hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Weak signal, un partener de călătorie

Partea a II-a

Sorin David Nimară YO7CKQ

Partea a I-a

Tot anul trecut, la sfârșitul lui august, am facut o călatorie mai scurtă în Austria. Am ales să mergem din nou în Tirol, în Fuegen o stațiune pe valea superioară Ziller. O excursie foarte frumoasă și un exemplu de operare radio în condiții dificile. Fuegen este un orășel pitoresc amplasat pe o vale îngustă, mărginită de versanți ce depășesc 1000 metri ASL.

Am stat la Pension Central, o proprietate situată în centru, compusă din două hoteluri și o curte interioară sub care se află o parcare subterană. Totul foarte curat, îngrijit și plin de flori. Studiind niște fotografii de la recepție am aflat că pensiunea este administrată la a doua generație. Seniorii, care au început afacerea, locuiesc acum într-un apartament situat la ultimul nivel. Fiul și nora lucrează efectiv în hotel, în fiecare zi, de la opt dimineața până seara și asta zi de zi. În afară de cameriste, la vedere sunt doar doi angajați de la bucătărie, dimineața. Familia tânără se ocupă de toate treburile, începând cu condusul unui elegant microbus super dotat, pentru musafiri

Camera foarte generoasă, a oferit și o masă, pentru instalarea echipamentului. Același cu care am călătorit în Malta: FT-891, AT MFJ-945, set antene, laptop și sursă.

Antena, tot BuddiStick vertical, a fost instalată în balcon. Cum era de așteptat, acesta era complet din lemn. Am reușit să instalez doua contragreutăți rezonante dar repliate, pentru banda de 20 metri. Antena era foarte, foarte obturată. La etajul unu și față în față cu un imobil înalt de patru etaje, peste o străduță plină de magazine. Era exclusă instalarea unei antene filare.

Antena putea fi adusă la rezonanță în banda de 20 metri, în banda de 30 metri ușor cu tunerul MFJ-945 și mai greu în banda de 40 metri datorită lipsei unui RF ground corespunzător.

În general oferta de antene HF pentru portabil și mobil este însoțită de mult marketing: ultimate, super antenna, Miracle W---, etc. Construcții mecanice de precizie, materiale de calitate și prețuri de cele mai multe ori, exagerate raportate la performanță. De regulă marketingul ocolește cu grijă necesitatea unui RF ground corespunzător (nici nu prea sunt tutoriale), în lipsa căruia eficiența antenei se reduce dramatic sub 14 MHz. Și te împinge către statutul de radioamator SWL :–(

Ca și în alte călătorii, am operat doar seara și dimineața, dedicând restul zilei pentru explorarea zonei. Austria este o țară extraordinară pentru turiști, peisaje de neegalat, totul foarte curat și îngrijit la milimetru! Accesul la obiective se face facil, totul este perfect organizat. Drumurile naționale interioare în perfecta stare, pe care se circulă în deplină siguranță cu respectul regulilor.

Am vizitat celebra fabrică de cristale Swarovski. În fapt un amplasament perfect organizat pentru turiștii cu familii și copii. Pe lângă magazinul strălucitor și super curat, există spații de agrement și de odihnă, locuri de joacă pentru copii, un mic parc botanic și chiar câteva țarcuri în care copii pot vedea animale adevărate.

Apoi am vizitat lacurile Achensea și Schlegis de la granița cu Italia. Un segment de șosea de munte, îngustă cu un singur sens, semaforizată la capete și supravegheată video.

În altă zi am facut o excursie la cascada Wolfklamm. Am urcat pe valea îngustă, travesând cascada de mai multe ori pe podețe din lemn, pîna la 1000 metri ASL unde era plasată o mănăstire.

Cel mai spectaculos obiectiv, din punctul meu de vedere, a fost ghețarul Hintertux. Am folosit trei secțiuni de transport pe cablu, ajungând în final la altitudinea de 3250 metri ASL, pe o terasă panoramică, în vecinătatea ghețarului. Priveliști fabuloase peste munții și văile învecinate.

Desigur am fost și la mina de argint din Schwaz și multe alte obiective învecinate. O călătorie cu mașina pe șoseaua alpină Zillertaler Hochenstrasse, construită încă din 1963, ne-a dezvăluit perspective extraordinare asupra zonei. Și aceiași grijă pentru turiștii cu familii și copii. La un mic han am putut admira floarea de colț.

Zilele s-au scurs repede, eu făcând trafic dimineața și seara. Datorită restricțiilor enumerate ale antenei am reușit să fac doar 120 de QSO-uri, 27 entități DXCC, două continente (EU&AS) și 8 districte YO. Din nou cu contribuția generoasă a operatorilor din DL. Propagarea în banda de 20 metri, a fost foarte proastă la orele când eram eu disponibil. M-am concentrat pe banda de 30 metri. Banda de 40 metri a adus multe frustrări. Ecranul era seara plin de stații în FT8/FT4 dar nici 10% nu răspundeau apelurilor.

Pe durata concursului YO DX HF, m-am deplasat pentru două ore într-o parcare din exteriorul stațiunii, operând ca OE/YO7CKQ/M. Am montat antena pe o talpă magnetică de 170 mm. Datorită cuplajului capacitiv prea mic la caroserie, antena nu putea fi adusă la rezonanță în banda de 40 metri și am fost nevoit să derulez în exterior contragreutatea furnizată de producător. Desigur, cu eficiență marginală dar am reuși să lucrez în CW cu YP5A, YO6KPT, YO5LD, YO5DAE, YR9F și YQ6A.

De ceva vreme corespondam pe subiecte tehnice cu Radu, DM1TX, informatician român stabilit în DL cu familia. Am răspuns invitației de a-l cunoaște și am făcut o scurtă călătorie în Germania, via Bad Tolz. Am revenit în țară făra probleme păstrând impresia foarte bună despre Austria.

Serbia: Djerdap National Park. Exemplu de antenă eficientă pentru portabil

Încurajați de prognoza meteo excelentă pentru sfârșitul lui septembrie, am hotărit cu soția să facem o excursie în Serbia. Am pus în aplicare și o dorință mai veche, de a activa în radio din Djerdap National Park (Parcul Național Porțile de Fier) YUFF-0001.

Am parcurs ușor cei 100 Km până la Gura Văii, punctul de trecere a frontierei, la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier. Am virat dreapta, pe drumul național 34, către intrarea în Cazanele Dunării unde identificasem de mai multă vreme o parcare mare care se preta perfect pentru o astfel de activitate.

Pe o distanță de 20 Km am putut admira Dunărea și malul românesc. Orșova, Eșelnița și intrarea în Cazane, marcată de podul peste golful Mraconia și Mănăstirea Mraconia plasată spectaculos lângă Dunăre. Parcarea se află la aproximativ 100 metri peste nivelul Dunării și oferă o excelentă priveliște peste toată zona.

Parcarea de care vorbeam este foarte largă, dotată cu mai multe chioșcuri cu bănci de lemn. Este un permanent dute-vino de mașini și turiști dornici să păstreze cîteva fotografii excelente. Curățenia cam lasă de dorit, din păcate!

Am instalat antena, o variantă pentru portabil eficientă, ieftină și usor de construit. Este vorba de un dublu dipol pentru benzile de 30 și 20 metri, montați inverted-vee în două planuri perpendiculare. Suportul este un băț de undiță de 8 metri din care a fost eliminat ultimul segment. Când este instalată complet arată ca o piramidă, muchiile fiind brațele dipolilor de care discutăm. Cei doi dipoli sunt conectați în paralel, pe același cablu coaxial printr-un BALUN 1/1 Guanella pentru conservarea caracteristicii de directivitate și reducerea curenților de mod comun.

Antena este rezonantă în cele două benzi si nu este necesar un AT suplimentar.

Echipamentul a fost tot un YAESU FT-891 însoțit de o interfață SCU-17 și un laptop ASUS pe care rulează mai multe programe radioamatoricești. Totul alimentat din bateria mașinii. Fără acces la internet, sincronizarea ceasului pentru WSJT-X s-a făcut „la mână”, totul funcționând perfect.

În prima parte a activității am operat în FT8 apoi în CW, doar în banda de 30 metri. Am realizat 45 respectiv 50 QSO-uri, 17 prefixe DXCC, doar stații în Europa, YO fiind din păcate în zona de tăcere.

Mai mulți curioși au venit lângă stație dar nimeni nu a cerut explicații :-) După două ore și jumătate am oprit, în principal din cauza unui vânt care s-a pornit din senin.

Doritorii pot avansa pe drumul național 34 încă câțiva kilometri, coborând lângă albia Dunării. Acolo este un loc din care se vede golful Mraconia, Mănăstirea Mraconia și chipul lui Decebal săpat în stâncă pe malul românesc.

Ne-am îndreptat către sud, în micul orășel Kladovo. Acolo am descoperit, câțva ani în urmă, un mic restaurant familial, Kum Goran ( Nașul Goran ). Ne-am bucurat de produsele locale, pleșcaviță și platou cu somn și șalău.

Vremea a ținut cu noi, a fost o nouă experiență WFF și o călatorie plăcută.

73/44 Sorin

Sorin David Nimară YO7CKQ

Articol aparut la 27-5-2020

2662

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Balan Florin - YO7LBX (yo7lbx) la 2020-05-27 13:06:59 (ora Romaniei)
  • Salut Sorin,
    Interesant articol,se imbina placutul cu tehnicul!
    Ai avut parte de clipe placute din toate punctele de vedere, e bine ca ni le impartasesti si noua...
    Te asteptam cu noi articole!
    73,s de YO7LBX-Florin

  • Postat de Sorin - YO7CKQ (yo7ckq) la 2020-06-01 07:03:12 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor celor care au citit cele doua parti ale materialului si au facut comentarii. In YO exista suficient echipament radio acum si multi au asamblat Go KIT-uri. Sa le punem la lucru! Putem sa le testam prima data chiar din balcon :-)

    Considerati cele scrise in material ca o invitatie de a iesi din rutina si uneori plictiseala traficului radio diurn si de a incerca ceva nou. Sunt inca lucruri de invatat, de folosit moduri de lucru eficiente (de la CW in sus), experimentat antene portabile, care vor aduce satisfactii noi. Asta pentru ca speram ca vom fi utili in situatii de urgenta, cand societatea va avea nevoie de noi.
    73 Sorin

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Weak signal, un partener de călătorie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact