hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Maratonul SOTA 2018

(a 5-a editie va avea loc in OK / Cehia)

Sorin Barbu YO2MSB

Anul acesta Maratonul SOTA implineste 5 ani. Si pentru ca este deja un baietel capabil sa urce muntele pe propriile lui picioruse, am decis ca este timpul sa calatoresca si in afara YO. In cele 4 editii precedente am incercat sa acoperim tot teritoriul Romaniei cu activari, sau cel putin acolo unde varfurile de munte omologate in sistemul SOTA au permis gruparea in formatul necesar Maratonului.

In 2018, Maratonul SOTA se va desfasura in perioada 13 – 18 august 2018 si ne vom deplasa in Cehia, in regiunea omologata SOTA sub referinta OK/KR (Kralovehradetsky), in apropierea granitei cu Polonia.

Este vorba de un peisaj cu dealuri inalte, regim subalpin cu vegetatie mixta de foioase si conifere, in jurul altitudinii de 1.000m a.s.l. Accesul auto este destul de limitat, insa ne putem apropia suficient de varfuri, de unde mai apoi vom calatori pe jos pe trasee accesibile bicicletelor, deci nu foarte dificile.

Decizia de a iesi anul acesta in exteriorul tarii s-a luat din doua motive. Primul este ca 2018 va fi ultimul an in care varfurile omologate din OK vor putea fi accesate in configuratia actuala, cu siguranta anul viitor vom avea o harta SOTA considerabil diminuata in Cehia din cauza noii reguli P150 (orice varf omologat trebuie sa aiba o pendenta pe orice directie geografica de minim 150m fata de relieful inconjurator). Era pacat sa nu profitam de aceasta ultima sansa! Al doilea motiv este ca decizia de a organiza Maratonul in Cehia a creat deja o emulatie deosebita in randul activatorilor din Europa, ba chiar si in randul chaserilor. Si asta pentru ca doar in cateva zile se pot acumula cca. 134 puncte, ceea ce nu este chiar putin. Cunoscatorii stiu de ce! Toate varfurile propuse pentru Maraton sunt cotate cu 8 sau 10 puncte, iar dificultatea este redusa cu conditia sa nu avem ploaie in acele zile.

Deja avem numeroase cereri de participare sau chiar confirmari din mai multe tari europene. Dupa ce in anii anteriori Maratonul a fost adoptat ca format si practicat in alte peste 15 tari de diversi activatori, popularitatea formatului original (inventat de catre un roman!) face ca solicitarile de participare sa surprinda organizatorii prin numarul lor. De asemenea, primim mesaje de la activatori aflati in alte regiuni, dar in aceeasi perioada, pentru a realiza legaturi munte-la-munte (Summit-to-Summit = S2S). Chaserii (vanatorii) si-au manifestat de asemenea interesul datorita numarului mare de puncte colectabile si avem promisiuni de “vanatoare atenta” in frecvente.

Organizatorii (adica eu impreuna cu colegii mei din Asociatia Radioclubul Romaniei – A.R.R.) am reusit ca in mai putin de 24 de ore sa avem rezervate deja 12 locuri de cazare la o locatie aflata in imediata apropiere a regiunii OK/KR unde vom activa timp de o saptamana, prin ajutorul extrem de pretios al prietenilor nostri din OK si nu numai. Deja se contureaza pentru a 3-a oara in istoria Maratonului SOTA o echipa internationala cu nume sonore deja confirmate, iar lista este deschisa in continuare pentru eventualii activatori din YO - si nu numai - care vor sa participe. Atentie insa: locurile de cazare rezervate deja sunt limitate, asadar primul venit – primul servit, in limita disponibilului!

Tinand cont de locatia zonei de activare, aflata in mijlocul Europei, se vor folosi probabil cu predilectie benzile de 40m si 30m, polarizare orizontala, iar ca moduri de lucru predominant SSB si CW. Vom fi foarte atenti la legaturile cu alti activatori aflati pe alte varfuri de munte (S2S) si vom incerca si DX-uri daca ne ajuta propagarea, probabil dupa orele pranzului, cu antenele verticale in banda de 20m.

Prin urmare, invitam pe aceasta cale:
- Activatorii interesati de o saptamana de activari SOTA intr-un peisaj superb si in conditii de dificultate redusa, sa ni se alature. Costurile NU sunt mult mai mari decat cele cu care suntem obisnuiti in YO (!);
- Chaserii interesati sa acumuleze puncte semnificative, sa ne vaneze pe toata durata Maratonului. Le promitem postarea pe cluster-ul dedicat SOTA pentru fiecare activare: http://www.sotawatch.org/spots.php .

Povestea Maratonului SOTA merge mai departe!

Cu drag, in curand, de pe noi varfuri de munte!
73! de YO2MSB Sorin
https://www.qrz.com/db/yo2msb

Sorin Barbu YO2MSB

Articol aparut la 22-6-2018

3379

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2018-08-05 21:43:10 (ora Romaniei)
  • Mai sunt cateva zile si vom da startul Maratonului. Prin amabilitatea si munca prietenului meu Hans Timmerman PB2T avem si un blog permanent actualizat aproape in timp real, special dedicat acestei editii a Maratonului si care poate fi citit aici:
    https://sotamarathon2018.wordpress.com/
    Daca vremea tine cu noi, sunt sanse mari sa realizam cea mai reusita editie de pana acum. Va asteptam in benzi la vanatoare!

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2018-08-07 01:26:31 (ora Romaniei)
  • Dupa cateva zile de studiu a diferitelor harti am definitivat planurile pentru Maraton si am tiparit hartile necesare pentru toate varfurile. Teoretic, vom fi capabili sa activam 17 varfuri in doar 4 zile, cu un total de 152 de puncte SOTA ce pot fi castigate.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-08-25 14:44:37 (ora Romaniei)
  • Sorin - mereu jovial si extrem de consecvent, ne am cunoscut in acest an la Mierea prin invitatia generoasa al lui Petrica YO9RIJ, ba chiar am facut un debut la o activitate SOTA pe vf. Istrita. E o preocupare frumoasa dar la plecare le am spus ca ma voi alatura la activitati SOTA cand voi trece de 80 de ani (peste 2 ani), in prezent "damblaua" mea fiind contestele in CW cu predilectie pe 160m. :))) Succes voua indragostitilor SOTA si naturii. 73 de Miki

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2018-08-26 22:41:46 (ora Romaniei)
  • Multumesc Miki pentru flori si iti promit ca te vom sarbatori pe munte la implinirea a 20 de ani de cand te vei fi apucat de SOTA! :))
    Mult succes si tie, esti un exemplu demn de urmat pentru cei care inca mai stiu ce-i aia coloana vertebrala. 73 de YO2MSB Sorin

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Maratonul SOTA 2018"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact