hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Masurator de camp pe unde scurte

Dumitru Lesovici YO4MM

Exista un circuit oscilant multiband, conceput de King in 1948, care acopera fara comutare gama 3-30 MHz.

Acest circuit a fost perfectionat de ZL3QQ si folosit pentru adaptari de impedante, mai ales ca adaptor de antene "Z-match", publicat in CQ Magazine nr. 10/1993.

Ideea noua este de a folosi acest circuit la un masurator de camp RF, care acopera 3-30 MHz fara comutari de bobine. Pentru a lucra si in 1,8 MHz, comutatorul K introduce un condensator (Fig. 1).


Fig. 1

Bobina L are 14 spire din conductor Cu Φ 1 mm pe carcasa Φ 45 mm, pe lungimea de 95 mm. Condensatorul CV are 2 x 350 pF si chiar 2 x 500 pF. Sectiunea din dreapta este conectata la spira 4. Condensatorul fix C are cca 1,5 nF si se conecteaza numai in banda de 1,8 MHz.

Condensatorul variabil are ax direct, fara demultiplicare. Microapermetrul de pe panoul frontal este de 0,1 - 0,25 mA. Pe scala CV benzile sunt in ordinea 80 - 40 - 15 - 10 - 20 m.

Aparatul se plaseaza mai departe de amplificatorul final, transmatch, transceiver, cabluri de antena, pentru a capta numai campul radiat de antena. Carcasa lui metalica este "contragreutate" pentru antena telescopica (de aparat de radio).

La puteri mici, antena telescopica se suplimenteaza cu un fir.

N.R. Manuscrisul original trimis de autor prin posta poate fi citit la aceasta adresa.

Dumitru Lesovici YO4MM

Articol aparut la 21-10-2019

4241

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Andrei - YO8TOT (yo8tot) la 2019-10-21 17:03:05 (ora Romaniei)
  • Interesant, nu cred ca am mai vazut circuitul respectiv. Oare cum este selectivitatea fata un circuit LC simplu pe o singura banda?

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2019-10-22 09:33:22 (ora Romaniei)
  • Gasesc schema foarte interesanta si o voi realiza cu prima ocazie, mai ales ca am un adaptor de antena HM construit acum 10 ani pe acelasi principiu in privinta acordului si merge excelent. Din pacate am plecat de cateva zile de la tara unde am toata dotarea si la oras nu pot face nicio incercare. Pana ajung din nou la tara am doua intrebari, eventual pentru cine a mai incercat-o:
    La ce spira se face priza pentru dioda?
    Cum ar functiona daca gruparea dioda-instrument de masura s-ar alimenmta dintr-o bobina secundara cu cateva spire pusa peste bobina L?
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Vali - YO9ILX (yo9ilx) la 2020-01-10 10:09:30 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM

    Dupa cum observ in schema si daca interpretarea mea ar fi cea corecta cred ca dioda se conecteaza la spira nr.3 si CV_ul la spira nr.4.
    Cu stima.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Masurator de camp pe unde scurte"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact