hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 MHz

Gabriel Onet YO8RXP

Pentru cei care locuiesc la curte si nu dispun de pilon, rotor si yagi pentru 14 MHz, va prezint antena cu 3 elementi inverted Vee cu schimbarea directiei din intrerupator.

Simularea a fost facuta cu MMANA software, rezultatele practice sunt identice cu modelul teoretic.

Am construit 2 piloni de 10.5 metri din lemn prin suprapunerea a 3 rigle de 50x50x4000, suprapunerea fiind pe o lungime de aproximativ 70 cm prinse cu hotzsuruburi.

Acesti 2 piloni se afla la o distanta de 6 metri pe directia Est-West, iar intre varfuri am mai montat o traversa de lemn pe care am fixat 3 scripeti cu sfoara in bucla pana la pamant. Acesti 3 scripeti sunt amplasati la 0.1, 3 respectiv 5.9 metri de capete. Pilonii verticali sunt ancorati cu sfoara in 6 puncte la mijloc si aproape de varf pentru stabilitate la vant. Intrucat impedanta este de aproximativ 20 ohms, avem neveoie de un balun cu raport de 1:2.25, vezi foto. In cazul meu in loc de 2 coaxiali de 50 ohm in paralel am folosit coaxial de 25 ohms.

Acest balun va fi introdus intr-o caseta de plastic etansa (alegerea fiecaruia). Mai construim inca 2 casete de plastic in care introducem un releu dublu sau 2 relee simple si cate un tor T94-2 pentru o valoare de 0.8 µH.

Aceste casete se monteaza pe elementul Est respectiv West. In cazul meu, cu releele nealimentate, releul de pe West introduce scurt intre sarme, iar pe releul Est intre sarme introduce inductanta de 0.8 µH.

Logica: 3 elementi Yagi inseamna Radiator (unde vine Balunul), reflector (Est) si director (West). Daca conectam alimentarea releelor impreuna si alimentam cu 12V, elementul Est va avea scurt intre sarme si cel de pe West va avea inductanta. In acest fel, inductanta de 0.8 µH va lungi artificial elementul care se va comporta ca Reflector, si cu un simplu intrerupator putem schimba directia antenei de pe West pe Est.

Pregatim 4 sarme de cupru de 1.5 mm cu izolatie de 5.15 metri fiecare. Aceste sarme 2 cate 2 vor constitui reflectorul si directorul.

Pregatim 2 sarme de cupru de 1.5 mm cu izolatie de 5.3 metri fiecare, aceste 2 sarme vor constitui Radiatorul.

Conectam radiatorul la balun si cu scripetele de la mijloc ridicam doar Radiatorul si coaxialul conectat. Capetele sarmelor le prelungim cu sfoara, le indepartam la 10 metri fata de baza si le fixam de gard sau un pamant.

Cu analizorul masuram antena si eventual mai scurtam pana cand la 14.030 apare rezonanta, 0 reactanta la aprox 90 - 120 ohms intrucat inverted Vee va avea 50 ohm dar cu balunul de sus impedanta se va transforma.

Ridicam Directorul (West) care are scurt intre sarme cu releul nealimentat si cu analizorul scurtam capetele pana cand antena va rezona la 14.150 (da, 14.150). Punem analizorul pe 14.030 si cu releul nealimentat trebuie sa vedem o reactanta de minus 10 ohms. Alimentam releul West si reactanta trebuie sa coboare le minus 30 ohms.

Ridicam Reflectorul si scurtam capetele pana cand pe analizor vedem 50 ohms si reactanta 0 sau cat mai aproape de 0. Conectam alimentarea releelor impreuna si prin comutari succesive ar trebui sa vedem aceleasi valori si pe Est si pe West. Intrucat antena este sensibila la elemente parazite metalice precum acoperisul casei, ar trebui sa avem macar 10 metri distanta intre antena si acele elemente parazite care pot influenta impedanta antenei.

Atentie la paralelismul sarmelor, masurati cu ruleta foarte bine punctele de ancorare la pamant sau gard, iar daca din cauza greutatii Radiatorul se lasa mai jos, din scripeti reglati ca inaltimea elementilor sa fie identica.

Rezultate:

Aprox. 10 dBi gain pe directie si un raport fata spate de 20 dB la TOA de 28 grade. In realitate raportul F/B este de 30 dB insa doar pe directia Est/West si in functie de unghiul cu care vine statia corespondenta.

Imagini, poze si video pe site-ul meu yo8rxp.com sectiunea antene.

Aceasta antena este un compromis intre performanta si pret insa datorita pierderilor catre pamant nu se compara cu 3 elementi yagi clasic dar veti avea niste rezultate extrem de placute. Argentina, USA, Canada merg foarte bine, la fel JA / VK /ZL deci lobul in plan orizontal este destul de generos. Dezavantajul insa vine in contest unde 5 puncte S fata-spate te impiedica sa lucrezi JA cu antena catre W.

Succes celor care vor sa se distreze cu asa ceva.

Gabriel Onet YO8RXP

Articol aparut la 22-8-2020

3527

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2020-08-22 14:25:46 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru originalitatea constructuctiei!
    73! and mni Dx! from YO6BLM

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2020-08-25 13:12:10 (ora Romaniei)
  • Salut Gabriel, felicitari pentru articol si realizarea practica. Apreciez mult pe cei care vorbesc din experienta si nu doar din carti.
    Am o nelamurire cu privire la capitolul "rezultate" unde spui ca:
    "Aprox. 10 dBi gain pe directie si un raport fata spate de 20 dB la TOA de 28 grade. In realitate raportul F/B este de 30 dB insa doar pe directia Est/West si in functie de unghiul cu care vine statia corespondenta."

    1. Ai masurat sau doar ai estimat castigul (10dBi), F/B 20 - 30dB si mai ales TOA (28 grade) ale antenei?
    2. Daca cele de la punctul 1 au fost masurate, ma intereseaza tare mult cum ai reusit sa le masori; adica metoda de masura, practic, concret
    3. Ai spus ca F/B in realitate este de 30dB insa doar pe directia Est/West in fuctie de unghiul cu care vine statia corespondenta. Intrebarea este, de unse stii sub ce unghi "vine" statia corespondenta? Inteleg ca aprecierea ta de F/B 30dB a venit pe fondul cunoasterii unghiului de incidenta al statiei receptionate sau cum?

    Multumesc pentru eventualele clarificari si mult succes in folosirea antenei!

    73 de YO3FFF
    Cristi

  • Postat de Gabriel - YO8RXP (yo8rxp) la 2020-08-25 14:15:10 (ora Romaniei)
  • Salut. Castigul a fost testat oarecum pe un web sdr versus antena verticala.F/B ratio pe S-metru prin comutare succesiva Est - Vest. cei 30 db F/B au fost vizibili pe W respectiv VK , dar si pe statii din Europa pe azimutul antenei. Bulgaria, Ukraina, Malta, nu au produs diferente F/B fiind in lateralul antenei.TOA este rezultat din simulare, habar nu am daca exista metoda practica de masurare alta decat comparativa cu teoria si / sau antena etalon cum ar fi clasica verticala cu 16 radiale.
    Cu alte cuvinte este un yagi cu capetele inclinate catre sol dar cu posibilitate de flip azimut din casa doar cu relee.Dupa ce voi ridica pilonul chiar ma gandesc sa construiesc un yagi veritabil pentru 3 benzi insa cu acelasi sistem de Flip azimut.
    Link pentru MMANA GAL antenna file :
    https://github.com/gabrielonet/Antenna/blob/master/20M/3-el-inverted-vee

  • Postat de Cristi - YO3FFF (yo3fff) la 2020-08-25 15:06:34 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru raspuns.
    Atentie la indicatiile S-metrului. Am inteles ca ai folosit IC7300 pe post de receptor pentru aceste experimente. Citeste aici cat de departe este acest TRCVR de cei 6dB/punct S:
    https://owenduffy.net/blog/?p=10613

    Referitor la TOA, cread ca folosesti acest acronim dupa prescurarea Time Of Arrival descrisa succint aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Time_of_arrival
    unde zice ca reprezinta timpul necesar unui semnal radio care parcurge distanta de la un emitator la un receptor radio.
    Daca nu gresesc cu presupunerea de mai sus, fiind vorba de timp, in SI se masoara in secunde. De aici am fost un pic incurcat in a intelege asocierea ta dintre TOA cu grade (ziceai ca TOA a fost de 28 grade).
    Cu siguranta te refereai la AoA (Angle of Arrival) descris aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_arrival

    Cat priveste masuratoarea TOA sau AoA, se pot face astfel de masuratori insa nu cu echipamente triviale ca ale noastre.
    Mai precis TOA se poate face relativ usor (am facut astfel de masuratori) insa AoA nu stiu pe niciun radioamator capabil de asa ceva.

    Daca accepti un sfat prietenesc, cred ca pe viitor e mai bine sa spui simplu ce ai facut sau ce intelegi ca ai facut decat sa te aventurezi in relatarii cantitative gen dBi, TOA, F/B si asa mai departe.
    Asta ar ajuta la minimizarea tonele de incorectitudini de pe net (de care cred ca si tu esti satul).

    Spor la experimente!

    Cu bine,
    YO3FFF

  • Postat de Gabriel - YO8RXP (yo8rxp) la 2020-08-25 15:38:03 (ora Romaniei)
  • Salut Cristi
    Da, ToA = take off angle. Adevarat ca 7300 e cam praf la S metru dar e tot ce am.
    Acu' nush ce sa zic, abrevieri de genul F/B ratio , Toa dBi dBd si altele plus cifre cam sunt specifice antenelor.Cine e cu adevarat interesat de un articol tehnic ar putea sa mai si caute pe net pentru completare daca nu intelege.
    E destul de dificil pentru cineva sa scrie si citet cu litere mari de picior, sa faca si poze / filmari, sa puna si descriere cat mai completa despre proiect.
    Apropos , torurile pentru bobina serie se fac cu T94-2 si cam 6 spire CuEm 1.2 mm pentru a obtine 0.8 uH inductanta.
    73 si succes

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 MHz"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact