hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Soclu pentru GI-46 si modul de racire

Mugurel Creanga - Relu YO7GDB

În cursul anului trecut am achiziţionat un tub GI-46, nou, la un preţ acceptabil. GI-46 este o trioda metalo-ceramică a cărei fişă de catalog o puteţi găsi aici: https://frank.pocnet.net/sheets/018/g/GI46B.pdf

Pentru a putea utiliza acest tub aveam nevoie de soclu pe care, din păcate, nu l-am găsit la momentul achiziţiei tubului. După multe căutări pe internet pentru a achiziţiona soclul, deoarece nu am găsit ceva accesibil ca preţ şi uşor de cumpărat şi pentru că intenţionam să folosesc tubul într-un viitor amplificator, am luat decizia de a construi unul în regim de « home-made ». Odată decizia luată, am început documentarea în legătură cu soclul: materialele necesare construirii lui şi modalităţi de realizare practică.

Idei despre modul de realizare practică am preluat de pe internet, de la F4EOH şi W4ZT. Aceştia au realizat în regim « home-made » un soclu tot pentru un tub metalo-ceramic, dar de alt tip. Pe baza ideilor lor, am început să întocmesc lista de materiale necesare pentru construcţie pe care aveam posibilitatea de a le procura destul de uşor.

Materialele necesare pentru construcţia soclului sunt următoarele: placă de cupru de 100 x 100 x 6 mm, profil “U” din dural 10 x 20 x10 mm cu grosime de 1,5 mm, distanţiere, cablaj imprimat sticlo-textolit de 1,5 mm grosime şi elemente de contact din cupru. Unele din materiale au fost recuperate din diverse echipamente, altele le-am achiziţionat de pe internet sau de la Dedeman.

Elementul cel mai important pentru soclu a fost placa de cupru a cărei prelucrare mecanică era foarte importantă. Gaura centrală, unde urma a fi introdusă lampa, necesita o prelucrare de precizie, astfel încât să fie asigurat un contact alunecător între grila lămpii şi placă, ţinând cont de faptul că în funcţionare tubul se încălzeşte. Având datele din fişa de catalog a tubului, am apelat la un profesionist pentru realizarea găurii centrale a plăcii la parametrii tehnici ceruţi, acest lucru neputând să-l realizez acasă.

Apoi am trecut la realizarea efectivă a soclului. Prima operaţie a fost lipirea contactelor flexibile de cupru pe placa de sticlo-textolit. După ce am finalizat şi acest element, am asamblat efectiv soclul.

Fotografii cu etapele realizării soclului:


Elemente de cupru utilizate pentru realizare zonă de contact


Faze intermediare în timpul realizării soclului


Soclul finalizat

Introducerea tubului metalo – ceramic în soclu se face puţin forţat, astfel încât elementele de cupru să asigure un contact ferm cu tubul.

După finalizarea soclului, ştiind că este obligatorie asigurarea răcirii forţate a tubului pentru o bună funcţionare a acestuia, a trebuit să concep o soluţie de răcire care să asigure eficienţa dorită.

Prin urmare, pentru asigurarea răcirii, am construit o incintă realizată din tablă de aluminiu de 1,5 mm grosime în interiorul căreia am amplasat soclul.

Pentru direcţionarea curentului de aer prin elementele radiatorului cu care este prevăzut tubul, am amplasat peste incintă un tub realizat din teflon care are rol de “ghid” pentru curentul de aer de răcire. Atât tabla pentru incintă cât şi teflonul au fost cumpărate de la Dedeman, respectiv de pe internet.

Răcirea forţată este asigurată cu ajutorul unui ventilator radial – axial de tip turbină care poate asigura un debit de 180 m3/min, de asemenea cumpărat. Pentru a utiliza eficient spaţiul din amplificatorul la care intenţionez să folosesc acest modul, am montat în incinta de răcire şi şocul de filament, ieşirile fiind făcute prin condensatori de trecere de 1nF suplimentate cu condensatori de decuplare de 10 nF/2 kV.

Sper că aceste idei vor putea fi de folos unor constructori care utilizează acest tip de tub metalo – ceramic şi nu numai.

Realizare practică: YO7GDB – Relu
Mugurel Creangă

Redactare material: YO7HKM
Dana Mihaela Creangă

Bibliografie:
https://frank.pocnet.net/sheets/018/g/GI46B.pdf
http://f4eoh.free.fr/amplificateur_hf_2_x_gs35b_080.htm
http://gi7b.com/socket/w4zt

Mugurel Creanga - Relu YO7GDB

Articol aparut la 13-5-2020

2527

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Mihai - YO3IMM (yo3imm) la 2020-05-13 18:06:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare.
    O sugestie si o intrebare :
    - Pentru cei interesati poate publicarea schitelor de realizare a sub-ansamblelor ar fi utila;
    - Care este sursa pentru ‘elemente de contact din cupru’ ? sau trebuiesc facute tot ‘home made’, daca da ceva schite si pentru ele ?
    Cu respect si 73 – YO3IMM - Mihai

  • Postat de Remus - YO2CNH (yo2cnh) la 2020-05-17 18:10:37 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru voi Relu si Dana.
    O familie deosebita de radioamatori YO.
    Aveti tot respectul si admiratia mosului Remus.

  • Postat de Cristi - YO8CT (yo8ct) la 2020-05-18 10:37:04 (ora Romaniei)
  • In decursul timpului Mugurel a realizat o serie de echipamente , ramase din pacate anonime pentru multi dintre noi , care reflecta o gandire si maiestrie deosebita . Felicitari ... !

  • Postat de Bazil - YO8CKR (yo8ckr) la 2020-05-20 22:12:47 (ora Romaniei)
  • De cind te cunosc esti un bun constructor de montaje electronice (anii dupa 1980 la YO8KGF&YO8KGQ-Gura Humorului) FELICITARI RELU !
    73 ! Bazil YO8CKR

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Soclu pentru GI-46 si modul de racire"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact