hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Să facem cunoștință cu Petrescu Jean-Mugurel YO7AOZ

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe dl. Mugurel l-am cunoscut pe vremea când ne întâlneam la “Sarbătoarea Drumul Vinului” din comuna Valea Calugărească.

YO3CCC: Data și locul nașterii?

YO7AOZ: M-am născut la Craiova pe 28 iulie 1945.

YO3CCC: Cum și când ați aflat despre undele radio?

YO7AOZ: La Școala Obedeanu unde am făcut primele 7 clase (atunci ciclul primar avea 7 clase) și de la un soldat, după ce am ars aparatul de radio al unui vecin care era ofițer. Acesta avea o antenă la care puteam avea acces cu puțin efort de pe acoperișul casei mele. Îmi făcusem un fel de aparat cu galenă după o schemă dintr-o carte. Detectorul l-am făcut dintr-un suport de lumânare de pom în care am pus o bobiță de cristal de galenă. Acul l-am făcut dintr-o "așchie" dintr-un bănuț de argint de la bunica! Firul de coborâre de la antena vecinului a căzut pe o țeavă de apă. A curentat puțin și apoi "gata". Mult mai târziu am înțeles că se arsese bobina de antenă a unui aparat universal. După ce tatăl meu a achitat reparația, ofițerul mi-a trimis un soldat care mi-a dat primele noțiuni de radio și unde.

YO3CCC: Dar despre radioamatori cum ați aflat?

YO7AOZ: În curtea Școlii Obedeanu funcționa Căminul Cultural George Coșbuc. Aici se dădeau sâmbăta și duminica filme. Eu mă împrietenisem cu operatorul și acesta îmi permitea să stau lângă aparatul de proiecție și-mi explica funcționarea lui. Astfel am cunoscut și pe casiera care era soacra viitorului meu prieten Dick Schmidt YO7VS. Într-o zi mi-a propus să-mi facă cunoștință cu el. Am mers la ei acasă și am rămas fascinat de piese, bobine și diverse montaje. Deși condițiile erau foarte modeste din toate punctele de vedere, am continuat sa îl vizitez destul de des, uneori sa-l ajut cu ce aveam pe acasă sau la construcțiile pe care le făcea. Acestea au pus bazele prieteniei care a durat toată viața.

YO3CCC: Când ați devenit radioamator? Ați fost mai întăi receptor și apoi ați devenit radioamator de emisie-recepție?

YO7AOZ: Conform certificatului, am devenit Radioamator receptor Nr. 11 pe data de 11 iunie 1961. Am avut indicativul YO7-6537. În aceea vreme era necesar un stadiu ca receptor de minim doi ani. Am fost foarte mândru de noua posibilitate de a mai "ieși puțin în lume". Am adunat câteva sute de QSL-uri și mai multe diplome. Recepțiile le făceam cu un receptor de "muzică" (aparat de radio) marca PHILIPS căruia i-am facut câteva modificări.

YO3CCC: Ați avut de la început indicativul YO7AOZ?

YO7AOZ: Pe data de 7 iunie 1965 am obținut Certificatul de Radioamator de emisie-recepție clasa a III-a. De atunci și până în prezent am avut numai indicativul YO7AOZ, cu câteva mici excepții când am lucrat pentru Maratonul "Drumul Vinului" cu indicativul YP9VIN/p.

YO3CCC: Cu ce aparatură ați debutat ca radioamator?

YO7AOZ: Autorizația de emițator mi-a venit în timp ce eram student la Timisoara. Când am venit în prima vacanță după primirea autorizației, am pornit receptorul și am auzit câteva stații din Craiova. Acum puteam să emit și eu. Dar cu ce? Până seara am injghebat un "emițător” cu un tub rusesc 6P9 care făcea săracul funcția de oscilator, de modulator si de PA! Pentru modulații (pe atunci se lucra in AM) am folosit un microfon cu cărbune, de telefon, montat în catod !! Eram perfect inteligibil, dar toți corespondenții îmi spuneau că modulația mea are ceva ciudat; nu mai conta. În aceea seară am ieșit in eter cu indicativul meu.

YO3CCC: Atunci, ce antenă (antene) aveați?

YO7AOZ: Antena era un fel de Slopper cu un cap pe un stâlp fixat de garaj, iar celălalt capăt (atenție) cobora, cobora, până la borna de antenă a "stației". La început, comutarea se făcea "manual". Aceasta este antena care o foloseam înainte la recepție. Avea o lungime de aproximativ 20 m. Aș vrea să menționez că această antenă am mai folosit-o ulterior cu o stație A7A cu rezultate surprinzătoare, lucrând frecvent o stație din Leningrad (actualmente Sankt Petersburg) și câteva CT1 (Portugalia).

YO3CCC: Stiți telegrafie s-au lucrați numai in fonie?

YO7AOZ: Nu mi-a plăcut telegrafia! Am invățat numai atât cât mi-a fost necesar pentru susținerea examenelor. Când mă apucasem să construiesc un decodor, telegrafia s-a desființat ca probă de examen.

YO3CCC: Participați in concursuri?

YO7AOZ: Am participat la multe concursuri, nu pentru a câștiga, ci pentru a-mi face hobby-ul, pentru a intra în atmosfera unui concurs. Niciodată nu am fost de acord cu aceei pătimași care vroiau să câstige cu orice preț, uneori chiar prin metode mai putin ortodoxe! Tot timpul am fost în limitele radioamatorismului ! Asta poate și datorită faptului că pe lângă serviciul pe care l-am avut, în invațământ și apoi la Romtelecom, am mai avut și o mare pasiune pentru ecologie și o alta pentru excursii interne și externe.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ați cunoscut?

YO7AOZ: Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost YO7DO cu care am început cursurile la fostul A.V.S.A.P. prin anii 60 și YO7VS. Apoi YO7DL.

YO3CCC: Din ce amplasament ați lucrat în portabil în concursuri pe UUS?

YO7AOZ: Am participat și lucrat din portabil atât pentru YO7KAJ cât și cu indicativul personal la foarte multe concursuri: Muntele Mic, Semenic, Comuna Bucovăț și Comuna Cârcea. De obicei, echipa era formată din: YO7VS, YO7AOZ, YO7VJ, YO7DL și uneori YO7ARY sau YO7BKX. De asemenea, am lucrat în portabil de la tabăra de pionieri de la Călimănești și în MM (Maritim Mobil) de pe câteva vase de croazieră cu care am călătorit, pentru aceasta având aprobarea căpitanului. De asemenea, in portabil am lucrat și de la Căminul Cultural al Orașului Băilești unde am lucrat la Sărbătoarea Zaibărului și a Prazului.

YO3CCC: Sunteți pasionat de diplome și QSL-uri?

YO7AOZ: Diploma H.E.C. este diploma mea de suflet, deoarece este prima mea diplomă ca radioamator. În albumul cu fotografii sunt câteva diplome și QSL-uri pe care le consider mai deosebite sau mai interesante. Printre ele sunt și niște QSL-uri care sunt ale prietenilor mei din Franța: F8DE și F8BG, de pe vremea când erau in Algeria.

YO3CCC: Cu ce antene vreți să vă mai dotați?

YO7AOZ: Întrucât așa cum am spus nu am urmărit performanțe deosebite, nu am nici antene foarte performante: pentru 80 m am un Inverted V, pentru 40 m am un Delta Loop fool size, iar pentru 10 m am un ground-plaine. Toate sunt bine degajate și la o distanță de 20-25 m, iar câțiva metri mai jos se află câteva acoperișuri din tabla, care sunt convins că acționează ca niște reflectoare gigantice !! Deoarece stația se află la nivelul podului, toate cablurile coaxiale nu au mai mult de 5 m. Ca perspectivă am achiziționat o antenă Yagi, un rotor și un pilon. Când timpul și sănătatea îmi vor permite le voi instala.

YO3CCC: Vă plac modurile de lucru digitale? De ce?

YO7AOZ: Transmisiunile digitale sunt interesante, mă interesează ca mod de lucru, nu este o problemă să le realizez, dar nici-o dată nu vor egala plăcerea de a auzi vocea interlocutorului.

YO3CCC: Ce alte realizări ați mai făcut?

YO7AOZ: Pozele trimise ilustrează un alt hobby, acela al surselor neconvenționale. Intr-o poză sunt cu YO7CKP la instalarea unei minicentrale eoliene in anul 1989 la Oficiul Poștal Breasta. Aceasta asigura funcționarea centralei telefonice manuale și un beculeț pentru telefonistă (nu existau LED-uri). La viteze mai mari ale vântului, adică 6-7 m/sec. aveam curent și pentru încărcarea bateriei.
Altă poză cu o minicentrală eoliană este de la mine de acasă, din aceeași perioadă. Mai am și două panouri solare care-mi asigură apa caldă pentru două bucătarii, cam 4 dușuri pe zi și o mașină de spălat vase, din luna martie pâna în luna octombrie-noiembrie. În restul timpului apa caldă este asigurată numai pentru cele două bucătării. Am instalat și un mini panou fotovoltaic cu care îmi încarc telefonul mobil sau alimentez un radioreceptor sau încarc o stație portabilă sau încarc o lanternă cu LED cu un bec de 3 W. Urmează să instalez un panou fotovoltaic de 250 W, dar numai după ce-i voi termina sistemul de orientare automată după soare.

YO3CCC: Ne puteți povesti o intâmplare frumoasă cu Dick YO7VS?

YO7AOZ: Pe aici, o bună bucată de timp când spuneai UKW, spuneai Schmidt (Dick YO7VS). Pentru mine așa a fost și așa va râmane mereu. El făcea ultrascurte când alții nici nu auziseră bine de ele (vezi și rezultatele lui de-a lungul anilor). Într-una din expedițiile noastre pe Semenic incepuse o propagare bună, dar complet haotică, mai ceva ca la meteor-scatter. Antena se invârtea din cabană cu un sistem "automat" de ultimă oră, adică cu o cheie franceză (pe care o căram eu de acasă) fixată pe țeava antenei, ce venea de pe acoperiș pâna în camera statiei. La un moment dat se cam uita care este direcția reală a antenei, deoarece tot timpul se urmarea maximul de semnal la recepție. Au inceput să curgă italienii pe bandă rulantă. Dick a fost primul care a observat că poziția antenei este nefirească, fapt confirmat dupa ieșirea noastră afară. Antena era direcționată spre Ucraina!! EXPLODASE CENTRALA ATOMICĂ DE LA CERNOBÎL !!! Ne-am minunat, dar am continuat să lucram. Nu am știut nimic pâna la intoarcerea acasă!!!

YO3CCC: Ce relații aveți cu radioamatorii francezi?

YO7AOZ: Era in ziua de 22 Decembrie 1989. Așteptam începerea QTC-ului. A aparut o stație YO care făcea apel pentru o stație din Craiova. I-am răspuns repede și mi-a spus ca pe 14,230 MHz se află o stație din Franța care vrea să ia legătura cu o stație din Craiova. Am fugit acolo, mai ales ca vorbesc curent limba franceză, sa văd ce vrea. Era Jo F6ATQ, din Marsilia, care mi-a spus că acolo se pregătește un convoi umanitar și-i trebuie un om de legătură. M-am oferit, deși cu puțină strângere de inimă... În zilele următoare au continuat legăturile pâna în seara zilei de 30 decembrie când la ora 22:30 am închis stația după ce am fost anunțat de Jo F6ATQ că mașinile din convoi au intrat în țară pe la Severin. Pe convoi era Patric F6IJZ ce ținea legătura cu Jo F6ATQ și acesta cu mine, datorită faptului ca se lucra numai în 14 MHz. Am calculat cam când trebuiau să ajungă la “Stația de benzină” de la intrarea în oraș unde stabilisem punctul de întâlnire și am plecat cu mașina mea. Pe drum, au început să-mi întrerupă două bujii și cu tot frigul am ajuns târâș-grăpiș. “Stația de benzină” era închisă și nu se vedea țipenie de om. Am curățat bujiile, am fumat multe țigări și după aproximativ 3 ore de așteptare (când puteam să fiu și împușcat) m-am întors acasă. Nu avusesem nici-un mijloc de comunicare. Am dat drumul la stație și am aflat de la Jo F6ATQ că mașinile s-au oprit la Severin datorită blocării frânelor unui camion. Întalnirea s-a reprogramat pentru a doua zi dimineața. Am luat și o mașină de Miliție, care nu a vrut să meargă în față lăsându-mă tot pe mine. Ne-am întâlnit cu convoiul format din 17 camioane și mașini mici !!! Exista o cisternă cu apă potabilă, una cu motorină și bine înțeles un jeep cu stația și aparatura de ținut legătura între camioane. I-am condus în centrul orașului la Prefectură (nu mai știu cum se numea). Una din întrebările puse a fost: "- De ce ați ales Craiova ?" La care ei ne-au răspuns că au un document care atestă faptul că în timpul războiului Craiova a organizat o cantină pentru săracii din Marsilia !!!

Se pot povesti foarte multe dacă va interesa pe cineva. Mai menționez că au fost numeroase convoaie de care m-am ocupat voluntar, uneori mergând cu mașina mea în sate și comune din județ sau județele limitrofe sau trimițând colete în țară.

Au urmat vizite ale radioamatorilor care ascultau QSO-urile noastre și se interesau de minunata Românie. Am fost și eu în Franța de mai multe ori, astfel că mi-am făcut și numeroși prieteni cu unii fiind și azi în legături frecvente:
- Alain F5APG - vizite reciproce și legături săptămânale pe Skype – Marsilia;
- Jacky F5MMY - vizite reciproce și legături telefonice și pe Skype; ne-a facilitat vizitarea “Uzinelor de avioane” de la Toulouse unde s-a construit Concordul și când am fost noi (eu și cu fiul meu YO7MDE) era pe banda de montaj A 380 !;
- Charly F8DE - (SK) - vizite reciproce; este nașul de botez al fiului meu, care are indicativul YO7MDE - indicativul lui are pe M de la F5MMY și pe DE de la F8DE - St. Raphael;
- Francis F6BUF - Șeful ADRASEC - vizite reciproce – Strasbourg;
- Pierre F6FMX - Medicins sans frontiere - vizite reciproce – Valence;
- Jo F6ATQ - mare specialist în antene; la el l-am cunoscut pe Mark VE2AWS și am mâncat cu toții scoici crude (violete) proaspăt aduse din mare – Marsilia;
- Octav F5TCU - vizite reciproce – Montobane;
- Jean-Claude F6GPE - vizite - Marsilia.

YO3CCC: Câteva detalii despre fotografiile din album.

YO7AOZ: O să dau amănunte numai pentru câteva poze. Poza nr. 0273 este făcută în Parâng, probabil prin anii 90. De la stânga la dreapta: Dede - un prieten din Franța - CB-ist, YO7AOZ, ????, YO7LID, YO7BKX, YO7AHR. In pozele cu nr. 0270 si 0271 sunt două medalii primite pentru ajutorul dat convoaielor umanitare la distribuire în județul Dolj și în țară.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 23-7-2020

2309

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact