hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Expeditie internationala de radioamatori in Republica Burundi

Nini Vasilescu YO3CCC

Despre aceasta expeditie aflasem cand am fost la intalnirea radioamatorilor de la Buzau din luna noiembrie 2017, dar pentru ca doream sa aflu mai multe amanunte, am luat legatura cu Ovidiu YO9XC ca sa ne povesteasca cum a decurs aceasta deplasare.

Tricolorul Romaniei a fost arborat in 2017, din nou, intr-o expeditie internationala de radioamatori in Republica Burundi - 9U4M

YO3CCC: Cum a inceput aceasta aventura a voastra pentru a activa aceasta entitate?

YO9XC: Totul a inceput cand am primit un e-mail, pe data de 20 aprilie 2017, de a fi din nou membri intr-o noua expeditie organizata de Mediterraneo DX Club in Republica Burundi: "Dear friend, if you have received this e-mail it means that Antonio, IZ8CCW and Gabriele, I2VGW has thought of you to divide with you a new thrilling adventure dxped. But if you have received this e-mail it is also because we trust you'll be able to keep a secret about you will read in the next lines. Our new target has already a name and the relative license: 9U4M, BURUNDI!"

YO3CCC: Cum ai receptionat mesajul?

YO9XC: Lucrasem cu indicativele aniversare YO, YP, YQ, dar si cu YR20MDC cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Mediterraneo DX Club si aflasem, de la prietenii mei din fostele expeditii, ca ni se pregateste o surpriza, privind tara din care vom lucra in 2017. Pentru mine si ceilalti prieteni romani, a fost ceva deosebit, in primul rand pentru faptul ca am fost apreciati in expeditiile anterioare si in al doilea rand pentru ca puteam sa activam, din nou, dintr-o tara din Africa, care este cautata de radioamatorii de pe intregul mapamond. Au urmat telefoanele cu Feri YO5OED si Gabi YO8WW, care mi-au confirmat participarea. Pentru mine a fost cam greu sa ma decid, datorita faptului ca, totusi, Burundi este o tara de "risc".

YO3CCC: Cum de te-ai hotarat pana la urma?

YO9XC: A fost o alegere foarte grea, pentru 3 motive:
1. tara este considerata o zona de risc;
2. costul mare al expeditiei;
3. luarea unor masuri din punct de vedere medical.

YO3CCC: Si totusi, ai acceptat plecarea.

YO9XC: Dupa multe discutii cu familia, doctori si cei care ma puteau ajuta pecuniar, pe data de 3 mai 2017 am raspuns invitatiei ca voi paricipa in aceeasta noua expeditie.

YO3CCC: Cateva cuvinte despre Burundi.

YO9XC: Burundi, este o republica cat un judetet din Romania, unde nu s-a facut pana in prezent nici-un recensamant al populatiei si este considerata una din cele mai sarace tari din lume. Cred ca informatii mai clare se pot obtine de pe internet. Din punct de vedere DXCC INFO: Most Wanted: 66; CQ zone: 36; Continent: AF; Primary prefix: 9U; Longitude: 29.4873 E; Latitude: - 3.99578 S; QTH locator: KI46PP.

YO3CCC: Cum ati ajuns in Italia?

YO9XC: Eu am fost primul radioamator care a inceput deplasarea in expeditie; am plecat din Buzau pe data de 03 noiembrie la ora 4:36, iar Gabi m-a asteptat la Cluj, unde am ajuns pe 4 noiembrie la ora 15:45. De aici, am mers la Oradea unde ne-a primit Feri-Baci si ne-a aratat sediul serviciului lui, ceva foarte fain. Dupa ce l-am imbarcat si pe Feri in masina lui Gabi am plecat spre Italia, iar pe 5 noiembrie in jurul orei 9 deja eram la Radioclubul Ari Busto. Aici ne asteptau italienii, iar dupa intregirea echipei cu prietenii din Belgia, Franta, Elvetia si Scotia, au urmat spaghetele italiene si binenteles "tortul expeditiei". Surpriza a venit de la Gabi YO8WW care a inmanat fiecarui membru al expeditiei cate o placheta care avea imprimat indicativul expeditiei, dar si indicativul personal.

YO3CCC: Cum a decurs drumul pana in Burundi?

YO9XC: Of, cu multe peripetii, care au inceput inca de la Aeroportul din Milano, unde greutatea bagajelor in care erau statiile de emisie/receptie si antenele era mai mare decat cea declarata, iar mie mi s-a spus ca nu aveam pasaportul cvadridimensional. Pana la urma totul s-a rezolvat si in jurul orei 22 am decolat de pe aeroportul Malpensa-Milano, iar pe data de 6 noiembrie, ora 13, dupa o escala de patru ore in Addis Abeba, capitala Etiopiei, am ajuns in Bujumbura, capitala Republicii Burundi.

YO3CCC: Cum a fost primirea in Bujumbura?

YO9XC: "Superba", deoarece noi, romanii si un italian nu aveam viza de intrare; si de aici, alte formalitati (stres total) cu dolarii in mana, care trebuiau sa fie noi, editati in anul X, nu sifonati si binenteles mai multi decat tariful. Hi! Am trecut si prin aceasta incercare si am ajuns la bagaje, unde surpriza cea mai mare a fost ca in afara de bagajele personale nu avem voie sa luam alceva. Atunci, Gabi imi spune sa am grija de bagajele noastre, iar el cu Feri a reusit sa ia doua trolere in care aveam cateva transceiveire. Era prima expeditie in care nu aveam logistica: statii, antene, cabluri etc. cu noi in locatie.

YO3CCC: Ce ati facut mai departe?

YO9XC: Au fost discutii aprinse intre managerii expeditiei si autoritatile aeroportului, dar pana la urma s-a ajuns la un consens, ca a doua zi, dupa ce totul va fi controlat si scanat, bagajele sa ajunga la hotelul unde urma sa fim cazati. Am plecat bucurosi ca totul este OK, cu speranta ca a doua zi vom primi partea logistica si am ajuns la hotelul "Club du Lac Tanganyika". Aici am fost intampinati de patronul si personalul hotelului cu ospitalitate, am fost cazati, ni s-a facut prezentarea locatiei, cu specificarea ca avem paza inarmata 24 din 24 ore pe zi, am servit pranzul si apoi odihna mult asteptata, deoarece trebuia sa instalam antenele si sa trecem la lucru.

YO3CCC: Cum a fost locatia hoelului?

YO9XC: Hotelul este asezat pe malul lacului Tanganyka cu mai multe corpuri de locuit si camere pentru doua persoane, restaurant pentru servitul mesei, piscine cu bar, sala de conferinte, sala de concerte etc.

YO3CCC: Si totusi, cand ati inceput lucrul?

YO9XC: Dupa odihna binemeritata, asteptam sa vina de la aeroport bagajele, sa instalam antenele, statiile si sa incepem lucrul conform graficului stabilit, dar a venit surpriza ca autoritatile vamale nu puteau trimite partea logistica decat a doua zi seara. Toti stateam si ne intrebam ce facem deoarece radioamatorii din toata lumea erau cu "urechile" pe noi si asteptau sa incepem traficul. Atunci, am instalat cele 2 statii luate de Gabi si Feri, am improvizat cateva antene din sarmele gasite in locatie si am inceput traficul. Ca sa termin acest capitol, partea logistica ne-a fost adusa dupa doua zile, in jurul orei 20, iar pana la ora 1-2 noaptea am instalat toate antenele.

YO3CCC: Din cine a fost compusa echipa expeditiei?

YO9XC: Echipa a fost alcatuita din radioamatori cu "state" vechi in expeditiile internationale, deci cu experienta, buni operatori si cunoscatori ai instalarii antenelor etc., astfel:
SSB1 = ON4LO - IZ4UEZ - MW0ZZK - IZ8CCW
SSB2 = IZ3GNG - HB9OCR - YO9XC - IK5BOH
CW1 = F2JD - F2DX - YO5OED - YO8WW
CW2 = F6ENO - F8ATS - ON7RN - F5NKX
RTTY = I2VGW - IZ2GNQ - IK4MTK - IK4QJF
MIX (FT8 in US si lucru in banda de 6m) = F1HRE - F6BPZ

YO3CCC: Ce statii folosit, dar antene?

YO9XC: Pe timpul expeditiei am lucrat cu urmatoarele statii radio: doua Kenwood 590, doua Icom 7200, un Elecraft K3 si un Elecraft K2, echipate cu 5 amplificatoare Acom 1011 si un Acom 600S.

Antenele instalate si folosite au fost: patru Spiderbeam pe 5 benzi, un Status quad cu doua elemente pe cinci benzi, doua Plased vertical pentru 30m (CW), un J-pole pentru 30m (RTTY), patru Square pentru 40m (SSB si RTTY), trei Plased vertical pentru 40m (CW) 4 direction, doua Vertical full size pentru 80m (SSB si CW), un Iverted L pentru 160m (SSB si CW) si un Quad cu 4 elemente pentru 6m.

YO3CCC: Timpul si propagarea v-a ajutat pentru a trece in loguri cat mai multe QSO-uri?

YO9XC: Vremea a fost una cu temperaturi foarte mari, de la 27 de grade in sus (la ora pranzului cel putin 35) si umiditate ridicata, care au avut influienta negativa asupra functionarii aparaturii la parametrii normali, dar si asupra membrilor, care trebuiau sa consume cantitati mari de apa, sucuri naturale si sa facem cat mai multe dusuri. Propagarea nu ne-a ajutat foarte mult, fiind ture pe timpul noptii in care daca apucai sa treci cateva QSO-uri in log erai un om fericit.

YO3CCC: Cu tantarii, cum v-ati descurcat?

YO9XC: Problema tantarilor a fost, este si va fi o problema a intregii Africi, nu numai a Burundiului, care sunt purtatorii si trasportorii unor boli foarte grave. Toti ceilalti membri ai echipei, care au mai fost in alte expeditii pe continentul african, povesteau ca aceestia au fost o mare problema, in primul rand pentru operatori si in al doilea rand pentu aparatura. Noi nu am avut decat doua solutii: una, sa ne facem vaccinurile in tara contra bolilor transmise de tantari si a doua, sa folosim solutiile (creme, spray-uri etc.) antitantar atat date pe noi, cat si in locurile unde ne desfasuram activitatea si dormeam. Gazdele, ca masura de protectie, echipasera toate camerele de hotel cu plase de tantari, iar noi, dupa ora 18 purtam pantaloni "lungi".

YO3CCC: Cred ca nu ratat ocazia ca sa vizitati capitala Bujumbura?

YO9XC: Evident ca nu puteam rata o asemenea ocazie, unica in felul ei. Asa ca, prin rotatie, cate 6 membri operatori, am avut la dispozitie o zi pentru a ne organiza si vizita capitala. Locuitorii erau ospitalieri (mai ales cand cumparai de la ei ceva suveniruri), se ocupau cu micul comert, cresterea animalelor, pescuitul pe lac, mica agricultura si micile servicii (taxi, transport, confectionarea de suveniruri, turism etc.), dar erau foarte reticienti la fotografii.

YO3CCC: Ca si in alte expeditii, intalniri cu oficialitatile locale avut?

YO9XC: Da, au fost organizate 2 receptii, prima de cei din hotel unde a cantat pentru noi sotia patronului, Natasa si a doua cu doi ministri si sotiile lor, unde s-au purtat discutii despre Burundi, prezenta expeditiei in aceasta tara si organizarea telecomunicatiilor.

YO3CCC: Cum a fost revenirea in Romania?

YO9XC: Pentru mine a fost foarte obositoare, deoarece am mers foarte mult,16 ore cu avionul de la Bujumbura la Milano, 17 ore cu masina de la Milano la Oradea si 16 ore cu trenul de la Oradea la Buzau. Bineinteles ca am mai facut pauze pentru o gustare si o cafea, insa odihna a fost foarte putina, dar la Buzau am fost foarte bucuros ca am ajuns cu bine si sanatos acasa.

YO3CCC: Va ganditi deja la urmatoarea plecare? Hi!

YO9XC: E normal sa ne gandim, deoarece am fost apreciati pentru munca depusa pe timpul desfasurarii expeditiei si nu am creeat probleme organizatorilor. De asemenea, dorim sa mai cooptam cel putin un membru in urmatoarea expeditie. Dorim sa multumim inca o data statiilor YO care au trecut in logul personal statia expeditiei noastre 9U4M!
Suntem mandri ca s-a mai arborat, inca o data drapelul Romanie intr-o expeditie internationala si asa cum spuneam, cu Feri si Gabi, la venirea in tara, "am mai adaugat inca o fila frumoasa in albumul personal dar si al Federatiei Romane de Radioamatorism"!

Alte amanunte despre Expeditie se pot citi la adresa: http://www.mdxc.org/9u4m/ iar un film se poate vedea la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=gqV7wmXZBmA&feature=youtu.be

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 10-3-2018

3516

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact