hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

MHR-Contest Check - un program la dispozitia arbitrilor YO-DX-HF

Alex Panoiu YO9HP

In urma cu mai bine de un an, colegul nostru Nicky - DL5MHR, a trimis mai multor statii YO, interesate de domeniul CONTEST, descrierea unui program pe care tocmai il realizase, destinat arbitrarii electronice a concursului YO-DX-HF.

Am trecut in fuga peste descriere, mi s-a parut interesant, insa nu am raspuns imediat, au aparut alte evenimente si ...peste toata munca lui Nicky s-a asternut uitarea. Se pare ca la fel s-a intamplat si cu ceilalti destinatari ai mail-ului, pentru ca nu am vazut nici un raspuns pe forumul YO-DX si ceea ce este mult mai important, programul respectiv nu a fost folosit nici macar pentru testare/evaluare la editia 2004 a YO-DX. Recent am reluat contactul prin e-mail,cu Nicky si i-am solicitat sa-mi retrimita documentatia si programul. In mai putin de 2 ore am primit raspunsul si am instalat programul.

Am facut o prima simulare cu introducerea a circa 10 loguri, de diferite formate, reduse ca dimensiuni (cca 20-30 QSO-uri fiecare). Am trecut prin toate fazele necesare rularii programului, cu import de date, introducere manuala a unor loguri, verificare si afisare rezultate. Cu toate ca nu sunt un specialist, nici in arbitraj si nici in software, am ramas impresionat de usurinta cu care se poate folosi programul si de rezultatele obtinute.

Succesiunea operatiilor este perfect intuitiva, iar instructiunile de utilizare sunt foarte bine prezentate, cu explicatii si screen-shot-uri, incat este imposibil sa gresesti. Este adevarat ca din cand in cand apar mesaje de avertizare in limba germana, dar chiar si pentru cei care nu cunosc aceasta limba, pasul urmator este usor de intuit. Am sugerat lui Nicky sa schimbe toate mesajele de dialog in Limba Romana, dar se pare ca pentru moment nu este posibil, datorita programului VB (de provenienta germana), care este folosit la scrierea programului MHR-Contest Check.

Vreau sa precizez de la inceput ca programul este de sine statator si nu este dependent de baza de date sau subrutinele folosite in celelalte programe de concurs MHR-log. Deci programul poate fi instalat pe orice calculator avand sistem de operare Windows (98 / 2000 / XP). Eu am efectuat testul sub Win98SE. Meniurile cuprind functiile principale ale programului si se autodefinesc, fara sa fie neaparat necesara consultarea instructiunilor de utilizare. Cele mai importante operatii sunt:

  • Introducere manuala log (logurile pe suport de hartie).
  • Introducere automata (logurile electronice)
  • Introducerea semiautomata (a logurilor pe suport de hartie)
  • Import log
  • Export (log, fisierele continand penalizarile, clasamentul, etc)
  • Vizualizare log
  • Verificare automata
  • Calcul punctaj
  • Penalizari (cu afisarea erorilor si penalizarilor fie per indicativ, fie pentru toate statiile)
  • Clasament (cu afisarea si exportarea fisierelor respective)
  • Stergere log sau stergere completa a datelor introduse
    Introducerea logurilor electronice
    Daca toate logurile electronice s-ar prezenta in formatele compatibile cu MHR-Contest Check, atunci importul fiecarui log electronic nu ar dura mai mult decat echivalentul a 3 click-uri de mouse. Din pacate multi participanti nu respecta formatele standard, ceea ce inseamna timp suplimentar pe care arbitrii trebuie sa il piarda pentru re-conversie. Formatele acceptate de MHR-Contest Check sunt: Cabrillo, fisier tip text (datele dispuse pe linii si coloane) si log tip DARC.

    Pregatirea logurilor pentru import presupune verificarea formatului, redenumirea fisierelor in mod obligatoriu cu indicativul statiei participante (inca sunt multi participanti care trimit logurile cu aceeasi denumire log.cbr sau log.txt) si stocarea lor intr-un singur director, de unde ulterior vor fi importate in baza de date. Dupa aceea nu ramane decat sa deschidem subrutina de import si sa declansam importul fisierelor unul cate unul. Continutul fiesierului importat este afisat in timp real, asa ca orice nepotrivire de format, sau inconsistenta din procesul de import poate fi rezolvata imediat. Un log importat arata astfel:

    Programul inregistreaza lista statiilor ale caror loguri se importa, pentru a permite accesul viitor la aceste log-uri.

    Introducerea manuala a logurilor
    Stim foarte bine ca nu toate logurile primite sunt loguri electronice. Asa ca programul contine o subrutina pentru introducerea manuala a logurilor trimise pe suport de hartie (asa numitele loguri manuale). Este o operatie mare consumatoare de timp, dar trebuie sa recunosc ca este optimizata la maximum.

    Dupa cum se poate observa mai sus, datele care nu se schimba la fiecare legatura sunt automat afisate (banda. data, modul de lucru, RST).

    Dupa procesarea intregului log, acesta este salvat automat in baza de date si devine un log electronic asemanator celor importate anterior.

    Introducerea semiautomata
    In afara de cele doua metode descrise mai sus (importul logurilor electronice si introducerea manuala a logurilor), Nicky a mai conceput o metoda care sa dinamizeze introducerea logurilor primite pe suport de hartie (asa numitele loguri manuale).

    Daca toate logurile electronice sunt deja importate in baza de date, QSO-urile provenind din aceste loguri, se pot folosi pentru a genera un log partial al statiei care a trimis log manual. In momentul in care introducem indicativul statiei care a expediat log manual, se analizeaza informatiile din baza de date, apoi programul genereaza automat un tabel, care contine toate detaliile QSO-urilor acelei statii cu indicativele existente in baza de date. Arbitrul inca trebuie sa urmareasca in logul manual daca informatiile afisate sunt corecte, dar totul se rezuma la 2-3 secunde de concentrare vizuala pentru fiecare QSO, urmate de un click de mouse. S-a construit astfel un log electronic partial. Ceea ce lipseste, sunt eventualele QSO-uri cu alte statii care au trimis log manual, sau cu statii care nu au trimis log. Aceste QSO-uri vor fi introduse manual, insa si in cadrul acestei operatii programul va rezolva mai mult de jumatate din editare. In principiu, este necesar mai mult timp pentru descrierea acestor operatii decat pentru executarea lor cu ajutorul programului MHR-Contest Check.

    Practic, consider ca arbitrii nu au obligatia sa se preocupe de legaturile cu statii care nu au trimis log (QSO-uri care oricum vor fi cotate cu zero puncte), deci intreaga operatie poate fi redusa la minimum necesar.

    Verificarea logului si calcularea punctajului
    Sunt operatii care nu au nevoie de o prezentare detaliata. Chiar daca necesita ceva mai mult timp (vorbim doar de cateva minute in plus, nu de zile..) ambele operatii se executa indicativ cu indicativ, printr-un singur click pe oricare indicativ din lista de participanti . Dupa verificarea logului unei statii, apare afisat continutul logului respectiv, cu punctaj si cu penalizarile rezultate in urma verificarii. Nu stiu daca prescurtarile folosite pentru penalizari sunt standardizate in cadrul FRR, dar cele folosite de Nicky sunt suficient de intuitive (de ex. Dubla, NoInLog, NrContr, DifOra, etc). La declansarea calcularii punctajului final pentru fiecare statie, programul verifica si inscrie multiplicatorii si afiseaza punctajul acelei statii. Este adevarat ca pentru 419 participanti (atati au trimis log in 2004) trebuie actionat click-ul mouse-ului de tot atatea ori pentru verificare si pentru calculul punctajului. Vi se pare mult?!

  • Afisarea listei penalizarilor se poate realiza fie pentru fiecare statie (util in cazul unei reclamatii) fie global pentru toti participantii. Aceleasi fisiere se pot exporta in format text.

  • Afisarea clasamentului final se obtine intr-un singur format, si anume clasament general, cu statiile ordonate pe tari.

    Nu este chiar forma finala de care au nevoie arbitrii, dar Nicky a argumentat ca introducerea din start a categoriei de participare si folosirea ca criteriu separat la elaborarea clasamentului, ar fi complicat programul.

    Fisierul text exportat arata astfel:

    Nu vad nici un impediment in a procesa ulterior fisierul text, continand clasamentul general, in ordinea puntajului, asa cum este generat de MHR-Contest Check. Se poate prelucra cu Excel, se introduce entitatea DXCC, se sorteza in functie de acest criteriu, apoi se introduce categoria de participare (pentru YO: Seniori, Juniori, Echipe, QRP, pentru statiile straine: SO-SB, SO-All, MO) se solicita sortarea datelor dupa noul criteriu si se obtine clasamentul final. Probleme nerezolvate inca si care sunt pe agenda lui Nicky:

  • automatizarea conversiei diverselor loguri tip text intr-un format procesabil de catre MHR-Contest Check. Practic se are in vedere creearea unei subrutine care, indiferent de pozitia coloanelor continand informatiile din log, sa le poate converti intr-un format unic.

    De exemplu TR-log genereaza fisier text cu coloanele aliniate astfel:

    10CW  12-Dec-04 04:51    1  JA6BLX         599  599    20  JA        JA       4
    10CW  12-Dec-04 04:52    2  EX2X             599  599  114  EX       EX      4
    

    Programul MixW genereaza urmatorul format:

    13-Feb-2005 21:16:05    7040.0  CW  CN8KD    599    599    001    1278           
    13-Feb-2005 21:16:46    7040.0  CW  IK2GWH  599    599    002     442  
    

    Bineinteles ca fara a re-procesa aceste loguri, ele nu pot fi importate direct de catre MHR-Contest Check.

    Nota: programele amintite mai sus pot genera direct fisier Cabrillo, dar in cazul de fata le-am folosit doar pentru a argumenta ideea de diversitate in formatele de concurs.

  • Exista statii care oficial participa la categoria Single Op - Single Band, dar lucreaza in concurs in mai multe benzi, trimitand check-log pentru benzile de care nu este direct interesat (de fapt exista o noua schimbare de regulament si pentru statiileYO, acestea putand participa in clasament, atat la categoria Multi-band cat si Single-band).

    Actuala versiune a programului MHR-Contest Check nu rezolva punctarea si clasarea corecta a acestor participanti, dar subiectul este pe agenda de lucru a lui DL5MHR.

    Pentru moment cred ca manual se poate recalcula punctajul pentru statiile aflate in aceasta situatie, folosind insa tot datele intermediare introduse in MHR-Contest Check.

    In final nu-mi ramane decat sa recomand folosirea acestui program la arbitrarea concursului YO-DX-HF. Inglobeaza sute de ore de munca din partea lui Nicky, este gratuit si chiar functioneza bine. Sunt convins ca pe masura ce programul va fi utilizat la dimensiunile reale ale concursului YO-DX-HF (adica 400-500 loguri), se vor mai descoperi diverse bug-uri, sau puncte slabe. Marele avantaj este ca Nicky este deschis la propuneri si dispus sa raspunda observatiilor noastre. In cele 2 saptamani de testare, Nicky mi-a raspuns prompt la peste 30 mail-uri cu sugestii si intrebari.

    Nici nu indraznesc sa cer, dar sper totusi ca odata ce programul MHR-Contest Check (versiunea YO-DX-HF) va fi lansat si autorul va avea ceva mai mult timp liber, sa se poate concentra la un proiect la fel de important: un program care sa arbitreze cea mai mare parte a concursurilor interne. Stiu ca exista deja programul lui YO9HG, care functionaeza cu succes. Ma gandesc insa la un program flexibil, user-friendly, care sa ruleze sub Windows, accesibil oricarui radioamator care are un computer in dotare.

    Deocamdata va invit sa testati MHR-Contest Check (versiunea YO-DX-HF). Am inteles de la Nicky ca in cateva zile programul va putea fi expediat prin e-mail tuturor celor care doresc sa il testeze (adresa: DL5MHR@01019freenet.de).

    Sper ca printre cei interesati sa fie si arbitrii editiei 2005 a concursului YO-DX-HF.

    Alex Panoiu YO9HP

    Articol aparut la 5-3-2005

    9500

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (12)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-03-05 02:20:11 (ora Romaniei)
  • Excelent articol, Alex.

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2005-03-05 07:14:07 (ora Romaniei)
  • Tin sa-i multumesc lui Alex YO9HP pentru ajutorul acordat in punerea la punct a programului si a cartii tehnice si pentru ideile deosebit de bune in ce priveste eventuale modificari in program. Deasemenea conlucrarea intre Oman si Germania a fost deosebit de constructiva.
    Nicky Kintsch DL5MHR

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-03-06 01:29:24 (ora Romaniei)
  • Stimati OM/...
    Pentru ca un program sa poata fi folosit cu succes este necesar sa se realizeze conditiile pentru folosirea lui.
    La ultimul CA s-a discutat foarte mult de faptul ca au venit 21 variante de loguri in format electronic si mai putin ce s-ar cere ca sa fie mai putine.
    Trebuie sa se caute respectarea hotararilor CA in ceea ce priveste concursurile. Un ultim exemplu este concursul Martisor unde regulamentul a fost modificat cu putin timp inaintea desfasurarii. Exista in pachetul de programe venit tot de la Nicky si o varianta pentru acest concurs. Cei care au incercat al folosii s-au lovit de inutilitatea lui. De vina nu este cel ce la creat, ci cei care nu respecta hotararile luate. Poate odata se va seziza cineva si va intreba dece nu se aplica ceea ce se hotatareste!!!!
    Acest program dupa cate stiu a fost pus la dispozitia arbitrilor YO, dar nu a fost utilizat.
    La ultimul CA am avut urmatoarea propunere:"Organizatorii de concursuri cu primire de loguri in format electronic au
    obligativitatea confirmarii primirii acestora.
    In campionatele nationale este obligatoriu completarea rubricii: Clubul sau asociatia afiliata la FRR la care este membru.
    Logurile se trimit in termen regulamentar. Evidenta se face dupa data
    stampilei postei sau a datei insotitoare a mesajului electronic.
    Cele sosite dupa aceste termen se considera log de participare, dar numai in caz ca depaseste 20 zile de la ultima zi de concurs
    Este necesar a se initia un sir de materiale cu caracter de informare
    privind modul in care se poate lucra asistat de calculator
    Exista si o recomandare a Consiliului de Administratie care solicita
    structurile sportive afiliate la FRR sa ajute pe cei care nu dispun de
    mijloacele necesare pentru completarea dupa concurs a fiselor in format electronic si de a facilita trimiterea lor in acesta forma. Se impune ca participanti care realizeaza peste 50 QSO/ora sa trimita
    obligatoriu fisierele in forma electronica.
    Astfel ca in urmatorii ani ponderea fisierelor in format electronic sa
    ajunga la 90-95% din total, iar in perspectiva sa se treaca la folosirea in exclusivitate.
    Se recomanda ca inainte de data desfasurarii concursurilor sa verificati daca nu sunt aduceri la zi a programelor pe care le aveti. La cele realizate de YO9HG si DL5MHR".
    Nici nu stiu daca aceste pareri au fost consemnate undeva in Procesul Verbal. De fapt nici nu a fost inca publicat. Chiar sunt curios ce va cuprinde. Mai in gluma, mai in serios am propus sa fie scanat si prezentat in aceasta forma...
    Dupa mine ar fi necesar crearea unui corp de arbitri "profesionisti" care sa aiba si pregatirea necesara si disponibilitatea de a face verificari de concursuri. Momentan fiecare face cum crede de cuvinta. Primi clasati sunt de baza.... restul cum or fi...
    La arbitrajul electronic toti intra la verificare si aici nu pot fi interpretari. Vorba lui Margarit: Calculatorul nu minte, nu are pile... plus ca el lucreaza fara sa faca interpolari. Ce iai dat, aia rontaie. Cum nu completezi corect, cum te penalizeaza...
    Se aproprie campionatul. Folositi calculatorul langa statie. Pana nu ai gustat lucrul cu calculatorul nu sti inca ce avantaje are, apoi poti avea pretenti mai mari....

  • Postat de Ovidiu Orza - YO2DFA la 2005-03-06 10:06:52 (ora Romaniei)
  • Interesant articol!
    Nu am inteles bine, daca acest program este doar pentru YO DX, sau se pot arbitra toate concursurile ce se pot lucra cu el!
    As fi interesat sa-l incerc la arbitrarea Cupei Caras - 2005! La cele spuse de Pit, sunt de acord cu dansul, de aceea aici nu se schimba regulamentul de vre-o 9 - 10 ani, desi o parte din competitori o cer (HI!)!
    Deci daca este posibil il rog pe Nicky sa-mi trimita prin email si mie o copie sa.l testez aici!
    Multumesc anticipat!

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-03-07 01:34:16 (ora Romaniei)
  • Referitor la HI!
    Ovidiu stiu la ce te referi. Orele de desfasurare nu sunt legate de program. De asemenea si categoriile de participare. Ma refer la faptul ca daca unui organizator i se ridica peste noapte o idee imediat o pune si zice ca merge.
    Exista tot o hotarare a CA care a stabilit ca in concursurile organizate de FRR si implicit de membrii acesteia sa indeplineasca unele conditii obligatorii: la control se schimba RS(T) + cod format din trei caractere alfanumerice+judet.
    Ca judetul este sau nu multiplicator asta nu intra in discutie. Codul poate fi
    a. cod de la 001 in continuare. b. cod constant. c. cod tip stafeta. Cu aceste date se pot face "n" variante......
    La art. 68 din statut aliniat 9 se prevede ca regulamentele competitiilor interne sa fie aprobate de CA. Oare acest lucru se intampla?
    Cat priveste folosirea programului la Cupa Carasului asta depinde de Nicky daca are prevazut ceva in sensul regulamentului dat.
    73..

  • Postat de YO9HP Alex - la 2005-03-07 06:27:07 (ora Romaniei)
  • Partial pot raspunde eu la unele intrebari. As fi bucuros sa intervina si Nicky cu comentariile proprii.
    Programul conceput de Nicky cu mai bine de 1 an in urma si testat abia saptamanile trecute de mine, este destinat numai arbitrarii YO-DX-HF. Este interesant ca Nicky si-a exprimat disponibilitatea de a testa programul chiar la editia 2004 a YO-DX, dar se pare ca nu i s-a raspuns pozitiv.
    Asa cum spuneam la sfarsitul articolului, am exprimat speranta (si Nicky a confirmat partial), ca pasul urmator sa fie o versiune (sau mai multe..) care sa arbitreze majoritatea concursurilor interne.
    In legatuta cu standardizarea numerelor de control la toate concursurile interne, sunt total impotriva acestei actiuni. Unde este farmecul fiecarui concurs? Intr-un fel se abordeaza un concurs de tip sprint, in alt fel se abordeza un campionat republican. Toate elementele din regulament conteaza, inclusiv numarul de control.
    Este responsabilitatea organizatorului sa rezolve arbitrarea concursului, fie electronic fie manual. Daca se vor gasi oameni generosi si priceputi precum DL5MHR si YO9HG, atunci organizatorii trebuie sa le fie recunoscatori. Daca nu... ei tot vor arbitra concursul. Este de asemenea raspunderea organizatorului sa aleaga regulamentul care ii pune in practica intentiile: poate ca vrea sa atraga tineri operatori si atunci se axeaza pe un regulament simplu (tip Cupa Campina), poate doreste sa testeze abilitatile operatorilor cu pretentii si atunci obliga la transmiterea unor numere si coduri formate din 12-15 caractere. Cred ca nu este deloc treaba CA (FRR) sa se implice in detaliile regulamentelor concursurilor locale.

    Ma gandesc cum ar fi fost ca WAE, CQ-WW, WPX, All ASIA si atatea altele sa fi avut acelasi numar de control si regulamente apropiate. Chiar plictisitor si fara imaginatie!!!

    In legatura cu numarul mare de formate primite la editia 2004 a YO-DX-HF, cred ca este absolut normal. Decizia de impunere a formatului Cabrillo s-a luat cu doar 2 ani in urma. Majoritatea programelor folosite pentru lucrul in YO-DX, nu genereaza fisier Cabrillo pentru ca inca nu au fost programate sa faca aceasta operatie. Cei mai abili pot pacali usor programul, declarand de exemplu ca numele concursului este CQ-WW, se genereaza Cabrillo, apoi se editeaza cu un editor de text, informatiile corecte din header. Dar cei care nu au stiut sa faca asta, au trimis logul intr-un format oarecare generat de programul de concurs.
    Vor trece cativa ani pana cand programele de concurs vor fi modificate astfel ca ele sa genereze formatul dorit.
    Pana atunci sa le multumim lui Nicky si Margarit ca incearca sa rezolve toate aceste "complicatii".
    73, Alex

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2005-03-07 13:07:17 (ora Romaniei)
  • Da, deocamdata programul este facut numai pt YODX Contest. Sa vedem cum vom merge mai departe. In ce priveste problema cu regulamentele, greutatea cea mare (si care e atit de mare incit face ca unele programe de concurs sa fie facute degeaba) este aceia,ca cu 2 - 3 saptamini inainte de concurs, organizatorii iau hotararea eroica sa schimbe regulamentul, il abordeata pe D-nul Ciobanita care comunica noul regulament la QTC bineinteles fara sa anunte nici pe Margarit si nici pe mine. Concursul se desfasoara si dupa concurs, primesc citeva E-mailuri care spun ca programul facut special pentru acest concurs, nu a functionat.
    Desi exista (daca stiu eu bine) o hotarite a CA care spune ca schimbarile de regulamente se anunta cu 6 luni inainte de concurs si vor fi anuntati si cei care au facut programele ca sa poata sa le modifice, dar nu orice hotarire se poate si aplica daca nu se vrea HI.
    Oricum , in aceste conditii se pare ca apare lupta cu morile de vint. Nu ma refer la toti organizatorii ci numai la unii. Daca nu se doreste existenta acestor programe, sa mi se spuna ca sa nu imi mai bat capul cu ele. Oricare subrutina de tip de concurs se poate cu ub singur click de mouse, scoate din lista.
    Oricum, daca a aparut deja aceasta discutie, sa speram ca se va rezolva ceva. Macar daca nu se respecta hotarirea CA , atubci noile regulamente modificate sa nu fie anuntate nici de revista si nici de QTC si atunci va exista tendinta sa se faca treaba cum trebuie.
    73 Nicky DL5MHR

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-03-07 20:25:52 (ora Romaniei)
  • Sa mai torn putin gaz pe foc! Alex, YO9HP are pe undeva dreptate. Ce s-ar intampla daca toate concursurile ar fi la fel! Poate ne-am plictisi si nu am mai participa... Ii recomand sa se uite peste regulamentele care exista in site-ul http://www.radioamator.ro si sa le studieze. Nu prea seamana intre ele, chiar daca se dau RST+COD+judet. Sunt asa de diverse incat cei care vin(daca vin!) trebuie sa le ia regulamentul fiecaruia si sa le invete...
    Urmeaza apoi respectarea regulamentelor de concurs. Un exemplu de nerespectare a regulamentului de concurs este si acela ca nu se da complet controlul asa cum prevede regulamentul
    in loc de 599 333 XX se ajunge sa se transmnita numai 333 XX sau numai 333 daca cunosti judetul corespondentului. Oare dece mai facem regulamente daca nu le respectam.....
    Concursul Logistici ...a dat startul la netransmiterea judetului. Apoi a venit modificarea la Cupa Martisorului. Ce va urma. Poate le scoatewm si la Campionat ca tot se cere scoaterea multiplicatorilor. Asta ar fi cum s-ar cere desfiintarea DXCC-ului...ca tot nu poti sa lucrezi toate entitatile, tot asa nu poti lucra toate judetele... Eu tot sustin ca ar trebui crescut numarul participantilor. Anul trecut la campionatul de US fonie Alex a facut cadou 10 premii de echivalent a 15$. Oare acest lucru a adus participanti noi? Prin tragere la sorti aceste premii s-au dus. Ce efect a avut aceasta initiativa?
    Nu intamplator am precizat unde in Statut se refera la aprobarea regulamentelor. Concursurile cuprinse in calendarul federatiei sunt ale federatie! Nu sunt concursuri locale. Cele locale se poate organiza la nivel judetean cum vor "muschi" organizatorului. Cati participanti se aduna? Asa ca hai sa facem unul republican ca poate or fi 50 de participanti din toata tara!Cele cu caracter national sunt sub patronajul FRR. Daca cineva din CA, cum este Alex sustine ca FRR nu are nimic de zis, atunci inseamna ca intradevar nu are rost sa mai discutam. Lasam pe Vasile, YO3APG, sa hotareasca singur ce e bine si ce e rau si nu vad rostul sa se mai adune 10-15 oameni la o intalnire care nu produce efecte. Se mai face si economie ca nu trebuie sa se deconteze bani de deplasare la Bucuresti(acolo unde e cazul!) Ca tot se plange federatia ca nu are bani! 73

  • Postat de Alex YO9HP - la 2005-03-08 02:14:51 (ora Romaniei)
  • Stimati prieteni (inclusiv Pit),
    Mesajul meu anterior pleda pentru diversitatea regulamentelor de concurs si o sustin in continuare, indiferent daca sunt membru al CA sau nu. Sustin in continuare ca organizatorul trebuie sa aiba dreptul de a stabili detaliile concursului pe care il sponsorizeaza. Daca regulamentul pe care il concepe nu va atrage participanti (unul din motive fiind lipsa unui soft potrivit) va suporta consecintele.
    Comparatia relativa la CR si desfiintarea DXCC-ului este fortata. DXCC ramane bine infipt in constiinta radioamatorilor, dar se si modernizeaza. La fel ar trebui sa se intample si cu CR 3.5 MHz. A propos - si la diplome exista competitie, adica diversitate. Ma refer la mai noul program IOTA, care are mare succes, sau batranul WPX, fiecare cu legile lui. Revenind la concursuri, nu agreez ideea modificarii regulamentului unui concurs in saptamanile sau lunile dinaintea desfasurarii lui si asta denota (ne)seriozitatea organizatorilor. In legatura cu atragerea de participanti in concursuri, prin premierea "aleatoare", a fost un test pe care eu personal l-am dorit si nu ramane decat sa analizam statisticile. Exista si alte metode de a atrage concurenti si sper ca altcineva sa le puna in aplicare.
    Faptul ca unii concurenti nu mai transmit banalul 59 (sau 599) poate fi considerat in afara literei regulamentului. Este la fel de ilegal ca si netransmiterea prefixului YO la multe din legaturile cu statii locale. Tot timpul auzim: "7KXX, aici 9KZZ", etc... Face parte din cei 7 ani de acasa ai radioamatorismului, la care toti mai avem lipsuri. Totul este sa gandim pozitiv si sa ne corectam.. 73, Alex
    P.S. Faptul ca am alta parere decat Pit, ma linisteste cat de cat. Ar fi fost un semnal de alarma daca as fi fost 100% de acord cu el. Atunci nu ar mai fi fost nevoie de CA ..hi. 73, Alex

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-03-08 03:30:12 (ora Romaniei)
  • Nu reveneam, chiar imi propusesem sa stau mai departe... Din pacate ori limba romana pe care o folosesc este neclara ori nu s-a priceput. CA aproba regulamentele de concurs, nu a le face. Cu exceptia obligativitatii modului de schimbare a controlului restul e la alegerea organizatorului.
    Cat priveste comparatia dintre ce se da in concurs si modul de lucru in UUS iar este ca nuca-n perete. La concurs se ocupa un loc I pe cand in UUS se sta la sueta. Nu se pupa una cu alta, iar daca se mai acorda si titlu de campion national si mai mult. Cei 7 ani de acasa se mai modeleaza in timp. Nimeni insa nu vine sa traga de maneca pe cei proaspeti veniti, Ei asa gasesc si cred ca este normal asa. In ceea ce priveste diplomele...diplomele sunt lucruri pana la urma comerciale. Trebuie sa se schimbe ceva la ambalaj, la formula, mai mult sau mai putina "lamaie", ca la detergenti. Altfel omul se obisnuieste si nu-l mai atrage.
    Apropo, am vazut rezultatele de la YO DX VHF UHF 2004. Imi pare rau, dar parerea mea este ca se cheltuiesc bani inutili pentru a dublu campionatul national; La 144, 92 din YO + 3 din afara YO, la 432, 39 YO si 2 din afara YO, la 1296, 10 YO si 1 din afara YO, la SOMB 31 YO, la MOMB 16 YO si 4 din afara YO. In total 7 indicative din afara YO. Penibil...73 PS de fapt este un schimb de opinii.....cel putin aici, daca in alta parte nu!

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2005-03-08 12:19:41 (ora Romaniei)
  • Desi nu e chiar despre ce se discuta aici ,Pit draga sa stii ca la YO DX VHF....2004 au fost mult mai multe statii straine dar indicativele nu mai apar si in log...Ori nu au trimis loguri(m-ar mira fiindca unele sunt statii de concurs arhicunoscute !!!!)ori cel care s-a angajat sa arbitreze, YO5TE,prin "parinteasca-i grija nu le -a descarcat de pe net sau din po box....73 Vasile

  • Postat de Dan - YO8RGJ la 2005-03-11 07:04:41 (ora Romaniei)
  • Am folosit programul in YO DX VHF 2004 in portabil pe Vf. Petricica, Bacau. Mi-a placut foarte mult, bine realizat.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "MHR-Contest Check - un program la dispozitia arbitrilor YO-DX-HF"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact