hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Swains Island - posibila noua entitate DXCC

Alex Panoiu YO9HP

Chiar daca ne-am dezumflat dupa amanarea expeditiei in Peter I, se pare ca in aceasta primavara tot putem lucra o probabila viitoare entitate DXCC: KH8SI – Swains Island.

Interesante sunt luptele de culise, care se duc pentru adaugarea pe lista DXCC a unei noi entitati, intre principalul promotor, JA1BK si principalul oponent, K1ZZ (director executiv al ARRL, dar si secretar al IARU). Cine credea ca in consiliile directoare ale ARRL sau IARU este mai usor decat la FRR, se inseala. Va anexez mai jos traducerea scrisorii deschise lansate de JA1BK.

73 si succes la KH8SI!

(Alex - YO9HP)

Swains Island "Pe 01-martie-2005, American Samoa Amateur Radio Association (ASARA) va sponsoriza o expeditie in Swains Island, o insula proprietate privata, care este parte a American Samoa si care se afla la suficienta distanta de Tutuila (unde este localizat Pago-Pago) pentru a satisface criteriile geografice impuse de forma originala a reglementarilor DXCC2000. Indicativul va fi KH8SI, iar QSL manager va fi VE3HO.

Insula se inscrie in aceeasi categorie ca si Chesterfield, Ducie, Australes si Marquesas. American Samoa a solicitat calitatea de mebru IARU, in conformitate cu Articolul II, paragraful 2 al Constitutiei IARU, care declara: “Se admite numai o Societate-membra, care sa reprezinte o tara sau un teritoriu separat”. American Samoa este de fapt un teritoriu separat fata de Statele Unite si astfel este eligibila.

Dar doua evenimente au schimbat aceste reglementari. Anul trecut, la o sedinta a Regiunii 3 IARU, Asociatia din Samoa a inaintat o cerere de a deveni mebru IARU. Directorul Executiv al ARRL, K1ZZ (si secretar al IARU) a incercat sa se opuna, dar in final si-a retras obiectiile si a strans mana reprezentantilor Asociatiei din American Samoa, pentru a consfinti acordul. Dar se pare ca acordul a fost inutil, deoarece in momentul cand cererea a ajuns oficial la IARU, pentru a declansa procedura conform Constitutiei IARU, K1ZZ a respins-o si a refuzat sa o inainteze mai departe, asa cum ar fi avut obligatia ca secretar IARU. De altfel, K1ZZ a returnat cererea catre Reg. III IARU, care deja o aprobase. Aproape in aceeasi perioada, Consiliul Director al ARRL, a schimbat criteriile din cadrul DXCC2000, astfel incat in viitor se elimina obligatia care impunea unei posibile entitati DXCC, de a fi membru IARU, pentru a indeplini criteriul politic de admitere.

Swains Island Motivul fundamental pentru care ASARA realizeaza aceasta expeditie este ca povestea adevarata sa fie facuta publica. Atunci cand ARRL a decis sa accepte ASARA ca membru IARU, pentru ca mai tarziu sa respinga aceasta calitate, a fost o manifestare de inconsecventa. Atunci cand reglementarile DXCC2000 au fost modificate fara discutii prealabile, aceasta s-a facut numai pentru ca un teritoriu American dorea independenta fata de ARRL si tocmai pentru ca teritorii similare, asociate cu alte state, au obtinut in trecut calitatea de mebru IARU, devenind in acest fel teritorii-mama pentru noi entitati DXCC.

Acesta este scopul expeditiei. Vrem sa stiti ce s-a intamplat si sa-i cunoasteti pe aceia care nu au reusit sa-si respecte angajamentele. Daca conducerea unei asociatii nationale de radioamatori nu prezinta incredere, noi in acest hobby trebuie sa stim ce s-a intamplat, iar in cazul membrilor ARRL, care voteaza pentru consiliul de conducere, aveti un cuvant de spus. Sunteti cei care decid.

Operatorii sunt: JA1BK, K1ER/KH6, JR2KDN, F6EXV, N9TK, JH1JGX si W0MY (ex W0RLX)."

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 20-2-2005

9582

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2005-02-21 02:19:28 (ora Romaniei)
  • Majoritatea radioamatorilor ( inca ) nu a reusit sa lucreze toate entitatile DXCC existente. Din aceasta cauza consider adaugarea de noi entitati pe lista DXCC deplasata. Daca JA1BK vrea sa faca ceva pozitiv pentru comunitatea vanatorilor DXCC atunci sa incerce sa activeze tarile rare DXCC deja existente.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2005-02-21 08:19:23 (ora Romaniei)
  • Cateva precizari in legatura cu articolul de mai sus.
    I-am cunoscut atat pe JA1BK, cat si pe K1ZZ la Frederickshafen. Kan Mizoguchi mi s-a parut un om foarte temperat, calculat, poate chiar exagerat de retinut. K1ZZ era foarte volubil si sociabil.
    Dupa vehementa cu care Kan-san il acuza pe Dave de lipsa de fair-play, care intre noi fie vorba este o forta in radioamatorismul mondial, sunt convins ca acolo este un conflict mult mai acut. Multi poate isi amintesc expeditia lui JA1BK in Timor Leste, din anul 2000, expeditie finantata de operator (info pe site-ul lui JA1BK). ARRL (sau mai axact DXAC) a lovit din nou sub centura, refuzand sa acrediteze in mod corect expeditia.
    Activarea insulei Swains nu este un efort individual. Acest proiect se deruleaza de cativa ani, printre sustinatorii lui aflandu-se chiar si W1RU, fost Presedinte al ARRL si IARU.
    In legatura cu traducerea, vreau sa precizez ca am incercat sa redau cat mai fidel expresiile lui JA1BK, chiar daca unele exprimari sunt mai incalcite. Sper totusi ca sensul mesajului sa nu fie afectat.

    Pentru Berni – YO2CMI: Mi se pare chiar nedrept sa-i reprosam lui Kan-san ca nu activeaza tarile rare. O rapida cautare pe internet poate aduce cateva mii de pagini WEB, continand activitatea lui JA1BK.
    Recunosc ca este si mult orgoliu in a activa “brand new one”, dar sa nu uitam ca o face perfect legal, respectand litera regulamentului actualizat chiar de ARRL in anul 2000. Probabil in spatele ambelor “parti combatante” se afla si interese pur comerciale, pe care poate istoria radioamatorismului le va dezvalui vreodata.
    In legatura cu faptul ca “Majoritatea radioamatorilor (inca) nu a reusit sa lucreze toate entitatile DXCC existente” as avea urmatoarele comentarii:
    - Sponsorii puternici din sfera hamradio, nu vor investi niciodata intr-o expeditie plasata mai jos de locul 15-20 pe lista “most wanted”.
    - Majoritatea de care vorbeste Berni inca lucreaza cu dipol si cu 100 W, asa ca va trebui sa traga tare cca 5-6 cicluri bune de propagare (adica 50-60 ani) pentru a lucra macar 300 entitati DXCC.
    - Insasi ARRL este generator de conflicte, prin modificarea regulamentului DXCC, dupa cum dicteaza interesele de moment. Asa ca sa nu ne miram daca in cativa o sa constatam ca exista conditii pentru aparitia a inca 10-20 noi entitati ..hi.

    Pana la urma cred este bine ca se gandeste cineva si la minoritatea care a lucrat toate entitatile DXCC si le mai da de lucru.
    73, Alex

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2005-02-21 09:13:08 (ora Romaniei)
  • Interesant articol!
    Totusi care este lista celor mai cautate 20 etnitati?
    Parca la VP6DI ARRL/ul nu s/a opus atat!
    Nu cumva aceasta noua "tara" afecteaza "imaginea" SUA?
    Cum in Samoa "americana" sa mai apara o tara?, sau aceasta tara este prea apropiata de JA, care o vor putea lucra si in 160m, pe cand doar anumite statii din SUA ar atinge-o in benziel de jos, si asta ar strica actualele ierarhii???!!!
    Ma rog este o parere, de fapt doua!
    73 Ovidiu

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-02-21 12:32:07 (ora Romaniei)
  • Sa nu ne facem iluzii in ceea ce priveste caracterele prezente pe scena DX-ing-ului mondial. Toti acesti faimosi DX-eri au adus pe deoparte o contributie foarte mare radioamatorismului prin expeditiile lor in locurile cele mai dificile. Pe de alta parte si ei sunt oameni ca toti ceilalti poate chiar excelind in cantitatile de ego si testosteron. Multi sunt operatori excelenti si oameni modesti, altii sunt operatori excelenti si oameni mai putin modesti si exista si categoria celor care de fapt isi cauta o faima ieftina si indoielnica. Avem de toate pentru toti in radioamatorism. Inclusiv vendete. Si eu ii cunosc personal pe K1ZZ si JA1BK si-i pot caracteriza ca oameni cu personalitati extrem de dominante, cu un aport deosebit la radioamatorismul ultimilor 30-40 de ani. Si totusi, pana si cei din mafia siciliana ar avea unele de invatat de la amandoi. Va fi deosebit de interesant de vazut al treilea razboi mondial intre grupurile de interese. Insa sa nu ne miram: eu sunt radioamator din 1968 si imi amintesc zeci si zeci de aranjamente oneroase, schimbari "intamplatoare" de regulamente, falsuri de QSL-uri, pseudo-expeditii si cate si mai cate. Asa ca, nimic nou sub soare.

    Ce va fi interesant este ca daca DXAC va da inapoi, imediat va deschide calea pentru o inca entitate noua in zona prin fondarea a doua noi pseudo Asociatii. Una peste alta, costurile IARU sunt accesibile celor cu punga plina. Eu zic sa ne pastram neutri si sa nu-l albim prea mult pe JA1BK care va asigur, nu este nici el Alba ca Zapada. Are insa un mare avantaj: cu averea serioasa pe care o poseda ne cumpara noua noi entitati, unge birocratii unde trebuiesc unsi si intemeiaza societati inexistente si le plateste cotizatiile pe 10 ani inainte. Din cand in cand, mai finanteaza si micro-expeditii de depistare a excrocilor (vezi cazul lui Romeo Stepanenko P5RS7 care a fost intai goniometrat si apoi depistat de echipele japoneze de "asalt" ca lucra dintr-un hotelas din Siberia si nu din Coreea de Nord cum afirma). Au mai fost si zvonuri de telefoane anonime date autoritatilor dupa care diverse expeditii au fost alungate...etc.

    Insa sa nu fim ipocriti, mafie sau nu, toti alergam dupa noile entitati, unele de drept, altele de-a dreptul scornite cu ajutorul unor motive absolut hilare.De ce ? Banuiesc ca din cauza adrenalinei cauzate de aparitia unei noi entitati.

    In ceea ce priveste opinia lui YO2CMI, presupun ca Berni ar dori ca lumea sa-si opreasca goana pana ii vom ajunge noi din urma. Mi se pare putin probabil ca se va intampla vreodata.

    Iar tu Ovidiu, cred ca citesti prea multe carti politiste, hihi. Iar lista celor mai rare entitati pe 2004 o gasesti pe http://www.radioamator.ro la rubrica diverse , respectiv in suplimentul DX care a insotit Buletinul DX YO #06-05 din 5 februarie 2005.
    Informatii complete despre programul DXCC si criteriile de acreditare gasesti la http://www.arrl.org/dxcc .
    73, Morel 4X1AD

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Swains Island - posibila noua entitate DXCC"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact