hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Icom aduce schimbari majore in transceiverele pe unde scurte

Ciprian Sufitchi N2YO

Zilele trecute faceam apel general pe banda de 80 de metri in telegrafie si nu mica mi-a fost mirarea cand la un moment dat mi-a raspuns Phil KG4QNK cu un semnal puternic si curat, transmitand ireprosabil la o viteza destul de mare. Am schimbat controale si amabilitati, precum vremea, descrierea echipamentelor si a antenelor. Din cate stiam Phil nu cunostea telegrafie, ceea ce m-a facut sa-i dau telefon imediat sa ma conving ca el a fost la manipulator. Ei bine Phil nici nu era acasa, ci se afla pe balta la pescuit. Cand mi-a explicat ca legatura mea cu statia lui a fost automata si ca transceiverul sau a luat decizia sa-mi raspunda la apel si sa faca schimbul de informatii in CW, nu mi-a venit sa cred, am zis ca glumeste. Insa Phil nu glumea catusi de putin. Cat a stat el la pescuit (si n-a prins mai nimic) transceiverul lui de acasa a facut peste 200 QSO-uri dintre care doua entitati DXCC noi. M-am zis ca trebuie neaparat sa vad minunea si a doua zi m-am infiintat la Phil acasa sa testez echipamentul.

Transceiverul, un Icom IC-1720, este atat de nou incat nici nu a fost inca popularizat de-a binelea de Icom in reviste si pe paginile web. Seamana ca doua picaturi de apa cu recent lansatul IC-1710 avand acelasi design modern si atragator specific liniei Icom HF. Chiar si performantele electrice sunt foarte similare. IC-1720 este un transceiver dual receiver cu direct sampling si o sumedenie de functii performante de procesare a semnalului. Dar ceea ce face noul transceiver sa fie cu totul diferit este noul buton AUTO QSO care poate fi accesat de pe panoul frontal sau din meniu.

Icom IC-1720

Cu alte cuvinte transceiverul poate fi comutat pe QSO automat si din acel moment aparatul incepe sa faca legaturi in numele posesorului, conform setarilor cu care a fost programat. Pentru ca Phil a vazut ca sunt nedumerit, mi-a facut imediat o demonstratie. A apasat cateva butoane in meniu si mi-a spus ca i-a cerut transceiverului sa lucreze in CW statia XR0ZRC, o activitate DX din Robinson Crusoe Island, IOTA SA-005, care intamplator se afla pe 40 de metri intr-un pileup facand QSO-uri split intre 2 si 4 kHz "Up". Phil a iesit din camera sa faca o cafea, timp in care eu am urmarit ce se intampla. Transceiverul a facut o cautare pe DX Cluster, a gasit frecventa DX-ului, s-a acordat si a inceput sa asculte in jurul frecventei de split, incercand sa stabilieasca frecventa exacta pe care urmeaza sa transmita. O mana nevazuta a transmis cu 100 W indicativul lui Phil in eter undeva 2 kHz mai sus fata de frecventa de emisie a statiei DX. Nu a fost nevoie de o a doua incercare. XR0ZRC a confirmat indicativul si a transmis 599 dupa care legatura a aparut in log cu toate detaliile aferente. Toata povestea a durat mai putin de dupa minute. Cand Phil s-a intors cu cafelele fierbinti si aromate QSO-ul fusese realizat deja.

In acea seara am citit mai mult din documentatia Icom referitoare la Auto-QSO si Phil m-a lasat sa testez toate functiile statiei. Dupa ce m-am documentat am devenit convins ca o data ce marii producatori de aparatura radio vor implementa acest Auto-QSO radioamatorismul se va schimba fundamental fata de felul in care il stim.

Transceiverul are trei moduri esentiale pentru Auto-QSO: Normal, DX si Contest.

In modul Normal transceiverul poate face legaturi obisnuite, in care se transmite controlul RST si alte informatii optionale. Aparatul poate face CQ pe o frecventa sau poate scana benzile in cautarea corespondentilor, dupa anumite criterii. IC-1720 se poate conecta la internet si astfel are acces la informatii WX, la numele corespondentului luat de la QRZ.com, la NASA de unde se extrag informatiile solare, la logul de trafic din care se pot extrage tot felul de date. Aceste informatii se pot combina de-a lungul QSO-ului in asa fel incat corespondentul nu are nicio idee ca vorbeste cu un robot. Transceiverul are cateva informatii de baza pe care le transmite frecvent, precum varsta, anul licentierii, tipul antenelor folosite etc. De asemenea aparatul este programat sa inteleaga anumite glume standard la care dupa ce le decodeaza raspunde automat cu HI. Mai mult decat atat, transceiverul este integrat cu Alexa si Google Assistant. Phil mi-a demonstrat cu un aparat Alexa Echo care se gasea pe birou: "Alexa, make a QSO with a Canadian station on 80 meters". La care Alexa a raspuns "OK" si dintr-o data beculete au inceput sa clipeasca pe transceiver in cautarea statiei VE. Avand receptor panoramic, transceiverul nu a avut nevoie sa se conecteze la vreun skimmer sau DX Cluster, pur si simplu a analizat legaturile in desfasurare si a depistat statiile canadiene asteptand sa se incheie primul QSO, dupa care a intervenit cu indicativul lui Phil. In trei minute legatura comandata prin Alexa era in log.

In modul DX obiectivul principal al transceiverului este operarea unor entitati DXCC noi care nu au mai fost lucrate. In acest sens aparatul se foloseste de informatiile din log, care trebuie sa fie aduse la zi. In modul DX transceiverul extrage toate informatiile necesare de pe internet si afla frecventele pe care se gasesc entitatile DX ce fac apel. Intrucat acest mod de lucru este mai lent, IC-1720 poate interoga mai multe statii DX in acelasi timp, numarul maxim fiind 5. Transceiverul foloseste un algoritm de predictibilitate sofisticat prin care determina frecventa pe care asculta statia DX (daca aceasta este in split). Programul memoreaza frecventele pe care s-au efectuat legaturile si imbunatateste continuu probabilitea cu care urmatoarea tentativa de QSO va avea succes. Optional in modul DX transceiverul poate fi setat sa faca si "politie DX" astfel incat daca apare vreo statie care cheama pe frecventa DX-ului IC-1720 po poate sa o admonesteze imediat cu "Up". La trei asemenea admonestari se transmite "Lid" si tot asa. In cazuri exceptionale transceiverul poate folosi prescurtari din lista injuraturilor permise de IARU.

Cel mai eficient mod Auto-QSO este totusi modul contest. Transceiverul lucreaza impreuna cu programul N1MM avand ca obiectiv maximizarea scorului in respectivul concurs. Este inutil de spus ca transceiverul cunoaste regulamentele de la majoritatea concursurilor importante si trebuie doar setat cu categoria de participare. Phil mi-a povestit ca a pornit statia la ora 00:00 UTC in ARRL International DX Contest CW dupa care a plecat cu familia la ski. Cand s-a intors, duminica seara, transceiverul obtinuse unul din primele 10 scoruri de la categoria SOMB low power. Si cand te gandesti ca Phil nu stie o iota de telegrafie... Transceiverul este in masura sa surclaseze operatorii SO2R de la aceeasi categorie neasistati pentru ca receptorul asculta simultan pe toate benzile de concurs cu cel de-l doilea receptor si stie exact cand un multiplicator nou apare pentru a fi pus imediat in log. Algoritmul care implementeaza strategia de concurs ia in calcul foarte multi parametri printre care si propagarea. In functie de fluxul solar si starea campului geomagnetic transceiverul poate lua decizii de a schimba banda in orice moment. Creatorii care au programat acest mod de lucru au luat in considerare si situatia in care cineva mai putin bine intentionat incearca sa fure frecventa pe care statia face apel de concurs si au implementat diverse tehnici care pot determina intrusul sa renunte si sa faca QSY.

Ar mai fi multe de spus despre acest transceiver, dar ma opresc aici. IC-1720 este primul transceiver in care a fost implementata inteligenta artificala, ceea ce urmeaza sa produca transformari majore in traficul radio al radioamatorilor. Am inceput sa pun deoparte din economiile mele pentru a-mi cumpara si eu un asemenea aparat, atat de folositor in zilele noastre, cand avem de rezolvat o sumedenie de probleme intr-un timp foarte scurt. Sper ca modul Auto-QSO sa fie in curand disponibil si pentru legaturile SSB.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 1-4-2019

5847

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (23)  

  • Postat de Popa Gheorghe - YO2MTG (yo2mtg) la 2019-04-01 09:32:16 (ora Romaniei)
  • Ciprian, ca de obicei ești tare!! Cel mai tare!!
    Am plecat la lucru cu zâmbetul pe buze. Am ras și gur în camera de hotel.... Toate cele bune și 73's de YO2MTGigi!!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2019-04-01 09:34:11 (ora Romaniei)
  • Frumos... O sa-mi computerizez si eu barca. O voi trimite intr-o expeditie in jurul lumii, iar eu in acest timp voi face plaja la Mamaia... Dupa care performanta mea "personala" va apare in Guiness Book ca un mare "succes"... P.S. Hi. Hi. Hi...
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-04-01 09:38:55 (ora Romaniei)
  • Eu deja am personalizat bicicleta , merge in locul meu la munca :))

  • Postat de Stelian - YO6PEG (yo6peg) la 2019-04-01 09:44:25 (ora Romaniei)
  • Interesant, dar nu se mai poate numi radioamatorism

  • Postat de Gabi - YO3CEN (yo3cen) la 2019-04-01 10:29:54 (ora Romaniei)
  • In YO transceiverul ar trebui sa inregistreze audio QSO-urile pentru a putea fi prezentate organelor abilitate,
    hi hi.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2019-04-01 11:02:06 (ora Romaniei)
  • Regretatii Dem, Radu, Andrei si multi altii marii radioamatori disparuti nu vor mai gasi linistea inici in SK Forest....dar - asta este progresul, chiar daca pierde umanitatea. Aduc aminte de un film de fictiune in care dupa o catastrofa nucleara un echipaj dintr-un submarin nuclear ramanand in viata receptioneaza semnale asemanator morse. Cand depisteaza sursa intr-un oras pustiu, un manipulator era legat de o perdea la un geam deschis iar vantul misca manipulatorul care actiona un emitator de radioamator alimentat de baterii. Trist!

  • Postat de Nicu - YO8BGE (yo8bge) la 2019-04-01 13:22:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari !!! - am inteles ca este dotat cu antena PD1A.

  • Postat de Edi - YO9IBC (yo9ibc) la 2019-04-01 19:00:03 (ora Romaniei)
  • Pe display-ul transceiverului nu este butonul minune, ci numai pe monitor. Cred ca e cu antena PD1A

  • Postat de Eli - YO3AS (yo3as) la 2019-04-01 19:00:34 (ora Romaniei)
  • Nicu YO3BGE te-ai prins de 1 aprilie !

  • Postat de Milan - YO8BDW (yo8bdw) la 2019-04-01 19:19:16 (ora Romaniei)
  • Acum pare SF si PD1A. Eu cred ca este o samanta de adevar. FT8 este primul pui dar daca closca isi pune mintea la contributie si simte ca se pot scoate bani din treaba asta poate scoate si alti pui.Avand in vedere ca se schimba un numar limitat de fraze standard treaba este infinit mai simpla decat un program de sah sau de traducere automata de exemplu. Dar asta nu se mai cheama radioamatorism sau nu mai este radioamatorismul cu care am crescut.

  • Postat de Rosca Gheorghe - YO9BGR (yo9bgr) la 2019-04-01 20:00:32 (ora Romaniei)
  • antena este sigur PG1Aprilie

  • Postat de Florian - YO9GJX (yo9gjx) la 2019-04-01 20:16:41 (ora Romaniei)
  • Râdeți voi mujahedinilor, dar mai vorbim peste vreo 10 ani. Ha ha Ha! Ciprian, asta e tare!

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2019-04-01 21:27:36 (ora Romaniei)
  • Daca afla ANCOM-ul si controalele nu sunt corecte, Phil o va "incurca "sigur !

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2019-04-01 21:58:05 (ora Romaniei)
  • Controalele sunt super corecte, pentru ca sunt calculate automat in functie de valoarea indicata de S-metru. Din cate am inteles in concursul ARRL aparatul s-a apucat sa dea controale 519, 438 etc ceea ce a produs multa confuzie pe banda, corespondentii crezand ca acesta este un numar de control serial.

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2019-04-01 22:11:48 (ora Romaniei)
  • Maine la prima ora ma duc la Altex sa-mi cumpar un IC 1720, pentru ca ma chinui de o saptamana sa lucrez XR0ZRC si nu reusesc, iar maine e ultima zi cand vor mai activa.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-04-02 10:57:50 (ora Romaniei)
  • Nimic nou. Sistemul este prezent pe uBITX de aproape jumatate de an!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-04-02 20:19:04 (ora Romaniei)
  • Tare Adi , nu stiam. Eu vazusem implementarea pe o sincrodina in Tehnium. Probabil ICOM si indienii de la uBITX erau abonati la revista .

  • Postat de Bujor Corneliu - YO4RYZ (yo4ryz) la 2019-04-03 14:32:18 (ora Romaniei)
  • Este una din cele mai elaborate glume pe care le-am citit... Tot respectul, Ciprian!

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2019-04-03 16:01:40 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru aprecieri. Iata alte doua pacaleli mai vechi: "Revista Radiocomunicatii si Radioamatorism reapare intr-o noua prezentare" (https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=946) si "Casa Radioamatorilor" (https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=740).
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-04-03 19:13:43 (ora Romaniei)
  • Daaa stiu primul link , sunt multe chestii tari pe acolo . Am vazut si titlul articolului din “revista”:
    Noi metode eficiente pentru eliminarea fraudelor in concursurile YO (YO8WW)

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2019-04-05 07:43:00 (ora Romaniei)
  • sa-mi bag banii la.... CEC! si totusi 1 aprilie este etern. Desi daca chiar vreau sa fiu sincer am citit cu nesat da capo-al-fine.....

  • Postat de Mihai - YO7LHN (yo7lhn) la 2019-04-06 08:47:08 (ora Romaniei)
  • Avem nevoie de glume! Gluma sau nu, un lucru este cert, suntem pe drumul spre o lume total plictisita... A fost odata un moment cand singura bucurie a oamenilor ramasese sa pocneaca din degete. Bucuria a durat pana cand s-a facut un robot care pocnea din degete. Asa, omenirea va fi ramas fara nici o bucurie...Unde mai este emotia si depasirea de sine?
    73, YO7LHN

  • Postat de Radutiu Ioan Mircea - YO3AOE (yo3aoe) la 2019-06-19 14:05:08 (ora Romaniei)
  • Cu scuzele de rigoare pentru reactia intirziata,dar am fost plecat si-abia acum am gasit si citit articolul.Excelent! ca gluma,dar nu cred ca ar fi prea greu de pus in practica-hi!.In acest caz ipotetic,dar nu chiar imposibil, din radioamatori ar trebui sa devenim cu totii programatori,si-atunci concursurile ar fi cistigate de cel care si-ar programa statia in cel mai potrivit mod cu putinta vis-a-vis cu conditiile specifice date.Asteptam cu deosebit interes momentul in care ne vom putea trimite robotul casnic bun la toate sa dea examenul de radioamator in locul nostru-hi!...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Icom aduce schimbari majore in transceiverele pe unde scurte"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact