hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Bhutan: Tărâmul Dragonului cu Tunete

DXpeditia A50BOC in Bhutan din Decembrie 2019

Adrian Ciuperca KO8SCA

"Săgeata unui maestru arcaș nu poate fi văzută când pleacă din arc,
ci numai când își atinge ținta." - proverb bhutanez

Album foto

Pe măsura ce avionul se apropia de Bhutan, după un zbor de 3 ore din Bangkok, Thailanda, mă uitam cu uimire pe fereastra avionului la vârfurile impresionante de peste 8000 de metri, acoperite de zăpadă, ale masivului estic al munților Himalaya.

Cu toate ca altitudinea avionului era în jur de 11000 metri, simțeam ca și cum aripile avionului, atingeau vârfurile acestor munți grandioși; într-adevăr, o priveliște impresionanta de neuitat.

Oricine a avut ocazia sa zboare spre aeroportul internațional din Paro, situat la o înălțime de 2200 metri, este deja familiarizat cu aterizarea de tip „rollercoaster" pe acel aeroport. O parte din pasageri pregăteau cu nerăbdare aparatele de fotografiat, alții îmbrățișau cu înfricoșare scaunele lor.

Pista de aterizare foarte scurta, înconjurata de munți înalți și bântuiți de rafale neașteptate de vânt, face ca aterizarea în Paro sa fie foarte dificila. Drukair (Liniile Aeriene Regale Bhutaneze) ne informează ca numai câțiva piloți sunt atestați de a ateriza cu aceste avioane modificate, Airbus A319, pe acest aeroport. Un film scurt de pe YouTube ne poate da o vedere de ansamblu legata de aterizarea în Paro: https://www.youtube.com/watch?v=SbLHah4XUwk

Bhutan:

Bhutanul este o monarhie constituționala, un mic regat în zona de sud a Asiei, având ca vecini, India și China, unde budismul este religia oficiala, cu o populație de aproximativ 750000 de oameni, cu o mare majoritate locuind în capitală, orașul Thimphu.

Bhutan este singura tara din lume unde tutunul este interzis prin lege, iar guvernul Bhutanului folosește "Indexul Fericirii Naționale" în loc de Produsul Intern Brut (P.I.B.) pentru a evalua nivelul de trai al populației.

Este interesant de menționat că în Bhutan nu exista semafoare; în centrul capitalei, un singur polițist direcționează traficul rutier.

Majoritatea materiilor din programa școlară, în școlile bhutaneze sunt predate în limba engleza, cu câteva materii în limba națională, Dzongkha. Aproape toți localnicii pe care i-am întâlnit vorbeau limba engleza ceea ce ne-a dat posibilitatea de a comunica și a înțelege mai bine obiceiurile și cultura gazdelor noastre.

Mulți turiști călătoresc în Bhutan pentru a vizita faimoasele temple budiste și pentru drumeții în văile și munții pitorești ai tarii. O mica parte din turiști încearcă chiar și cel mai dificil traseu montan din lume, cărarea Omului De Zăpadă.

In scopul de a menține stilul de viată unic, arhaic al Bhutanului, în anul 1993, guvernul bhutanez a decis sa limiteze numărul de turiști străini.

Echipa A50BOC:

DXpediția noastră a pornit pe data de 11 decembrie 2019 din aeroportul Bangkok, unde membrii echipei din 5 continente s-au întâlnit după zboruri lungi și obositoare.

Echipa formata din 6 membri: Champ (E21EIC), Franz (DJ9ZB), Max (ON5UR) și Adrian (KO8SCA) a fost condusa de Zorro (JH1AJT) și asistentul lui indispensabil, Ishida.

Noi nu am călătorit în Bhutan sa încercam traseul montan de 25 zile al Omului de Zăpadă, însă am avut un scop similar de dificil: punerea în eter a Bhutanului în benzile radio de joasa frecventă. Judecând după cantitatea de echipament pe care am încărcat-o intr-un mic camion în aeroportul din Paro, putem spune ca eram pregătiți pentru un efort susținut în aceasta misiune.

Bhutanul este listat la poziția 101 în grupul entităților cele mai rare din lista DXCC prezentată de site-ul ClubLog și la poziția globala 90 pentru benzile de joasă frecventa, însă pentru America de Nord poziția Bhutanului urca la numărul 12!

Deoarece, Zorro vizita Bhutanul în calitate oficială, echipa noastră a fost întâmpinata corespunzător în aeroportul Paro și astfel formalitățile vamale au fost efectuate foarte eficient și rapid. Acest lucru a fost o surpriză plăcută, întrucât echipa a adus în Bhutan mari cantități de echipament radio precum și alte materiale, inclusiv un telescop pe care Zorro l-a donat unei universități locale.

Punctul de operare:

"Kuzu zangpo la!" (Mă bucur sa va cunosc!) spune șoferul Kuman cu un zâmbet larg în timp ce ne îndruma spre mașina. Îmbrăcat în costumul național bhutanez, o roba lunga denumita "Gho", Kuman ne-a luat de la aeroportul Paro pentru a ne transporta la Colegiul Regal Thimphu (http://www.rtc.bt), localizat undeva la marginea capitalei, unde am fost găzduiți confortabil pentru următoarele 10 zile. Echipa a fost repartizată în campusul studențesc, care era aproape complet nelocuit, datorită vacantei de iarna a studenților.

Kuman a fost desemnat șoferul nostru pentru perioada șederii echipei în Bhutan și am folosit aceasta oportunitate pentru a vizita, în timpul nostru liber, câteva locații interesante din jurul capitalei.

Am fost foarte norocoși sa fim prezenți în aceasta tara de Ziua Naționala a Bhutanului (17 Decembrie) și am văzut festivitățile de celebrare, care au avut loc în stadionul național și în împrejurimi, prezidate de către regele Bhutanului, o expunere interesanta de cultura, dansuri, tradiții și de asemenea, o expoziție de arta culinara cu degustări, specifice celor 20 de districte "Dzongkhags" ale Bhutanului, similare cu județele României.

Prima cina a echipei A50BOC în Bhutan, a fost constituita din mâncarea națională "Ema Datshi", un fel de brânza topita cu ardei (foarte) iuți, apoi "Momos", un fel de sarmale umplute cu carne tăiata mărunt, brânza și varză.

Bhutanezii sunt ahtiați după ardeii iuți "ema". Acest lucru se poate vedea și din faptul că, orice mâncare, mic dejun, prânz sau cină, pentru a primi calitatea de "delicios" trebuie sa conțină ardei iute bhutanez "ema". Daca nu ești din zonă îți trebuie o perioadă semnificativă de timp pentru a te acomoda cu plăcerea-durere a ardeilor iuți bhutanezi.

Echipamentul Radio:

Colegiul Regal Thimphu, instituit ca primul colegiu privat din Bhutan are în campus un radioclub și câteva turnuri radio cu antene pe benzi multiple. Radioclubul a fost creat pentru a da posibilitatea tinerilor studenți bhutanezi să se familiarizeze cu universul minunat al radioamatorismului.

Radioclubul are o multitudine de echipamente produse de firme internaționale din domeniu pentru a da studenților acces la senzația incredibilă a „pileup-urilor” radio: transceivere japoneze Icom 7610, Icom 7300 și TS590S; amplificatoare italiene și bulgărești Expert 1.3KW și ACOM 1000; filtre trece-bandă rusești produse de firma lui RA6LBS; analizor de antenă din Ucraina RigExpert AA-600; N1MM și WSJT software din Statele Unite pentru logare și FT8.

Întrucât transceiverul Icom IC-7610 are intrare separată pentru antene de recepție, o rată semnal/zgomot impresionantă și un panadapter cu ecran destul de mare, acest transceiver a fost folosit în exclusivitate pe timpul DXpediției noastre pentru banda de 160M.

Antene:

Turnul Radio 1 (20m)
* 5el Tribander model 318C (20m-15m-10m) produs de Creative Design Corp.
* 3el Monobander model CL40B-5 (40m) produs de Creative Design Corp.
* Rotator RC5B-3 produs de Creative Design Corp.

Turnul Radio 2 (pe acoperișul clubului))
* 3el Tribander model T3-3VX (30m-17m-12m) produs de Nagara
* Rotary DP model CD-78 (80m) produs de Creative Design Corp.
* Rotator RC5B-3 produs de Creative Design Corp.

Turnul Radio 3 (pe acoperișul clubului)
* 3el Tribander model 318 (20m-15m-10m) produs de Creative Design Corp.
* 8el Monoband model CL6DXZ (6m) produs de Creative Design Corp.
* Rotator RC5B-3 produs de Creative Design Corp.

In primele zile ale DXpediției, echipa a instalat următoarele antene adiționale:
* Dipol rotativ pentru 80M produs de CD-78 Creative Design, Japan (http://www.cd-corp.com/eng/ama/low-v_eng.pdf)
* Antena de transmisie pentru 160M (verticala Spiderbeam cu încărcare capacitiva) (http://www.spiderbeam.us/product_info.php?info=p250_160m%20Wire%20Vertical%20kit%20including%2018m%20fiberglass%20pole.html)
* Dipol pentru banda de 60M
* Antena Beverage de 220m lungime cu preamplificator pentru recepție, produsa de firma DX Engineering (https://static.dxengineering.com/global/images/instructions/dxe-bfs-1.pdf)

Nivelul de zgomot în împrejurimile radioclubului este în jur de S7/S8 și a trebuit să mutam de câteva ori antena de recepție Beverage, mult mai departe, în pădure, pentru a găsi un loc cu nivelul de zgomot acceptabil, în jur de S2/S3. Această soluție a dus la creșterea șanselor de a lucra cu stații cu semnal scăzut.

Cu toate că temperatura în Bhutan nu era mult peste 0C, am avut norocul de a prinde vreme bună pentru a instala noi antene. Câțiva tineri bhutanezi interesați și curioși de radioamatorism ne-au ajutat foarte mult la instalarea acestor antene.

Majoritatea echipamentului radio de la radioclub a fost donat de către SEISA GROUP, fondat și condus de către radioamatorul celebru, Zorro Miyazawa (JH1AJT). De-a lungul anilor, în timpul fiecărei vizite în Bhutan, Zorro a adus la radioclub echipament adițional și astfel a fost posibil să se construiască o stație radio modernă și performantă pentru a trece peste dificultățile efectuării de legături radio într-o tară înconjurată de cei mai înalți munți din lume.

Împreună cu Zorro, Champ (E21EIC) a vizitat Bhutanul de 15 ori, el cunoscând acum toate detaliile tehnice ale locației, ale antenelor și a echipamentului radio, ceea ce a dat posibilitatea echipei A50BOC sa opereze din prima zi a DXpediției.

Zorro a obținut licențe personale și indicative de radioamator bhutaneze pentru toți membrii echipei și a reușit să asigure pentru prima dată în Bhutan, aprobare pentru a opera în banda de 60M, unde echipa A50BOC a realizat un număr de aproximativ 1000 de legături.

Liderul echipei:

În calitatea sa oficială de consultant olimpic al Bhutanului, Zorro a avut multe întâlniri, aproape zilnice, cu oficialii bhutanezi, dar mereu a găsit timp liber pentru a opera la stație, în special în timpul nopții în banda de 160M, când au loc deschiderile de propagare spre Japonia.

Zorro a vizitat Bhutanul de foarte multe ori și în poziția sa de director al SEISA și FGC (Fundația Pentru Copiii Lumii) a ajutat Bhutanul sa se califice la Jocurile Olimpice care vor avea loc în 2021 în Tokyo (amânate din 2020 din cauza COVID-19).

Bhutanul a participat la Jocurile Olimpice din Los Angeles din anul 1984 ca invitat special și nu prin calificare, dar la această ediție a Olimpiadei, cu ajutorul lui Zorro, s-a putut obține sprijinul unor antrenori de specialitate și accesul la infrastructura necesară pentru ca un sportiv bhutanez (sportul tirul cu arcul) sa se califice la Jocurile Olimpice din Tokyo.

De asemenea, Zorro a ajutat la formarea Comitetului Paraolimpic Bhutanez și la dezvoltarea sporturilor Paraolimpice în Bhutan, fiind unul dintre cele mai active Comitete Paraolimpice din lume.

Zorro lucrează permanent cu președinta Comitetului Paraolimpic Bhutanez, Prințesa Euphelma Choden Wangchuck și astfel s-a reușit pentru prima dată calificarea Bhutanului la Jocurile Paraolimpice. Această realizare a fost foarte dificilă într-o țară preponderent budistă, unde persoanele handicapate se simt jenate în fața societății și ca atare tind sa evite ieșirea din casă.

Indicativele DXpediției noastre au reflectat aceste activități: A50BOC (Comitetul Olimpic Bhutanez) și A50BPC (Comitetul Paraolimpic Bhutanez).

Vizita printului:

Punctul culminant al DXpediției noastre a fost vizita Prințului Bhutanului Dasho Jigyel UgyenWangchuck, a surorii lui, precum și a anturajului aferent, la radioclubul Colegiului Regal din Thimphu. Pe data de 18 decembrie 2019, Prințul Bhutanului care este fratele vitreg al Regelui Bhutanului și un prieten apropiat a lui Zorro, a făcut câteva legături radio cu indicativul personal (A5B) cu câțiva radioamatori (norocoși) thailandezi.

Este o ocazie deosebită când cineva poate fi prezent la un asemenea eveniment sau când radioamatorii pot face o legătura radio cu o asemenea personalitate.

În trecut, unii radioamatori de pe mapamond, au avut norocul sa facă legături radio cu personalități care sunt de asemenea și radioamatori ca de exemplu JY1 Regele Hussein al Iordaniei (SK) sau EA0JC Don Juan Carlos, fostul rege al Spaniei.

Personalul militar și de securitate din anturajul prințului a fost interesat și a pus întrebări legate de radioamatorism și despre diferențele dintre echipamentul de comunicații folosit de radioamatori și cel folosit de armată.

Echipa A50BOC ia înmânat Prințului Bhutanului câteva suveniruri legate de această ocazie precum și o copie a cărții DX-WORLD-GUIDE, scrisă de unul din membrii DXpediției noastre, Franz DJ9ZB.

Statistici:

Multe statistici legate de DXpeditia A50BOC sunt disponibile pe site-ul ClubLog (https://clublog.org/charts/?c=A50BOC#r)
* Număr total de QSO: 10707
* Număr total de legături în benzile 160M/60M: 936 /1184
* Distribuția modului de lucru folosit (aproximativ) CW/SSB/FT8: 25%/25%/50%
* Aproape 20% din QSO au fost ATNO
* Distribuția pe continente: EU/AS/NA: 75% / 20% / 3%

Gânduri finale:

Dificultatea de a opera dintr-o țară înconjurată de munți înalți, în timpul unui ciclu solar minim cu multe ore de tăcere completă RF și focalizarea noastră pe benzile de joasă frecvență, s-a observat în numărul destul de mic total de legături realizate și în numărul relativ mare de legături realizate în FT8.

Principalul nostru dușman în benzile de joasă frecvență, a fost omniprezentul zgomot RF, specific societății actuale moderne, dar după un număr mare de încercări, echipa a reușit sa treacă peste acest obstacol, doar spre sfârșitul DXpediției. Scopurile noastre principale s-au îndeplinit în totalitate: lucrul cu toate continentele în benzile de joasă frecvență, inclusiv cu America de Nord, îmbunătățirea performanțelor stației radioclubului cu noi echipamente și antene și operarea pentru prima dată din Bhutan în banda de 60M.

Plăcerea de a opera și de a crea noi prietenii sunt rezultatele cele mai importante ale oricărei DXpediții, iar A50BOC nu este o excepție de la această regulă. Radioclubul de la Colegiul Regal Bhutanez este încă activ și Zorro împreună cu echipa sa va continua sa viziteze Bhutanul, uneori chiar și de câteva ori pe an, pentru a adăuga această entitate DX rară în log-urile radioamatorilor de pretutindeni.

Această mică aventură a grupului A50BOC este doar un început, un vârf de aisberg, a mai multor evenimente de radioamatorism ce vor avea loc în viitorul apropiat pe Tărâmul Dragonului cu Tunete!

Album foto


Punctul de plecare al DXpeditiei a fost aeroportul din Bangkok


Zborul spre Butan trece peste cele mai inalte piscuri montane ale lumii


La o inaltime de 2200 metri, aeroportul din Paro, Butan este cu siguranta la fel de inedit cat de frumos


Drukair, Liniile Aeriene Regale Butaneze folosete avioane modificate de tip Airbus A319


Camionul care a transportat echipa de la Aerportul Paro la Colegiul Regal Thimphu era plin cu echipamente radio


Radioclubul (camera de sus dreapta) si locuinta echipei A50BOC


Conditiile de dormit in campusul studentesc al colegiului au fost excelente


In padurile din jurul colegiului sunt multi ursi negri


Diferite feluri de mancare si gustari au fost aduse din Japonia, pentru echipa A50BOC, de catre Zorro


Arhitectura portii principale a Colegiului Regal din Thimphu este indradevar uimitoare


Adrian (KO8SCA) si Franz (DJ9ZB) instaleaza o antena verticala de emisie pentru banda de 160M


Tineri butanezi ajuta la instalarea antenelor sub conducerea lui Champ (E21EIC)


Dupa o zi lunga de lucru instaland antene, echipa A50BOC multumeste tinerilor butanezi pentru ajutorul lor


Max (ON5UR) este mandru de noul sau indicativ personal si licenta butaneza


Soferul nostru se imbraca intotdeauna in costumul national butanez, denumit "Gho"


In capacitatea sa de Consultant Oficial Olimpic al Butanului, Zorro si asistentul sau Ishida au avut intalniri oficiale zilnice


Cu ajutorul lui Zorro, radioclubul Colegiului Regal din Thimphu, detine cateva turnuri radio si antene


Cu ajutorul lui Zorro, radioclubul Colegiului Regal din Thimphu, detine cateva turnuri radio si antene


Cu ajutorul lui Zorro, radioclubul Colegiului Regal din Thimphu, detine cateva turnuri radio si antene


Antena de emisie pentru banda de 160M folosind un catarg de 18 metri din fibra de sticla Spiderbeam, are 16 radiale


Antena de emisie pentru banda de 160M folosind un catarg de 18 metri din fibra de sticla Spiderbeam, are 16 radiale


Dipolul rotativ japonez pentru banda de 80M a fost instalat de echipa A50BOC


Dipolul rotativ japonez pentru banda de 80M a fost instalat de echipa A50BOC


Dipolul rotativ pentru banda de 80M este instalat cu ajutorul unor tineri butanezi


Analizorul de antena RigExpert AA-600 a ajutat imens la acordarea dipolului rotativ pentru banda de 80M


Transceiverul Icom IC-7610 a fost folosit exclusiv pentru banda de 160M, insa nivelul de zgomot in antena de emisie este ridicat (S7/S8)


Nivelul de zgomot citit de Icom IC-7610 pe intrarea antenei de receptie Beverage, este de numai S2/S3


Statuia gigantica a lui Buddha (52 meteri inaltime) de la marginea orasului Thimphu se putea observa chiar de pe fereastra radioclubului


In timpul liber, echipa A50BOC a vizitat statuia Marelui Buddha Dordenma precum si alte obiective turistice


Oriunde te afli in Butan, intalnesti numai oameni calzi si fericiti


Oriunde te afli in Butan, intalnesti numai oameni calzi si fericiti


Steguletele de rugaciune, sunt prezente peste tot in Butan si au semnificatii diferite in fuctie de culoare: noroc, sanatate, victorie etc.


Rotile de rugaciune intr-un templu Budist au fost invocate pentru o propagare buna pe timpul DXpeditiei A50BOC


Este interesant de mentionat ca in Butan nu exista semafoare; in centrul capitalei, un politist directioneaza traficul rutier


Am fost uimiti sa observam prezenta in cadrul constructiilor noi a batelor de bambus, impreuna cu materiale moderne de constructie


Doi copii butanezi in uniforma scolara erau foarte interesati de a intra in vorba cu noi


Marele stadion din Thimphu a fost decorat in mod deosebit pentru a celebra Ziua Nationala a Butanului pe data de 17 Decembrie


O macelarie din orasul Thimphu este cu siguranta un loc interesant de vizitat


Ziua Nationala a Butanului pe stadionul din Thimphu a fost celebrata de peste 20000 de oameni in prezenta regelui Butanului


Adrian KO8SCA


Champ E21EIC


Frantz DJ9ZB


Max ON5UR


Punctul culminant al DXpeditiei noastre a fost vizita Printului Dasho Jigyel UgyenWangchuck al Butanului la radioclubul colegiului


Pe data de 18 decembrie 2019, Printul Butanului, un prieten apropiat a lui Zorro, a facut cateva legaturi radio cu indicativul personal (A5B)


Personalul militar si de securitate din anturajul printului Butanului au fost de asemenea interesati si au pus intrebari legate de radioamatorism

Decembrie 2019
Echipa A50BOC & A5B: J1AHT, E21EIC, DJ9ZB, ON5UR & KO8SCA

Adrian Ciuperca KO8SCA

Articol aparut la 10-4-2020

2734

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2020-04-10 10:10:18 (ora Romaniei)
  • Frumos si interesant articol! Multumim pentru informatii si imagini. 73! de YO6BLM

  • Postat de Gabi - YO8WW (yo8ww) la 2020-04-10 19:42:15 (ora Romaniei)
  • Multumim de info. Felicitari si la mai multe expeditii! 73 de YO8WW

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2020-04-10 20:00:03 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant. Regret ca nu am avut un QSO. Succes in continuare.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2020-04-10 23:31:48 (ora Romaniei)
  • Superb, felicitari!

  • Postat de Petrica - YO9RIJ (yo9rij) la 2020-04-11 11:05:35 (ora Romaniei)
  • Impresionant! Felicitari!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2020-04-11 16:04:50 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru minunatul articol, Adrian ! Imi amintesc multe din DXpeditiile in A5 din ultimii 30-35 de ani si niciodata nu a fost prea usor sa operezi de acolo. Destinatie DX foarte dificila din cauza reliefului profund nefavorabil pentru HF si MF. Aproape 1000 de QSO-uri in 160m nu e putin. Poate ar fi fost ceva mai multe daca antena aleasa pentru TX in 160m nu ar fi avut o eficienta de radiatie atat de redusa (sub 10%). Felicitari pentru eforturile intregii echipe. 73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Bhutan: Tărâmul Dragonului cu Tunete"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact