hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Acordarea circuitelor oscilante

Dumitru Lesovici YO4MM

Circuitele oscilante folosite la antene (trapuri) se acordeaza de obicei "pe masa", doar bobina in paralel cu condensatorul, cu ajutorul DIP-metrului. Din cauza impreciziei DIP-metrului si fenomenului de "tarare" a frecventei sale de catre trapul cu care este cuplat, am imaginat o alta metoda.

La iesirea de antena a transceiverului se conecteaza un cablu de 50 Ω coaxial de 1-5 m, terminat pe o rezistenta de sarcina neinductiva, de 50 Ω/10-100 W. Rezistenta folosita de mine este formata din 20 de rezistente de 1 kΩ, legate in paralel, foarte apropiate. Cu 5-10 W emisi de transceiver in telegrafie (CW), pe frecventa de proiectare a trapului, se observa ca nu exista unda reflectata - la reflectometrul transceiverului, sau la un reflectometru conectat de a inceput la iesirea lui.

Se deconecteaza firul "cald" al coaxialului (inima) de la sarcina de 50 Ω. Se confectioneaza din conductor izolat o bucla (spira) cu diametrul de cca 5 cm, inchisa, ale carei capete se conecteaza intre sarcina si "inima" coaxialului. Bucla sta in pozitie verticala, pe masa, aproape de sarcina de 50 Ω.

Se trece pe emisie CW (5-10 W) si se constata ca reflectata este tot zero (sau extrem de mica), desi in serie cu sarcina de 50 Ω exista o spira (inductanta mica).

Se apropie trapul de aceasta spira, pe masa, concentric, astfel ca spira de la marginea trapului sa fie paralela cu spira "emitatoare", la cativa milimetri de ea.

Emitand 5-10 W, se roteste butonul "frecventa" al transceiverului, cateva sute de kHz in plus si in minus fata de frecventa proiectata, se gaseste frecventa la care apare ceva unda reflectata. Trapul rezoneaza pe frecventa la care RUS este maxim. Nu e pericol pentru transceiver, la 5-10 W. Daca rezoneaza "mai sus" decat trebuie, se comprima cate putin ultimele 2 spire ale trapului (care se vor fixa de abia la urma cu Superglue). Daca rezoneaza "mai jos", se extind spirele de la capat (bobina se alungeste treptat), cate putin.

Fara a zdruncina trapul, cele 2 spire reglate se fixeaza cu Superglue (restul spirelor sunt fixate din constructie).

La protejarea trapurilor (eventual cu PET-uri transparente, cu diametrul de 2 ori cat bobina trapului si cu gaurele "de condens si aerisire", facute cu acul) nu miscati spirele.

N.R. Manuscrisul original trimis de autor prin posta poate fi citit la aceasta adresa.

Dumitru Lesovici YO4MM

Articol aparut la 16-1-2018

4904

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2018-01-16 20:05:51 (ora Romaniei)
  • Felicitari!Metodele directe si simple sunt cele mai exacte. Am inteles cum stau lucrurile dar, pentru ca metoda sa fie foarte clara, socot ca se impun unele lamuriri.
    1. Se afirma ca "Trapul rezoneaza pe frecventa la care RUS este maxim". Intrebarea este: cine rezoneaza, trapul (ca o antena), circuitul acordat (circuit clasic), ansamblul celor doua sau altceva? Parerea mea este ca rezoneaza circuitul acordat (ca un circuit clasic cu constante concentrate) completat cu reactante introduse de trap (care adauga la circuitul acordat niste constante distribuite), adica pe acea frecventa "tarata" de care se vorbeste. Avand la rezonanta o impedanta maxima inseamna ca se departeaza cel mai mult de cei 50 de ohm care reprezinta sarcina fara circuitul acordat cuplat inductiv producand cea mai mare crestere a RUS.
    2. La ce frecventa se poate aplica metoda? Pentru ca o spira cu diametrul de cca 5 cm are o reactanta care nu mai poate fi neglijata la frecvente inalte, spre 21-28 MHz, tocmai cele care trebuie sa fie primele blocate de circuitele acordate deoarece primul trap alimentat al antenei este cel pe frecventa cea mai ridicata. Probabil ca impedanta foarte mare a circuitului acordat aflat la rezonanta (asta inseamna un factor de calitate ridicat) depaseste cu mult impedanta ansamblului spira plus rezistenta la acea frecventa ridicata, facand evidenta cresterea RUS si in aceste cazuri.
    3. In ce ordine se acordeaza circuitele cand sunt mai multe? Cred ca acordul se face de la circuitul cel mai apropiat de alimentarea antenei (cel pe frecventa cea mai ridicata) spre celalalt capat. In felul acesta circuitul urmator preia si influenta (probabil destul de scazuta) circuitului anterior deja acordat. Daca efectul reglajului fiecarui circuit asupra celuilalt acordat deja este mare procedeul trebuie aplicat iterativ sau, cel putin se impun verificari dupa acordarea tuturor circuitelor.
    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Acordarea circuitelor oscilante"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact