hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

"Apel general...YO QSO fara frontiere"

Alin-Daniel Codreanu YO4JNX

Omul, fiinta sociala simte nevoia de a comunica, chiar daca vorbim intre noi, gandind la rece trebuie sa recunoastem ca nu comunicam des. Incepem sa uitam ce inseamna adevarata comunicare intre oameni si mai ales intre prieteni, fiind putin fortati si de evolutia tehnologica.

De multe ori am auzit expresia "nu trebuie sa il sun, i-am lasat un mesaj", de multe ori vad oameni ce se cearta fara sa transmita un mesaj concret, apoi SMS, MMS, Facebook si alte retele de comunicare unde de fapt nu comunicam.

Sunt sigur ca multi dintre noi, generatia SMD sau chiar tranzistor, butoneaza telefonul la toaleta, nu ca ar fi ceva rau dar acum cativa ani oamenii erau mai "cititi".

Observ cu parere de rau ca desi accesul la informatie este enorm, este o mare dilema pentru mine personal sa vad ca lumea, comportamental se transforma din rau in mai rau. Cred ca am uitat sa comunicam si cred ca am uitat sa selectionam informatia pe care o primim, toata informatia, de la deschisul unei carti pana la deschisul televizorului si calculatorului.

Mica nota de amuzament: daca ati citit pana aici, inca situatia nu este pierduta HI!

Asfel observam ca generatiile anterioare mai citite nu aveau aceste probleme de comportament ce le intalnim in ziua de azi, erau mult mai comunicativi si se distrau mult mai bine decat generatia de astazi, fara a avea acces informative planetar la o apasare de buton.

Vorbind si din punct de vedere medical, cred cu tarie cu lipsa de comunicare intre oameni duce la schimbari teribile de comportament. Astfel, dragi cititori, daca va regasiti in expresia "de ce sa il sun eu pe el, el nu ma suna niciodata" este clar ca undeva este o problema de comunicare.

Pe scurt totul a inceput de la o lunga discutie intr-o seara intre mine si Horia YO3IMD, pe vremea lui de inceput de studentie in Anglia. Vorbeam seara de seara sau daca nu macar o data pe saptamana in 7 MHz despre activitatile lui la facultate si despre viata in general. Am legat o prietenie foarte frumoasa. Ne cunosteam de pe vremea cand locuiam in Bucuresti.

Apoi Horia intr-o vara m-a onorat cu prezenta, desi stateam in chirie a venit si si-a petrecut vacanta la noi in sudul Frantei. A fost foarte frumos, sa ne revedem desi in ziua de astazi nu ne nimerim in Romania amandoi in acelasi timp. Am pierdut multe seri impreuna desi eu ziua munceam, vorbind despre antene, statii si piloni, despre viitor si despre viitoare expeditii impreuna si activari. Am discutat despre proiecte si unde ne vedem in urmatorii ani si in ce directie o apucam.

A fost foarte intesanta senzatia revederii desi noi eram la curent cu toate lucrurile, iar atunci mi-am dat seama ca noi vobeam mai des la statie decat la telefon. Pot spune ca acesta a fost punctul in care am simtit ca asta ne lipseste, comunicarea mai ales prin radio... lipsa de trafic. Am observat si la radioamatorii straini trecuti de o anume varsta ca tin sa specifice ca in ziua de astazi multe dintre contactele realizate se limiteaza la nume, prenume si locator, bucurandu-se de 8-10 fraze in plus din ce in ce mai rar.


F/YO3IMD si F/YO4JNX DX nocturn

A urmat o perioada de linistie de cateva luni in care el era in examene si eu il sunam mai des. Apoi mi-am dat seama ca trebuie sa revenim la comunicare.

Mai in gluma mai in serios, am inceput sa il stresez cu idea de a realiza un obicei de a ne intalni la un QSO bine stabilit. Am discutat totusi sa facem ceva pentru toti radioamatorii plecati in strainatate astfel sa tinem legatura intre noi si intre prietenii din tara. Cred ca mai bine de o saptamana l-am batut la cap sa facem ceva pentru radioamatorii din diaspora. Mi-am adus cu drag aminte de toate QSL-urile DX primite din diaspora pe care erau notate cateva vorbe romanesti, ceea ce ce bucura mai mult decat QSL-ul in sine, unul dintre acestea pentru mine a fost contactul cu Adi DL2ADI acum multi ani in urma.

Astfel intr-o duminica seara la ora 18.00 UTC am dat drumul la statie si am inceput sa fac un apel general: CQ CQ CQ apel general YO QSO fara frontiere, apel pentru toate statiile vorbitoare de limba romana de F/YO4JNX. Apelul a fost facut de trei ori, in limba romana, in limba engleza si in limba franceza cu ideea ca voi fi receptionat si de statii straine ce pot semnala existenta acestui QSO OM-ilor romani plecati in diaspora.


Concurs UUS YO4WZ (Zoli), YO9FHB (Zica), YO9JNX (subsemnatul)

In prima seara am avut surpriza sa ii cunosc pe Peter DL1YO, apoi pe Ionut IZ3ZNR. A doua seara au aparut din ce in ce mai mult si alte statii multe dintre ele romanesti, printre care prieteni noi si prieteni pe care i-am regasit. Dupa lungi incercari am reusit sa il contactez si pe Lauren F4DZG.

Timpul a trecut, iarna sa transformat in primavara si impreuna am schimbat data si ora QSO-ului, in vineri seara la ora 19.00 UTC in 7130-7135 kHz. Am fost placut impresionat de Peter si de Vali YO3YX care incepeau QSO-ul in zilele in care eu intarziam sau nu puteam participa.

Serile treceau repede si banda vibra plina de indicative: YO3IHG, YO9FHB, YO3TST, YO3HJV, YO8SEP etc, cu multe dintre aceste indicative ma cunosc personal si sunt prieteni cu care am petrecut multe zile frumoase. Am regasit prieteni si am cunoscut oameni noi cu care schimb idei noi o data pe saptamana.


YO3IPT(Octav), YO4JNX, pe fotoliu YO3IHG (Vlad)

Am incercat sa realizez o pagina de Facebook pentru a simplifica comunicarea cu membrii prezenti la QSO si tot odata de a vedea daca exista membri ce ne asculta SWL sau nu il pot face semnalata prezenta in banda. Am ajuns la 150 de membri cu indicative active care sunt interesati de a participa la QSO-ul fara frontiere.

Astfel timpul a trecut si grupul de prieteni a crescut, deja la al 4-lea QSO am ajuns la 20 statii romanesti si din diaspora ce participau frecvent la discutiile noastre.

Personal sunt multumit, am reusit sa regasesc prieteni din YO si sa cunosc noi radioamatori romani din Europa.

Doresc astfel sa felicit pe toti ce nu au uitat de latura umana a acestui sport minunat si sa le multumesc tuturor acelor ce pe langa modulatie si purtatoare mai pun si un pic de suflet in prietenia noastra... fara frontiere.

Alin-Daniel Codreanu  YO4JNX

Articol aparut la 11-5-2018

5086

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Daniel Constantin (Coco) - YO7HHE la 2018-05-12 08:49:12 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant. Ideea este foarte bună. Cu timpul, poate va fi extinsă de 2 ori pe săptămână. 73!

  • Postat de Adi - DL2ADI la 2018-05-15 14:08:16 (ora Romaniei)
  • Am fost placut surprins, Alin, sa citesc articolul tau si sa constat ca iti mai amintesti de QSO-ul nostru si de QSL! Ai perfecta dreptate cind spui ca prea usor gasim scuze cind e vorba sa luam noi contact cu vechi cunostinte sau prieteni, dar asa-i natura umana... ;-)
    Momentan antenele mele sint in "restructurare" si nu pot emite in 40m, dar de indata ce voi fi iar activ am sa ascult pe frecventa voastra!

    Toate bune si 73 de DL2ADI !

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2018-05-15 21:16:28 (ora Romaniei)
  • Mare satisfactie sa va revad,chiar si in poze Aratati minunat,dar vechii mei AMICI Zoli si Zica arata o tara mai trecuti,dar tot frumosi ca voi cei tineri.Sper sa mai avem ocazia sa ne revedem "" in direct "" fata la fata. Pana atunci,toate bune,cu sanatate pentru voi,familie si cei dragi. 73! Marius
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2018-05-19 12:59:58 (ora Romaniei)
  • Da,felicitari!,foarte buna initiativa,din pacate deocamdata eu nu am antena potrivita pentru banda de 7MHz,fiindca altfel asi fi incercat si eu sa particip.Tot din pacate,in ziua de astazi toata lumea este grabita,indicativul,numele,controlul si cam gata-hi!,mai "strica" si site-ul QRZ.COM catre care te trimit cam toti corespondentii pentru detalii,dar asta este,uneori progresul costa,chiar daca afecteaza numai placerea unei discutii mai lungi.Pe de alta parte,unii dintre noi-inclusiv sus-semnatul-nu cunosc suficient de bine limba egleza,ca se poata desfasura in voie la taclale-hi!,dar...mergem inainte.73!,Nelu

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-05-19 18:04:18 (ora Romaniei)
  • Initiativa este extrem de bine venita. Astfel de "round table" functioneaza si intre vorbitorii de toate limbile, de ex. in 20m a functionat in lb. maghiara peste 15 ani, dar si in 3768Khz. {e 7050 mult timp a functionat "Bufnitele Romane" cu regretatii YO3AC Andy, YO6QW Victorin, dar si pe 20m, unde era prezent mereu regretatul DL3CTK si altii din diaspora. Avem deci "precedent" si cu atat mai bine ca initiativa vine din partea a mai noului generatie. As vrea sa mai aud pe Zoli si Zica, vechii mei prieteni de ne uitati. In astfel de "round table" insa unul sau doua participanti ar fi bine sa lucreze cu puteri peste 100w, nu de alta dar sa se pastreze frcventa pe care se desfasoara astfel de activitate :)))) 73 de Miki

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2018-05-28 14:20:37 (ora Romaniei)
  • Am citit din prima zi de aparitie si am fost placut impresionat draga Alin. Te-am revazut cu placere impreuna cu vechi prieteni. Si ai incheiat asa de frumos. Cred ca Marin Preda ar fi putut la fel de bine sa scrie : " daca un pic de suflet nu e, nimic nu e !..." 73s !

  • Postat de David Ticusan - YO6FNF la 2018-06-12 17:40:58 (ora Romaniei)
  • Laudabila initiativa Adi,sa sti ca mai exista QSO-uri pentru vorbitorii de limba romana . Bunul meu prieten F4DZG tinem legatura in 14,280 MHz ora 11:00 yo in fiecare dumineca inclusiv cu alti radioamatori din zona Brasov de multi ani(7-8ani yo6 blm, yo6 ikb, yo6 la ,yo6fwi etc.).La aceste intilniri participa si alti radioamatori yo care sunt plecati in lume dar am intilnit si romini plecati de peste 60 de ani ex in F asa ca poate este bine sa se adune aceste informatii si poate iese un "QTC international YO".Am adresa de mail in call boock yo si poate luam legatura .
    Bafta in contiuare si 73 ! David yo6fnf

  • Postat de Popa Stefan - YO7NSP (yo7nsp ) la 2018-08-14 01:04:44 (ora Romaniei)
  • Bun articol, felicitari 73 !!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul ""Apel general...YO QSO fara frontiere""
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact