hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un mod neobisnuit de transmitere a virusului COVID-19

Pacaleala de 1 Aprilie

Radioamator.ro

O stire de ultima ora aparuta acum mai putin de 36 de ore pe site-urile ARRL si RSGB anunta o descoperire cu totul iesita de din comun. Temutul coronavirus care a dat peste cap un intreg mapamond si ne-a adus pe toti in carantina se propaga de la o persoana la alta nu numai prin respiratie, contact direct sau obiecte atinse de bolnav si victima. Studii realizate de cercetatorii britanici in colaborare cu radioamatori din Marea Britanie si Statele Unite au concluzionat ca acest virus se poate transmite si pe calea undelor radio!

Totul a pornit de la cateva observatii statistice facute in urma concursului ARRL DX International, etapa de fonie, care s-a desfasurat in perioada 7-8 martie. La aproximativ 7-10 zile dupa incheierea concursului numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut exploziv in randul radioamatorilor, fiind afectati mai ales cei care au participat continuu timp de mai multe ore in ARRL DX contest. Ar fi fost de asteptat ca numarul de cazuri sa fie mai mare in situatiile in care s-a lucrat in echipe multi-operator, insa surpriza a venit cand rapoartele medicale au evidentiat ca cei mai multi pacienti contaminati in acel weekend participasera la categoria Single Operator.

Alertati de aceste date statistice alarmante oferite de organizator (ARRL), un grup de cercetatori de la Department of Health and Social Care (DHSC) din Londra condusi de Dr. April I. Springtime (G1UMA) si o echipa de radioamatori voluntari de la ARRL au elaborat in urma unor masuratori de laborator un studiu care cuprinde principalele aspecte puse in evidenta atunci cand operatori contaminati cu COVID-19 intra intr-un QSO in fonie cu alti operatori sanatosi. Studiul nu este definitivat si se asteapta noi rezultate in cateva saptamani, dar cateva concluzii din acest raport trebuie cunoscute de catre toti radioamatorii:

- Virusii supravietuesc cei mai bine in cazul modulatiilor de banda larga, cu precadere fonie, in special FM, dar mai ales AM. Transmisiile cu banda laterala unica (SSB) sunt oarecum mai protejate de o astfel de contaminare, dar numai cand semnalele sunt reduse ca latime de banda si trecute prin compresor. Este deocamdata inexplicabil de ce virusul se propaga mai bine pe banda laterala inferoara (LSB) decat superioara (USB).

- Modul de lucru care este imun la transmiterea virusului se pare ca este telegrafia CW, indiferent de viteza de transmitere.

- Modurile de lucru digitale sunt afectate doar intr-o mica masura si nu exista deocamdata informatii suficiente pentru a indica cele mai riscante modulatii. Studiul contine o sectiune referitoare la FT4 si FT8 prezentand o serie de cazuri de contaminare violenta in aceste moduri.

- Propagarea COVID-19 este optima in benzile radio inferioare, avand un maxim in jurul frecventei de 4 MHz, dupa care eficienta contaminarii scade progresiv (liniar) astfel incat dincolo de 40 MHz virusii nu se mai pot propaga eficient de la bolnav la persoana sanatoasa.

Din nefericire studiul a fost publicat prea tarziu pentru ca participantii in concursul international CQ WW WPX SSB care s-a desfasurat in weekendul trecut sa fi luat masurile protective de rigoare si este deci de asteptat sa asistam la o noua crestere spectaculoasa a numarului de cazuri de infectie cu COVID-19 in randurile radioamatorilor.

Echipa de cercetarori a elaborat un set de recomandari pentru radioamatorii care opereaza in benzile de unde scurte pe durata urmatoarelor 5-6 saptamani. Cele mai multe se aplica si pentru receptori (SWL):

- Incercati sa evitati pe cat posibil QSO-urile in fonie pe benzile de unde scurte, dar daca vreti totusi sa va expuneti la acest risc, folositi numai SSB (USB) si ingustati banda semnalului cat mai mult posibil. Folositi pe toata durata transmisiei compresorul audio la setarea maxima.

- Nu va angajati sub nicio forma in pileup-uri pentru contactarea statiilor DX decat in split, cand acestea au setata frecventa de receptie la cel putin "10 kHz up" fata de frecventa de emisie.

- Deoarece benzile inferioare sunt mai puternic afectate de coronavirus, incercati sa evitati banda de 80 de metri, pe care pana acum virusul a facut efectiv ravagii.

- Nu folositi casti. Ascultati numai in difuzorul statiei. Daca acesta este un difuzor exterior, plasati-l la cel putin 2 metri distanta fata de pozitia din care operati.

- Infasurati microfonul cu un material obtinut de la o masca chirurgicala. Daca aveti suficiente masti la dispozitie, puteti sa acoperiti si difuzorul, pentru o maxima protectie. Este recomandabil sa purtati si dumneavoastra o masca chirurgicala pe durata legaturii.

- Raspundeti cu prudenta la apelurile CQ, mai ales atunci cand nu cunoasteti persoana. Este imperativ sa puneti cateva intrebari standard la inceperea QSO-ului, asa ca deveniti familiar cu codul Q referitor la starea de sanatate:

QWT? = Ce temperatura corporala aveti?
QWT xx = Temperatura mea este xx (Celsius)
QWC? = Sunteti in carantina?
QWC xx = Sunt in carantina de xx zile

- Intrerupeti imediat legatura in cazul in care corespondentul are o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius sau daca acesta tuseste sau stranuta.

- Reduceti bataia virusului reducand la minimul necesar puterea de emisie. Traficul QRP este recomandat.

- La incheierea oricarui QSO este recomandabil sa va spalati energic pe maini si sa clatiti gura cu apa de gura medicinala antiseptica bazata pe fluoride. Alternativ, puteti servi o dusca de tarie (tuica, palinca, slibovita etc).

- La incheierea zilei de activitate radio dezinfectati transceiverul si microfonul cu o solutie de minimum 60% alcool medicinal din care este bine folositi din abundenta.

- Folositi pe cat posibil modul de lucru CW si daca nu cunoasteti telegrafie profitati de aceasta perioada de carantina ca sa invatati.

Radioamator.ro 

Articol aparut la 31-3-2020

4651

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (22)  

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2020-04-01 04:33:25 (ora Romaniei)
  • Cred ca e o mica eroare in text...
    QWC? = mai aveti hartie igienica?
    QWC xx = mai am xx suluri dupa care folosesc frunze de brusture
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Alex - YO7CJU (yo7cju) la 2020-04-01 05:26:42 (ora Romaniei)
  • Ai uitat sa spui la sfarsitul articolului,, Este
    1 aprilie,, pacalici esti!

  • Postat de Edy - YO5VAE (yo5vae) la 2020-04-01 07:57:18 (ora Romaniei)
  • Vroiam sa particip azi in FT8 activity, dar inca nu pot sa ma hotarasc. Virusul provoaca forme grave daca se foloseste acest mod de lucru. Totusi, frecventa de lucru fiind 144MHz, probabil isi mai pierde din putere. Poate incerc sa vad ce fel de forma de boala apare :) 73!

  • Postat de Mihai - YO3GCL (yo3gcl) la 2020-04-01 09:08:54 (ora Romaniei)
  • Cu siguranta, dupa citirea acestui articol, va creste numarul celor ce vor lucra in CW/QRP. HI HI HI!

  • Postat de Adrian - YO9HKB (yo9hkb) la 2020-04-01 09:57:44 (ora Romaniei)
  • Adrian- YO9HKB
    Cea mai gogonata minciuna !

  • Postat de Nini Vasilescu - YO3CCC (yo3ccc) la 2020-04-01 10:50:42 (ora Romaniei)
  • Pacaleala de 1 aprilie. Hi!

  • Postat de Mihai - YO7LHN (yo7lhn) la 2020-04-01 11:21:52 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca este cazul sa raspanditi astfel de mesaje alarmiste, pe care unii pot sa le creada si chiar sa le transmita mai departe.
    NU contribuiti si voi la spam, ca sa lasam benzile (inclusiv Internetul) libere pentru comunicatii esentiale.
    73, Mihai YO7LHN

  • Postat de Zaslo Doru Emil - YO2AMU (yo2amu) la 2020-04-01 12:11:38 (ora Romaniei)
  • Bun articol, mi-a placut ultimul alineat!

  • Postat de Costi - YO8FC (yo8fc) la 2020-04-01 12:48:22 (ora Romaniei)
  • QSL-urile care urmau sa fie expediate de Federatie au fost gasite in proportie de 98,3% infectate.Drept pentru care au fost donate unei familii nevoiase care nu avea lemne pentru foc.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2020-04-01 13:25:10 (ora Romaniei)
  • P1APR - Pacaleala de 1 Aprilie.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2020-04-01 13:41:20 (ora Romaniei)
  • Acum realizez cauza inexistentei QSO - lor intre radioamatorii de la ARRL si BY in CQ WPX SSB pe 160m. Se pare ca au avut din timp informatia de la "Department of Health and Social Care (DHSC) din Londra condusi de Dr. April I. Springtime (G1UMA)."
    Pacat ca acest articol nu extinde si la banda de 160m, (gentleman,s band). Ascultand acest contest CQ WPX SSB nu am luat parte dar am ascultat, fapt pentru care in mod voluntar si preventiv m-am retras in izolare la domiciliu pentru inca 14 zile. Atentie la CQ SPDX HF Contest in acest week end - lucrati numai SOSB CW 160m! Sa evitati contaminarile folositi filtrele CW pentru ori ce eventualitate. Atentie - la FT4 si 8 am informatia ce acei virusi sufera mutatii greu de depistat.
    73 de Miki
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ivan - YO3IVA (yo3iva) la 2020-04-01 14:41:58 (ora Romaniei)
  • bun, bun articolul! felicitari! dar am o intrebare: modulatia dqpsk de la tetra, este predispusa la transmisia virusului? Adica ma gandesc ca fiind destul de lat ecartul de canal, 25Khz, chiar daca e modulatie in faza, daca trece si virusu'? 73 de YO3IVA

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2020-04-01 16:49:32 (ora Romaniei)
  • Deja am hotarat ! Microfonul il departez la 1,5 metri. Un QSO nu trebuie sa dureze mai mult de 10-15 secunde. Apoi merg cu microfonul in baie si-l spal cu sapun si-l frec cu o perie din sarma minimum 20 de secunde. Omenirea trebuie salvata si de catre noi, radioamatorii ! 73 de spalari pe maini !!

  • Postat de Bujor Corneliu - YO4RYZ (yo4ryz) la 2020-04-01 17:41:42 (ora Romaniei)
  • Elaborat articol! Eu folosesc transceiverul de la distanta, remote, printr-un sistem de parghii pentru Rx/Tx si vorbesc prin 2 pahare de plastic legate intre ele cu fir cu ata, cum le foloseam cand eram mic. Ata este decontaminata frecvent cu spirt! 73!

  • Postat de VASI - YO2MOF (yo2mof) la 2020-04-01 20:43:09 (ora Romaniei)
  • Astazi este 1 APRILIE .

  • Postat de Pit - YO3JW (yo3jw) la 2020-04-02 09:42:45 (ora Romaniei)
  • Sesiunea de autentificare a expirat. Necesar reautentificare.
    Fara alte comentarii......
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Grig - YO2CFS (yo2cfs) la 2020-04-02 13:12:01 (ora Romaniei)
  • Astazi fiind 2 Aprilie, cred ca "pacaleala" ar trebui sa dispara tinind cont de situatia actuala:
    https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR29UuZ6pLoOqJPy_1cvNpgnSkxN1KX6KHOe7Wldoyba5xkodr2WpG22cac#countries
    Grig

  • Postat de Catalin Ursu - YO3CLU (yo3clu) la 2020-04-02 17:16:33 (ora Romaniei)
  • Subscriu la Grig - YO2CFS (yo2cfs).

    Mai ales ca majoritatea radioamatorilor sunt in varsta... Nu putem rade daca ii pierdem. Daca se duc ei, disparem ca specie.

    k/

  • Postat de Grig - YO2CFS (yo2cfs) la 2020-04-05 20:26:08 (ora Romaniei)
  • Ceva interesant in contextul actual
    Mai sa ne batem cuie`n talpa trebuie!
    https://adevarul.ro/international/europa/video-turn-telefonie-mobila-incendiat-anglia-fondul-raspandirii-teorii-conspirationiste-legate-tehnologia-5g-coronavirus-1_5e89c7045163ec427174afef/index.html
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Catalin Ursu - YO3CLU (yo3clu) la 2020-04-06 15:15:50 (ora Romaniei)
  • Am vazut si eu filmuletul si m-am amuzat ca sunt multe idiotenii acolo. Uite asa apar profetii de carton si apoi altii sa-l urmeze orbeste.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Grig - YO2CFS (yo2cfs) la 2020-04-07 12:15:23 (ora Romaniei)
  • Aveti dreptate, necazul mare este cind un astfel de "profet" cu o circumvolutiune deja pornit la vale pe tema 5G aude ca si radioamatorii pot transmite covid-19, de PD1A ala n`auzit in viata lui, pacaleala de 1 Aprilie este scris acolo doar pentru a`i deruta pe cei care citesc, in mintea lui este adevarul adevarat!
    Mai trist este daca`i vecin de bloc cu unul din noi, un motiv in plus la jos antena, pe linga distrus acoperisul, scara, umblat in capul vecinului mai ne si aduce COVID-ul!
    Uite asa ne batem noi cuie`n talpa singuri!

  • Postat de Alex - YO7CJU (yo7cju) la 2020-04-07 13:02:05 (ora Romaniei)
  • Sa mai radem facand haz de necaz. Un vecin a spus sa dau antena jos de pe acoperis ca din cauza radiatiilor mele de 100w, el nu poate sa mai faca copii

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un mod neobisnuit de transmitere a virusului COVID-19"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact