hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

DXpeditie Internationala in insulele Spratly

Adrian Ciuperca KO8SCA/YO8SCA

In perioada 6-13 martie 2018 va avea loc o DXpeditie in insula Layang Layand (Spratly) cu indicativul 9M0W.

Insula Layang Layang (uneori numita Swallow Reef) este o insula in marea Chinei de aprox. 35 hectare si o lungime de 15 km, ce apartine de teritoriul Malaieziei si face parte din grupul de insule Spratly. Este singura insula din grupul Spratly care are o pista de aterizare ce poate fi folosita si de avioane civile cu zboruri de pasageri regulate. Acesta este motivul principal pentru care capitanul si organizatorul echipei, Hrane Milosevic (YT1AD) a ales aceasta insula pentru DXpeditie.

DXpeditie in insula Layang Layand (Spratly) cu indicativul 9M0W

DXpeditia este compusa dintr-un grup international de 20 de radioamatori din 10 tari diferite: YT, HL, W, F, PY, JT, VK, SV, 9M si YO. Am avut onoarea de a fi invitat ca membru al acestei DXpeditii si voi incerca sa va tin la curent cu pregatirile si demersul DXpeditiei.

Punctul de intalnire al echipei, in data de 5 martie 2018, este orasul Kota Kinabalu din Malaiezia situat in insula Borneo. Acolo, echipa va avea o sedinta unde se vor discuta ultimele amanunte si se vor lua ultimele decizii inainte de zborul de aprox 300 km spre Layang Layang, in dimineata urmatoare (6 martie 2018).

Fiecare membru al echipei contribuie cu echipament: transceivere, antene, cablu coaxial, interfete radio etc. dar si cu expertiza in diferite domenii: solutii 160 m, configurare computere, amplasament si instalare antene, solutii pentru inlaturarea interferentelor si a zgomotului etc. Lista de discutie pe Internet dedicata membrilor echipei 9M0W devine din ce in ce mai animata, cu cat ne apropiem de data plecarii. Momentan subiectul principal de discutie este greutatea totala a echipamentului si solutii de compromis pentru aducerea echipamentului pe insula. Ca in orice DXpeditie exista un compromis intre dorinta de a avea disponibil cat mai mult echipament si de a nu depasi greutatea si dimensiunea maxima acceptata de compania aeriana.

DXpeditia 9M0W va fi dedicata in memoria lui David K3LP (SK), membru al echipei, decedat recent in urma unui accident. Radioamatorul K3LP este foarte cunoscut in domeniul DX pentru ca a participat in peste 70 de DXpeditii (http://www.arrl.org/news/dxpedition-leader-elite-contester-ham-radio-mentor-david-collingham-k3lp-sk)

Icom, unul dintre sponsorii DXpeditiei, va furniza cu imprumut noile transceivere Icom IC-7610. Membrii echipei sunt incantati de a avea ocazia sa lucreze cu acest tranceiver SDR de high end, abia iesit de pe linia de productie. Heil va furniza pentru toata echipa celebrele casti de calitate ale firmei. Eu voi aduce cu mine, transceiverul meu Elecraft K3 si amplificatorul Elecraft KP500 de 500W pe care le folosesc intotdeauna in DXpeditiile mele, si o antena Cushcraft A3S care a necesitat multe modificari mecanice pentru a face cerintelor de dimensiune impuse de zborul in Spratly.

Cativa membrii ai echipei 9M0W vor fi dedicati lucrului in banda de 160 m. Ei vor aduce echipament specializat pentru aceasta banda pentru a creste semnificativ numarul de lagaturi in aceasta frecventa dificila. Printre membrii echipei, experti in banda de 160M, se afla si Jeff K1ZM (http://www.k1zm.com/), autor al cartii celebre "DXing on the Edge - The Thrill of 160 Meters".

Insula Layang Layang contine atat o garnizoana militara Malaieziana cat si o statiune turistica, specializata in excursii turistice de scufundari (scuba diving). Insulele Spratly sunt divizate intre cateva natiuni: Vietnam, China, Taiwan, Philipine, Malaiezia si Brunei si sunt subiectul multor dispute teritoriale. Obtinerea unei licente de radioamatori si permisul de aterizare pentru una dintre insulele grupului Spratly este o operatiune foarte dificila si necesita luni si chiar ani de negocieri intre capitanul echipei de radioamatori si institutiile responsabile. Din acest motiv, Spratly este clasata pe locul 56 in topul listei cu cele mai cautate entitati DX, din 340 posibile (https://clublog.org/mostwanted.php).

In 1993 DXpeditia Germana in zona Spratly (Amboyna Cay, Malaiezia) a fost mentionata in multe ziare centrale de pe mapamond datorita tragediei cu care s-a sfarsit. Unul din membrii DXpeditiei din 1993 este celebrul radioamator german Baldur DJ6SI care a supravietuit tragediei si a descris in amanunt cele intamplate. Articolul poate fi citit pe website-ul DokoFunk (http://www.dokufunk.org/upload/dx_magazine_spratly.pdf). Pentru radioamatorii mai tineri care nu au auzit de radioamatorul Baldur, un interviu foarte interesant, care aduce lamuriri, se afla pe blog-ul lui Paul N6PSE (https://n6pse.wordpress.com/2014/11/27/interview-with-baldur-drobnica-dj6si/).

Una dintre responsabilitatile mele in cadrul echipei a fost crearea hartilor de propagare atat pentru uzul echipei 9M0W cat si pentru radioamatorii care doresc sa-si maximizeze sansele de a contacta DXpeditia. Cei interesati pot folosi link-ul de mai jos pentru a vedea momentul de propagare maxima, in functie de locatia si echipamentul folosit (tipul antenei/putere amplificator). Multumim lui K6TU pentru oferta lui de a furniza acest serviciu gratuit (si foarte simplu de folosit) pentru comunitatea internationala de radioamatori.

Harta de propagare pentru 9M0W: https://www.k6tu.net/?q=node/add/dx-prediction-9m0w

Pe data de 8 martie 2018 la ora UTC 2:00 echipa 9M0W va incerca, in functie de calitatea conexiunii Internet, sa participe la emisiunea Ham Nation (https://twit.tv/shows/ham-nation), cu un interviu in direct din Spratly. Va fi o oportunitate unica pentru radioamatorii din toata lumea de a vedea imagini in direct din acest colt indepartat al lumii.

Cativa membri ai echipei 9M0W sunt si membri ai radioclubului din Borneo (http://www.borneoamateurradio.org/). Dupa terminarea DXpeditiei, se va organiza in orasul Kota Kinabalu, o intalnire cu radioamatorii locali de la acest radioclub.

Website-ul DXpeditiei 9M0W (http://www.yt1ad.info/9m0w/) contine multe alte informatii legate de membrii echipei si despre DXpeditie.

Sa ne auzim cu bine in pile-up!

Adrian Ciuperca
KO8SCA/YO8SCA
Februarie 2018

Adrian Ciuperca KO8SCA/YO8SCA

Articol aparut la 25-2-2018

4840

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Stefan - YO7SR la 2018-02-25 14:42:22 (ora Romaniei)
  • In primul rand iti urez multa bafta si totul sa mearga bine. Il al doilea rand, daca este posibil, sa faci o comparatie intre K3 si 7610 si sa ne spui o parare.
    73, Stefan YO7SR

  • Postat de TITI AILINCAI - YO8MI la 2018-02-26 10:06:09 (ora Romaniei)
  • Drum bun si asteptam semnalele pe benzile unde ne lipseste insula!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-02-26 19:34:03 (ora Romaniei)
  • Previziunile actuale de propagare cu "Layang Layand"
    sunt destul de pesimiste, mai ales pe benzile joase. dar.....{si gaina oarba mai gaseste o boaba". Nu renuntam, totusi.
    Succes expeditiei si colegilor din YO. 73 de Miki

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2018-03-02 15:35:04 (ora Romaniei)
  • Total neinteresanta daca nu sunt prezenti macar in benzile de 2m, 70 cm si 23 cm.

  • Postat de Gabi - YO8WW la 2018-03-03 08:54:04 (ora Romaniei)
  • O oportunitate extraordinara. Drum bun, sa va intoarceti sanatosi si multumiti de expeditie. Vom fi cu urechile pe voi.
    73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "DXpeditie Internationala in insulele Spratly"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact