hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Ghiteanu Ion (Nelu) YO9BXE

Nini Vasilescu YO3CCC

Nu imi mai aduc aminte cand l-am cunoscut pe Nelu YO9BXE, dar l-am intalnit de multe ori, la simpozioane YO si la talciocurile care se organizau in Bucuresti. Sase fotografii din album i le-am facut eu la aceeste intalniri, cu multi ani in urma.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9BXE: M-am nascut pe data de 26 iulie 1955 in localitatea Urziceni, judetul Ialomita.

YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO9BXE: Despre undele radio am auzit in 1965 cand m-am inscris la Palatul Pionierilor, la cursurile de la cercul de electronica si radiocomunicatii.

YO3CCC: Dar despre radioamatori cand ai aflat?

YO9BXE: In 1966 am trecut la grupa avansati si atunci am auzit despre radioamatori. Imediat, am inceput pregatirea.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO9BXE: In 1967 am devenit radioamator receptor cu indicativul YO9-9030/IL, iar in iunie 1975 am obtinut indicativul YO9BXE. In perioada 1978-1982 am fost cu serviciul la Ramnicu Valcea si am avut indicativul YO7BXE, iar de atunci si pana in ziua de azi este tot YO9BXE.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO9BXE: Perioada 1975-1978 am fost elev la Sibiu (transmisiuni) si am operat de cateva ori de la radioclubul din orasul Sibiu. Dupa absolvire, am fost repartizat la Ramnicu Valcea unde l-am cunoscut pe Baducu Tanase (Titi) YO7AOG cu care am devenit foarte bun prieten si dupa planurile lui am realizat primul transceiver (indeaproape consiliat) UW3DI cu care am lucrat pana in 1984, cand am finalizat cu indicatii pretioase transceiverul A412. Multumiri atat lui Titi YO7AOG (SK) cat si lui Nicoara Paulian YO3NP. In 1994 mi-am cumparat primul transceiver industrial, un FT757GX II. Actualmente am un Icom 7400.

YO3CCC: Ce antena (antene) ai avut cand ai devenit radioamator?

YO9BXE: Antenele erau: Dipol 2 x 40m, Long Wire de 80m, Zeppelin.

YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?

YO9BXE: Am terminat Scoala Militara de Ofiteri de Transmisiuni deci cunosc telegrafie, dar nu prea mi-a placut in mod expres acest mod de lucru.

YO3CCC: Unde, cum si cand ai invatat telegrafie?

YO9BXE: In scoala militara de la Sibiu.

YO3CCC: Ai participat in concursuri?

YO9BXE: La foarte, foarte, multe concursuri de U.S.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO9BXE: In 1973 pe Josef Paolazzo YO3JP, 1974 pe Andi YO3AC si Morel YO4BE (cu care am fost coleg la Scoala Posticeala de Telecomunicatii), in 1976 pe Vasile YO6EX si in 1978 pe Titi YO7AOG etc.

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO9BXE: Ca radioamator receptor pe la cota 1300 in Bucegi si ca emitator de pe dealul Manastirii Targoviste.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9BXE: Imi plac foarte mult.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa te mai dotezi?

YO9BXE: Acum la ,,apus” nu mai am pretentii. La bloc am un Windom de 40m (13+27) si un X500 Proxel. In al doilea amplasament, in Ialomita, am un Windom de 40m si un mini Beam 15-12-10m model DK7ZZ.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? De ce?

YO9BXE: Da. In conditiile actuale de propagare sunt excelente pentru cei ce vor mai mult. Am lucrat in toate modurile mai putin SSTV. Este o provocare si o pasiune de a opera in orice mod.

YO3CCC: Imi aduc aminte ca ne-am intalnit de multe ori ori pe la diferite simpozioane YO.

YO9BXE: Am participat la simpozioanele de la Cluj, Alba Iulia, Ploiesti, Campulung Moldovenesc, Constanta, Targu Jiu, Bucuresti, Targoviste.

YO9BXE: Mi-am construit diverse accesorii, Etaj final, Analizor de antena, Interfete moduri digitale, Receptoare de radiogoniometrie, Mili-voltmetre de RF, Pamant artificial, Indicator de camp, frecventmetre, SWR-metre, mini Laptop cu Raspberry, dispozitiv de alarmare prin GSM, Ceas digital UTC, etc. Acest etc. este foarte mare, inclusiv reviste de programare.

YO3CCC: As vrea ca sa ne povestesti despre activitatea ta la Palatul Copiilor din Targoviste. Cu ce te ocupi acolo?

YO9BXE: In anul 2001, am fost intrebat daca doresc sa preiau catedra vacanta, constructii electronice, de la Palatul Copiilor. Avand in vedere ca 10 ani, elev fiind, am invatat foarte multe la acest gen de activitate, raspunsul meu a fost afirmativ. Elev fiind am participat la concursuri, tabere, expeditii unde am invatat multe lucruri bune si folositoare. Am cunoscut OAMENI si mi-am facut multi prieteni.

YO3CCC: Mai vin copii la Palatul Copiilor? Mai sunt interesati de aceest loc unde isi pot afla o pasiune catre o viitoare meserie?

YO9BXE: Da, mai vin elevi, nu multi, dar vin. Am avut elevi care au stat la cursuri 10 ani dar si elevi care dupa 2 luni au renuntat. Asta, consider eu, este rezultatul educatiei din familie. Elevii mei nu au pe PC-uri sau Laptop-uri aceele jocuri imbecile denumite pompos jocuri de strategie. 999,9% dintre ei nu pot defini care sunt componentele strategiei. Hi! Hi! Nu asculta asa zisa muzica "moderna". Au pe PC-uri proiecte, fise de catalog a diverselor componente, scheme electronice, etc. Sunt mandru de ei si felicit familiile care au stiut sa-i educe.

YO3CCC: Ai pregatit si copii care au devenit radioamatori?

YO9BXE: Din 2001 de cand sunt profesor la Palatul Copiilor Targoviste am pregatit circa 18 elevi ca radioamatori de emisie-receptie: Gica YO9HGS, Robert YO9HNH, Edi YO9ICT, Catalin YO9HZV, Cristi YO9AGP, Andrei YO9ELY, Stefan YO9SLY, Cristina YO9MGP, Eusebiu YO9HRO, Dora YO9HXE (sotia) etc.
Am creeat o echipa de robotica, AlphaRoboticsTeam, niste copii minunati, de care sunt mandru. Am lucrat cu toate platformele de Arduino si chiar cu Raspberry Pi. Ne jucam INTELIGENT.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 4-5-2020

2543

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact