hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam - Baleanu Lucian YO9IF

Nini Vasilescu YO3CCC

Baleanu Lucian s-a nascut pe 22 octombrie 1941, in orasul Campina. In 1954, pe vremea cand era elev, in orasul Campina, s-a infiintat Casa Pionierilor, unde, pe langa cercurile care functionau aici, era si un cerc de fizica aplicata.

Acest cerc era condus de catre profesorul Georgescu Nicolae, care, la vremea respectiva, era unul dintre primii radioamatori din Romania. La cursurile aceestui profesor, Lucica a realizat un aparat de radio cu galena si a invatat alfabetul Morse, generatorul de semnal fiind un claxon de masina. Dupa ce s-a infiintat Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei (AVSAP), care era o asociatie similara cu asociatia sovietica DOSAAF, in 1956, profesorul Georgescu i-a dus pe elevi la sediul aceesteia, unde au devenit elevii instructorului radio ing. Raduta Ion YO9WL, care a fost primul radioamator campinean autorizat; atunci, in 1956, Lucica era elev in clasa a VIII-a. Lucica a devenit radioamator receptor in 1957 si a obtinut indicativul YO9-1570. Pe data de 17 iunie 1958 devine radioamator de emisie-recetie si obine indicativul YO3IF; atunci zona Prahova apartinea de districtul 3. Ulterior, a devenit 9. In aceei ani, cine dorea sa devina radioamator trebuia sa indeplineasca mai multe formalitati. Trebuia sa dai un examen unde trebuia sa stii: notiuni de radiotehnica, telegrafie, cunostinte din domeniul traficului radio. Suplimentar examenului obtinut, ca sa poti sa obtii o autorizatie de emisie-receptie trebuia sa fii integru din toate punctele de vedere: sa nu ai neamuri in afara tarii, sa nu ai cazier etc. In 1959 a venit impreuna cu Raduta YO9WL la Bucuresti, la Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor, unde au dat examenul pentru clasa a II-a. Lucica a fost cel mai tanar candidat, care a reusit sa obtina autorizatia de clasa a II-a, in vremea aceea.

Lucica a fost discipolul lui Raduta Ion YO9WL pentru promovarea radioamatorismului. S-a implicat direct in formarea unui numar foarte mare de radioamatori. In 1959, Lucica devine instructor de radiotelegrafie si participa la pregatirea premilitara a unui grup de elevi de la Scoala postliceala de la Liceul Energetic iar unii dintrei au devenit radioamatori.

A urmat cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. Dupa terminarea faculatii a fost profesor suplinitor de fizică, în perioada 1966-1968 la şcoala din Plaiul Câmpinei, apoi s-a angajat laborant în cadrul Grupului Şcolar de Petrol Câmpina, în cadrul căruia a înfiinţat un Radioclub pentru elevii de aici, cu indicativul YO9KPE care a functionat intre 1968-1970, astazi fiind reautorizat. La aceest Radioclub, Lucica a predat cursuri de radioamatorism. Apoi, in 1970 s-a transferat la Casa Pionierilor (astazi Clubul Elevilor si Copiilor) ca maistru instructor de radiocomunicaţii, continuând activitatea radioclubului înfiinţat încă din 1962; aici, a fost responsabil al radioclubului YO9KPD timp de 33 de ani. La Casa Pionierilor din Comarnic a infiintat Radioclubul YO9KPU; de aici a “demarat” Dracea Ion YO9BTR, care a devenit primul Maestru International al Sportului la Radiogoniometrie. Lucica a tinut cursuri de radioamatorism si la Casa de Cultura Campina in cadrul Universitatii Populare. La Palatul National al Copiilor din Bucuresti, impreuna cu Dinca Sandu YO3ND si Batraneanu Nicolae YO3CB, Lucica a predat la cursurile de perfectionare a cadrelor didactice din fostele case de pionieri din toate judetele. Un asemenea curs a absolvit si prof. Chiruta Aurel YO9FNR, cel care a infiintat Radioclubul Scolar YO9KVV din comuna Valea Calugareasca, care a devenit faimos ca si vinul de acolo, pentru o adevarata pepiniera de radioamatori. Tot Lucica, a infiintat Radioclubul YO9KYE de la scoala cu clasele 1-8, de la Mislea, al carui responsabil este prof. Puscasu Ion YO9HGF, fost director, unde s-au autorizat 15 elevi, iar apoi, 7 dintre ei au devenit membri ai Radioclubului YO9KRW, care era condus de Nastase Florentin YO9BXC. Impreuna cu grupuri de tineri a participat la mai multe concursuri de UUS de pe varfuri de munte: Neamtu, Omu, Bucsoiu. A fost prezent ca organizator, arbitru sau antrenor, la foarte multe concursuri judetene si nationale de Radiogoniometrie pentru copii, alaturi de Campeanu Geo YO9ASS, fostul sef al Radioclubului Judetean Prahova (actualul Petrolul Ploiesti) si Rusu Aurel YO9AFY de la Palatul Pionierilor Ploiesti.

Prima legatura radio cu Lucica YO9IF am avut-o pe data de 21 iulie 1979 (de la statia personala), iar a doua radio am avut-o pe data de 4 august 1979, cand am lucrat cu el de la statia YO9KPD (Radioclubul Casei Pionierilor Campina). Aceeste date le-am gasit pe QSL-urile pe care le-am primit de la el la vremea respectiva si pe care le-am scanat si le-am introdus in albumul cu fotografii. Am cautat in “arhiva” mea cu fotografii ca sa gasesc cat mai multe fotografii cu Lucica si am gasit un articol publicat de el in revista “Sport si tehnica” prin anii 70. De asemenea, 20 din cele 33 de fotografii care sunt in album, i le-am facut lui Lucica la diferite intalniri.

Pe data de 9 martie 2020, in jurul orei 15:30, Lucian Baleanu YO9IF, a trecut la Domnul.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 4-9-2020

2930

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact