hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Programul Writelog analizat de YO9HP

Alex Panoiu YO9HP

Primele impresii dupa folosirea programului Writelog in ARRL-DX-CW sunt contradictorii: oscilez intre dezamagire si speranta ca inca nu am descoperit toate valorile acestui program.

In primul rand vreau sa recomand celor interesati de Writelog, ca in cazul in care programul nu este interfatat cu transceiverul si conectat permanent la DX cluster, sa nu se astepte la prea multe, sau chiar sa foloseasca alte programe, gratuite si mai usor de configurat.

Main screen

Mediul in care am folosit programul este:

  • Windows 98SE pe un Pentium 233 MHz.
  • Transceiver IC-746PRO (setup SO1R)
  • Interfata CAT Microham (OM7ZZ) via USB.
  • Manipularea (cu CW generat de Writelog) prin aceeasi interfata Microham, mentionata mai sus (am testat si interfata cu optocuplor via LPT port, folosita in mod curent cu TR-log si functioneza perfect).

    Comentarii PRO

    Programul a functionat decent, stabil, fara sincope.

    Recunosc ca, intrucat nu am fost conectat la DX-cluster, nu am putut profita de anumite facilitati pe care le ofera Writelog. Ma gandesc in primul rand la live Band map, care ar fi trebuit sa fie alimentata permanent cu indicative captate de pe DX cluster. Asa ca m-am multumit ca in procesul de “search & pounce” (ceea ce am facut aproape tot timpul), sa introduc manual in Band map, indicativele receptionate. Band map memoreaza indicativele, le afiseaza impreuna cu frecventa (captata automat prin CAT) si indica prin culori diferite, daca este legatura dubla sau statie noua. Bineinteles ca in functie de pile-up, puteam sa lucrez imediat statia receptionata, sau puteam sa revin mai tarziu, printr-un simplu click pe indicativul dorit din cadrul Band map. Recunosc ca Band map va fi foarte utila vanatorilor conectati la cluster.

    In cazul in care indicativul sau controlul au fost inscrise gresit in log, exista avantajul ca logul se poate accesa oricand (chiar si QSO-urile “vechi”), se face click pe informatia eronata, automat se deschide o fereastra de editare, se corecteaza informatia respectiva, apoi totul este salvat prin apasarea tastei Enter.

    Stiu ca majoritatea utilizatorilor Writelog folosesc un manipulator separat (WinKey), dar nu as putea reprosa prea multe nici caracterelor CW generate de program. Pe parcursul celor 16 ore de concurs am perceput 5-6 mici “abateri” de la mesajul programat, dar inca nu am identificat daca este programul de vina sau interfata.

    Am setat salvarea logului la fiecare 10 QSO-uri si nu am sesizat nici un efect negativ asupra functionarii programului.

    Sunt multe alte facilitati pe care programul le ofera si care de fapt, fac parte din inventarul oricarui program de concurs (Super-partial-check, afisarea ratei, time-off / time-on, short path / long path azimuth, etc).

    Din pacate, in actualul amplasament nu am conditiile tehnice pentru a verifica stabilitatea programului conectat in retea, asa ca aman acest test pana la intoarcerea in YO. Probabil abia atunci o sa pot afirma (sau infirma) daca programul a meritat banii.. Spun asta pentru ca tot ce am descris mai sus (si nu numai) regasim si la alte programe de concurs, care ruleaza sub Windows, dar ...sunt gratuite (de exemplu N1MM – logger).

    Comentarii CONTRA

    Practic nu exista un manual de utilizare, ci un Help cu continut redus si o trimitere la site-ul lui K9JY sau la grupul de discutii de pe internet. Am avut surpriza placuta sa gasesc informatii extrem de utile la grupul Writelog. De exemplu, sunt cateva sute de mesaje care comenteaza probleme si solutii legate de setarile CW/PTT in Windows XP.

    Band Map Programarea mesajelor standard este o piatra de incercare pentru cei care se asteapta la macro-uri self-explained. Dar se poate trece si peste acest hop – in definitiv, nu schimbi mesajul de apel sau configuratia numarului de control in timpul concursului. Poate doar mici ajustari.

    Toate programele de concurs folosesc tastele F1 – F12 (eventual Shift-Fx si Ctrl–Fx) pentru transmiterea mesajelor. La fel se intampla si cu Writelog, dar este oare suficient? Creatorii de contest-software care sunt si operatori experimentati (ma gandesc aici la N6TR si N1MM) au configurat programele in asa fel incat operatorul sa depuna efort minim in concurs. De exemplu in TR-log, in CQ-mode, se lanseaza CQ cu tasta Enter, se tasteaza indicativul, apoi din nou Enter (numarul de control este transmis), apoi din nou Enter pentru TU-QRZ?. Simplu.. Chiar mai mult: pentru cei care tasteaza mai lent, se poate seta programul astfel incat sa intre automat pe emisie (si sa transmita numarul de control), dupa tastarea primelor 3-4-5 caractere (dupa dorinta) ale indicativului corespondentului. In acest timp inca se tasteaza ultimele caractere ale indicativului. La fel de simplu se lucreaza si in modul S&P. Aceasta idee a fost preluata si de N1MM in programul sau. F1-12 sunt utilizate si in programele lui N6TR si N1MM, dar numai atunci cand se iese din traficul de rutina. Cum se procedeaza in Writelog? In documentatie se spune ca s-a pastrat configuratia de la programul CT. Adica se lanseaza CQ cu F1, se tasteaza indicativul, apoi se tasteaza F2 (sau alta tasta) care contine mesajul cu numarul de control, apoi se tasteaza F3 (sau alta tasta) pentru mesajul TU-QRZ? Nu mi se pare optimizat, ca sa nu mai vorbesc de cei care poseda un laptop cu tastele F1-F12 mai inghesuite.. Da, stiu ca se pot folosi si shortcut-urile Insert sau “+”, dar asta tot nu simplifica prea mult operarea. Conteaza si faptul ca cei care au laptop nu au “+” pe o tasta independenta.

    Pentru ca tot vorbeam de configurare, ma asteptam ca un program care ruleaza sub Windows, sa aiba toate elementele de configurare in meniurile din program. Nu este chiar asa. Sunt multe setari care se fac numai accesand fisierul Writelog.ini. Chiar un program conceput 100% pentru DOS (cum este TR-log) iti ofera posibilitatea de a face toate setarile din program, fara sa accesez fisierul logcfg.dat.

    Inca citesc arhivele si mai descoper setari de detaliu, nementionate in documentatia de baza. De exemplu, pentru introducerea unui spatiu suplimentar in indicativ, egal cu 1/2 din lungimea unui punct in CW, se poate folosi caracterul ^ (valabil si la TR-log).

    Mai sunt elemente critice, dar ma opresc aici, mai ales ca sunt convins ca fiind inca foarte atasat de TR-log, este greu sa-mi placa Writelog. Revenind la o abordare mai pragmatica, se pare ca va trebui sa ma obisnuiesc cu acest program. Intentionez sa migrez la Windows XP pe toate calculatoarele pe care le accesez (adica in A4 si in YO), asa ca, vrand-nevrand, o sa ma obisnuiesc si cu Writelog. Intrucat pentru SSB, Writelog are multe elemente pe care TR-log nu va putea sa le rezolve in DOS, s-ar putea ca dupa primul concurs SSB, in care il voi folosi, sa va prezint o abordare mai optimista.

    Pana atunci, cred ca merita sa testez cu ceva mai multa atentie programul lui N1MM. Din pacate acest program solicita un procesor cu viteza mai mare. Se pare ca Pentium 233 MHz /128 MB RAM, este la limita inferioara acceptata pentru a putea opera fara probleme. Dar deja am intrat pe terenul unei alte dezbateri.

    N.R. Programul Writelog este un software comercial destinat participarii in concursuri de radioamatori (CW, SSB, RTTY, PSK31). O licenta de utilizator costa $75. Mai multe detalii la www.writelog.com. O interesanta prezentare video poate fi descarcata aici (3.55MB)

    Alex Panoiu YO9HP

    Articol aparut la 23-2-2005

    9908

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (4)  

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2005-02-24 04:16:52 (ora Romaniei)
  • Nu am prea multe de spus.Eu utilizez WIN EQF,si
    MixWin ,nu am 75$ sa achizitionez WRITE LOG.Poate nici nu m-ar folosi,mi-ar place insa sa-l cunosc.
    Ca un fost particpant(vanator)in echipa nationala
    poate va ajunge si la mine.
    Commentariu citit este interesant si util.
    TNX ! Alex 73's yo2gl Carol

  • Postat de Lilian Barbu - YO3BL la 2005-02-26 14:30:32 (ora Romaniei)
  • Nici eu nu am fost impresionat de acest program . Folosesc de 2 ani N1MM . Mi s-a parut mai bun. Grafica este incomparabil mai buna . Merge foarte bine cu kenwood 870 . Nu l-am incercat cu yaesu ft1000 . 73. Lilian

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2005-04-21 02:57:17 (ora Romaniei)
  • Revenire,
    Am in prezent CD-ul cu WriteLog si ma preocupa instalarea lui.Am tiparit HELP-ul si incerc sa descifrez tainele programului.Merge destul de greu.Sper ca in curand voi putea formula si o parere despre calitatile programului.
    Multumesc Alex pentru commentarii.Ma ajuta sa fiu atent la anumite detalii.
    Cu stima 73's! yo2gl/ Carol.

  • Postat de MIU ION - YO9OR la 2005-09-30 07:38:09 (ora Romaniei)
  • cu data de 30 09 2005 sunt cuplat la internet.
    multa bafta in continuare

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Programul Writelog analizat de YO9HP"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact