hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un week-end plin

Sorin-David Nimara YO7CKQ

Maestru al Sportului

Iubitorii și practicanții ARDF-ului ( Radio Goniometria de Amator ) au avut parte de un week-end măreț la Târgu Jiu. Între 22 și 24 iunie s-au desfașurat în paralel două competiții mult așteptate:
- Ediția a XIII-a a concursului BARDF ( Balcan Amateur Radio Direction Finding ) organizată de FRR în parteneriat cu Palatul Copiilor Târgu Jiu, Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj
- Ediția a XXI-a a Concursului Cupa Constantin Brâncuși la RGA organizată de Palatul Copiilor Târgu Jiu, Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Gorj

Un sprijin logistic deloc de neglijat a fost acordat de Federația Română de Orientare.

S-au înscris în competiție 142 de participanți din YO, ER, 9A, S5, YU, LZ, 4O și HA. Un fapt îmbucurător constatat de organizatori a fost creșterea semnificativă a numărului de juniori comparativ cu ediția precedentă. Vineri, 22 iunie după primirea participanților, deschiderea evenimentului a avut loc la Amfiteatrul Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Au fost prezenți mai mulți oficiali de la Federația Romană de Radioamatorism, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Palatul Copiilor Târgu Jiu.

Participanții din YO au beneficiat de cazare și masă gratuită printr-un Program finanțat de Primăria Târgu Jiu.

Concursul BARDF a debutat vineri, în pădurea Drăgoieni limitrofă municipiului, cu etapa de Sprint în banda de 3.5 MHz. Au fost organizate doua bucle de circuit, fiecare cu cinci TX-uri și unul de finiș. Fiecare a emis pe o durată de doar 12 secunde într-o ferestră de un minut. Lungimea medie a unui circuit a fost de 3 Km. Pădurea Drăgoieni are o vechime de zeci de ani, s-a conservat foarte bine, a fost și este locul tradițional de organizare al sărbătorilor populare.

Sâmbătă, 23 iunie în pădurea Bârsești, s-au desfășurat în paralel cele două concursuri sus amintite, etapa de 144 MHz. Seniorii au parcurs cu traseu de circa 8 Km cu cinci TX-uri și unul de finiș. Juniorii, funcție de grupa de vârstă, au parcurs trasee mai scurte căutând patru, trei sau doua TX-uri plus cel de finiș. Pentru cronometrarea individuală a fost folosit sistemul Sport Indent care permite validarea performanței imediat la sosire.

Vulpile folosite acum au înregistrat un salt calitativ important: a fost achiziționat un sistem automat autonom de balize HF/VHF fabricate de OK2BWN. Costul considerabil al echipamentului a fost acoperit printr-un Program de finanțare nerabursabil al Consiliului Județean Gorj.

Cum spuneam, s-a constatat cu bucurie un numar mare de participanți juniori, alături de cei de vârsta a doua sau a treia.

La locul de Sosire l-am remarcat pe Dl. Brajovic Branislav din Muntenegru. Mi-a spus că a sărbătorit 83 de primăveri și pînă la vârsta de 71 de ani a participat efectiv la competiții. Acum îi place să vină din pasiune și participă cu bucurie de câte ori poate.

Pentru promovarea evenimentelor, YO7KFX Secția de Radioamatorism de la C.S. Pandurii Târgu Jiu a obținut pentru perioada 16-24 iunie, indicativul special YP7BARDF. Tot sâmbătă 23 iunie, am instalat în padurea Bârsești, lânga locul de Sosire o stație portabilă de HF. Am sosit dimineața încă de la orele 06:00 și am instalat cu rapiditate echipamentul.

Am folosit un YAESU FT857D, urmat de un amplificator tranzistorizat și un AT manual. Antena folosită a fost un inverted dipol folosind ca suport o undiță redusă la lungimea de 7 metri. S-a dovedit o bună opțiune rezistând cu succes rafalelor de vânt din cursul zilei.

Prin schimbarea brațelor antena a oferit acoperire în benzile de 80, 40 si 20 metri. Ne-am bucurat să schimbăm controale bune cu mulți prieteni din țară. Alimentarea cu energie a fost asigurată de un generator portabil pe benzina. Operarea echipamentelor a fost asigurată de Sorin YO7CDB, Sorin YO7CKQ și Ovidiu YO7MPI.

Pe măsură ce concurenții soseau la punctul de finiș am fost observați de unii care aveau și indicative de radioamatori. Doi concurenți din LZ și 4O ne-au vizitat și au asitat la trafic.

Tot sâmbătă, în cursul serii, la Hotel Gorj a avut loc o festivitate de premiere. Sportivii participanți la Etapa de Sprint și Etapa de 144 MHz și-au primit premiile și medaliile într-un cadru festiv.

Seara a continuat cu un Hamfest în restaurantul hotelului, într-o atmosferă plăcută foarte apreciată de participanți.

Duminică 24 iunie, tot în pădurea Bârsești, a avut loc etapa de 3.5 Mhz a celor două competiții. Vreme excelentă, mult soare și mult entuziasm! Noul traseu a însumat 7 Km. Pe lângă Dl. Marius MITRUȚ, din partea FRR, s-a alăturat și dl. Vicepreședinte Constantin NEACȘU.

Organizatorii au reușit să gasească doi sponsori locali care au oferit competitorilor apă plată, minerală și câteva dulciuri.

După amiaza zilei de duminică a fost rezervată festivității de premiere și celei de închidere a competițiilor. Sperăm că participanții au plecat de la Târgu Jiu cu o bună impresie.

Pentru organizatori evenimentul a însemnat multă muncă, efort în utilizarea resurselor locale dar și un test util pentru o nouă provocare: organizarea în 2021, tot la Târgu Jiu, Campionatului Mondial ARDF pentru Tineret!

Sper că am reușit sa vă ofer o imagine cât mai reală a unui sport practicat de oameni foarte pasionați, cu o excelentă pregătire fizică și o determinare pe măsură în plan personal. Una din dificultățile întâmpinate a fost selectarea unui numar rezonabil de fotografii reprezentative din multitudinea realizată cu ocazia evenimentelor. Mai mule informații la: www.hamyo.ro/ardf2018 QSO-urile realizate cu YP7BARDF vor fi confirmate, via bureau, cu un QSL special tipărit.

Sorin-David Nimara YO7CKQ
Maestru al Sportului

Articol aparut la 5-7-2018

3522

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Dragan Aliodor - YO2BOF (yo2bof) la 2018-07-17 19:12:26 (ora Romaniei)
  • Bravo, Bravo si multe felicitari pentru actiune.
    Nu pot sa nu marturisesc ca in 1970 in urma unei astfel de actiuni am devenit
    radioamator. Sper ca si azi in urma unei activitati asa frumoase macar cativa
    tineri sa devenia radioamatori. Felicitari si succes in continuare.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2018-07-19 19:59:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari tuturor ! Super treaba !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un week-end plin"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact