hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

IBERRADIO 2018

Eliodor Tanislav YO3AAS

În perioada 15-16 septembrie 2018, pentru al doilea an consecutiv, am reușit să particip la cel mai mare eveniment radioamatoricesc din Peninsula Iberică, și anume târgul IBERRADIO, organizat în orașul Avila, la aproximativ 1 oră de mers cu mașina de la Madrid.

Evenimentul este organizat de către Uniunea Radioamatorilor din Spania (Union de Radioaficionados Españoles – URE) împreună cu Primăria Avila și Centrul de Expoziții/Congrese din aceeași localitate, beneficiind și de sprijinul financiar al unor sponsori (interesant este faptul că pe lângă firmele din domeniu – echipamente de radioamatori/electronică – participă și sponsori ce aparent nu au legătură cu hobby-ul, dar care au înțeles că evenimentul atrage turism și publicitate gratuită pentru Avila).

IBERRADIO se autointitulează a fi un eveniment european, dedicat radioamatorilor, pasionaților de CB, de comunicații și de electronică, aducând în același loc cele mai importante firme din domeniu.

Odată ajuns în imediata vecinătate a Centrul de Expoziții/Congrese din Avila, ești întâmpinat de o parcare generoasă (și gratuită); spre suprinderea mea, erau deja câteva zeci de vehicule deși lipseau doar câteva minute până la deschiderea oficială a târgului, de toate tipurile, de la motociclete la autobuze, însă cele mai interesante mi s-au părut câteva autocaravane, pline de antene. Înțeleg că radiocluburile din diverse zone ale Spaniei și chiar din Portugalia s-au organizat pentru a pune la dispoziția membrilor autobuze, fără să mai fie necesar a preciza că Avila este bine conectată prin rețeaua de căi ferate cu întreg teritoriul peninsulei.

Peluza din fața Centrul de Expoziții/Congrese fusese transformată într-o zonă de expoziție în aer liber, unde se aflau mai multe ateliere:
- Un centru de comandă și comunicații al Unității Militare pentru Urgențe, aparținând Armatei Spaniole (echivalent IGSU din Romania)
- Un stand al Crucii Roșii Spaniole – partener al URE în activitățile de voluntariat pentru situații de urgență - prezentă cu un echipaj mobil pentru comunicații, operat de mai mulți radioamatori
- Proiectul Dacia Duster a lui Jose - EB1DPB, de a transforma autoturismul 4x4 într-o bază mobilă de radiocomunicații, integrând echipamente pentru HF, UHF, VHF, APRS etc.

Accesul la târg se face gratuit, după completarea unui formular electronic on-line, urmat de un email care are atașat un document PDF ce trebuie printat și prezentat pentru acces, similar procedurilor de achiziționare a biletelor de avion. Documentul se împăturește în 4, fiind apoi introdus într-un suport de plastic transparent pus la dispoziție de către organizatori, la intrare, fiind vizibil indicativul și numele (pe una dintre fețe se află un cod de bare/QR cu care se poate face accesul). Pentru cei care nu au avut timp ori mijloacele necesare pentru a se înscrie on-line, exista o zonă amenajată special, însă se pierdea cam 15 minute. Dacă judecăm după lista publicată pe site-ul organizatorilor, au fost peste 2150 de participanți (fără să-i mai luăm în considerare cei care s-au înregistrat la fața locului), din majoritatea statelor UE, dar și din SUA ori America-Latină (din YO nu am văzut pe listă decât 5 indicative).

Evenimentul este împărțit pe mai multe zone, oarecum similar târgului de la Dayton/SUA ori Friedrischanfen/Germania:

1. Zona principală, dedicată fabricanților de echipamente pentru radioamatori (YAESU, ICOM, KENWOOD etc.) și a magazinelor de specialitate. Am remarcat că unele firme duceau campanii agresive de publicitate, inclusiv prin organizarea unor tombole cu premii serioase (inclusiv TRX de ultimă generație). La standul principalilor fabricanți se puteau testa produsele aflate deja pe lista de comercializare, fără să fie lansat la apa vreun prototip nou (era de așteptat ca lansarea noilor produse să se facă la cele două târguri celebre, din SUA și Germania). Totuși, nu este de ignorat faptul că există destul de mulți fabricați spanioli de echipamente pentru radiocomunicații, atât profesionale, dar și pentru amatori; nu aș vrea să nominalizez, ca să nu fiu acuzat de reclamă ascunsă, însă vă recomand să nu ignorați piața iberică, întrucât s-ar putea să găsiți aceași calitate ca la fabricanții consacrați, dar la prețuri mult mai competitive

2. Talciocul, care nu putea să lipsească! De toate pentru toți, cu prețuri variate, de la compotente până la TRX de ultimă generație, de la conectori la antene direcționale. Suprinzător a fost că printre vânzători se aflau și radioamatori din Germania, Portugalia și Franța, nu doar spanioli, bariera lingvistică fiind depășită cu brio, inclusiv prin limbajul corporal!

3. Ateliere pentru inițiere în radioamatorism și electronică, gestionate de către voluntari, a căror țintă erau cei mai tineri participanți; am vazut mulți cercetași (boy-scouts) la aceste ateliere, ușor de recunoscut după arhicunoscutele cravate dungate!

4. În cele 3 amfiteatre ale Centrul de Expoziții/Congrese s-au desfășurat peste 20 de conferințe, acoperind aproape tot spectrul de interes al radioamatorilor: DX-pediții, concursuri, moduri digitale, propagare, comunicații de urgență, antene, programe dedicate etc.

5. Ateliere pentru verificare QSL-urilor și validarea lor pentru diplome și concursuri, activitate gestionată de arbitrii omologați atât de către URE, dar și de către ARRL (nu mai e nevoie să trimiți prin poștă log-urile de concurs și QSL-urile, ci se prezintă direct spre validare, în 15-20 minute având răspunsul)

Pe timpul evenimentului a fost activat indicativul AO1IBR în HF, iar mai mulți radioamatori au fost disponibili în 2m și 70cm, atât pe frecvențele de simplex, cât și pe repetoarele analogice/digitale din zonă, pentru a asigura informații despre eveniment. De asemenea a fost organizată și o sesiune de examene pentru licența de radioamator, cu sprijinul Direcției de Telecomunicații din Provincia Castilla y Leon.

Probabil una dintre zonele cele mai animate ale târgului a fost terasa improvizată în curtea Centrului de Expoziții, unde se puteau servi din abundență bere și răcoritoare, în compania unor grătare ce sfârâiau zgomotos! Cred că pe acolo au trecut toți participanții, mai ales la ora prânzului, depănând povești vânătorești despre ultimele DX-uri confirmate și trofee câștigate!

Și cum o fotografie face cât 1000 de cuvinte, vă las să le savurați, în liniște!

Cu prietenie, Ely YO3AAS/EA4MI – globetrotter de ocazie!

Eliodor Tanislav YO3AAS

Articol aparut la 12-11-2018

3157

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2018-11-14 08:24:02 (ora Romaniei)
  • Tare, super ! Felicitari ...

  • Postat de Edi - YO9IBC (yo9ibc) la 2018-11-15 19:02:37 (ora Romaniei)
  • Super articolul!

  • Postat de Stefan - YO7NSP (yo7nsp ) la 2018-11-30 01:10:23 (ora Romaniei)
  • Felicitari !!!73 YO7NSP

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "IBERRADIO 2018"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact