hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RVSU @ ForFirEx 2019

Adrian Florescu YO3HJV

Totul a inceput cu un email transmis de DSU in luna mai prin care, succint, am fost anuntati ca ni se cere sprijinul intr-un exercitiu ce urma sa aiba loc in cursul lunii septembrie si in care urmau sa fie implicate si organizatiile cu care Departamentul colaboreaza: INCAS, RVSU, Rescue 4x4, Caini utilitari, Crucea Rosie.

Anuntul a sosit la scurt timp dupai ncheierea exercitiului Vigorous Warrior 2019 la care am participat alaturi de fortele NATO si buna perioada de timp lucrurile au fost in plan secundar cel putin pentru noi. Aveam deja in derulare cateva proiecte ce necesitau concentrarea asupra lor si o actiune la inceputul lunii septembrie, Ciucas X3, unde planuiam sa actionam exclusiv pe sistem digital, DMR.

In cursul lunii august, am fost invitati de cateva ori la sediul IGSU pentru o serie de discutii referitoare la organizarea exercitiului. Spre deosebire de alte exercitii, acestaurma sa fie amplu, sa implice doua ISUJ, Hunedoara si Caras Severin, fiecare cu activitati independente insa coordonate de un POA (Punct de Operatiuni Avansat) al IGSU.

Conducerea si coordonarea actiunilor urma sa se realizeze de la un Punct de operatiuni avansat (POA) organizat la nivelul structurii judetene. Acest punct de comanda, la randul sau, era sub coordonarea unui POA similar dar operat de IGSU.

POA IGSU urma sa fie instalat in Otelul Rosu, in proximitatea POA ISUJ Caras Severin. ISUJ Hunedoara avea un POA in Lunca Cernei de Jos.

In jurul fiecarui POA judetean se gasea Baza de Operatiuni, care grupa in forma unei tabere fortele participante.

RVSU a fost solicitat sa asigure, potrivit Protocolului incheiat cu DSU, “comunicatii alternative si de rezerva” pentru activitatile din teren, coordonate de fiecare dintre cele doua POA judetene.

Scopul exercitiului urma sa fie verificarea modului in care Inspectoratele judetene coordoneaza forte diverse din mai multe judete precum si resurse de voluntari intr-un incendiu de padure de proportii, totul “asezonat” cu diverse scenarii ce pot sa apara intr-o situatie reala.

Din aceasta perspectiva, la momentul planificarii se cunoasteau, generic, zonele in care urmau sa aiba loc actiunile si am avut acces la acestea, astfel ca am putut sa ne facem o idee despre teritoriul pe care trebuia sa pregatim acoperirea radio.

In exercitiul precedent Vigorous Warrior 2019 nu am avut o asemenea evaluare astfel ca am deplasat in zona o cantitate impresionanta de echipamente pentru a face fata oricarui tip de solicitare (si am reusit cu doua masini de teren pline ochisi o remorca) dar de aceasta data am incercat o abordare diferita, in care am dimensionat “raspunsul” nostru tehnic la solicitarile IGSU, cu atat maimult cu cat ni s-a stabilit o limita de participare la “6, maxim 8 persoane pentru fiecare din cele doua Baze de operatiuni”.

In primul rand, avand doua locatii, independente, am definit doua echipe si am stabilit coordonatorii acestora. YO3IGR Adrian urma sa coordoneze echipa din Caras Severin si eu, YO3HJV, tot Adrian, pe cea din Hunedoara.

In cursul lunii august, doua activitati au fost derulate destul de intens: Estimarea acoperirii radio a zonelor si contactarea radioamatorilor din zonele adiacente pentru a-i invita sa participe la acest exercitiu desfasurat “in batatura lor”. Telefoane, email-uri iar telefoane.

Echipele incepeau sa prinda contur si tabelul din aplicatia noastra online in care ne coordonam actiunile incepea sa prinda forma. Spre bucuria noastra, in fiecarel ocatie urma sa avem radioamatori care participau pentru prima oara la astfel de exercitii sub acronimul “RVSU”. Ba chiar, la un moment dat, depasisem limita de personal stabilita de IGSU!

Modul de alcatuire al echipelor a tinut seama de experienta in actiunile RVSU, de cunoasterea terenului, de experienta in configurarea sistemelor DMR pe care le utilizam in tandem cu software-ul SmartPTT. Am incercat sa balansam toti acesti factori pentru a avea echipe inchegate care sa poata sa raspunda provocarilor tehnice dar si celor ridicate de teren.

In Caras Severin am avut 6 radioamatori: YO3IGR, YO3HTB, YO3SXM, YO3IPT de la YO2KQT din Timisoara pe YO2LLQ, YO2LQL, din Caransebes pe YO2LEH iar in Hunedoara 7 radioamatori: YO3HJV, YO3IBZ, YO3IHG, YO3IXW, de la YO6KSC din Tg. Mures pe YO6OSC, de la TARES-YO5KIP pe YO5IP si YO5TPT.

Limita impusa avea o explicatie destul de simpla: facilitatile de cazare in Baza de operatiuni nu permiteau cazarea unui numar mai mare de 8 persoane, capacitatea maxima a unui cort pe care ni-l putea pune la dispozitie ISU. Intrucat marea majoritate a celor care urmau sa participe isi exprimasera dorinta de a se caza la o pensiune in zona, deja faptul ca deplasam 10 radioamatori per baza nu mai era oproblema. Planuiam sa rotim in actiuni radioamatorii astfel ca, la orice moment, acolo sa fie maxim 8 iar cei care participau pentru prima data sa poata sa participe efectiv la actiuni.

Pana la urma, dintre cei care si-au aratat interesul, din varii cauze au mai renuntat astfel ca am “reusit” sa ne incadram in cei “6 maxim 8 pentru fiecare baza” potrivit solicitarii IGSU, HI.

Sa revenim insa la “oile noastre”...

Am efectuat o serie de evaluari de acoperire radio folosind software de simulare (Radio Mobile) si am tras cateva concluzii; in Hunedoara exista o locatie in care puteam instala un singur repetor care ar fi asigurat o acoperire cel putin satisfacatoare a intregii arii de desfasurare a exercitiilor dar in Caras Severin existau unele dificultati impuse de teren astfel ca ar fi fost necesare doua repetoare. Evaluarile situatiei aratau ca ar fi posibila interconectarea lor prin 3G.

Intrucat, dupa cum spuneam mai sus, cele doua echipe aveau autonomie in stabilirea mijloacelor tehnice necesare, fiecare dintre coordonatori a luat o decizie: in Caras Severin urmau sa fie instalate doua repetoare mobile, in Hunedoara unul singur.

In cele din urma, eram chemati pentru asigurarea comunicatiilor "de rezerva” intr-o situatie de urgenta si nu pentrua asigura o acoperire 100% a fiecarui cotlon din zona. Ca o paranteza, acest tip de exercitii furnizeaza o serie de concluzii cu privire la stabilirea echipamentelor adecvate in diferite tipologii de actiuni, astfel ca nu strica si o abordare minimalista...

La inceputul lunii septembrie am primit si “Manualul exercitiului”, care continea informatiile necesare pentru participanti. Unii vorspune ca, in astfel de situatii lucrurile trebuie sa se desfasoare fara a fi cunoscute de catre participanti... Ca, intr-o situatie reala esti surprins de evenimente.

Si da si nu...

In primul rand, este vorba despre un exercitiu. Scopul acestuia nu este de a arunca fortele intr-o actiune plina de neprevazut ci de a crea un cadru in care se insereaza situatii “tactice” in care exista neprevazutul necesar realizarii unor evaluari. In al doilea rand, in cuprinsul exercitiilor se stabilesc o serie de obiective a caror atingere se verifica. In acestexercitiu, scopul principal a fost verificarea cooperarii intre forte ISU, militarizate, din diferitejudete dar si integrarea voluntari lor organizatiilor neguvernamentale. Scopul nu a fost de a verifica in cat timp ajung unitatile in zona si nici in cat timp ridica un cort... Aceste chestiuni au facut obiectul unui exercitiu desfasurat in sala, la nivel de proceduri si documente dar si al altor exercitii anterioare.

In ceeace ne priveste, s-a urmarit verificarea modului in care RVSU poate instala si opera o retea radio de rezerva, compatibila cu necesitatile IGSU si apta sa furnizeze un “produs” util in planificarea, conducerea si coordonarea misiunilor din teren.

In saptamana de dinaintea exercitiului am avut o activitate intensa in configurarea si pregatirea echipamentelor. Repetoare, piloni, antene, generatoare, statii, liste peste liste... Pregatirea masinilor...

Duminica, 22 septembrie, o parte dintre membrii echipelor am inceput deplasarea spre locatii. Planul era sa facem o scurta recunoastere a zonei si sa luam contact cu conducerea exercitiului, aflata deja in zona.

In jurul orei 15 am ajuns in Calan, de unde ne-am despartit. O parte am mers spre Cincis, unde aveam stabilitacazarea echipa din Hunedoara iar o parte a continuat drumul spre Otelul Rosu, echipa Caras Severin. Deja suna ca la fotbal!

Au fost facute recunoasterile in teren, chiar si cateva probe de acoperire radio si ne-am pegatit pentru ziua de luni cand urma sa inceapa exercitiul propriu-zis, cu faza EXCON, cea in care se instalau Bazele de operatiuni si se derulau o serie de activitati “offline”.

La Hunedoara, spre placuta noastra surpriza, urma sa instalam repetorul in aceeasi locatie pe care si ISUJ o determinase ca fiind favorabila acoperirii in zona.

In Caras Severin, una din locatii a fost in preajma barajului de la Lacul Poiana Marului, a doua in Otelul Rosu.

Dupa instalarea bazei si rezolvarea chestiunilor administrative, care au ocupat toata ziua de luni 23 septembrie, marti dimineata la ora 7.30 am fost prezenti in baze. In Hunedoara repetorul urma sa fie dus pe dealul de unde urma sa functioneze in fiecare dimineata iar seara sa fie coborat. De fapt, urcam dimineata “repetoarele” pentru ca si cel al ISUJ urma aceeasi procedura... Si generatoarele impreuna cu alte echipamente. Practic, peste noapte ramaneau doar pilonii, antenele si cablurile coaxiale. In toata aceasta activitate, Rescue 4x4 a avut un rol important intrucat cu ei se realiza “naveta”. In ultima zi, cand a plouat continuu, de baza a fost un UniMog de la grupa pompierilor din Campeni.

RVSU a furnizat suport pentru doua categorii de misiuni in acest exercitiu. Una dispusa de organizatorii exercitiului si care consta in verificarea pozitionarii in teren a “victimelor” din diferitele insert-uri si a doua a echipelor de interventie, de verificare a pozitionarii in teren a echipelor in misiunile de stingere a incendiilor si cele de cautare-salvare (SAR).

In ambele categorii de misiuni, posibilitatea de a verifica pozitia in timp real, concomitent cu realizarea comunicatiilor de voce a fost esentiala; capacitatea de a opera cu o harta interactiva ce putea fi afisata pe un monitor suplimentar a fost decisiva in a convinge si pe cei maireticenti dintre militarii IGSU despre posibilitatile pe care radioamatorii le au la indemana.

In Baza de operatiuni, RVSU a primit permisiunea de a instala o masa cu echipamentele radio. In Hunedoara chiar era singura masuta?.

Ocazional, cu ocazia unoractivitati desfasurate pe zona Ruschita a fost folosit repetorul UHF amplasat pe Vf. Tarcu, de un real folos fiind antenele preinstalate in anumite locatii de Ovidiu, YO2LEH.

Au fost si intamplari amuzante dar acestea trebuie povestite de protagonisti.

Iata una dintre ele, petrecuta in Hunedoara...

In ultima zi a exercitiului, joi, numita “Ziua Distinsilor Vizitatori” - DV-Day, o importanta delegatie condusa de dl. Secretar de Stat Arafat si din care faceau parte si sefii structurilor ISU implicate in urma sa viziteze Bazele de operatiuni si sa asiste la cateva exercitii ce sintetizau activitatile din primele doua zile.

In Hunedoara, am decis sa nu mai instalam repetorul ci sa folosim doar legaturi in simplex, acestea fiind suficiente scopurilor propuse. Unul din exercitii, al Salvamont, trebuia sa aiba loc in extremitatea estica aariei de operatiuni, intr-o zona dificila din punct de vedere radio, langa un tunel, unde nu exista niciun fel de semnal. Nici de la repetorul VHF al ISU, nici de la al nostru si nici semnal de telefonie mobila. Cu toatea cestea, la solicitarea Sefului Bazei, am trimis radioamator in sprijin.

Pentru ca ploua puternic, l-am trimis pe Bogdan, YO3IXW care avea masina personala. Datorita vaii serpuite, legatura radio pe simplex s-a pierdut dupa cativakilometri.

Spre surprizamea, la un moment dat ilaud 5 din 5 pe Bogdan cu apel. Era in locatie si “gasise o pozitie”, stiti expresia!

L-am informat pe Seful Bazei iar acesta, foarte fericit si m-a rugat sa ii transmit lui Bogdan sa ne anunte cand ajung in locatie DV si, mult mai important, cand pleaca de acolo intrucat urmau sa ajunga direct la noi, la baza.

La un moment dat, mare agitatie in tabara; toata lumea s-a aliniat, pregatiti sa primeasca inaltele oficialitati! Pe statie, nimic! Apel catre Bogdan cu o mustrare pentru ca a omis sa ne anunte si s-a aflat ca delegatia soseste pe alte cai...

In linistea din jur s-a auzit YO3IXW clar in statie cum ne raspundea ca “De zeceori ti-am zis ca te anunt. Nu a plecat inca nimeni, se desfasoara inca exercitiul”... Pe strada din Lunca Cernei de Jos trecuse o masina si asta, fapt rar, a pus lumea in alerta!

Una peste alta, din punct de vedere al sistemelor radio pe care le-am instalat si utilizat, rezultatul exercitiului este unul pozitiv. Desi am fost “last resort”, de multe ori reteaua noastra a fost mijloc principal si, desi nu acesta a fost scopul, am reusit sa impresionam atat din punct de vedere tehnic cat si organizatoric. Chiar daca nu suntem supusi rigorilor militare, echipele RVSU din teren au functionat “ceas” reusind sa impresioneze prin profesionalism.

Activitatea noastra a fost apreciata la nivelul conducerii DSU, recunoscandu-se rolul nostru in respectiva zona lipsita de retele de comunicatii.

Eu, personal, apreciez dedicatia cu care toti radioamatorii care au participat la exercitiu actionand ca o echipa!

Alaturi de membrii mai vechi ai RVSU (in principal din Bucuresti) am avut ocazia sa lucram pentru prima oara alaturi de radioamatori din alte judete si din alte organizatii ce au preocupari similare in zona comunicatiilor de urgenta.

Cu siguranta ca experienta castigata in acest exercitiu de amploare va fi de folos atat celor care au participat cat si celor care, din diverse motive nu au putut desi si-ar fi dorit. A fost inca un test al RVSU pe care l-am trecut cu brio, un prilej de a mai adauga o caramida la ceea ce construim impreuna!

Pe viitor speram sa finalizam kit-urile de comunicatii prin satelit pe care intentionam sa le punem la treaba…

La actiune au participat:
Ovidiu YO2LEH (Caransebeș)
Dan YO2LLQ (YO2KQT - Timișoara)
Horatiu YO2LQL (Timișoara)
Adrian YO3HJV (YO3KSR – Bucuresti)
Doru YO3HTB (YO3KSR – București)
Adrian YO3IGR (YO3KSR – București)
Aurel YO3IBZ (YO3KSR – București)
Vlad YO3IHG (YO3KSR – București)
Octavian YO3IPT (YO3KSR – București)
Bogdan YO3IXW (YO3KSR – București)
Serban YO3SXM (București)
Ioan YO5IP (TARES Cluj Napoca)
Tudor YO5TPT (TARES Cluj Napoca)
Costel YO6OSC (Tg. Mures)

Iata si cateva poze:

Adrian Florescu YO3HJV

Articol aparut la 3-10-2019

3382

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Corneliu Cuciureanu - YO8SKY (yo8sky) la 2019-10-03 16:21:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari intregii echipe si succes in viitoarele actiuni! 73! YO8SKY

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2019-10-03 18:02:09 (ora Romaniei)
  • Felicitari tuturor radioamatorilor care au contribuit in mod voluntar la aceasta noua actiune de utilitate publica, indiferent de organizatia radioamatoriceasca din care fac parte.
    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-10-04 08:05:52 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru aprecieri in numele echipei RVSU. Am stat mult sa ma gandesc daca sa impartasesc o remarca facuta de dl. Lt. Col. Achim Claudiu, Prim adjunct al Inspectorului Sef ISU Hunedoara. O fac totusi. La prima sedinta din Baza de Operatiuni Lunca Cernei de Jos, ne-a intrebat: "Unde ati fost, ca de opt ani va asteptam la astfel de exercitii?". 73 de Adrian YO3HJV

  • Postat de Edy Dermengi - YO3BR (yo3br) la 2019-10-04 20:43:19 (ora Romaniei)
  • Aferimos ! 73 de YO3BR

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-10-26 16:39:51 (ora Romaniei)
  • Felicitari ! Succes si la urmatoarele !

  • Postat de Uncrut Dan Gheorghe - YO2ZQ (yo2zq) la 2019-10-29 16:44:22 (ora Romaniei)
  • Vad ca Marius Mitrut a terminat cu R.V.S.U,NICI MACAR NUI MAI STRIGA IN Q.T.C.de miercuri !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RVSU @ ForFirEx 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact