hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

QSO–urile noastre de toate zilele

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Radioamatorii din toate tarile obisnuiesc sa se intalneasca pe o frecventa in 80 m la un fel de "round table", unde se discuta de regula chestiuni tehnice dar si probleme cu teme din viata, impresii, schimburi de pareri, starea vremii si cate si mai cate. In YO, pe 80m frecventa uzuala este 3705 kHz. Desfasurarea acestor QSO – uri au loc de regula intr-o atmosfera de prietenie si respect reciproc, participantii de obicei permitand accesul la microfon fiecaruia din cei din jurul acestui "round table."

Din pacate, apar cateodata si "radioamatori" cu porniri bolnavicioase care in mod voit emit semnale cu intentie menite sa deranjeze desfasurarea legaturilor. Acest fenomen este destul de des intalnit in toate benzile si chiar in pile-up – uri care se formeaza pentru cate un indicativ DX rar. Nu participa la QSO–uri, doar asculta si apoi deranjeaza. Daca ii ignori cu consecventa, se plictisesc si pleaca, insa daca cineva reactioneaza mai vehement, facand pe "politistul" de circulatie, in mintea "bolnavului psihic" apare satisfactia actiunii lui josnice continuind deranjarea QSO–urilor.

In fostele tari comuniste se obisnuieste ca la aceste intalniri "round table" cel care se aude cel mai bine, in mod simbolic primeste "sapca rosie" ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba grija ca fiecare participant sa aiba acces la microfon in mod cat mai egal. O autodisciplina unanim acceptata de participanti. Modul de desfasurare ale acestor QSO–uri in tarile vest-europene, de regula se desfasoara mai liber, mai uman, lipseste cel cu "sapca rosie" iar microfonul se perinda in mod natural cu mult bun simt si respect, cu o cursivitate si dinamica mai elevata fata de YO. Nimeni nu striga "Break, Break" decat in cazuri adevarate de urgente, toata lumea demonstreaza rabdare, rar se intampla sa vorbeasca doi deodata ca in YO. Daca vreunul dintre participanti are o problema care priveste strict doar pe unul dintre participanti, il va invita la randul lui pe coleg pe o alta frecventa, in loc sa faca un monolog lung depre o tema care este destinat doar unuia, punand la incercare rabdarea celorlalti participanti.

Toate acestea nu se intampla in YO unde participantii apar cu un "Break" insistent apoi se retrag subit, fara a mai saluta pe colegii lui, sau se prezinta fara ca in prealabil sa asculta indicativele participantilor, notand rapoartele ca apoi cand ii vine randul sa stie cine sant participantii si sa dea controalele. In general se manifesta lipsa de nerabdare, multi se retrag subit fara sa-l saluta pe colegi. Ascultand indelung desfasurarea acestor QSO–uri, dar urmarind in acelasi timp prin SDR ce se intampla in alte grupuri pe frecvente diferite, nu odata am auzit vorbe urate, pareri jignitoare la adresa unuia care se afla in acelasi timp pe o alta frecventa alaturata.

"Tabloul psihologic" general privind aceste comportamente nu este prea magulitor pentru nivelul nostru de cultura generala si civilizatie. Sa ma scuze exceptiile (care bine inteles ca exista) dar tocmai din cauza acestor fenomene eu nu prea apar in aceste "round table". Pentru prima data in cei 60 de ani de radioamatorism ai mei, mi-am "incalcat" obiceiul meu de lucra numai in CW in perioada decembrie 2017 – februarie 2018 . Am facut aceasta pentru ca am simtit nevoia unei apropieri "mai umane" de colegii mei radioamatori, legaturile in SSB apropiindu-te sufleteste mai mult de colegi. Cu putine exceptii insa, aceste "round table YO" mi-au creat un gust amar, astfel ca am hotarat sa ma intorc la "batranul" si loialul CW si preponderent in "Gentleman’s Band".

Stiu ca in comentarii voi fi jignit tocmai de acei radioamatori care sunt certati cu bunul simt dar va asigur ca sunt imun!

Cu toate consideratia, 73 de YO5AJR, Miki

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 15-2-2018

3800

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de George - YO9FAH la 2018-02-15 12:54:35 (ora Romaniei)
  • Salut Miki.

    Foarte adevărat ce spui, cu amărăciune spun că aceste aspecte nu se vor opri atâta timp cât vom exista ca oameni...

    Universu-i un inel gigantic, iar omul este sigur piatra lui de preț!!! Dar mai sunt și bolovani printre, care trebuiesc separați oarecum...!

    73 și să auzim numai de bine Miki!

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2018-02-15 15:33:48 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki pentru articol!

    Respect YO8SSB!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2018-02-15 20:24:51 (ora Romaniei)
  • Miki: Se fluiera in trafic, se fluiera si pe internet. Trebuie sa te obisnuiesti cu situatia si sa nu dai inapoi. Fluieratorii deabia asteapta...

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2018-02-16 09:32:54 (ora Romaniei)
  • Felicitări! Este bine ca din când în când cineva să ne mai amintească de bunele reguli. Mă întreb, oare vor fi și acestea fluierate?
    Îmi mai amintesc de o schemă care funcționa foarte bine și pe care de vreo 20 de ani nu o mai întâlnesc sau poate că nu am mai fost eu atât de activ: lista de așteptare, făcută de stația pe care mulți voiau să o contacteze (mai ales stați speciale, dar nu obligatoriu) și diminuând astfel efectele unui pile-up care s-ar fi creat „la liber”. După epuizarea listei care putea avea și zeci de stații în așteptare se întocmea altă listă ș.a.m.d. În felul acesta am reușit ca cu 60-80 W, în benzile peste 21 MHz chiar cu 6-10 W, să pot face QSO-uri în SSB cu stații rare sau depărtate, putînd avea în log toate continentele sau indicative aniversare care nu mai pot fi active niciodată și pe care, fără listă, le-aș fi contactat mult mai greu sau deloc. 73!

  • Postat de Dreve Mircea - YO5FYI la 2018-04-01 11:56:51 (ora Romaniei)
  • Da,bine punctat!Dar nimic nu este nou sub soare,expresiile ca:"Ia tu sapca rosie" sau "Iara a venit asta cu fluieratul"imi sunt familiare si dragi mie.Astia suntem cu bune si cu rele!Momentan nu pot sa ies la "gargara din 80"unde apar toti "crocodilii",unde ia unul microfonul si-l uita Dumnezeu cu mana pe PTT,da tare imi lipsesc aceste momente magice!

  • Postat de Marius Toader - YO7BBE la 2018-04-24 18:21:15 (ora Romaniei)
  • Ai perfecta dreptate Dle MIKI,dar daca ati analiza cu atentie comentarile Dtra.actuale sau mai vechi,dar si al unora care se considera (ca si Dvs. IMUNI si super corecti) Nu va fluier si nici nu va injur. Sincer, apreciez activitatea Dvs.de radioamator (dar si pe a altora, care am avut ONOAREA sa-i cunosc personal),si care... din pacate, opinile,nu intodeauna,corespund realitatii.Nu am dorit sa jignesc pe nimeni,dar cred ca fiind absolut necesar sa fim mai intelepti, mai corecti noi insine si mai intelegatori. Cu respect! MT
      Comentariu modificat de admin.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QSO–urile noastre de toate zilele"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact