hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Regimul vamal - Importarea statiilor radio de emisie-receptie

Marian Rotaru YO7CEG

Importarea statiilor radio de emisie-receptie am vizitat www.consultantavamala.ro, de unde am primit raspunsul urmator, (re)postat in continuare de subsemnatul, pentru cei interesati, sau cei care deja au trecut sau vor trece prin situatii specifice, care impun cunoasterea acestor informatii ,foarte utile si necesare!

Mentionez ca frecventele libere sunt cele de genul CB, PMR, Telecomenzi radio... Cred ca totul este foarte clar acum...

Sperand ca vor fi utile cele ce urmeaza, va doresc succes si bafta!

" Va multumim pentru interesul aratat site-ului nostru si pentru intrebarea dumneavoastra referitoare la cadrul legal si taxele generate de introducerea in tara a unei statii radio de emisie - receptie.

Conform HG 428/2004 criteriul prioritar in determinarea valorii in vama a unui bun introdus in tara de catre o persoana fizica il reprezinta valoarea bunului din factura.

Daca nu exista factura sau exista suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor atunci valoarea in vama se stabileste conform Listei unice de valori in vama aprobata cu Ordinul 687/2001.Daca nu exista in aceasta lista bunul importat propriu-zis se asimileaza ,din punct de vedere al valorii cu produse, existente in lista, cu caracteristici asemanatoare. Pentru bunurile uzate, daca determinarea valorii in vama nu este posibil a se efectua in baza facturii ( pentru ca nu exista factura , etc ), conform art 30 si 31 din HG 428/2004 ,Valoarea in vama poate fi stabilita si in baza valorii declarate de persoana fizica. In cazul in care se ia in considerare valoarea declarata de catre persoana fizica cu drept de dispozitie asupra bunului, aceasta va depune la autoritatea vamala o declaratie-angajament, pe propria raspundere, completata olograf, din care sa rezulte valoarea bunurilor in cauza. Totodata declaratia va contine si angajamentul persoanei de a plati eventualele diferente, in cazul in care la verificari ulterioare se constata ca acestea se datoreaza."

Conform Tarifului Vamal de Import al Romaniei aprobat cu OUG 94/2001 taxa vamala aplicabila la introducerea in tara a unei statii radio de emisie - receptie este de 8% . Acest procent de aplica la valoare determinata potrivit criteriilor de mai sus.

Conform Codului Fiscal al Romaniei aprobat cu Legea 571/2003 " la introducerea bunurilor in tara de catre persoanele fizice se datoreaza taxa pe valoare adaugata . Acasta se calculeaza prin aplicarea procentului de 19% la ( valoarea in vama , determinata potrivit criteriilor de mai sus + cuantumul taxei vamale).

Dincolo de aceste reglementari referitoare la drepturile vamale , conform HG 88/2003 si a Ordinului 210 din 30 iunie 2003, daca aceste statii radio nu functioneaza intr-o frecventa radio a carei utilizare este libera;( conform Deciziei nr. 62 din 25 ianuarie 2005 privind categoriile de frecvente radioelectrice a caror utilizare este libera) ,atunci este nevoie,pentru introducerea in Romania,de avizul Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

In speranta unei bune colaborari ,
Echipa Consultanta vamala"

Marian Rotaru YO7CEG

Articol aparut la 3-3-2005

13201

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de ELY - YO3AAS la 2005-03-04 01:39:14 (ora Romaniei)
  • Interesante informatii! totusi, ceva nu este in regula. la sfarsitul anului trecut am primit prin posta o statie portabila pentru banda de 144 MHz, cumparata prin intermediul internet-ului de la un magazin de specialitate din SUA. coletul (in care se afla statia si factura) au ajuns la un oficiu postal, prevazut si cu lucratori vamali, care au deschis coletul si au gasit factura. desi am platit contravaloarea taxei vamale (asa cum au mentionat-o si ce v-au raspuns la solicitare) insa nu mi s-a cerut nici un fel de aviz de specialitate (eventual de la IGCTI) desi le-am spus pentru ce este destinata statia. mi-au spus ca aceste reglementari nu mai sunt in vigoare !? pentru orioce eventualitate aveam la mine legitimatia CEPT emisa de IGC si licenta radio, dar nu a fost nevoie ?! sa fie oare interpretate diferit normele interne ale vamii sau pur si simplu cineva nu este la curent cu noile regulamente vamale?!.....

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2005-03-04 04:26:08 (ora Romaniei)
  • In legatura cu avizul IGCTI, care este inca in vigoare(ianuarie 2005), am copiat aici ceea ce am mai publicat si pe site-ul yo6kxp. Sunt informatii verificate, puse pe pasi:

    Pasul 1: Alegerea echipamentului
    Este un pas foarte important. Pana cand tipul, modelul echipamentului nu sunt fixate, totul este sortit esecului, chiar de la inceput.
    De asemenea, trebuie stabilit in functie de posibilitatile financiare si logistice, firma de la care va fi cumparat, modul de plata si modul de expeditie.
    La acest pas, inca nu se cumpara nimic, insa se stabileste CE, DE UNDE, CUM se cumpara, CUM si CINE expediaza coletul.
    Pasul 2: Cautarea si obtinerea diverselor amanunte:
    Urmatoarele trebuie avute inainte de a proceda la pasul urmator:
    a)Declaratie EN... de conformitate(copie) a producatorului sau importatorului, in care este specificat ca respectivul echipament este "compliant" cu normativele EU sau poate chiar romanesti. Trebuie la pasul 3.
    Se poate obtine:
    - de pe internet, de multe ori fiind ultima pagina a manualului de utilizator
    - de la vanzatorul echipamentului; trebuie sa se trimita un mail de forma "Va rog sa-mi trimiteti un mail cu declaratia de conformitate, acest document fiindu-mi necesar in pregatirea formelor de import din tara mea -Romania"
    c)Se face traducere legalizata in limba romana pentru declaratia de conformitate(trebuie la pasul3) - conform cerintei HG 33/2003, art 11b)
    b)Numele aparatului (trebuie la pasul3)
    c)Numele comercial al aparatului(trebuie la pasul3)
    d)Numele de serie de productie(trebuie la pasul3)
    e)Alte date necesare completarii Anexei 1, mentionata mai jos

    Pasul 3: Obtinerea Avizului de confirmare pentru echipamentul respectiv
    "Ordin cu privire la notificarea echipamentelor radio in conformitate cu articolul 13 din H.G. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora"

    http://www.igcti.ro/igcro/Ordin%20notificare%20echip%20radio%20final.doc

    - Trebuie completata Anexa1 conform indicatiilor de la fiecare punct; Atentie! Se completeaza respectand indicatiile pentru fiecare rubrica, altfel cererea se respinge(a fost cazul)
    - Se anexeaza declaratia de conformitate EN ...
    - Se anexeaza traducerea legalizata a declaratiei de conformitate
    Se trimite la IGCTI cu 4 saptamani inainte de momentul cand se intentioneaza introducerea aparatului in YO(cf. HG 88/2003, Art 13.)
    Cele trei documente se trimit in plic recomandat la IGCTI, (Adresa este mentionata in document) cu 4 saptamani inainte de data importului, cf. art. 2, (1); Nu se percepe nici un fel de taxa.

    In cazul in care conditiile legale sunt indeplinite, IGCTI trimite un Aviz de confirmare(model: Anexa 2); Acesta este unul din documentele cu care se merge in vama;

    Pasul 4: Cumpararea echipamentului
    Beneficiarul roman trebuie sa primeasca copia/fax facturii la cumparare, eventual chiar factura originala, pentru a documenta "valoarea declarata" in vama.

    Pasul 5: Expedierea echipamentului
    Beneficiarul roman ar fi bine sa primeasca o copie a documentului de transport.

    -----------
    Sper sa fie de folos,
    73 de Feri

  • Postat de - Marian Rotaru - YO7CEG - la 2005-03-04 05:20:59 (ora Romaniei)
  • Salut Prieteni!Referitor la ce am postat eu cat si amicul FERI cred ca este foarte Clar,Corect si Complet!Totul este bine legiferat,din toate punctele de vedere...Fiecare situatie intalnita se regaseste EXACT in aceste Reglementari,Excelent Realizate!(in vigoare)Poate unele convin sau nu,cadrul legal este insa bine pus la punct!Nu cred ca trebuie sa ne mire insa nimic,uneori excesul de zel,alteori Intelegerea!Recent am primit o statie FM-2m mobila(www.ebay.com),de ocazie,de la 9Z4FZ,fara factura,fara valoare,postal(Air Mail PARCEL POST),m-am prezentat la oficiul postal care face vama postala si in prezenta vamesului am intrat in posesia ei,doar act identitate!Nu a fost nici un fel de suspiciune(vezi si articolul),nu mi s-au solicitat alte acte,spre bucuria mea,doar procedura vamala standard,indicata mai sus!Daca erau solicitate,trebuia sa ma conformez!Uneori trebuie sa avem si BAFTA,mai merge si la INCREDERE dupa cum prezentam sau nu "Garantie".Lucru sigur,Vamesii se pricep,mai ales"citesc"oamenii si trebuie sa ai noroc si de "OM BUN".Mai exista OAMENI de ONOARE,trebuie sa ai doar noroc sa-i intalnesti!Oricum noi radioamatorii,nu prejudiciem pe nimeni(doar pe noi insine...Hi...Hi...!),activitate noastra NU este comerciala,este NON profit,statiile fiind de UZ PERSONAL-obiecte casnice,folosite legal, conform normelor din licentele noastre!SUCCES si BAFTA! cu BINE!Marian.

  • Postat de Mircea Popel - YO8RAA (yo8raa) la 2005-03-04 07:19:26 (ora Romaniei)
  • Salutari pentru toti!
    Draga Marian si Feri va felicit pentru ideea nobila de a ajuta si pe altii care vor sa cumpere aparatura de radioamator dar...din pacate a iesit un amalgam din care nu stiu ce vor intelege cei care ar dori intreadevar sa afle cum stau lucrurile...
    Ambele informatii sunt "bune" dar ....incomplete.
    HG 88/2003 are anumite clarificari in ceea ce priveste importul aparaturii de radioamatori.
    Cea mai importanta este aceea ca ...are anumite exceptii ... hi!
    Aveti aici un mic extras dar va recomand sa cititi cu atentie toate clarificarile privitoare la HG 88/2003.
    "... Hotărârea Guvernului nr. 88 /2003 nu se aplică în cazul:
     aparatelor utilizate exclusiv pentru activităţi din domeniul apărării şi securităţii statului;
     echipamentelor radio utilizate de radioamatori şi care nu sunt disponibile comercial;
     echipamentelor radio care sunt numai receptoare, destinate utilizării numai pe post de receptor de sunet şi servicii de emisii TV;
     anumitor echipamente din domeniul maritim (care se supun Directivei 96/98);
     anumitor echipamente utilizate în aviaţia civilă (vezi Articolul 2 din Reglementarea (ECC) nr. 3922/91);
     anumitor echipamente destinate administrării traficului aerian (vezi Articolul 1 din Directiva 93/65/ECC). "

    Deasemenea in Anexa 1 din HG 88/2003 se prevede:
    " ANEXA nr. I: ECHIPAMENTELE care nu intră în domeniul de aplicare al acestei hotărâri, astfel cum este prevăzut la art. 3

    1. Echipamentele radio utilizate de radioamatori, conform art. 1 definiţia 53 din regulamentul radio al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, în afară de cazul în care echipamentele sunt disponibile comercial

    2. Seturile de componente separate, concepute a fi asamblate de către radioamatori, şi echipamentele comerciale modificate de către radioamatori şi destinate utilizării lor de către aceştia nu sunt considerate echipamente disponibile comercial. ...."

    HG 88/2003 si clarificarile privind aplicarea HG 88/2003 pot fi gasite la link-urile de mai jos:

    http://www.cni.ro/1520.html?PHPSESSID=fb83b4a4770ca6cfdaad5071fdd78221

    http://www.igcti.ro/igcro/Clarificari-HG-88-2003.doc

    Cei care sunt interesati sa importe aparatura de radioamator vor gasi in aceste clarificari toate raspunsurile care ii framanta. Nu este nimic complicat, legea este foarte clara si favorabila radioamatorilor. Recomand deasemenea celor care vor sa cumpere sa se consultate cu aceia care am trecut deja prin "furcile caudine"...hi!
    Cred ca am raspuns si lui ELY-YO3AAS...normele interne ale vamii se interpreteaza si se aplica unitar. Cei de la vama stiu ce au de facut...dar nu strica sa aveti prin buzunar si licenta de radioamator...hi! 73 de yo8raa

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2005-03-04 08:55:03 (ora Romaniei)
  • Salutare!

    Nici o lege nu e completa fara exceptii, dar nu cred ca e cazul sa ne complicam.



    Atentie la "disponibil comercial". Inseamna model disponibil comercial.

    De exemplu un IC-7800 cumparat din USA, fiind disponibil comercial, nu se inscrie la NICI UNA din exceptiile enumerate, astfel incat are nevoie de Aviz de la IGCTI.

    Exceptiile(HG88, Anexa 1, punct 1 si 2) se refera la kituri, home-made si aparate comerciale modificate pentru uzul radioamatorilor - nu au nevoie de Aviz de conformitate pentru introducerea in tara, insa se supun normelor tehnice din Regulamentul de rc. petru serviciul de amator.

    Nu am scris nimic despre exceptii fiindca scopul articolului este "Importarea statiilor radio de emisie-receptie"

    73 de Feri

  • Postat de Mircea Popel - YO8RAA (yo8raa) la 2005-03-04 10:48:44 (ora Romaniei)
  • Salutare !!!
    Cer scuze...eu am crezut ca scopul articolului era de ai informa pe colegii nostri cum sa-si aduca aparatura de radioamator (noua sau uzata) in tara. Cat despre cei care doresc sa-si aduca emitatoare tv sau radio profesionale nu le port eu grija....banuiesc ca nu-si iau informatiile din site-ul nostru...hi.
    Nu este nici o complicatie...exceptiile sunt prevazute clar in lege. Nu este vorba de o gaselnita. Deasemenea este bine explicata si notiunea de "disponibil comercial"...cititi cu atentie toata legislatia privitoare la acest lucru si luati in considerare punctul de vedere impus de legiutor si nu puncte de vedere sau interpretari personale.
    Pentru cei interesati pot da raspunsuri si in benzile de radioamator lucrand cu "exceptia" mea, "nedisponibila comercial", care se cheama
    IC-746Pro ... hi. Pentru cei intradevar interesati de a aduce in tara "exceptii nedisponibile comercial" de tipul IC, FT, TS, etc. rog sa ma contacteze pe email pentru amanunte. Problema mare nu este sa va aduceti aparatura in tara ...! Adevarata problema este sa gasiti modalitatea de a trimite banii la firma de unde cumparati...si cand spun asta nu ma gandesc la cei care cumpara un handy de 100-200$ ci la cei care comanda aparatura serioasa de peste 1000-2000$ ... Sunt totusi cateva solutii. Sa auzim de bine si va doresc la fiecare cate 2-3 "exceptii" pe masa. 73 Mircea

  • Postat de - Marian - YO7CEG - la 2005-03-04 14:51:44 (ora Romaniei)
  • Draga MIRCEA !! Dumneata esti EXCEPTIonal de GROZAV !!!...Cu astfel de coleg,NU mi-e frica,de nimic! Hi...Hi...!!! Multumesc ptr.tot.Sa avem Numai EXCEPTII si MAXIME!!!

  • Postat de Ghita - YO5CLN la 2005-03-06 04:13:27 (ora Romaniei)
  • Salut ! Cred ca este un pic exagerat sa spunem ca totul este perfect in legislatia YO, hi!. Mai multe comentarii dupa ce reusesc sa scot din vama o "exceptie" care sta cam de mult(daca reusesc, hi!)
    73! de yo5cln.

  • Postat de Marian - YO7CEG la 2005-03-06 06:03:44 (ora Romaniei)
  • Va rog verificati in textul comentariului meu,eventual cu "ZOOM",daca am folosit cuvantul "PERFECT"(se poate verifica si in DEX ce inseamna asta.Am INCREDERE in YO,chiar si in legislatie,poate NU se aplica cum trebuie,Uneori poate fi bine,alteori NU.Am verificat,despre alte tari cu Vechime si Traditie si in multe cazuri,lucrurile NU sunt puse la punct,nici la ei ,uneori mai bine la noi!...concluzie admisa de mai multi cunoscatori,cu experienta.Nu excelam,dar ce este BUN trebuie apreciat,ce-i rau sa se spele...conform proverbului romanesc.Acestea(proverbele noastre,contin foarte multa intelepciune,ptr.orice situatie..)aici,despre acestea,oare ce ar mai fi de spus...cu prietenie!MULTA BAFTA draga GHITA !!! Marian-YO7CEG

  • Postat de - Marian - YO7CEG - la 2005-03-06 06:16:12 (ora Romaniei)
  • P.S. Am uitat...scuze ptr.revenire...Stiti ca s-a trezit LEUL...si a prins putere,devine mai GREU,valuta este in scadere...Profitati!ACUM este momentul ptr.IMPORT ! Succes tuturor!

  • Postat de MARIAN ROTARU - YO7CEG la 2005-03-19 01:09:08 (ora Romaniei)
  • NEA MARIENE ,VAD CA AI TIMP PENTRU ZECI DE COMENTARII, DAR PENTRU RADIOAMATORISM CAND MAI GASESTI TIMP ? CAND AI LUCRAT ULTIMA DATA?
    73, YO7VJ, EMIL.

  • Postat de EMIL NISTORESCU - YO7VJ la 2005-03-19 01:12:14 (ora Romaniei)
  • NEA MARIENE ,SCUZE, NU PREA SUNT OBISNUIT CU COMENTARILE ASTIA SI AM SCRIS ADRESA TA, DE CE SA FACI, EU MAI MULT CU TRAFICUL.....

  • Postat de ionut - IONUT la 2006-02-02 21:53:38 (ora Romaniei)
  • woi va laudati cu scule aduse din state si eu nu am bani nici de ultimul jaf imi place foarte mult domeniul asa ca daca ma puteti ajuta imprumutati-mi si mie o statie a voastra pe care nu o mai folositi asa poate imi realizez si eu visul!

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2006-11-29 10:01:22 (ora Romaniei)
  • Cele precizate in articol sunt partial depasite de legislatia in vigoare care este in permanenta schimbare. Vezi http://www.customs.ro/

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Regimul vamal - Importarea statiilor radio de emisie-receptie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact