hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RVSU @ Vigorous Warrior 2019

Adrian Florescu YO3HJV

In cadrul exercitiului Vigorous Warrior 2019, radioamatorii RVSU au instalat un cort dedicat comunicatiilor radio alternative pentru operatiunile desfasurate de echipele civile care deservesc Tabara de Refugiati. Sistemele de comunicatii pe unde ultrascurte au fost utilizate pentru comunicatii de voce si pentru stabilirea pozitiei GPS a echipelor de Search and Rescue in afara ariei de acoperire a celorlaltor retele de comunicatie. In unde scurte au fost contactate in primele 3 zile circa 1000 de radioamatori din toata lumea, dovedind astfel ca radioamatorii pot oferi in mod real sprijin autoritatilor in situatii de urgenta, constituindu-se intr-o resursa valoroasa.

Si a fost ultima zi a exercitiului Vigorous Warrior 2019! O zi fara ploaie, o zi in care bocancii participantilor nu au mai cantarit 2 kilograme in plus datorita namolului care se lipea de talpi cu o perseverenta diabolica dar si o zi in care aproape ne-a parut rau ca trebuie sa ne despartim de cei cu care am colaborat timp de o saptamana. Desi exercitiul propriu-zis a durat 4 zile, intensitatea activitatilor desfasurate au facut ca acestea sa para mult mai lung.

In cadrul exercitiului, in spatele “frontului” virtual, RVSU a fost echipa care a asigurat radiocomunicatiile intre Centrul de Comanda al taberei si echipele comune ale ONG-urilor implicate (Rescue 4x4, Serviciul de Ajutor Maltez, ASPROAS etc) precum si localizarea in teren.

Prima zi a fost un mic infern intrucat, in paralel cu ridicarea taberei au sosit si misiunile; la un moment dat s-au suprapus 3 misiuni si noi operam de la o masuta pe iarba.

Toate radiocomunicatiile au fost desfasurate prin sistem DMR intrucat acesta avea capacitatea de a suporta volumul relativ mare de comunicatii simultan cu obtinerea pozitiei GPS.

Planul initial prevedea instalarea a doua repetoare DMR insa s-a constatat ca a fost suficient doar unul intrucat, desi planificarea prevedea asistenta si pentru o operatiune militara, acest scenariu nu a fost “jucat”.

Importanta evaluarii potentialelor situatii in care am fi putut fi chemati sa ajutam a fost extrem de importanta intrucat ne-a permis sa raspundem la cateva insert-uri stabilite ad-hoc de echipa de simulare ba chiar am facut fata onorabil la doua situatii reale…

Una din situatii a fost instalarea rapida a unei legaturi telefonice intre Punctul de Operatiuni Avansate si Centrul de Comanda al taberei si a doua, imposibilitatea de a contacta comanda operatiunilor IGSU din poligon cand ni s-a cerut sa asiguram comunicatia cu CNCCI-Ciolpani. Despre aceasta din urma am aflat seara tarziu ca nu a fost un insert ci o situatie reala…

Echipele RVSU au asistat toate misiunile, “RVSU realizeaza comunicatiile oficiale si navigatia in teren” fiind motto-ul acestora.

Acest exercitiu a fost o noutate pentru toti actorii implicati, fie ONG-uri fie ISU; radioamatorii prezenti in teritoriu reusind sa aduca un plus de valoare echipelor civile implicate in exercitiul Vigorous Warrior 2019.

Am demonstrat ca radioamatorii sunt o resursa importanta si ca bagajul de cunostinte pe care il detin este capabil sa rezolve rapid, eficient si adecvat problemele de comunicare in operatiunile de cautare-salvare, procedurile noastre fiind compatibile cu cerintele IGSU.

Pe parcursul exercitiului a fost validata abordarea noastra cu privire la comunicatiile de urgenta ce pot fi asistate de radioamatori, respectiv necesitatea ca acestia sa fie prezenti in zona de operatiuni pentru a fi eficienti cu adevarat.

In ceea ce priveste tehnologia folosita, in cele 4 zile de exercitiu am avut ocazia sa depasim gradul de utilizare in mod curent, gasind noi modalitati de a o adapta cerintelor comunicatiilor de urgenta. Aceasta experienta ne va ajuta in viitoarele exercitii atat din punct de vedere al increderii in capacitatea noastra de a face fata provocarilor precum si din punct de vedere al cresterii nivelului tehnic al echipei.

Decizia de a utiliza exclusiv comunicatii digitale a ajutat enorm in operatiuni; integrarea pozitionarii GPS cu harti offline si cu inregistrarea comunicatiilor ne-a permis”sa dam timpul inapoi” si sa analizam o situatie in care transmiterea unor informatii a fost contestata.

In ceea ce priveste statia de HF, am avut un ICOM IC-7610 si un amplificator Tokyo HyPower HL-1K cu o antena verticala multiband instalata pe sol cu 20 de radiale de 5m fiecare dispuse in stea. Am avut ocazia sa folosim si Winlink cu un modem SCS-Pactor P4dragon DR-7400 cu care am transmis e-mail-uri de la Tabara IDP cand ni s-a cerut de catre comanda acesteia. Un email cu un fisier PDF atasat, de aproximativ 64kb a fost transmis in circa 3 minute.

YP19VW, indicativul special atribuit de ANCOM a fost activat in special de YO3GSK; in 5 zile de operare in HF in log sunt peste 2000 de legaturi pe tot globul. Din pacate, zgomotul in banda era permanent la peste S7 astfel ca e posibil sa fi ratat statii care ne puteau auzi.

Per ansamblu, activitatea RVSU in Vigorous Warrior 2019 alaturi de IGSU a fost un succes atat organizatoric cat si tehnic, demonstrand ca radioamatorii pot sa contribuie la efortul autoritatilor care intervin in situatii de urgenta.

La final, steagul taberei ISU a fost coborat de pe antena repetorului ce a asigurat acoperirea radio pe aria de desfasurare a exercitiului…

La actiuni au participat:
YO3GSK, YO3HJV, YO3IGR, YO3IHG, YO3HTB, YO3ISL, YO3IPB, YO3SXM, YO2LQA, YO3IPT, YO3IXW

Adrian Florescu YO3HJV

Articol aparut la 18-4-2019

3403

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2019-04-18 12:06:44 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multumiri tuturor voluntarilor care au participat la aceasta actiune-scoala. UFB !
    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2019-04-18 13:55:17 (ora Romaniei)
  • Inca o data felicitari ! Multe se pot face cu oameni inimosi , 73 !

  • Postat de Trincu Marian - YO7CKP (yo7ckp) la 2019-04-18 17:12:41 (ora Romaniei)
  • Tot respectul!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-04-18 22:10:00 (ora Romaniei)
  • Multumim! Un debrief aici: https://yo3hjv.blogspot.com/2019/04/rvsu-in-vigorous-warrior-2019-scurt.html

  • Postat de Silvius - YO7MSG (yo7msg) la 2019-05-01 12:52:18 (ora Romaniei)
  • felicitari!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-05-01 18:47:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari ...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RVSU @ Vigorous Warrior 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact