hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

De ce D-STAR?

Catalin Vatra YO3CAT

Poate unii dintre voi deja stiti, altii sigur nu. Inca de la inceputurile aventurii mele de radioamator am avut o atractie catre acest mod de lucru. La inceput nu am inteles de ce, dar pe masura ce timpul trecea si experimentam din ce in ce mai mult, mi- am dat seama ca acest mod de lucru digital este ideal pentru radioamatori si pastreaza vie esenta radioamatorismului: libertatea de a comunica.

A fi radioamator inseamna in primul rand capacitatea de a fi util comunitatii in care traiesc, de a imi pune la dispozitia celor de langa mine a cunostintelor si experientei dobandite. In acest sens, libertatea de a comunica oferita de DStar nu poate fi comparata cu modurile digitale utilizate de catre autoritati sau servicii comerciale. Nu vreau sa intelegeti ca alte moduri digitale nu isi dovedesc utilitatea in utilizarea cotidiana.

Pentru a utiliza acest mod de lucru ai nevoie doar de statia radio. Fara computere, fara aplicatii de programare, fara cabluri. Configurarile sunt simple si pot fi facute numai din meniul transceiverului. Este un mod de lucru digital extrem de complex, dar, totusi, atat de simplu de utilizat si implementat in activitatile noastre cotidiene.

DSTAR permite servicii de voce, date, localizare geografica etc. Servicii care functioneaza si fara necesitatea de a avea o infrastructura centralizata. Este evident ca o infrastructura de comunicatii si servicii va exploata la maxim acest mod de lucru, dar frumusetea consta in faptul ca isi poate dovedi capabilitatile in medii dificile si in absenta oricarei infrastructuri. Poate doar modul analogic poate fi mai flexibil decat DSTAR.

Ati incercat vreodata serviciile de localizare pe statiile DSTAR? Ati incercat vreodata sa va deplasati urmand strict indicatiile de orientare de pe statie? Eu am facut acest lucru si chiar functioneaza. Va recomand un astfel de experiment. Utilizati sistemul de localizare DSTAR in cadrul unei excursii la munte si veti avea mari satisfactii...

Ati avut vreodata ocazia sa fiti in mijlocul "pustietatii" si sa aveti nevoie de o statie flexibila la care sa aveti acces la toate configurarile? Sunt convins ca da. Si sunt convins ca apreciati aceste beneficii.

Si multe altele, de care sunt sigur ca aveti cunostinta si pe care le apreciati.

Nu vreau sa va conving sa utilizati acest sistem. Este doar o cugetare personala asupra unui mod de lucru care isi poate dovedi utilitatea si poate face diferenta in situatii "extreme".

Catalin Vatra YO3CAT

Articol aparut la 19-11-2019

3580

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2019-11-20 12:04:42 (ora Romaniei)
  • Interesant articol ! Totusi am doua intrebari : FT 2 D de la Yaesu se poate configura sa functioneze in D-STAR ? In bazinul Dornelor (Vatra Dornei si imprejur ) functioneaza D-STAR ? (Wireles X functioneaza ). Mny tnx , 73 !

  • Postat de Florin - YO8SDE (yo8sde) la 2019-11-20 13:27:55 (ora Romaniei)
  • @YO8CLN - FT2D de la Yaesu stie/poate doar FM si C4FM (ca si modulatie digitala) la emisie, asa ca din pacate D-Star-ul nu este pe lista. Lista repetoarelor D-Star din zona noastra eu am gasit pe http://www.dstarinfo.com/repeater-list.aspx .
    O prezentare mai comerciala, dar si cu mai multe detaliii tehnice si modele de statii am gasit pe site-ul celor de la ICOM: http://www.icom.co.jp/world/support/download/brochure/pdf/D-STAR.pdf
    @Catalin (YO3CAT) Eu nu as recomanda deplasari urmand strict indicatiile de orientare de pe statie pe un teren accidentat, cum este specific zonei montane, mai ales in conditii meteo nefavorabile. Ca si APRS-ul informatiile ajuta pentru pozitionare, dar nu cred ca exista statie cu traseele turistice marcate si nemarcate, eventual cu curbele de nivel, pe care sa imi faca rutarea de la pozitia actuala spre un punct. Dar ma insel si imi dai un exemplu/model.

  • Postat de Razvan M - YO6NAM (yo6nam) la 2019-11-20 14:12:25 (ora Romaniei)
  • De ce Mercedes?

    Cam asa suna intrebarea ta. Fac o analogie cu marcile de masini pentru ca e mai usor de inteles fenomenul prin care D-Star nu a prins si nu va prinde niciodata, in YO sau alte tari, unde poporul este prea sarac sa nu sara pe orice la reducere sau sa se limiteze la un buget care-i permite sa se bucure de hobby.

    Fara o comparatie intre modurile digitale existente, hai sa facem niste calcule, pornind de la necesarul pentru a dezvolta o infrastructura la care radioamatorul român sa aiba acces si sa o foloseasca, fara sa-si sape gauri adanci in economii.

    Calculele de mai jos le-am facut in 2013, cand aveam in plan sa pun bazele unui sistem D-Star.

    Ce presupunea un repetor D-Star (mergem pe varianta de 70cm) :

    ID-RP 2C / Controller
    ID-RP4000V / Modul RF 70cm
    PC dedicat
    RSRP2 G2 / Soft pentru gateway
    ------
    ~2500 EUR (fara duplexor, cablu, antena)
    ~350 EUR / portabila

    Ce presupunea un repetor DMR (SystemFusion nu exista la acel moment) :

    Hytera RD98X / Motorola DR3000
    ------
    ~1000 - 1500 EUR
    ~200 EUR / portabila

    Diferenta destul de mare, nu? Atat la repetor cat si la terminale, asta cand inca nu iesise chinezul pe piata cu mocaciuni. Aceasta diferenta poate fi tradusa si altfel. La fiecare instalare de sistem DMR, castigi 5 terminale, deci 5 posibili utilizatori.

    Revenind in prezent cifrele sunt diferite pentru ca MMDVM si pentru ca BrandMeister, pretul construirii unui sistem multi-mode este de appx. 400 - 500 EUR iar o portabila costa 75 EUR.
    De ce nu se ingramadeste radioamatorul din YO sa cumpere un terminal Icom? Ati ghicit! Pretul uneia este >300 EUR.

    Prin urmare, facem exceptie de calitate, functionalitate 'extra', Made in Japan si incercam sa acoperim nevoia de baza in radioamatorism, sa ajungem din punctul A la punctul B.

    Totul se rezuma la ce ne putem permite, asa ca, intreb :
    De ce nu, Dacia?

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-11-21 00:17:17 (ora Romaniei)
  • Eu am o portabila IC E92. O pastrez si o folosesc pentru ca:
    -Bateria tine surprinzator de mult.
    -Pot asculta posturi de radio FM.
    -Dimensiuni confortabile.
    -Rezistenta la factorii agresivi de mediu.
    Cat despre D-Star, am mai incercat pe ici pe colo si numai prin Bulgaria a functionat. Dar acolo nu mi-a raspuns nimeni la apel, probabil nu am setat eu ceva cum trebuie...
    Posibil chiar sa functioneze mai bine in mijlocul pustietatii, e adevarat eu am incercat mai la civilizatie si poate de aia nu mi-a mers...

  • Postat de Stefan - YO4RIH (yo4rih) la 2019-11-21 15:30:56 (ora Romaniei)
  • Am un IC-E92D excelent cum spunea si Adrian , da meniul complicat in lipsa unui manual RO apelez la gogol greu si cand imi iese bucuria e la apogeu nu ma opresc .Ar fi bine sa o punem de o retea (Rolink) ,cu timpul .73

  • Postat de Daniel - VE7LCG (ve7lcg) la 2019-11-22 04:47:35 (ora Romaniei)
  • Imi cer scuze pentru intrebarea poate lipsita de sens pe care o pun: orientarea pe teren D-STAR si APRS este mai buna decat un GPS/GLONAS de pe un telefon celular?

  • Postat de Florin - YO8SDE (yo8sde) la 2019-11-22 11:04:37 (ora Romaniei)
  • @Daniel (VE7LCG) Pentru orientarea "personala" sau a unui grup unitar, te ajuta mai mult o aplicatie cu o harta buna pe telefon sau pe aparatul GPS dedicat.
    Dar pentru 2 persoane care pot comunica doar prin pachete APRS sau alte tipuri de date care contin si pozitia si detin statii ce au ceva afisaj, atunci ajuta mai mult varianta acesta pentru o regrupare/intalnire.  
    Oricum, in ambele situatii, coordonatele sunt calculate pe baza informatiilor primite de la sateliti fie GPS, Glonas, etc. Avantajul tehnologiilor noastre (APRS, D-STAR, C4FM si DMR) este ca iti poti trimite pozitia si statia corespondentului ii calculeaza si afiseaza azimutul si distanta fata de tine(daca stie, are GPS si display). Cred ca la aceasta situatie s-a gandit Catalin(YO3CAT) si recunosc ca e utila si am folosit-o pe munte in activarile SOTA si nu doar, cand am receptionat pachete APRS de la alti radioamatori, iar daca pachetele  indicau si frecventa de pe celalalt VFO atunci era si mai usor de facut QSY si incercat o legatura.

  • Postat de Daniel - VE7LCG (ve7lcg) la 2019-11-22 18:04:40 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru explicatie. Foarte clar si la obiect.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "De ce D-STAR?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact