hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

A apărut cartea "Aproape totul despre antene verticale"

Florin Cretu YO8CRZ

Am plăcerea să anunț apariția cărții ”Aproape totul despre antene verticale”. Cartea este dedicată în întregime antenelor verticale pentru unde scurte și multe din noțiunile prezentate apar în premiară în literatura pentru radioamatori de la noi din țară.

Cea mai mare parte a cărții este dedicată construcției acestui tip de antene, fiind prezentate peste 30 de tipuri diferite de antene verticale. Antenele prezentate sunt explicate în detaliu, fiind date atât explicațiile teoretice necesare înțelegerii funcționării acestora cât și detalii legate de modul de execuție ca și al materialelor folosite. Cartea conține și un capitol destinat măsurătorilor specifice efectuate pe antene, de la clasicul VSWR, la măsurarea impedanței antenei, a curentului de RF, a câmpului, folosirea reflectometriei în domeniul timp (TDR) sau chiar detalii legate de măsurarea parametrilor solului. Sunt de asemenea discutate modalitățile de simulare a acestor antene.

Antenele prezentate acoperă toate benzile de unde scurte, fiind prezentate inclusiv câteva tipuri de antene verticale directive, cu caracteristică directivă fixă sau comutabilă pe mai multe direcții. Un accent aparte a fost pus pe antenele necesare pentru benzile joase de unde scurte, mai ales pentru 160m și 80m. Deoarece antenele pentru aceste benzi au dimensiuni considerabile, ceea ce constituie un impediment pentru mulți radioamatori, sunt prezentate un număr de antene cu dimensiuni fizice reduse. Sunt descrise un număr de metode, prin care se poate obține un compromis acceptabil din punct de vedere al performanțelor obținute de la aceste antene scurte.

Sunt prezentate de asemenea câteva soluții constructive pentru construirea unor balunuri performante de curent /șoc RF, ca și a transformatoarelor de separare folosite pentru antenele ce folosesc contragreutăți scurte sau pliate.

Aproape toate aceste antene au fost realizate practic de mine în decursul timpului și reprezintă rezultatul direct al experienței personale. Am încercat o prezentare modernă și cât mai cuprinzătoare a acestui tip de antenă, care să asigure cititorului interesat o înțelegere de profunzime asupra modului de funcționare. Aceasta permite alegerea soluției optime în condițiile specifice fiecărei instalări. Cum rareori condițiile de instalare sunt cele ideale, cititorul va putea să înțeleagă și să evalueze efectul diferitelor compromisuri inerente care se fac la instalare.

Pentru cei care vor să aprofundeze studiul anumitor aspecte legate de construcția sau măsurarea performanțelor antenelor, a fost prezentată o bibliografie la sfârșitul fiecărei secțiuni semnificative, precum și o bibliografie cumulativă la final.

De ce acest titlu? Se poate oare spune totul despre acest tip de antenă? Am convingerea că despre antenele verticale va rămâne întotdeauna câte ceva de spus sau clarificat.

Cartea este tipărită în format academic (B5), are 339 de pagini și textul este susținut de numeroase reprezentări grafice și tabele.

Ca și la precedentele cărți scrise de mine, Virgil- YO8OY a acceptat să se ocupe de producția și distribuția cărților. Prețul unui volum este de 40 lei/buc. și modalitatea de comandă poate fi văzute aici.

Cei interesați pot vedea sumarul acestui volum aici.

De asemenea, radioamatorii care au solicitat in cursul acestui an volume apărute în anii trecuți ale cărților Radiotehnica care erau epuizate, le pot solicita din nou prin email lui Virgil care are acum câteva noi exemplare.

Cartea poate fi comandată și online, completând formularul de la această adresă.

Florin Cretu YO8CRZ

Articol aparut la 16-11-2020

5793

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact