hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Alimentarea antenei Bi-Square

Dumitru Lesovici YO4MM

Antena Bi-Square este in forma de patrat vertical neinchis, cu laturi lungi de λ/2, sustinut de un pilon nemetalic (fig. 1).

Antena are castig mare (5,8 dB) si impedanta mare in punctele X-X de alimetare, greu de adaptat.

Ideea noua este de a alimenta antena la mijlocul unei laturi, unde impedanta este mica (fig. 2). Traseul coaxialului este figurat cu linie intrerupta, sustinut de pilon.

N.R. Manuscrisul original trimis de autor prin posta poate fi citit la aceasta adresa.

Dumitru Lesovici YO4MM

Articol aparut la 18-7-2020

2407

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2020-07-19 16:34:13 (ora Romaniei)
  • Pentru ca autorul este extrem de laconic, cred ca trebuie adaugate cateva precizari:

    *castigul trebuie exprimat in dBi sau dBd (oricum nu in dB !!). Cifra de 5.8 db (!) este doar un exemplu pentru o anumita banda la o anumita inaltime fata de sol.

    *perimetrul antenei este 4x λ/2 adica 2x λ (doua lungimi de unda). Aproximativ 42m in 14MHz si 84.5m in 7MHz.

    *inaltimea unditei/sau suportului izolant (la o inaltime minima de 5m a bazei antenei fata de sol) este de cca. 18m in 14MHz si aprox 35m in 7MHz, ceea ce face antena destul de impracticabila sub frecventele sub 14MHz.

    *impedanta punctului de alimentare: (ex.in 14Mhz) poate scade de la Z= 1502.6+j1309 Ω (SWR scontat 1:52.9) in cazul alimentarii bazei la 5m de sol la o impedanta Z=265.6-j456 Ω (SWR scontat 1:21.1) pentru o alimentare laterala cu baza antenei tot la 5m de sol. Pentru 7MHz, cifrele sunt Z=3551+j1601.8 Ω ( SWR scontat 1:85.5) la alimentarea la baza si Z=1614.3+j883.1 Ω ( SWR scontat 1:42) la alimentarea laterala.

    *5m reprezinta o inaltime minima fata de sol; sub aceasta valoare pierderile de tip "gound loss" incep sa creasca vertiginos.

    *pretul platit pentru schimbarea pozitiei punctului de alimentare este transformarea antenei din simetrica in asimetrica cu toate dezavantajele de rigoare (productie abundenta de curenti de mod comun CMC) la care se adauga si efectul produs de pozitionarea cablului coaxial (sau eventual al scaritei simetrice) in interiorul perimetrului antenei. In cazul folosirii de undite din fibra de sticla, trebuie luata in consideratie si greutatea suplimentara adaugata de un balun 1:4 sau 1:6 la bornele antenei urmat obligatoriu de un choke balun CMC (balun de curent 1:1).

    *ideea "noua" de alimentare laterala nu are decat 4-5 decenii !

    Este important de constientizat ca o cifra de gain mare (ex. 5.8dBi) nu spune automat totul fara luarea in consideratiei a diagramelor de radiatie atat in plan vertical cat si orizontal. Din pacate, formatul comentariilor nu include si posibilitatea postarii de diagrame/grafice pe care le-as fi atasat bucuros. S-ar fi vazut imediat ca antena a carei diagrama de radiatie prezinta castiguri de pana la 6dBi pentru alimentarea la baza, este mult mai putin eficienta decat antena cu castiguri de "doar" 2.5-3.5dBi obtinute cu alimentarea pe lateral. Aceasta din cauza unghiurilor de elevatie (plecare/Take-off Angle TOA) extrem de paguboase la alimentarea la baza antenei dar si a configuratiei lobilor. Degeaba am un gain mare daca este obtinut la un unghi de elevatie de 89˚ (majoritatea energiei radiate se duce in sus). Este poate cel mai important element care trebuie luat in consideratie in abordarea unei antene, mult inaintea cifrelor pompoase de gain fara folos. Deciziile constructive luate fara o vedere mai larga a performantelor antenei si raportului avantaje vs.dezavantaje sunt in cele mai multe cazuri decizii incorecte.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Nic - YO4LHR (yo4lhr) la 2020-08-28 19:00:29 (ora Romaniei)
  • dr om Morel

    foarte corecte observațiile tale

    dar e vorba doar de "ALIMENTAREA" antenei, nu câștig, radiație, dimensiuni, etc

    73

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2020-08-31 08:26:41 (ora Romaniei)
  • @YO4LHR: anumite afirmatii trebuie lamurite cat mai aproape de data publicarii. Necontrazise la timp, risca sa se transforme in legende urbane de care radioamatorismul este suprasaturat. Este riscul pe care si-l asuma unii autori care preiau tot felul de chestiuni din literatura partial perimata a anilor 1935-1980, fara suficient discernamant sau vreo actualizare. Nu sunt sigur ca franturi de informatie de acest gen fac vreun serviciu cuiva care se preocupa sa inteleaga si/sau sa construiasca antene.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Alimentarea antenei Bi-Square"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact