hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Concursul CQ World Wide 160 m de la YR2I

Valentin Ghita YO2LDC

Am pornit acest concurs cu Ovidiu, YO2DFA, cu o mare retinere in suflet. Vremea era deosebit de proasta in Banat, zapada fiind de 20 de cm sub beverageuri. Aceste antene merg cu adevarat bine daca e uscat pe sub ele.

De la inceputul si pana la sfarsitul concursului a nins.Am inceput concursul cu 2 KW out si antena de emisie Inv-vee la 30m inaltime.

Aveam doar 6 antene beverage. Cea de nord am deschis-o la terminatia rezistiva tocmai pentru a auzi si sudul pentru care nu am posibilitate geografica de a intinde antene. In acest concurs nu am avut antena de SA pentru ca antena respectiva a fost intinsa pe directia expeditiei 3Y0 aflata mult mai la sud.

Miza era depasirea celor 510.000 de puncte facute in concursul de anul trecut. I-am spus lui Ovidiu de la inceput ca ma declar multumit cu 350000 de puncte. Poate din jena el nu a comentat nimic. Stia ceva pesemne ce eu nu intrezaream?

Dupa prima noapte am realizat un nr de legaturi mai mare dacat cel obtinut anul trecut. Dar numarul de puncte era mai mic. Aceasta se datoreaza doar lipsei propagarii catre vest. Numarul mic de americani lucrati m-a ingrijorat mult. Aveam si de ce pentru ca numarul lor la finele concursului era de aproape jumatate fata de anul trecut. Si nici o statie din SA. Lipsa antenei de SA si-a spus cuvantul.

Per total am facut mai mult de 598781 de puncte, 1115 QSO, 74 tari si 23 de state americane. Cel mai bun rezultat din YO dar nesemnificativ in fata greilor low-bandului. La ultima participare in 160m am reusit in doua zile consecutive sa facem WAC-ul pe 160m in doar 24 de ore. In acest concurs din pacate, n-am reusit. Ovidiu este entuziasmat la culme pe cand eu sunt total dezamagit si ma gandesc la ce as mai putea face sa sporesc conditiile de contest din QTH-ul meu.

Va dau alaturat rezultatele declarate a celor care ne-au spulberat si anul asta.


D4B - 2117 qso, 56 state, 91 tari, 2966754 puncte
OK1RF - 1391 qso, 47 state, 81 tari, 1049088 puncte
ON4WW - 1366 qso, 44 state, 82 tari, 1031184 puncte

Ceea ce se poate observa cu usurinta este ca la aproximativ acelasi numar de QSO-uri rezultatele noatre finale sunt mult mai slabe decat ale celorlalti concurenti. Acest lucru se datoreaza indeosebi lipsei noastre de multiplicatori. E normal insa, pentru ca noi nu am avut vanatori, cum se poarta in acest concurs. Am ratat cel putin 10 multiplicatori din cauza conditiilor slabe de QRO si antena de emisie.

O faza simpatica a fost aceea cand UU7J a fost la 1 kHz de noi si ne spletarea de zor cu apelurile lui insistente, cand vine al doilea UU7J slab ca un vis si ne lucreaza. Au fost multe statii puternice care veneau tare dar UU7J le-a batut la fund pe toate. Sapand pe internet am gasit ca ei si-au anuntat participarea de o insula din mare in conditii de antena full-size vertical. Ce nu am gasit in prima faza era puterea folosita de ei. Apoi am gasit ca au avut un final de 10 buc GU-84 pe care l-au dus in insula cu vaporul, de greu ce era, hi! In afara de spletareala inerenta puterii folosite ukrainienii nu au facut nimic rau. Pardon, au reusit 1182 de QSO-uri, 33 de state si 95 tari. Foarte multi multiplicatori obtinuti in conditii de receptie improprii intinderii antenelor beverage pe malul marii. Pesemne ca au avut vanatori buni si legaturi radio UKW serioase cu continentul, hi! Stau sa ma gandesc ca aveau la ventilatorul de racire a tuburilor o putere instalata de 2 ori cat avea YR2I outputul in antena, hi! UU7J a dovedit ca numai asa te poti compara cu statiile europene pe pe coasta Atlanticului. De unde se poate vedea ca una din conditiile de baza in a face un bun scor este buna asezarea geografica a statiei.

Participarea YO in acest concurs a fost subtirica precum fiecare data. O figura frumoasa a facut-o YR5O (YO5BRZ) si YO5KAD statiile care reprezinta YO in IARU 2005. Semnalul lui YR5O a fost mai consistent iar operativitatea a fost de asemenea mai buna. Totusi rezultatul mai bun al lui YO5KAD ma surprinde foarte placut. Antena folosita si la emisie si la receptie a fost un full-size delta-loop construit in jurul stalpului de parasutism de 80m. Au fost lucrate statii din SA pe care eu nici nu le-am mirosit. Se dovedeste, asa cum am mai spus, ca Baia-Mare are cea mai buna locatie de low-band din YO. Dar cel mai mult ma bucura faptul ca activitatea radio de acolo a intrat pe fagasul normal.

De anul viitor nu voi mai participa in acest concurs pentru YR2I. De fapt nu voi mai participa de loc, preferand sa vanez si sa imi mai fac cate o tara noua. In conditiile actuale ceea ce face YR2I se cheama munca patriotica. Nu ai cum sa lupti in conditii egale cu toti greii asa ca refuz lupta, hi! Dar poate ca Ovidiu ma va convinge si vom mai depasi vreun record national.

Valentin Ghita YO2LDC

Articol aparut la 7-2-2005

7125

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de LXX - la 2005-07-30 11:55:09 (ora Romaniei)
  • JXU

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Concursul CQ World Wide 160 m de la YR2I"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact