hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre un concurs mare... CQ WW WPX CW, 27-28 mai 2017... și nu numai...

Valentin Ghiţă YO2LC

De aproape un an, după mulți ani de inactivitate, impulsionat de YO3JR, Andy, am dat din nou drumul sculelor de radio. Evident în banda care înseamnă cel mai mult pentru mine: 160m. Nu credeam că vreodată cineva, din cei care au văzut la mine prima dată în shack cum se face topband, să mă convingă să încep din nou activitatea radio în banda noastră, acum foarte rău vitregită. De mulți și de multe.....dar asta o să facă obiectul altei scrieri...

Sincer, nu mai aveam de gând vreodată să pornesc stațiile, având în vedere contextul în care se face acum traficul în topband. Dintotdeauna, până la websdr și FT8 al lui K1JT, această bandă a fost apanajul celor care erau cu adevărat gentlemeni. De asta, cred, că și banda se numea "gentleman’s band". Acest lucru, din păcate nu mai este valabil acum, când pseudoperformanțele unor picați din cer în acestă bandă, uimesc și intrigă în același timp. Fără a-mi dori câtuși de puțin să vă jignesc câtuși de puțin cu ceva, mulți dintre voi nu puteți percepe în totalitate fenomenul acesta. Și asta doar pentru că nu ați fost în măsură să faceți cu adevărat topband la modul cel mai profesionist. Neapărat începând din vremea când puteai asculta doar pe receptorul tău și nu pe alte receptoare peste internet, cum din păcate se practică la greu acum. Ăsta a fost cu adevărat motivul pentru care consider acum că banda nu mai este reprezentativă pentru cei care cu adevărat mai țin la etichetă și la corectitudine.

Eu, cu siguranță mă număr printre cei tradiționaliști. Printre cei care nu ar pune mâna niciodată pe FT8 doar ca să bifeze ceva ce pur și simplu nu aude. Chiar citeam în săptămânile trecute un articol american, că despre K1JT se vorbește ca de Hristos... mi-e rușine să scriu asta, dar așa e. Se vorbește chiar de o epocă, înainte și după K1JT. Cu o simplă căutare veți putea găsi articolul respectiv... care deosebit de sumbru, dar absolut real, prezintă starea de fapt a radioamatorismul actual. Nu am fost niciodată interesat să strâng cât mai multe țări (nemaiținându-le numărul de când am trecut de 250), nu trimit QSL-uri pentru țări noi (cel de ultima zonă 31 (KH7C) mi l-a recuperat Andy după aproape 10 ani, hi!) și nu vreu să fiu în topul YO și mondial. În afară de faptul că singura bucurie pe care mi-o face topbandul este aceea de a-mi înregistra QSO-urile pe care să le aud pe laptop când nu o să mai fiu în stare să mă ridic din pat. Am construit toate QRO-uri cu care emit, dar acum nu mai am astfel de veleități... cam de când nu mai văd bine. Deci sunt un personaj total atipic, deloc de luat în seamă. Mult prea tradiționalist, din păcate.

Am văzut însă că de dragul performanței și doar ca să mai bifezi niște țări într-o listă oarecare, mulți au călcat în picioare ceea ce e cunoscut de noi toți (oare?)... hamspiritul.

Ascultând noapte de noapte banda și absolut toate expedițiile care au radio-activat în toamna și iarna asta, mi-am putut face o idee foarte realistă despre cum se face acum topband. Nu numai în YO. Și evident o să vă împărtășesc și vouă acest lucru. De aceea, premergător vă fac cunoscut, în puține cuvinte cum fac eu și cum fac alții, hi!

În vara anului trecut am luat hotărârea (nu singur) că este nevoie de o locație nouă de recepție. Am văzut că marea majoritate a celor cu adevărat serioși, nu prea emit cu antenele de emisie din apropierea antenelor beverage. Pentru cunoscutul motiv că o antenă verticală re-emite semnale și zgomot în antenele beverage, care sunt foarte sensibile la astfel de "atrocități". Deci am ales o altă locație aflată la mică depărtare de locul unde ani buni aveam antenele de recepție și emisie. Am purces la un lucru care nu credeam să fie atât de complex, costisitor și în același timp deosebit de istovitor. Am luat în calcul să acopăr cu antenele beverage majoritatea direcțiilor, mai puțin nordul, de care nu mai eram interesat de mult (cam de când am lucrat KL7 și KH6). Pentru DX-uri a fost o mișcare inspirată, dar pentru concursuri, absolut defel... sunt deficitar serios pe direcția nordului... și acest lucru a pus amprenta pe rezultatele obținute în concursuri... mai ales în acesta de acum.

Încă din toamnă târziu am terminat antenele și tot ceea ce înseamnă infrastructura unei baze serioase de recepție. Am tras aproape peste 700 m de cablu coaxial prin tuburi de apă de 32mm (cu ajutorul firmei de CATV), le-am îngropat la 60cm (ca să nu le prindă plugul tractorului) și am făcut un mic shack unde aduc toate aceste cabluri care vin cuplate la un SDR, pe care îl aud printr-o rețea privată de net (aproximativ 6 rutere Mikrotik care mi-au mâncat viața). Deci pot auzi de oriunde sunt în lume, SDR-ul meu privat, peste care am lucrat toate DX-urile și concursurile. SDR-ul este de la firma RfSpace și nu permite mai multe sesiuni deschise în același timp. Acesta e motivul pentru care, deși am fost rugat, nu am putut să dau accesul și altora pe el. Nici nu aveam cum, pentru că nu am avut foarte multe nopți nedormite în sezonul care s-a încheiat. Topbandul își cere sacrificiile lui, hi! Multe din aceste înregistrări le-ați auzit, puse fiind pe forumul nostru (Grupul YODX de pe Yahoo Groups - N.R.).

Antenele încă sunt în picioare și acum... unele dintre ele fiind atinse de răutatea oamenilor, pentru că am uitat să vă spun, nu sunt nici una făcute pe terenul meu. Terenul este al Mănăstirii Zlatița, de la care am luat binecuvântarea să le ridic. Costisitoare a fost și săpătura și instalarea unei rețele subterane de curent trifazat. Am ales cablu de 4x35 mm, gândindu-mă că odată voi pune și altceva acolo. Concluzionând....se poate spune că executarea unei baze, strict de recepție, pentru topband e fff. costisitoare. Asta pentru doar 6 antene beverage cu lungimi începând de la 280 m la 325 m.

La emisie nu am prea umblat. Am același inverted L (30 m vertical și 12 oblic) cu 40 radiale de ~40 m cu care am lucrat absolut tot ce am auzit. Pentru că da, problema pe care o am și acum în topband este recepția și nu emisia. Spre deosebire de marea majoritate care au rezolvat foarte eficient, fără eforturi financiare de nici un fel, problema spinoasă a recepție: receptoarele websdr. Să luăm cazul expediției din XR0YD care a constituit piatra de încercare pentru mine și pentru cei care fac cu adevărat topband în YO (știu doar unul). În Europa de est sunt destui care cu tot arsenalul folosit nu au putut lucra expediția. Din simplul motiv că nu au auzit-o, cât să aibe o legătură sigură. Pentru că oamenii ăia (ruși în genere) cu mulți foarte mulți KW nu ar asculta vreodată peste websdr. Totuși nu a fost cazul YO, unde expediția s-a auzit și ziua, astfel că a fost o bagatelă să o lucrezi... cam tristă gluma... dar doar haz mai pot face pe tema asta. Cert e că în benzile inferioare expediția a cam fost lucrată. Cu minim de efort și cu multă îndrăzneală.

Astfel ajung la spusele unui mucalit, care mi-a destăinuit că nu se mai merită acum să faci topband de calitate în condițiile când oricine, fără absolut nici o dotare la recepție poate lucra mai mult de 70-80% din ce lucrezi tu cu maxim de efort. Și înclin să-i dau dreptate... chiar nu se mai merită să faci investiții în topband.....de nici un fel.

De amorul artei am mai lăsat antenele de recepție în picioare... sper să le mai pot ține până la IARU, când am promis să ajut echipa națională. Însă acum, din motive de agricultură, în vechea locație, nu mai am sus nici o antenă de emisie. Și nu mai pot pune nimic acolo așa curând.

Am ridicat acum câteva zile din nou verticalul de 160 m ca să putem lucra pentru YR2V în WW WPX CW 2018. Dar nu cu toate radialele. Nu am avut antenă beverage de nord, astfel că am ratat tot ce venea din direcția aia. Pe antena de emisie nu am auzit nimic... zgomotul era de +S9. Propagarea a fost mult, mult mai proastă decât anul trecut și nu am reușit să facem ceea ce cu Ovidiu, YO2DFA am sperat. Dar tot răul spre bine: nu am reușit să spargem recordul YO, dar suntem sus în topul mondial. Și asta că stații de renume, gen 9A2AJ, cu care ne-am bătut aici în apropiere, a ales să participe la neasistat, în condițiile în care avea sigur internet, fiind prezent imediat ce apărea un nou prefix. Amar lucru, așa-i? Să vrei să te bați cu cineva și de fapt să îți dai seama că te lupți cu morile de vânt, ca bătrânul ăla senil. Nu mai vorbesc de subestimarea categoriilor de participare. De aceea încă cred cu adevărat că, în YO, sunt pasibil de performanță, doar care participă la categoria HP. Pentru că aici nu mai ai cum să subevaluezi, hi! Nu vreau să dau nume, dar aceleași personaje care toată viața lor au hoțit în concursuri YO, fac aceleași lucruri și în cele internaționale. E trist doar că de multe ori neamul nostru a fost categorisit doar prin prisma celor nereprezentativi. Asta e... alt rău să nu fie.

În concurs, cu Ovidiu operator, s-au făcut 218688 puncte, în condițiile unor propagări foarte slabe și a unui QRN pronunțat doar a 2-a zi. La recepție 6 Beverages, iar la emisie Inv-L + ACOM 2000. DX-uri foarte puține, nici un JA, nici un american. Am auzit pe singura stație din USA, NR4M, dar care nu ne-a putut scoate. Nici măcar nu ne-a simțit... pesemne că era zgomot și acolo.

Și pentru că sunt total depășit de evenimente, pentru că sunt total dezinteresat de o performanță proprie, m-am gândit să pun la dispoziția tuturor antenele mele de recepție și nu numai. Cei care au mai mult talent în această direcție și dacă vor să destăinuie și altora (nu mie) experiențele lor în remote, mă pot aborda oricând cu cea mai mare plăcere. Am putea pune la punct împreună și un emițător serios pe care să-l activăm (peste internet, dacă tot e la modă) în toate concursurile FRR... gen IARU și nu numai. Toată infrastructura mea o pun la dispoziție....numai îndrăzniți prieteni. Acum lucrez să mențin cu YO2LFO, clubul OTCR pe care eu cu Adrian, YO2BV l-am înființat...

Sănătate și DX-uri!
Vali, YO2LC

Valentin Ghiţă YO2LC

Articol aparut la 31-5-2018

3389

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-06-01 10:43:41 (ora Romaniei)
  • Iata - un exemplu de carisma. Ma intreb daca va avea ecou. FRR nu mai are de mult reprezentativitatea radioamatorilor din Romania. ARR nu are profil de conteste serioase, SRR nu stiu ce mai face. Simtim zi de zi oa anumita debusolare, dezbinare. A fost CQ WPX, vine IARU HF in care din nou se formeaza acele echipe inimoase de HQ - echipe pseudo reprezentare al radioamatorismului din Romania. E o amagire. Adrian YO3APJ cu o mare experienta din nou face eforturi de injghebare a "echipelor reprezentative" dar in acelas timp in sincron cu politica ARRL propaga idea diminuarii importantei echipelor HQ - ca de fapt nu se fac clasamente intre "echipele reprezentative HQ", doar formale etc. Apoi de ce dracu sunt "Hedqarter,s"? A face parte din HQ inseamna ca faci parte din elita sau nu? Reprezinti tara ta sau nu?. Politica ARRL de a diminua echipele HQ dupa parerea mea vine din ratiuni de imposibilitatea ajungerii scorurilor europene. Puneti in modul serios intrebarea - echipele HQ sunt sau nu cele care reprezinta tara din care fac parte? Si in ce context legal? IARU accepta doar o singura organizatie de reprezentare al tarii, cum ar fi FRR - dar mai are FRR aceasta prorogativa? Ori cum am suci si am invarti, ajungem la concluzia ca este nevoia mare de a reorganiza din temelii aceasta activitate intr-o forma pragmatica dar aici ar avea un aport important si MTS in cadrul caruia FRR este doar o pata neinsemnata. Valy - multumim ca esti din nou activ dar simt o tristete cu gust amar in scrisoarea de mai sus.
    73 tuturor cu prefix YO. de Miki

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2018-06-01 16:22:23 (ora Romaniei)
  • Felicitari Vali, pentru articol si rezultat!
    Banda de 160m, ramane o banda atractiva, dar foarte grea. De-a lungul timpului am avut surprize placute atat din qth-ul meu, dar mai ales de la YR8D. Antenele de receptie fac diferenta intr-un concurs si nu numai.Te contrazic putin, in YO sunt mai multi care fac acum TOPBAND cu rezultate frumoase. Poti sa verifici clasamentele din CQ WW 160m SSB si CW. Sunt multi radioamatori YO, prezenti si in log-ul marilor expeditii.

    In rest, sa auzim numai de bine!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2018-06-01 17:20:18 (ora Romaniei)
  • Inainte de toate felicitari pentru articol si pentru locatie, dar mai ales pentru innobilarea ei pentru TOPBAND!
    Daca vreo-data s-ar pune problea elaborarii unui manual de radioamatorism acest articol ar fi cu siguranta necesar s-l cuprinda. Asa cum profesorul meu de fizica (cu doctorat in fizica quantica) spunea ca limba de exprimare a fizicii este matematica, tot asa pentru abordarea benzii de 160m trebuie sa fii prima data gentleman...

    A nu se uita ca in viata singura persoana pe care nu o poti minti esti doar tu!

    In rest s-auzim numai de bine!
    73's DX Paul, YO5BRZ

  • Postat de ilie - YO6OCT (yo6oct) la 2018-06-02 16:40:29 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul!Puțină modestie nu ar fi stricat!No offense! 73! YO6OCT

  • Postat de Andy - YO2LXB la 2018-06-02 19:44:34 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol si pentru rezultat Vali. Banda de 160m pentru mine momentan la oras ramane un tabu...hi!Dar daca aveam sa schimb in bani toti nervii, supararea si efortul depus de tine in toata baza aia (si pot spune ca o cunosc bine ce a fost acolo), acum cu banii aceia faceam surfing prin Puerto Rico sau Buenos Aires....odata pe trimestru....
    73!de YO2LXB

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2018-06-04 02:13:05 (ora Romaniei)
  • "Chiar citeam în săptămânile trecute un articol american, că despre K1JT se vorbește ca de Hristos... mi-e rușine să scriu asta"

    Mda... Joe Taylor este Laureat al Premiului Nobel, Profesor la Princeton, una din cele mai cotate Universitati ale lumii noastre si , culmea, este si...radioamator. A oferit , lucrand in domeniul Astrofizicii, un nou camp de "cercetare" pentru radioamatori. https://phy.princeton.edu/people/joseph-taylor

  • Postat de Vali - YO2LC la 2018-06-04 10:31:00 (ora Romaniei)
  • Florentin.....cred că nu m-ai înțeles. Sau poate nu m-am făcut înțeles. Mi-e rușine de faptul că un om poate fi asemănat cu Cel după care se pune punct unei epoci și începe o epocă nouă. Nu contest sub nici o formă aportul pe care K1JT l-a adus astrofizicii....dar atât și nimic mai mult. Pentru mine care sunt un tradiționalist convins, în toată puterea cuvântului (am mai spus asta) K1JT nu înseamnă absolut nimic. El nu a reușit decât să înlocuiască factorul uman, cu mașinăria. Ceea ce sincer nu mă încântă defel.....altfel văd eu fenomenul hamradio. Cert este că de la K1JT încoace începe o altă epocă în hamradio. Nu e defel greu să observi asta. Nu doresc să aduc nici o ofensă celor care nu sunt de acord cu asta. Fiecare ia ce este mai bun din hamradio. Fiecare își poate petrece timpul liber cum dorește. Sigur sunt doar că eu nu voi aloca NICIODATĂ timp unei activități care îmi înlocuiește abilitățile mele cu ale unei mașini (fie el și PC). Totuși nu ne putem opune unei revoluții care a cuprins mai toate laturile umanității....și unul dintre reprezentanții ei este fără îndoială Joe Tayor, K1JT.
    Articolul de care povesteam este în ,,The Spectrum monitor februarie 2018” dar îl puteți citi de aici: http://www.ei5di.com/jt.html.
    Sănătate și DX-uri!
    Vali, YO2LC

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-06-04 14:32:47 (ora Romaniei)
  • Recent am avut prilejul sa stau mai mult in Berlin si alte orase mari din Germania, Praga, Budapesta, Wiena. Cu stupoare am vazut mii de tineri in buricul marilor centre, in parcurile, pe banci, in metrouri, tramvaie, cafenele butonand celularele proprii, care mai de care. M-a cuprins tristetea. Ei credeau ca fac "socializare" dar nu schimbau un cuvant viu intre ei - prieteni, prietene, fiind unul langa altul dar parca totusi la distante de galaxii. Parca eram intr-o lume bantuita de o boala psihica teribila si inexplicabila. Cam asta-i curentul si in radioamatorism? Unde omul - sufletul sa fie inlocuit de masini? Care e rostul? Sa ma iarta exceptiile - dar noile generatii nu citesc o carte, "cultura" o intregesc doar de prin net, la moment. Nu sunt de fel contra evolutiilor dar "totul se plateste". Cand nu am avut TV si net, si citeam o carte, inchideam ochii si imaginam tinuturile, intamplarile citite folosind partea creierului imaginativa, combinativa. Ne folosind tocmai aceasta parte a creierului uman, rezulta o atrofierea tocmai a partii creierului care dezvolta propria capacitate imaginativa si combinativa si nu in ultimul rand sensibilitatile, materia cenusie fiind alimentata de a gata cu imagini, texte, etc. cu continuturi prefabricate si servite de altii. La un anumit nivel, psihologii si neurochirurgii cunosc prea bine acest aspect al "omului modern". Langa "damblaua" mea de CW in 160m ma atrag si QSO - urile in SSB cu prieteni radioamatori daca nu ne limitam doar la "59...aici nu ploua", avand parte uneori de conversatii de o reala placere. Poate ca respectabilul K1JT nu realizeaza ca a destupat o sticla din care a iesit un "spirit" frumos dar rau, de ne stapanit. 73 de Miki

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre un concurs mare... CQ WW WPX CW, 27-28 mai 2017... și nu numai..."
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact