hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Concursul CW WW DX CW din insula St. Vincent: relatare de la echipa J8NY

Adrian Ciuperca KO8SCA/YO8SCA

Ultimul weekend din luna noiembrie aduce in fiecare an o energie incredibila in benzile de radioamatori. Aceasta energie generata de cel mai mare concurs de telegrafie al anului (CQ WW) poate fi vazuta cu usurinta pe un instrument gen pan-adapter. Benzile de radioamatori pur si simplu revin la viata, indiferent de starea propagarii sau a ciclului solar.

In Statele Unite weekend-ul CQ WW CW coincide cu una dintre cele mai mari sarbatori nationale a anului: Ziua Recunostintei. Pentru multi radioaamtori aceasta concidenta nu este binevenita, pentru ca de obicei, in acest weekend, familiile tind sa se intalneasca in jurul mesei pentru a se bucura de traditionalul curcan, reducand numarul de ore posibile in fata statiei radio. Pentru alti radioamatori, aceasta coincidenta este binevenita pentru ca reprezinta o posibilitate de o mini-vacanta, de la indatoririle de serviciu. Ziua Recunostintei se celebreaza intotdeuna intr-o zi de joi, dar de obicei se extinde pana in weekend.

Un grup de 6 radioamatori (3 din SUA si 3 din Canada) s-au decis sa participe in acest concurs din insula St. Vincent. Participarea din aceasta insula, ca si din alte insule din Caraibe, prezinta avantajul unui multiplicator unic (nu exista radioamatori locali activi in concurs) si de un punctaj avantajos. O legatura cu America de Nord produce 2 puncte, o legatura cu Europa produce 3 puncte. Cele mai avantajate insule din zona, in acest concurs sunt asa numitele insule ABC: Aruba, Bonaire si Curacao. Aceste 3 insule sunt apropiate de celalate insule din Caraibe, dar fac parte din continentul America de Sud. O legatura cu America de Nord din aceste insule produce 3 puncte in loc de 2, un avantaj semnificativ, considerand numarul mare de legaturi care se realizeaza in acest concurs. Pentru acest motiv, pe aceste 3 insule exista cateva super-statii care an de an obtin rezultate foarte bune in acest concurs. Trebuie sa mentionez ca si legaturile cu celelate continente produc 3 puncte, insa distanta fata de Oceania sau Asia, sau datorita numarul redus de radioamatori in America de Sud, aceste continente nu au un impact semnificativ asupra punctajului final.

St. Vincent este un stat suveran, o democratie parlamentara din Marea Caraibelor, cu o populatie de aproximativ 110000 locuitori. Aceasta tara este de fapt formata din 32 de insule din care 9 sunt nelocuite.

Insula principala a devenit conoscuta europenilor cand Cristofor Columb a observat-o in 1498, pe data de 22 ianuarie cand in religia catolica se celebreaza Sfantul Vicentiu, fapt care l-a determinat pe Columb sa numeasca aceasta insula "St. Vincent".

Anul 1979, cand St. Vincent si-a dobandit independenta, a fost marcat si de eruptia violenta a vulcanului La Soufriere de pe insula principala.

Faptul ca limba engleza este limba oficiala si terminarea recenta a constructiei unui aeroport modern, au cauzat un influx constant de turisti din America de Nord.

St. Vincent a devenit oarecum cunoscuta recent pe mapamond datorita faptului ca productia de lung metraj "Piratii din Caraibe" a fost filmata pe aceasta insula.


Echipa J8NY: Sandro/VE7NY, Steve/VE7CT, Adrian/KO8SCA, Al/K7AR, Dick/N7RO, Ralph/VE7XF


Antena Spiderbeam ridicata pe un stalp de auminiu de 12M si antena verticala BigIR.
In fundal este locatia camerelor de dormit si cele 3 statii.


Antena verticala CrankIR a fost folosita in principal in banda de 80 m


Antena verticala pentru 160 m si-a facut datoria in concurs


Poti sa vezi unde-i antenna Beverage in poza?


Conducatorul si organizatorul DXpeditiei, Sandro VE7NY/YO3FBK.
Componentele statiei radio: transceiver Elecraft K3S, amplificator Expert 1.5 KW,
laptop cu programul de logging N1MM, DXengineering filters


Un pic de miscare este binevenita radioamatorilor sedentari.
Peisajele din jur, din St. Vincent sunt uimitoare.


"Magarul Express" - companie de transport rutier rapid

Setarea unei statii radio temporare pentru participarea intr-un concurs de radioamatori, intr-o locatie indepartata prezinta tot felul de dificultati. In randurile de mai jos am listat succint cateva dintre aceste evenimente pentru a da cititorului o idee despre dificultatile intampinate.

Curentul electric:

Echipa J8NY a avut avantajul ca tensiunea electrica era disponibila in locatia unde am instalat echipamentul si nu a fost nevoie sa folosim generatoare electrice. Am fost informati ca energia solara este folosita pe scara mare in complexul nostru. Asta ne-a ingrijorat un pic pentru ca de multe ori controlerul electronic din instalatiile de energie solara (in special cele de pret scazut) este adesea generator de zgomot RF si va trebui sa gasim o solutie pentru aceasta problema.

Am venit pregatiti cu adaptoare de priza (de la stilul UK la stilul NA) si prelungitoare astfel ca bransarea la curent electric a decurs fara probleme. Insa dupa cateva ore de functionare a primei statii si adaugarea celei de a doua, sigurantele electrice din cladire au inceput sa se arda constant.

Ca intodeauna este dificil a se gasi panoul electric intr-o locatie necunoscuta. Dupa gasirea panoului electric am identificat problema: sigurantele erau concepute pentru 10A, care era prea putin pentru functionarea echipamentului nostru, in special cand amplificatoarele erau folosite la puterea maxima. Am "ajustat" sigurantele pentru 15A si nu au mai fost probleme.

Echipamentul:

Unul din amplificatoare s-a defectat subit in timpul concursului. Insa am avut un amplificator de backup pregatit, gata sa intre in operare si prin umare nu am pierdut mai mult de 15 minute de operare in concurs.

In timpul unei DXpeditii echipamentul electronic (si nu numai) trebuie sa functioneze in conditii extreme de caldura umiditate, socuri mecanice in timpul transportului etc. si deci sansele de defectare sunt foarte mari. Este de aceeia important ca fiecare componenta majora sa aiba un backup. Insa acest lucru duce la cresterea complexitatii logistice si de transport si implicit costul DXpeditiei. Gasirea unei balante intre cost si convenienta este intotdeauna dificila.

Antenele:

Odata ajunsi la destinatie, instalarea antenelor este elementul cel mai dificil, care necesita mult efort din partea tuturor celor din echipa. Antenele trebuie instalate imediat, cel putin o parte din ele pentru a putea iesi in frecventa cat mai curand, cu cel putin o statie. Insa mama natura are piedicile ei.

In locatiile apropiate de Ecuator, soarele apune devreme, in jur de ora 6 PM dupa amiaza, ora locala si este intuneric bezna. Echipa J8NY a pornit instalarea antenelor, imediat dupa sosire, cu aproximativ o ora inainte de apus si ne-am grabit cu totii sa profitam cat mai mult de lumina naturala. Dupa acceea lucrul la antene a durat pana pe la 2 AM dimineata, folosind lumina de la lanterne.

A plouat in continuu si terenul era foarte noroios. Dupa site-ul oficial, sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie ar trebui sa fie inceputul sezonului secetos. Poate ca anotimpurile nu se mai potrivesc cu ce spune cartea. Ploile in zonele tropicale sunt intense si expresia romanesca "ploua cu galeata" se potriveste perfect in acest context. Temperatura apei de ploaie si temperatura de afara sunt ridicate si asta este un pic confortabil. Pentru a-ti imagina ce inseamna lucrul pe ploaie torentiala, incearca sa stai sub dus, sa manevrezi patentul cu o mana pentru a strange o piulita iar in mana cealalta sa tii lanterna sau o cheie franceza.

Oricum legile lui Murphy legate de radioamatorism sunt intotdeuana valabile: o antena instalata pe ploaie (sau ninsoare) functioneaza mult mai bine. Aceasta lege s-a potivit si in acest caz.

Ultima antena instalata, pe la 2 AM dimineata, a fost antena Beverage. Aceasta antena necesita lungimi mari, de cel purin 200 m si din aceasta cauza antena s-a extins mult in jungla. Unul din coechipieri tinea lanterna iar altul intindea firul. Dorinta de a avea antena instalata si a fi activi in banda de 160 metri chiar in prima seara era destul de mare. In acest fel, instalarea antenelor la 2 dimineata in jungla nu mai parea un lucru anormal. La un moment dat lanterna a descoperit 2 ochi verzi si o creatura de marimea unei capre. Nu am stat sa aflam cu cine aveam de a face. Ne-am decis sa facem stanga imprejur si sa lasam aceasta activitate pe a doua zi. Legile junglei nu se potrivesc intotdeauna cu cerintele radioamatorilor. Instalatul antenelor poate fi intr-adevar o intreaga aventura.

Locatia:

Unul din cei mai importanti pasi in pregatirea unei DXpeditiei este studiul locatiei si adunarea de cat mai multe detalii inainte de ajungerea la locatie, pentru a evita surprize care nu au solutie sau care au solutii dificile: zgomot exagerat RF, spatiu restrans pentru antene (din cauza unui rau sau al unui gard), restrictii in rularea de cabluri (daca un drum trece prin mijlocul campului de antene), restrictii la curentul electric (unele locatii inchid curentul electric noaptea) etc.

Capitanul DXpeditiei, Sandro VE7NY a contactat pe managerul locatiei si a obtinut multe detalii necesare, inclusiv cateva poze. Este foarte important de explicat gazdei ce fel de antene se vor instala pentru a nu reprezenta o surpriza pentru gazda, neavenita in domeniul radioamatoricesc.

De asemenea a fost contactata echipa, un gup de radioamatori din SP, care a vizitat si activat J8 din aceeiasi locatie acum cativa ani. Detaliile obtinute au fost extrem de utile si au dictat tipul de echipament si antene pe care le-am luat cu noi. Chiar si asa am avut cateva surprize: un teren viran, perfect pentru antene verticale este acum un cotet imens cu gaini; sau managerul ne-a informat de cateva ori ca tensiunea disponibila la prize este de 110V iar in realitate era de 220V.

Strategia:

Discutarea si stabilirea strategiei este un pas important in pregatirea pentru concurs. Strategia in concurs este de cele mai multe ori elementul pricipal care afecteaza scorul final si de obicei implica gasirea raspunsului la cateva intrebari clasice. Ce multiplicatori sau anuntat ca vor fi activi? Care dintre ei sunt dificil de lucrat? La ce ora (UTC) este greyline la locatia acestor multiplicatori? Care este concurenta principala? In ce categorie ar fi participarea cea mai avantajoasa pentru echipa? Ce echipe au participat in aceasta categorie in anul anterior? Care a fost scorul lor in anul anterior? Ce se poate invata din rezultatele anului anterior pentru echipele din aceeiasi categorie? Cum este propagarea actuala? Ce balize NCDXF se pot auzi din aceasta locatie? etc.

Indicativul:

Am avut norocul unui indicativ avantajos pentru concurs: J8NY. Sau poate nu?!! Structura cea mai populara a indicativelor in J8 este ceva de genul J88NY si din acest motiv, din cand in cand, unele statii cereau repetarea indicativului nostru, incetinand viteza de lucru.

Obtinerea unei licente temporare de radioamatori in majoritatea entitatilor DX din Caraibe este oarecum usoara in momentul cand ajungi la persoana care trebuie din departamentul de telecomunicatii. Chiar si atunci unoeri sunt probleme. Primul indicativ care ni s-a dat a fost JY/NY. Persoana de la licente insista ca acesta este indicativul corect pe care noi trebuie sa-l folosim. Dupa cateva email-uri si telefoane lucrurile s-au rezolvat fara probleme.

Scopul principal al DXpeditiei J8NY in St. Vincent a fost participarea in concursul CQ WW 2018, etapa de telegrafie. Insa pe lista noastra de prioritati nu a fost depasirea unor recorduri anterioare sau participarea agresiva pentru castigarea unui loc fruntas, ci placerea de a lucra pileup-uri in compania altora cu aceleasi interese. Fiecare membru al echipei are ceva interesant de povestit din experientele radioamatoricesti anterioare sau din viata lor profesionala.

Aceste zile petrecute cu un grup de radioamatori in destinatii exotice, creeaza noi prietenii si amintiri de lunga durata. Si aceste lucruri sunt cele care definesc in principal pasiunea noastra comuna: radioamatorismul.

Adrian Ciuperca KO8SCA/YO8SCA

Articol aparut la 4-12-2018

4404

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2018-12-04 12:25:45 (ora Romaniei)
  • Felicitari , Adrian ! Consecventa cu care abordezi DX-peditiile ma face sa spun "chapeau ". Sper sa ne auzim in exp. TA0. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Vali - YO2VG (yo2vg) la 2018-12-04 14:04:43 (ora Romaniei)
  • Felicitări pentru consecvența cu care abordezi toate expedițiile. Ai aici semnalele tale din 160m: https://drive.google.com/open?id=1XAhCT6VIdwdqXWJ5TU-hg_9erg0Rt7fu
    73! Vali

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2018-12-04 20:50:26 (ora Romaniei)
  • TA0.....HI HI HI !!! Alta dilema?? Sau enigma fara sifon!

    Felicitari Adrian pentru tot ce faci.Asteptam si 4U1UN. 73!!

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2018-12-05 21:01:17 (ora Romaniei)
  • Adrian & team,
    Felicitari pentru rezultat. Tinand cont de setup si de instalarea de la zero a tuturor echipamentelor, realizarea celor peste 7100 QSO si scorul final sunt remarcabile. Majoritatea echipelor clasate in fata voastra au lucrat din amplasamente fixe sau cvasi-fixe, asa ca, din start, este o diferenta majora intre decibelii lor si ai echipei voastre (provenind fie din numarul de elemente ale antenelor directive, cat si din ...sigurantele dimensionate corespunzator pentru CQWW.
    Uitandu-ma la multiplicatorul final, cred ca v-ati “bucurat” prea mult de pile-up in modul Run si ati neglijat vanarea de multiplicatoare (atat zone cat si tari).
    In prima zi de concurs v-am chemat de mai multe ori in transe de cate 5 minute dar nu am putut sa trec prin gramada de statii W. Insa in a doua zi de concurs a mers mult mai usor.
    Oricum sunt convins ca ati atins obiectivul primcipal: placerea de a lucra in CQWWCW dintr-o locatie exotica, multiplicator unic in acest concurs.
    CQWWCW este istorie, dar aventura DX continua. Asa ca sunt pregatit sa schimbam un control (fie cu tine, fie cu Cezar, YO3YC) din cu totul alt colt de lume: TX0A & TX0M – IOTA DXpedition ( OC-113 & OC-297P)
    73, Alex YO9HP

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2018-12-06 12:05:54 (ora Romaniei)
  • Mesajul era adresat lui Adrian ! ( "mistocalelile" tin tot de educatie , lipsa !). In alta ordine de idei am vazut lista cu indicativele care sustin expeditia , multe dar... YO ...lipsa ! Totusi acolo sint doi romani...73 !

  • Postat de Adrian - KO8SCA (ko8sca) la 2018-12-22 20:47:33 (ora Romaniei)
  • YO8CLN: Merci de felicitari. Imi pare rau ca nu ne-am auzit din TX0A/TX0M. Apreciez faptul ca ai observat cel mai important amanunt: 2 participanti au fost din YO.
    YO2LC: Merci pentru inregistrare si pentru postarea pe DX Cluster. Testam echipamentul pentru DXpeditia urmatoare si am iesit in 160M. Ma bucur ca aveam semnal bun in YO.
    YO8TK: Ma bucur ca esti in log din ambele insule TX0A/TX0M. A fost foarte greu sa lucram EU de acolo.
    YO9HP: Alex, observatiile tale sunt corecte. Cu experienta ta de multi ani in concursuri, ai reusit sa citesti printre randuri (sau loguri). Intradevar, fiecare dintre noi a fost asa de incantat sa se bucure de un RUN excelent in tura lui din concurs, incat am neglijat S&P pentru multiplicatori. Ma bucur ca esti in log-ul TX0A/TX0M. Erau cateva statii Mediteraniene care te acopereau complet insa ti-am recunoscut indicativul in pile-up.

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2018-12-23 11:39:22 (ora Romaniei)
  • Tnx Adrian ! Nu am reusit sa ne auzim din doua motrive : timpul liber limita ( cite 3 ore pt. fiecare indicativ )si o manifestare "curioasa" care a constat intr-o purtatoare continua pt. tx0m si puncte cw pt. tx0a la nivel de 59+ ori de cite ori dupa ce eu chemam ! Tnx "binevoitorului" . Iti doresc Craciun fericit si La Multi Ani ! 73 ! de yo8cln.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Concursul CW WW DX CW din insula St. Vincent: relatare de la echipa J8NY"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact