hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Rusenescu Dumitru YO9AFH

Nini Vasilescu YO3CCC

Cu dl. Titi YO9AFH m-am intalnit de foarte multe ori la intalnirile radioamatorilor de la Campina si pe vremuri cand ne intalneam la Valea Calugareasca.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9AFH: M-am nascut in orasul Calarasi pe 24 noiembrie 1940. Datorita situatiei economice precare din tara cauzata de al doilea razboi mondial si de marea seceta din acea perioada, in 1948 familia mea s-a mutat la Campina unde se mai gaseau locuri de munca si unde locuiesc si in prezent.

YO3CCC: Cum si cand ati aflat despre undele radio?

YO9AFH: In 1954 eu si alti doi colegi de liceu, Scarlatescu Cornel (YO9-1569 ) si Moisin Laurentiu, urmaream in revista Stiinta si Tehnica articolele despre undele radio si constructii de aparate modeste, pentru cei interesati. Pentru inceput fiecare ne-am facut cate un aparat cu galena si incurajati de reusitele noastre am facut impreuna un aparat 0-V-1 cu tuburile 6J7 si 6P6 pe care l-am prezentat la cercul de fizica al liceului.

YO3CCC: Dar despre radioamatori cum ati aflat?

YO9AFH: Noua noastra preocupare ne-a apropiat de cercul de radio deschis la AVSAP care era condus de ing. Raduta Ion (Nita) YO9WL, fiind prima serie de cursanti alaturi de viitorii "hami": Lucian YO9IF, Vasile YO9IE, Mircea YO9ALY, Sandu YO9HH si altii.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO9AFH: In 1958 am dat examen pentru certificatul de receptor la care proba de baza a fost receptia de telegrafie cu 80 semne/minut si transmitere la 110 semne/minut, folosindu-se manipulatorul simplu, in urma caruia am primit indicativul YO9-1561. A urmat examenul de emisie clasa a III-a in anul 1965 dupa care am primit indicativul YO9AFH. In 1988 am dat examen si am primit certificatul de emisie clasa a II-a, iar in 1995 am dat examen si am primit certificat pentru clasa a I-a.

YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO9AFH?

YO9AFH: Da, in 1965 am primit indicativul YO9AFH pe care il am si in prezent. Poate sunt conservator dar eu cred ca indicativul primit initial este cel care te defineste in acest sport.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat?

YO9AFH: Activitatea de receptor am inceput-o cu aparatul de radio al familiei caruia i-am adaugat un trimer de 30 pF cu ax si buton, in serie cu al aparatului si cu care am facut receptii in 40 m si 80 m, cu o antena de 40 m iar primul inregistrat in Log a fost SM3CSE pe 4 ianuarie 1959 in CW pe 3,5 MHz. Eu am inceput aceasta "distractie" cand nu se gasea in Campina un magazin cu piese, mai mult decat pentru un aparat cu galena, asa ca am inceput sa-mi fac socluri pentru lampile pe care le foloseam (traforate din plexiglas) din care am dat si altora, primul fiind Lucica YO9IF. A urmat un 1-V-1 cu reactie pe potentiometru cu urmatoarele lampi: 6J7, 6K7 si 6P6, cu care am facut multe legaturi in CW alaturi de un emitator cu putere de cca. 30 W. Dupa obtinerea certificatului clasa a I-a mi-am cumparat in SUA transceiverul ICOM IC-706MKIIG, unde am avut ocazia sa-i cunosc pe Vernon Hill WB2OES si pe Rene Latour N2LJR, ambii din Rochester, New York State. In aceeasi perioada am achizitionat si un amplificator de putere cu trei lampi GU 50.

YO3CCC: Cu ce antene ati inceput activitatea de radioamator?

YO9AFH: Pentru undele scurte am preferat antena SKY WIRE, patrat orizontal de 87 m cu rezultate foarte bune atat in Romania cat si in Kenya. Am mai folosit un dipol si un sloper, iar pentru UUS am confectionat o Antena J-Pole pentru 145 si 445 MHz cu stub.

YO3CCC: Stiti telegrafie sau lucrati numai fonie?

YO9AFH: O sa iti spun o scurta istorioara. In clasa a VIII-a, atat eu cat si ceilalti doi colegi amintiti anterior, Cornel si Laurentiu, am citit o carte despre viata lui Thomas Alva Edison in care se povesteste cum copii din clasa acestuia cunosteau alfabetul MORSE si comunicau intre ei prin sasaituri la viteza de vorbire curenta. Impresionati de aceasta poveste ne-am inscris la AVSAP la cercul de telegrafie.

YO3CCC: Si ati reusit ca sa invatati telegrafie?

YO9AFH: In 1957 la AVSAP Campina a inceput sa functioneze un cerc de radioamatori condus de Nita YO9WL unde se invata si telegrafie si unde am aflat multe secrete ale sportului radioamatorilor si unde m-am format ca radioamator, pentru inceput de receptie si ulterior de emisie .

YO3CCC: Participati la concursuri?

YO9AFH: In general m-au interest concursurile atat in US cat si in UUS si eram incantat cand numele meu aparea in lista participantilor ori printre cei cu rezultate bune. Mentionez ca intr-un QSO am fost felicitat si incurajat sa continui de catre Fenyo Stefan (Pit) YO3JW care a fost un mare stimulent pentru un debutant in concursuri.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO9AFH: Primul radioamator pe care l-am cunoscut a fost ing. Raduta Ion YO9WL, au urmat ing. Tartacuta Mihai YO9JS, Vasile YO9IE, Lucian YO9IF, Sandu YO9HH, Victor YO9HL etc. Au urmat multi altii pe care i-am intalnit la Radioclubul Central din Bucuresti (care atunci avea sediul la Stadionul 23 August si apoi pe str. Izvor, unde ma duceam lunar in timpul studentiei sa-mi duc QSL-urile si sa le ridic pe cele sosite), cum ar fi: Liviu Macoveanu YO3RD, Mihai Craiu YO3RF, Pantea Ion YO3RI si altii.

YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO9AFH: Majoritatea concursurilor pe UUS le-am efectuat din Schela Baicoi, aproape de Sediul Schelei, care este amplasat pe un deal cu deschidere circulara. In acel amplasament a fost plasata o rulota industriala de catre Vasile YO9IE unde sunt indeplinite toate conditiile desfasurarii unui concurs: spatiu suficient pentru ridicarea antenelor, pentru parcarea mijloacelor de deplasare si trasportul aparaturii, pentru amplasarea de corturi etc.
O alta locatie cu un amplasament aproape la fel de bun ca cel din Baicoi este in Grausor, la sediul Petrolului din Schela Bustenari, de unde am lucrat impreuna cu ing. Doru Ciocoiu YO9GVS.

YO3CCC: Cand va duceti in Kenya lurati ca radioamator?

YO9AFH: Incepand cu anul 1995 mi-am petrecut vacante anuale in Nairobi, capitala Kenyei (Africa) de cate 3 pana la 4 luni la invitatia fiului meu (Lari YO9-8871/PH) rezident acolo, unde functioneaza ca profesor la un liceu american, el avand si cetatenie americana. Acolo am cerut la Autoritatea CCK (echivalentul ANCOM) dreptul de a emite pe teritoriul acelei tari. Odata cu avizul favorabil am primit si indicativ local, respectiv 5Z4KI care poate fi folosit numai dupa achitarea taxai anuale.

YO3CCC: Cu ce aparatura lucrati din aceest amplasament?

YO9AFH: Activitatea din Kenya am desfasurat-o cu cu o aparatura usor de transportat, respectiv cu ICOM, IC-706MKIIG, tuner MFJ-993, alimentator ALINCO 32A si o antena SKY WIRE de 86,87m, cadru patrat la 12 m inaltime ancorata in copacii (acacia) care imprejmuiesc curtea casei. Cu aceasta aparatura am reusit sa fac multe QSO-uri, poate 6000, pe care le-am confirmat integral cu QSL expediat si care mi-au fost deasemeni confirmate in procent de 70%. Numarul mare de legaturi se datoreaza probabil si faptului ca sunt foarte putine statii locale autorizate si orice nou indicativ local este preferat.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9AFH: In general sunt un radioamator modest, nu am alergat dupa trofee dar m-am bucurat de cele primite, am gasit insa de cuviinta ca trebuie sa confirmi legaturile trimitandu-ti QSL-ul si am fost incantat de fiecare QSL pe care l-am primit.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?

YO9AFH: In prezent nu se mai pune problema dotarii cu alte antene, important este sa le pot mentine pe cele existente avand in vedere reticenta tinerilor care au cumparat apartamente in cele doua blocuri de care sunt ancorate antenele mele.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO9AFH: Sunt FAN al digitalizarii dar nu mai reusesc sa tin pasul cu acest nou mod de lucru.

Vreau sa inchei intr-un mod optimist: "IUBITI ACEST SPORT"

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 29-12-2020

2382

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact