campionatele Nationale (inclusiv YODXHF/ VHF-UHF sunt premiate (TEORETIC) de catre cluburile/asociatiile la care participantul este membru. Niciodata direct de MTS.
    - Campionatele Internationale (Mondiale, Europene etc) se premiaza de catre Minister, in urma referatului intocmit de catre Secretarul General al FRR.
    Sumele consistente, din care cred ca s-ar putea achizitiona si un transceiver, se obtin in al doilea caz, pentru rezultate de Top in Campionatele Mondiale, Europene etc. Insa trebuie sa recunoastem ca si eforturile sunt considerabile.

    Revenind la premierile pentru rezultatele din Campionatele Nationale. Majoritatea Cluburilor si Asociatiilor nu detin fonduri de premiere, insa asta nu ii impiedica pe membrii pasionati sa lucreze in Campionate.
    Ma uit la clasamentul CN-CW din 2020 si il vad pe locul 1 la categ. SO-LP pe YO4NF, avand acelasi scor cu cel clasat pe locul 1 la SO-HP. Ar fi cea mai mare nedreptate sa ne gandim ca YO4NF a folosit putere mai mare de 100W, mai ales, cand stiu ca Silviu detine doar un transceiver IC-7600, iar targetul, care il mobilizeaza in fiecare concurs, este sa depaseasca, prin calitatile de operator, pe competitorii cu antene si puteri superioare. Ceea ce si reuseste. Merita sa mentionez ca YO4NF nu a beneficiat de nicio premiere in bani de la Clubul/Asociatia la care este membru.
    Totusi cine ofera premierile de care vorbea YO3FFF? Este vorba de Cluburile Departamentale (C.S. Steaua, C.S. Petrolul etc) care supravietuiesc tocmai prin locurile fruntase obtinute de sectiile sportive (inclusiv radioamatorism) la Campionatele Nationale. Cand spun supravietuiesc ma refer la finantarea primita din partea MTS, in functie de punctajul si statisticile intocmite la finalul anului. Ce inseamna pentru radioamatorii membri unui Club Departamental sa existe finantare? Inseamna sa aiba un sediu, un responsabil radio platit, sa existe fonduri pentru expedieri QSL-uri, chiar si pentru achizitionare de aparatura radio, antene etc.
    Da, exista si premii in bani pentru locurile 1-2-3. In urma cu cca 5-6 ani Clubul Petrolul premia cu aprox 300 Lei fiecare loc pe podium. Apoi cca 3 ani nu au mai existat fonduri, asa ca premierile au fost zero. Pentru anul 2019 premiile au fost aprox 400-500 Lei pentru fiecare loc in Top 3. Daca este mult sau putin, nu ma pronunt.
    Cu sau fara boicot eu voi lucra in CN-CW/CN-SSB/CN-DIGI. Sunt concursuri alerte, cu schimb de controale relativ complicat, care evidentiaza calitatile operatorilor. In plus, sistemul de lucru SPRINT reduce (dar nu elimina) avantajul statiilor cu putere mare.
    Rog conducerea FRR, sau pe responsabilii de cluburi/asociatii care cunosc mai bine relatia FRR/MTS sau organizarea cluburilor departamentale sa ma corecteze daca exista erori in cele mentionate mai sus.

    73, Alex YO9HP

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-27 00:54:27 (ora Romaniei)
  • Alex YO9HP,
    Iti multumesc pentru comentarii. In primul rand mult respect pentru ce faci in concursuri si DX.
    Problema motivarii unor concurenti este, dupa cum vrei sa sugerezi, nu banii sau foloasele materiale ci..ce? Orgoliul?

    Tot pe tema puterilor si cine ce are in orgrada. Un amic (nu am ingaduinta sa-i spun numele insa este un inpatimit al concursurilor) mi-a sugerat ceva interesant.
    Ce ar fi sa folosim RBN (Reverse Beacon) pentru analiza CNUS-CW 2020 sa zicem (si nu numai).
    Ca metoda (pentru cei care citesc) se procedeaza astfel:

    la aceasta adresa:
    http://www.reversebeacon.net/

    - din Meniul dx spots -> selectez Spots analysis tool
    - la pct 1, Select a comparison date -> selectez data de 2 martie 2020
    - la pct 2, Select a Reverse Beacon -> clic pe Europe, apoi selectez o statie monitor cu multe spoturi, sa zicem SV1CDN.
    - tocmai jos, la pct 3 Enter callsigns to compare -> in caseta Add introduc un indicativ de la Categ LOW POWER (sa zicem YO4NF clasat pe locul I), clic pe Add. Tot aici se pot introduce si alte indicative.
    Va sugerez sa adaugati YO9FLD (participant la LP) si YO9HP (locul I la high power)
    ** Revin la pct 2 si selectez o alta statie monitor, pe alta directie de propagare LZ, SV, UA. Notez indicativul cu semnalul cel mai puternic.
    *** Pe final, optional, pot compara doar 2 indicative: cel mai tare de la Low Power versus statia ce a ocupat Locul 1 in Clasament la categ High Power. Vreo surpriza?

    Asa se poate arbitra simplu, fara interventia ANCOM sau vreuni "for superior" cine cu ce putere a lucrat. Si celor care cred ca ne imbatam cu apa rece precum ca cineva are "antene bune" pe banda de 80m...ii aduc aminte ca in YO nu exista beamuri pe banda asta, poate 4SQ dar oricum nu sunt bune pentru trafic local. Gogorita asta "tine" doar de la 14MHz in sus.

    Poate in viitorul apropiat o sa public un sumar al CNUS-CW 2020 vis a vis de cine cu ce putere a lucrat.

    Pacat ca aici nu se pot adauga poze ca tare as fi pus niste grafice comparative de pe RBN.

    Va las "placerea" sa decideti cine a fost cinstit si cine nu la acest concurs. Dar va avertizez ca surprizele sunt MARI! Chiar si la categoria juniori!

    Apropos Alex YO9HP, cu ce putere "mare" ai lucrat in acest concurs? Ar fi interesant de stiut pentru a compara cu alte semnale inregistrare pe RBN.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-27 08:25:15 (ora Romaniei)
  • Da Cristi metoda este buna. FRR poate “filtra” listele finale si elimina din concurs pe respectivii ca nu au respectat regulamentul concursului, dar nu poate aplica legea ca sa fie sanctionati daca au depasit putetea , tot ANCOM face asta, suspenda sau retrage autorizatia.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-27 09:30:27 (ora Romaniei)
  • Suspendarea sau retragerea unui drept este de competenta celui care l-a acordat, in conditiile stabilite de emitent si de care beneficiarul este instiintat. Asa ca FRR nu poate interveni decat in domeniul manifestarii sportive pe care o organizeaza si in limitele ei, asa cum a aratat si Dan YO3GH. Mai exista exemple asemanatoare, arat pe cel mai apropiat de noi, ACR nu poate suspenda sau retrage permisul de conducere vreunui membru al sau cand acesta a savarsit o abatere de la regimul circulatiei rutiere chiar la o manifestare organizata de ACR. Cel mult il poate descalifica de la manifestarea la care a participat.
    Asa cum am scris mai sus, am solicitat si am obtinut listele cu evaluarile comentariilor mele la acest articol. Pentru ca este posibil pentru oricine. Nu m-a deranjat niciodata si nu ma deranjeaza opiniile contrarii, ma angrenez in jocul lor cu argumentele mele si nu ma dau in laturi sa recunosc cand sunt corecte, cel putin dupa parerea mea. Dar cu conditia sa nu fie exprimate sub scutul anonimatului. Nu va gasi nimeni vreo interventie de-a mea facuta pe ascuns. Parcurgand listele cu evaluarile am constatat si de aceasta data aceeasi veche manifestare, anume ca printre cei cu evaluarile negative se afla multi care, fie au comentat deseori favorabil postarile mele, fie am intretinut cu ei o corespondenta fructuoasa pe e-mail. Dar, cand este vorba sa se declare contra, le piere orice curaj si nu o fac deschis printr-un comentariu. Tuturor le-am trimis cu cateva minute mai ianinte cate un e-Mail, ma gandeam sa le blochez accesul la casuta mea postala, dar mult mai bine este sa vad cum au inteles acest lucru. Adica prietenia, tovarasia etc sunt conditionate doar de mesaje laudative? Poate ca isi vor spune parerea chiar aici.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2021-02-27 10:36:51 (ora Romaniei)
  • Cristi (YO3FFF),
    Folosesc de multi ani graficele comparative oferite de RBN (Reverse Beacon Network). Daca vorbim de CN-CW, RBN chiar imi da satisfactia sa constat ca semnalul meu nu a fost de TOP, insa am reusit sa ocup un loc in Top 3. Folosesc RBN/Spots Analysis Tool si in concursurile de RTTY, ca sa vad cat de departe/aproape am fost de semnalele lui EM0I, LZ8E sau SN7Q. Dar aici povestea este mai complexa: vorbim de eficienta sistemului TX/Antene.
    Revin la intrebarea ta: puterea output folosita in CN-CW-2020 a fost 400 W.
    Totusi nu recomand utilizarea graficelor comparative de la RBN fara sa detinem informatii exacte despre modul cum propagarea a influentat QSO-urile YO-YO, in acel concurs. Stim toti ca, in intervalul 16-18 UTC, sunt zeci de minute cand propagarea la distanta mica/medie poaata sa scada, favorizand doar extremele YO. Acest lucru nu va fi corect reflectat de skimmerele (statiile de receptie din sistemul RBN) aflate in afara YO.
    In comparatiile mele folosesc skimmere foarte active (numar mare de raportari), din tarile apropiate YO, cate unul pe fiecare directie cardinala. Exemplu: HA1VHF, LZ4UE sau LZ7AA, ES5PC, RL3A sau RN4WA (nu am gasit skimmere aflate la distanta mai mica pe directiile N si E).
    Inca o observatie importanta: RBN raporteaza doar semnalele statiilor care lanseaza apel (CQ, TEST etc). In acest context putem avea surpriza sa constatam ca unele statii (chiar castigatoare ale categoriei) au 2-3 raportari, iar altele au 20 de raportari. Exemplu concret: YR0S.
    Succes la analiza semnalelor via RBN!
    Alex, YO9HP

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-27 11:37:57 (ora Romaniei)
  • Am o datorie de indeplinit si o fac cu placere. Cel cu care, vorbind mai popular, "m-am luat in bete" cu privire la contestabilitatea sanctiunilor si cine poate sanctiona "abuzul de putere", a dus confruntarea numai prin comentarii vizibile, nu si ascuns sub anonimat. Se va bucura in continuare de stima mea. Cu toate minusurile care vor umple caseta cu aprecieri.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2021-02-27 12:29:12 (ora Romaniei)
  • Cu toate ca mi-am propus sa postez numai comentarii legate de subiectul deschis de YO3FFF, simt nevoia sa prezint public un DISLIKE fata de atitudinea agresiva a lui YO4BKM.

    YO4BKM a scris:
    Asa cum am scris mai sus, am solicitat si am obtinut listele cu evaluarile comentariilor mele la acest articol. Pentru ca este posibil pentru oricine. Nu m-a deranjat niciodata si nu ma deranjeaza opiniile contrarii, ma angrenez in jocul lor cu argumentele mele si nu ma dau in laturi sa recunosc cand sunt corecte, cel putin dupa parerea mea. Dar cu conditia sa nu fie exprimate sub scutul anonimatului. Nu va gasi nimeni vreo interventie de-a mea facuta pe ascuns. Parcurgand listele cu evaluarile am constatat si de aceasta data aceeasi veche manifestare, anume ca printre cei cu evaluarile negative se afla multi care, fie au comentat deseori favorabil postarile mele, fie am intretinut cu ei o corespondenta fructuoasa pe e-mail. Dar, cand este vorba sa se declare contra, le piere orice curaj si nu o fac deschis printr-un comentariu. Tuturor le-am trimis cu cateva minute mai ianinte cate un e-Mail, ma gandeam sa le blochez accesul la casuta mea postala, dar mult mai bine este sa vad cum au inteles acest lucru.
    **********************


    Eu intrerpretez mesajul de mai sus ca o presiune psihica de a fi de acord totdeauna cu opiniile autorului postarii, sau sa taca in veci!!! Ideea de LIKE/DISLIKE se bazeaza, dupa cate inteleg eu, pe un simplu click si reflecta o prima impresie asupra postarii. Nu se refera obligatoriu la continut, ci poate avea in vedere tonul, lungimea mesajului, erorile de semantica, devierea de la subiect etc.
    De ce am considerat maniera lui YO4BKM agresiva? Pentru ca nu se multumeste sa costate cine este/sau nu este de acord cu opiniile dansului, ci ii abordeaza pe e-mail, cerandu-le explicatii. Eu numesc asta hartuire si un indemn de a nu mai folosi sistemul Like/Dislike de la radioamator.ro.

    In atentia moderatorului: de ce ati considerat necesar sa dezvaluiti identitatea autorilor Like/Dislike? Daca aceasta este intentia DVs, de ce nu afisati automat indicativele autorilor click-urilor?

    Ii cer scuze lui YO3FFF pentru deviere de la subiectul initial.

    73, Alex YO9HP

  • Postat de Gabi - YO9FLD (yo9fld) la 2021-02-27 12:47:25 (ora Romaniei)
  • Este regretabil ca se fac asemenea contestatii.
    Si eu clasat pe locul 2 puteam sa fac contestatie, sa contest diferenta mare de nivel intre YO4NF si YO4FYQ.
    Printr-o documentare la ANCOM nu aveam castig de cauza.
    Din pacate istoria se repeta, in conditiile in care FRR nu doreste sa modifice regulamentul.
    In 2018 YO4FYQ se claseaza tot pe locul 1,aceeasi intrebare, sa fac contestatie? Raspunsul a fost acelasi NU.
    In 2019 am avut noroc YO4FYQ lucreaza la HP.
    Imi pare rau ca nu am filmat concursul.
    La CW am sa-l filmez.

    73! Gabi YO9FLD

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2021-02-27 13:03:46 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9HP.Felicitari pentru Dislike public!Vreau sa spun ca YO4BKM nu este pentru prima data cand apeleaza la astfel de practici.
    Trebuie sa recunosc ca si eu am dat Dislike pentru YO4BKM.
    Stiu ....deja ma aflu, cred ca demult,pe lista neagra a lui.
    Succes participantilor in CN US CW editia 2021!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-27 19:05:38 (ora Romaniei)
  • :))) a propos de dislikes, vad ca si eu sunt pe minus :))) , ma gandesc ca nu sunt de acord cu ce am scris doua categorii din “familia” noastra de radioamatori: 1. cei certati cu legile, adica nu doresc sa ii controleze ANCOM cf legii ;)) 2. cei care cred ca sunt fan FRR. Incep cu a 2-a , nu sunt fan FRR , ii critic cand gresesc, nu sunt nici un fanatic suparat non stop pe ei, chiar discutam cu un radioamator vechi acum cateva zile care nu era de acord ca FRR sa fie condusa de cineva din Norvegia... i-am explicat cum este cu munca remote, nu stiu daca l-am convins. Revenim la subiect. Repet FRR poate doar sa faca un black list ca sa sanctioneze pe cei care nu respecta regulamentul concursului , categoriile de putere, etc. Doar ANCOM masoara emisia noastra si suspenda autorizatiile daca incalcam legea, ei pot face masuratori ( am inca multi colegi in ANCOM , am si lucrat la un operator mobil si eram in link cu ei... ) Si acum cat 1, cred ca sunt cei certati cu legea care sigur emit cu puteri mari in afara autorizatiei lor, fac teste in alte benzi nepermise, poate fosti CB-isti care au fost pirati pana sa devina hams, etc. Continuand comentariile mele, eu consider ca unii inca traiesc in comunism cand printre hams erau si “aparatori” ai legii , infiltrati :))),..... nu ai cum sa lasi FRR sa aplice legea :) . Si ca o paranteza, legea se aplica prin forta sau amenzi. Nemtii, pe care ii apreciem ca disciplinati au fost educati si prin forta intr-o perioada mai trista a istoriei lor dar si prin amenzi drastice in perioada moderna. Nu o sa vezi un german sau olandez ( stiu din experienta) sa isi schimbe uleiul la masina in fata casei si sa il arunce la canal, daca faci asa, te reclama vecinii si iei o amenda f mare. Deci el nu este neaparat educat , ii e frica de amenzi , pur si simplu, ...ok acum cu imigrantii lor este alta poveste. Deci daca ANCOM ar amenda abaterile atunci ne-am “educa” rapid :) Mai este o categorie mica , cei care nu suporta sa vada printre noi pe unii care sunt ingineri , sau provin din mediul universitar, oameni cu experienta. Am simtit asta si prin anii 80, din pacate. Nu conteaza meseria, ne uneste pasiunea !!! Vasile , Dzeu sa il odihneasca se zbatea sa rupa aceasta bariera , el fiind inginer electronist. Cred ca am discutat cu el zile si luni intregi cum sa faca....
    Sa fiti iubiti !

  • Postat de Miron - YO3ITI (yo3iti) la 2021-02-27 23:49:05 (ora Romaniei)
  • Eu vă prpun așa: adun eu toate minusurile, inclusiv de la dom' profesor, dar haideți naibii să facem un Field Day și să ne mai și distrăm un pic, că mâine-poimâine ne adunăm în coloana din dreapta la categoria SK-uri și e păcat de timpul irosit.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-28 07:22:55 (ora Romaniei)
  • Cu placere Miron ;)

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-02-28 09:14:26 (ora Romaniei)
  • Cu referire la ultimele trei mesaje de mai sus: parearea mea (e drept, destul de negativa) este ca un fan FRR ar trebui sa adune, in mod normal, plusuri.
    Ii cunosc si eu destul de bine pe nemti, chiar de la sursa, in afara de frica de pedepse mai au si ceva instinctiv: la inceputul sec. trecut, cand miscarile sociale luasera amploare, o manifestatie de mii de oameni veniti sa apare in gara un lider arestat care era transportat cu trenul a fost oprita de un simplu controlor de bilete de peron, organizatorii manifestatiei omisesera sa procure astfel de bilete iar manifestantii s-au retras. Din instinct! Si pentru ca era lege!
    Nu stiu daca Miron cunoaste biografiile catorva oameni care au trait pasiunile vietii lor fara compromisuri, dar ce propune, mai ales modul cum incheie propunerea, ma duce cu gandul la ei. Ambii, ca si noi, tot de ginta latina.
    Gil Delamare, din nobilimea provinciala franceza, cel care a inventat si practicat casacadoria reala, nu trucata, in toate domeniile posibile, calarie, auto, moto, parasutism, caderi de la inaltime, treceri prin foc, scria in 1965: In adevar, pentru mine, este cel mai fantastic lucru care se poate intampla in viata unui om: ... sa te smulgi din noroi! Cum este posibil ca oamenii sa se certe, sa se bata, pentru o decoratie, cum pot sa ceara sa fie strigati "Maestre", "Domnule Presdinte" sau "Domnule Colonel"? E de necrezut! Cand stii ca vei muri! A murit intr-o cascadorie banala (un viraj derapat cu un autoturism) in 1966.
    Antoine de Saint-Exupery, provenit tot din nobilimea provinciala franceza, absolvent de belle-arte, scriitor, dar atat de devotat aviatiei incat s-a inrolat voluntar in aviatia militara din WW-II (avea peste 40 de ani si un brat semiparalizat), fiind doborat deasupra Mediteranei de un pilot german in 31 iulie 1944. Pilot care, afland mai tarziu pe cine a doborat, a regretat amarnic ca a trebuit sa traga tocmai in autorul care il vrajise cu "Micul print".
    Nu pot omite insa si talente nebanuite la unii dintre comentatori care reusesc sa citeasca ce am scris eu celor care mi-au dat dislike si sunt convinsi i-am amenintat (in realitate le-am scris ceva chiar comic, sa vad daca au simtul umorului), probabil au extrapolat propria lor gandire. Sau ca apararea este agresiune. Chestiune de nuanta (sau de polaritate, + sau -).
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2021-02-28 09:17:32 (ora Romaniei)
  • Atrag atentia asupra pastrarii comentariilor pe subiectul articolului de mai sus.

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-28 11:40:33 (ora Romaniei)
  • Alex YO9HP,

    Iti multumesc ca ai postat cu ce puterea ai lucrat in concurs. Am fost tentat sa "presupun" din intrebare ca nu ai lucrat cu mai mult de 400W insa am considerat ca iti influentam raspunsul. Eram sigur ca nu ai folosit puterea maxima de care este capabil finalul tau!
    Pacat ca YO3APJ nu participa la aceasta discutie...tot asa, sunt sigur ca a folosit putere mai mare de 400W insa ar fi fost interesant sa ne spuna el cat anume. Graficele RBN sunt graitoare.
    De ce l-am amestecat pe Adrian, YO3APJ in aceasta discutie? Simplu, YO9FLD "sare" peste valorile raportate de senzorii RBN in cazult tau (YO9HP) si "se bate" cu valorile raportate pentru Adrian YO3APJ! Si atentie (pentru cei care nu au citit tot ce s-a scris mai sus, vorbim despre CNUS-CW 2020 nu de CNUS-SSB 2020!).
    Oare sa fi fost de la propagare? HI

    Revenind la discutii tehnice, RBN, indiferent de cum variaza propagarea, prezinta niste valori instantanee masurate (relative nu absolute - vezi SNR!). Deci daca sunt doua emitatoare relativ apropiate in comparatie cu distanta pana la senzorul RBN (statia care raporteaza receptia), se pot lua in considerare, STATISTIC, diferentele intre cele doua semnale. Ori daca facem o medie intre valorile masurate a doua statii, una folosind 100W iar cealalta 1000W va exista o diferenta neta in favoarea celei cu putere mai mare. Am scris cu majuscule cuvantul statistica doar pentru a atrage atentia asupra metodei de interpretare a datelor. Se pare ca mai multi "cititori avizati" au scapat din vedere (cu stiinta sau din gresala) aceasta metoda de analiza, uzitata si in inginerie cat si in stiinta.
    Evident ca nimeni nu va avea pretentia unei masoratori precise (cu toleranta plus si minus - desi se poate face si asta!) a puterii doar citind raportarile senzorilor RBN! Insa tot asa (exemplu voit exagerat) nimeni nu are pretentia ca stie exact, la secunda, cand s-a produs Big bang-ul)...ci doar statistic. Asa si in cazul nostru, daca intre statia X si statia Y, ambii participanti la categoria LOW power exista o diferenta neta de sa zicem 6dB pe mai multe directii si distante (in medie) atunci este clar ca nu au folosi aceeas putere. Asa cum spuneam mai sus, am observat diferenta chiar la categoria putere mare. Tu cu 400W si altii cu...mai mult.

    Dar sa nu deviem...cum spuneam, RBN se poate folosi foarte bine, statistic. Este adevarat ce spui ca RBN se bazeaza pe numarul de raportari. Daca statia respectiva nu a lansat apel general atunci nu va fi raportata (aviz celor care vor sa fraudeze in continuare! - hai ca dau sfaturi "dusmanului" HI). Din aceasta cauza YO0S nu se poate evalua prea corect desii, sunt sigur ca au lucrat cu putere mai mare de 1kW!

    Daca exista interes (nu din partea FRR ci din partea "maselor") pentru o mai atenta evaluare a raportarilor RBN propun un test simplu.
    Doua statii YO distantate la circa 100-200km sa transmita in acelas timp, una cu 100W si cealalta cu 400W (evident apel general ca sa poata fi raportate de RBN!) dupa care sa inverseze puterile (statia care a transmis cu 100W sa transmita cu 400W si invers). Acest test sa se faca aproximativ la orele la care se desfasoara concursurile YO si pe mai multe zile.
    Din datele colectate de senzorii RBN se face o statistica si se publica rezultatele (ma rog, analiza statistica pentru oricum rezultatele vor fi publice). Bazat pe acest test simplu se poate aprecia daca metoda de analiza este demna de luat in seama, sau nu.

    Cine se ofera?

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-28 11:48:20 (ora Romaniei)
  • Dan YO3GH,

    Multumesc pentru comentariile pertinente insa am de facut o clarificare (fara sa intru in polemica!).
    Ai mentionat, ca nu FRR poate sa sanctioneze un radioamator pentru ca a folosit putere mai mare decat cea permisa de autorizatie ci ANCOM. Adevarat!

    Insa, in reclamatia adresata FRR eu ceream ca cei care au folosit putere mai mare decat cea permisa de regulamentul concursului pentru categoria Low power sa fie descalificati, nicidecum reclamati la ANCOM sau mai rau, sa fie amendati sau sa li se suspende autorizatia. Departe de mine gandul asta.

    In concluzie, te rog (pe tine si pe alti cititori) sa nu abata discutia spre o alta directie decat am intentionat cu acest articol.

    FRR poate si trebuie sa isi faca treaba pentru respectarea regulamentului concursurilor pe care le organizeaza!
    ANCOM are alte atributii pe care nu doresc sa le discut aici.

    Multumesc pentru intelegere.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2021-02-28 11:53:35 (ora Romaniei)
  • Da , asta ziceam , un black list si poate chiar interzicere in concursuri, despre celelalte discutii ramane cum am vorbit la telefon :)

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-28 11:55:33 (ora Romaniei)
  • Tavi YO4BKM,

    Cu tot respectul pe care ti-l datorez, cred ca nu orice discutie pe un forum trebuie sa contina nemultumirile personale acumulate in timp. Tot asa si aici, nu cred ca este nimerit a se discuta de ce si cine da likeuri sau dislikeuri. Se poate deschide un topic nou pe forum.
    Etica unei discutii pe net cere sa se comenteze doar subiectul dezbatut si nu altceva, nerelevant pentru subiect.

    Nu vreau sa spun ca nu ai dreptate sau ca ai dreptate cu cele relatate in afara subiectului insa pur si simplu nu este locul potrivit pentru asa ceva.

    Sunt sigur ca m-ai inteles si ca o sa respecti parerea mea. Nu mai revin la acest subiect si iti multumesc pentru intelegere.

    Cu stima,
    YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-02-28 18:52:43 (ora Romaniei)
  • Pentru ca intr-o postare anterioara am mentionat ca se poate analiza prin comparatie cu ce putere au lucrat concurentii si pentru ca pe comentariile din articol nu este permisa atasarea pozelor, supun atentiei aici o statistica interesanta:

    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=3133&p=29411#p29411

    Graficul a fost realizat din datele nefiltrate de pe RBN (Reverse Beacon Network) disponibile in sectiunea Menu>DX spots>download raw data:
    http://www.reversebeacon.net/raw_data/

    Au fost alesi primii clasati la fiecare categorie statii individuale. Pentru fiecare concurent au fost alese trei skimmere (trei puncte de receptie) si anume LZ4AE, OK2EW si HA1VHF, reprezentative pentru teritoriul YO. Din pacate nu am gasit un skimmer si din est.
    Statiile au fost ordonate de la stanga la dreapta dupa categoria de participare si locul ocupat la acea categorie.

    De remarcat ca sunt doua statii la categoria Seniori LP care au avut semnale mai puternice decat statiile de la categoria Seniori HP. Tot interesant mi se pare ca si o statie de la categoria Juniori a avut un semnal comparabil cu cele de la Seniori HP.

    Un privitor atent al graficului mai poate descoperi si alte lucruri interesante insa va las placerea sa le savurati!

    Oare sa fie coincidenta, vina propagarii sau a unei antene miraculoase pentru banda de 80m?

    Sa lucrati cu spor, "pentru al nostru viitor" (vezi categoria Juniori!) in CNUS-2021.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2021-02-28 20:53:16 (ora Romaniei)
  • Cristi, practic ai facut ce trebuia sa faca "arbitrajul" FRR. Cred ca, in momentul in care FRR se ocupa de un concurs, trebuie sa aiba si instrumentele pentru a asigura aplicarea Regulamentului de concurs. Adica, sa poata sa fie in stare sa constate respectarea sau incalcarea regulilor si sa aplice sanctiunile stabilite in regulament. Fara aceste mijloace, concursurile nu mai sunt concursuri ci niste miute. Daca arbitrii sunt cei care stabilesc lasamentul, atunci acestia trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a realiza corect acel clasament. Este completamente gresit sa se ajunga in situatia ca atributiile de arbitrare sa ajunga sa fie exercitate de ANCOM cum s-a propus! Pana la ANCOM, FRR trebuie sa fie cea care sa poata lua o masura, ergo sa dispuna de instrumente specifice sau macar sa stie sa utilizeze instrumente deja existente (retea de webSDR si RBN). Pana va face asta, FRR ramane, in opinia mea, un organizator de nunti, botezuri si tovarasii iar cei care participa isi asuma acest cadru organizatoric adica, "se complac" si le gireaza. Din acest motiv eu stau departe de tot ce organizeaza FRR. Acum nu aveti decat sa dati cu pietre :-) Stiu ca exista participanti care isi spun ca iau parte pentru ideea de a ocupa un loc fruntas dar asta e o amagire cata vreme lipseste garantia unui arbitraj corect. Cred ca aceiasi participanti, intrebati daca ar participa la un joc de carti aranjat ar refuza... De ce ar concura la un "campionat" al FRR? 73

      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de George - YO9HSW (yo9hsw) la 2021-03-01 19:58:44 (ora Romaniei)
  • @YO3HJV
    Din vanitate ? Cu speranta ca poate, poate...?
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-03-02 11:33:55 (ora Romaniei)
  • O scurta analiza a CNUS-CW 2021 Et1 care tocmai s-a desfasurat ieri seara se gaseste aici:
    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=3133&p=29419#p29419

  • Postat de Cezar - YO3FHM (yo3fhm) la 2021-03-03 21:47:05 (ora Romaniei)
  • In context si de "sezon" , desi se petrece in invatamant/educatie:
    https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24641650-profesorul-radu-gologan-dupa-prima-etapa-olimpiadei-matematica-organizata-online-descoperit-uluiti-extrem-multe-fraude-parinti-care-contesta-coruptia-din-romania-isi-impun-copiii-prin-coruptie-masuri-.htm


    Cred ca spune mai mult decat e necesar.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-03-04 10:50:57 (ora Romaniei)
  • Salut Cezar,

    Cum spunea Liiceanu, Asteptand o alta omenire. Au gandit-o si altii inaintea lui dar este printre ultimii care a spus-o public.
    Eu nu am vrut sa merg asa de departe cu "analiza" desi...

    In concluzie, are sens o "lista neagra"?
    Sau ne facem ca ploua si dupa ploaie o sa iasa soarele.

    Cu siguranta ca "lista neaagra" trebuie si sigur se face in fiecare dintre noi, dupa constinta proprie.

    Deja vorbim de filosofi si filosofie iar concursul este in desfasurare!

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Ovidiu Baloiu - YO6CBO (yo6cbo) la 2021-03-08 07:35:21 (ora Romaniei)
  • Am indicativul din 1978 si la inceput ca orice incepator am zis sa "asist" la citeva concursuri pentru rodaj.
    Regret dar "fairplay" nu avea legatura cu concursurile radio nici atunci nici acum.
    Asa ca am decis sa ignor aceasta latura a activitatii de radioamator.

    73!

  • Postat de Eduard - YO2LSP (yo2lsp) la 2021-03-08 08:59:45 (ora Romaniei)
  • Salut,

    Cred ca trebuia procedat diferit. Trebuie atacata modalitatea de organizare, si daca declari ca nu poti controla, atunci aia e, desfintezi categoriile diferentiale bazate pe puteri.
    Fliecare prin clubul din care face parte (club afiliat FRR), trebuie sa faca o contestatie pentru vicierea rezultatelor prin imposibilitatea controlului conditiilor de participare, anularea titlurilor de campioni si refacerea regulamentelor. Trimise prin posta cu confirmare de primire, vazut in 30 de zile raspunsul si apoi reclamatie la MTS.
    Ce mi se pare mie grav, este ca toata lumea stie, inclusiv FRR , ca se triseaza, si se accepta tacit practica. OK, nu se poate dovedi, dar daca se doreste sa transimiti un mesaj ca nu accepti asa ceva, il descalifici, si apoi il lasi pe el sa doveasca in tribunal sau unde o fi ca a fost corect... Iti asumi ceva, nu faci pe victima.


      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-03-08 09:54:54 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,

    Urmare a articolului "Fairplay, Concursuri, Cinste si conducatori", FRR raspunde reclamatiei facute de subsemnatul si alti doi radioamatori (indicativele celor doi au fost intentionat sterse din motive de confidentialitate).

    Am postat pe forum scrisoarea:

    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=3133&p=29429#p29429

    Mult succes in CNUS-CW 2021 Et2!

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2021-03-09 10:14:22 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,

    O analiza a semnalelor unor concurenti la CNUS-CW 2021 Etapa a II-a poate fi gasita aici:
    https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=3133&p=29434#p29434

    Sa asteptam rezultatele provizorii si sa judecam cine cu ce putere a lucrat.

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2021-03-09 11:25:21 (ora Romaniei)
  • @YO2LSP, ai perfecte drepatte. FRR a incalcat chiar si propriile regualmente in punctele in care puteau fi verificate "la sigur" si au fost semnalate fara niciun efect, amintesc doar cateva: publicarea echipei de arbitri cu cel putin 45 de zile inainte de campionat (apoi a renuntat la aceasta regula incomoda pentru ei), depasirea cu pana la o luna a termenului de expediere log, afisarea logurilor concurentilor (nu doar lista cu cei care au trimis log), afisarea evaluarii QSO-urilor din loguri, publicarea regulamentului cadru si multe altele. De fapt FRR evidentiaza o regula care rezulta clar de aici: "Un lucru care nu trebuie facut nu merita nici sa fie facut bine". Si, daca este asa, de ce il mai face? Pentru ca este sigur ca nu poate, nici daca ar vrea, sa urmareasca si sa sanctioneze "abuzul de putere" care sfideaza cel mai tare comunitatea noastra. Dar nu sanctioneaza nici alte abateri de la regulament. O sa vedem vreodata vreo descalificare bine documentata?
    72 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Miron - YO3ITI (yo3iti) la 2021-03-12 17:26:49 (ora Romaniei)
  • Gata ? V-ați potolit ? Subiectul ăsta cu FRR e o poveste fără de sfârșit. Și e singurul motiv pentru care mai există activitate pe forumuri. În rest - din an în Paște câte un articol de excepție (genul celui postat de Liviu Soflete) și atât. Asta e starea radioamatorismului din YO: scandaluri, contre și orgolii și nimic altceva.

    Penibil.
    YO3ITI

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Fairplay, Concursuri, Cinste si conducatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact