hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

"Bucuresti Digital" 2020

Stefan Fenyo YO3JW

Stimati pasionati de concursuri,

Se apropie data desfasurarii editiei cu numarul 43 a Concursului Bucuresti, cu o fata noua si intr-un nou mod de lucru!

Putina istorie

Pana in 1990 Concursul Bucuresti era organizat atat in US, cat si in UUS si se desfasura in mai multe etape, cate una in fiecare trimestru.

Dupa evenimentele din 1989, concursul a continuat numai in banda de 80m, cu o singura etapa, in a 3-a zi de luni a lunii martie.

O parte din arhiva cu rezultatele editiilor trecute poate fi consultata in pagina CONCURSUL BUCURESTI . Rezultatele concursurilor din perioada 2015-2019 pot fi acccesate in pagina https://yo3test201x.blogspot.com/ .

Ce este nou in editia 2020?

In urma cu numai cativa ani, K1JT - John Taylor a revolutionat comunicatiile digitale din benzile de radiomatori, dezvoltand o serie de programe destinate receptiei de semnale cu nivel mic sau foarte mic (mult sub nivelul audibilitatii). Ele au fost initial create pentru comunicatii in unde ultrascurte, prin reflexii pe luna (EME) sau pe urme ionizate lasate de meteoritii care intrau in atmosfera (MS). Treptat, noile variante pentru unde scurte, propuse de K1JT (JT9, JT65, FT8, FT4 etc), au devenind populare, permitand legaturi la distanta medie si mare, in conditii tehnice modeste (puteri mici, antene fara castig etc).

Modul de lucru FT4 a fost gandit ca un inlocuitor al vechiului mod RTTY (RTTY a aparut in perioada 1920-1930, ca mod de transmitere a datelor folosind teleimprimatoare electromecanice si devenind mod de lucru digital mult mai tarziu, o data cu revolutia PC/IT). Avand un ciclu de transmitere de numai 7,5 secunde, modul de lucru FT4 se apropie de eficienta si ratele de lucru atinse de RTTY. Din acest motiv, FT4 este considerat foarte potrivit pentru concursurile in benzile de unde scurte.

FT4 a fost deja propus si testat in concursuri internationale, de mai bine de un an, de catre ARRL, BARTG, CQ-WW, opiniile utilizatorilor fiind in general pozitive, dar si cu critici aduse programelor de concurs, rigide, cu setari complicate etc.

In pas cu vremurile, organizatorii Concursului Bucuresti s-au orientat catre acest nou mod de lucru, prin lansarea primei editii digitale: BUCURESTI DIGITAL - 2020

Intrucat concursurile in moduri de lucru digitale se desfasoara, de obicei, in liniste, atentia fiind indreptata spre programul de concurs si monitorul calculatorului, am ales ca motto: „Concursul fara zgomot!”.

Regulamentul poate fi consultat la Concursul Bucuresti.

In data de 16 martie 2020, la ora 18:00 UTC, va asteptam cu placere la primul concurs in FT4 din YO: BUCURESTI DIGITAL – 2020.

Stefan Fenyo YO3JW

Articol aparut la 18-2-2020

2218

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Cristi - YO8CT (yo8ct) la 2020-02-20 08:51:53 (ora Romaniei)
  • FT8 si FT4 sunt doua moduri de lucru digitale , la fel ca si PSK , RTTY , Olivia , etc . Cei drept 99% din concursurile in moduri digitale se desfasoara in PSK si RTTY . Trebuie mentionat faptul ca pachetul soft WSJT(-X) este inspirat dintr-un soft de comunicatie foarte complex folosit de NASA pentru comunicarea cu sondele spatiale aflate la milioane de km de pamant . Asta nu inseamna ca nu merita sa incercam si folosirea celorlalte modurilor digitale in concursuri . Astept sa ne intalnim in editia 2020 a concursului BUCURESTI DIGITAL . SAucces tuturor participantilor in concurs ... ! 73`s de YO8CT - Cristi .

  • Postat de Miki - YO7CW (yo7cw) la 2020-02-20 18:41:39 (ora Romaniei)
  • Este unul dintre concursurle in care am lucrat intotdeauna cu mare placere, indiferent de perioada sau moduri de lucru.
    Apreciez faptul ca Pit este un radioamator foarte activ in foarte multe benzi si moduri de lucru si ca adapteaza regulamentul la acestea, si nu doar atat.
    Concursul Bucuresti merita o participare buna, pe masura radioamatorilor care au fost si sunt YO3.

    73 de Miki, YO7CW (ex YO7CVL)

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2020-02-21 10:59:24 (ora Romaniei)
  • Felicitari lui YO3JW pentru “curajul” de a organiza primul concurs YO in FT4. Stim cate discutii s-au purtat in spatiul virtual pro si contra FT4/FT8. Realitatea este ca modul FT4 prinde la pasionatii de concursuri digitale, fie in concursuri mari (CQ-WW, ARRL-RTTY-RU), fie in concursuri regionale (RSGB FT4 contest, etc). Pentru cei care doresc sa isi faca “incalzirea”, le recomand concursul din acest weekend: https://europeanft8club.wordpress.com/ . Setarile din WSJT-X sau MSHV sunt apropiate de cele prevazute in regulamentul ”Bucuresti-Digital”.
    Revenind la concursul organizat de Pit, nu uitati ca se desfasoara simultan atat in 80m cat si in 40m. Aveti timp sa pregatiti o varianta simpla de operare SO2R, pentru a maximiza scorul.
    Inca un sfat: asa cum se intampla si in concursurile CW-SSB-RTTY, puteti fi chemati de statii care nu lucreaza efectiv in concurs, dar care doresc un QSO, asa ca solutia practica este sa nu respingeti aceste apeluri, ci sa le raspundeti, chiar daca controlul primit nu este cel prevazut de regulamentul concursului. Puteti edita rapid fereastra de salvare a QSO-ului, cu un numar de ordine fictiv (000), salvati QSO-ul si treceti mai departe.
    Succes! 73, Alex YO9HP

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2020-02-21 11:05:25 (ora Romaniei)
  • Corectie; concursul European FT8 Club se va desfasura weekend-ul urmator: 29-Feb ora 12:00 UTC - 01-Mar ora 12:00 UTC.
    73, Alex

  • Postat de Pit - YO3JW (yo3jw) la 2020-03-30 13:45:06 (ora Romaniei)
  • Salut !
    Cu ajutorul Lui Margarit, YO9HG, am reusit sa realizam clasamentul la concursul "Bucuresti Digital" 2020.
    Cateva cuvinte pe post de comentarii din partea organizatorului.
    - S-au primit peste 100 loguri de la statii diferite.
    - Participare numeroasa din Romania, comparata cu cea din alte tari. Personal sper ca in 2021 sa fie mult mai multi. Pe ecran am vazut multe alte indicative care nu au fost prezente.
    - Au fost loguri din 5 continente (Africa a lipsit!). Adevarul este ca numarul de QSO nu este mare, dar acest lucru va depinde in ce masura din acele zone vor participa sau nu si alte statii.
    Regulamentul nu are multiplicatori, ceea ce este un aventaj pentru zonele unde sunt multe statii active. Ramane de vazut daca asa ceva se va intampla.
    - Felicitari pentru toti cei care s-au incumetat sa participe.
    - Diplomele vor fi trimise in cel mai scurt timp pe adresele de unde au fost trimise logurile.
    - Pentru 2021, avand in vedere ca in 80m "Bucuresti digita"l s-a suprapus cu un concurs FT4 al RSGB, se studiaza posibilitatea de a muta perioada de desfasurare cu o saptamana mai tarziu, adica in a 4 zi de luni din luna martie.
    - Rezultatele pot fi gasite la https://yo3test201x.blogspot.com/p/blog-page.html
    Diploma va arata astfel:

    VEZI LA "FORUM" !


    Poate cei care au participat in 2020 vor reusi sa mai "convinga" un prieten sa fie prezent in 2021!
    Sa ne revedem pe ecran!
    73 Pit YO3JW
    PS Daca aveti propuneri va rog a le prezenta. TNX.
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul ""Bucuresti Digital" 2020"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact