hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Scrisoare către tinerii radioamatori

Vasile Giurgiu YO6EX

Vă scriem noi radioamatorii veterani născuţi în anii celui de al doilea război mondial sau imediat după, noi care am învăţat telegrafia şi radiotehnica pe la AVSAP sau UCFS, care am avut instructori radioamatori la rândul lor veterani autorizaţi înainte de război şi pe care i-am cinstit şi îi mai cinstim cum se cuvine.

Noi care am trăit în regimul comunist, când o autorizaţie de radioamator era primită după 2-3 ani de verificare securistă şi doar dacă nu aveam muşte pe căciulă sau schelete în dulap de pe vremea regimului burghezo-moşieresc, sau am fost foarte norocoşi dacă nu s-a aflat că bunicul fusese chiabur sau proprietar de lăptărie.

Noi radioamatorii veterani care am construit receptoare 0-V-1 cu o lampă pe o bucată de carton şi am recepţionat DX-uri de la celălalt capăt al lumii.

Noi care am construit un emiţător cu lămpi ruseşti “făcute rost” cu mare greutate.

Noi care eram prin anii `50-`60 obligaţi să trimitem la FRR copii după carnetul de lucru să se vadă dacă nu cumva vorbim cu radioamatori duşmănoşi regimului popular.

Noi veteranii care pe la Radiocluburi sau Case de Pionieri ani în şir am ţinut cursuri şi am scos zeci şi sute de radioamatori pasionaţi, unii încă activi aici în ţară sau aiurea pe meridianele terrei.

Noi care am construit receptoare, emiţătoare sau transceivere cu piese decalibrate adunate din spatele fabricii IPRS sau ICE, aparate cu care am făcut zeci şi sute de mii de QSO-uri şi am participat la concursuri internaţionale, ne-am bătut cot la cot cu “capitaliştii” dotaţi cu ultimul răcnet al tehnicii.

Noi care cu gioarsele noastre am avut obrăznicia să şi câştigăm multe din aceste concursuri.

Noi care am băut cafea cu nechezol, cico şi brifcor, ca să nu adormim cu pistolul de lipit în mână sau cu capul pe microfon la un DX sau concursuri.

Noi care primeam pe sub mână documentaţia tehnică, prin şoferi de tir sau marinari din flota României unii dintre ei radioamatori activi (da, atunci România avea flotă!).

Noi care la “revoluţie” ne-am trezit cu vitejii soldaţi ai armatei române la uşă, ne-au pus kalaşnikovul sub nas şi ne-au confiscat A-patrusutedoişpele şi microfonul ca să nu contactăm “teroriştii” pe care nu i-a văzut nimeni nici atunci şi nici mai târziu.

Noi care ne-am construit primul calculator HC-85 prin anii ’80, noi care pe la mijlocul anilor ’90 am dat bani grei pe un 286 sau 386. Noi care am fost printre primii clienţi pe la café-interneturile deschise atunci.

Noi care am deschis primele saituri şi bloguri pentru radioamatori.

Noi care în cea mai grea perioadă a secolului trecut, am reuşit să ţinem sus drapelul României.

Noi veteranii radioamatorismului românesc care nu ne plasăm la “vârful piramidei lui Maslow”, dar care am format baza acestei piramide care altfel nici nu ar fi existat.

Noi radioamatorii veterani pe care voi îi consideraţi “mazete” ale radioamatorismului, vă rugăm să ne scuzaţi că vă împiedicaţi de noi şi vă stăm în drumul spre vârful piramidei.

Noi radioamatorii veterani vă rugăm să ne scuzaţi că am rezistat atât de mult timp pe această lume, că încă mai trăim şi nu am murit.

P. conf.

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 30-12-2017

7417

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (43)  

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2017-12-30 09:05:11 (ora Romaniei)
  • Bravo Vasile!
    Scris artistic si putin teatral dar perfect adevarat. Multumesc, mi-a placut mult!

    Eh, dupa cum se vede "analogul" vechilor generatii functioneaza inca foarte bine si fara "softul" noilor generatii..he he
    Dar sa fim sanatosi cu toii, LA MULTI ANI pe 2018 tuturor, mai noi, mai vechi !!!

    Numai bine va doresc.....YO3DLL...Liviu

  • Postat de Dan - YO6EZ la 2017-12-30 10:02:32 (ora Romaniei)
  • Sica, te rog sa ma scuzi, am lacrimat la citirea acestor randuri
    Imi amintesc cand , impreuna, eram in casa la Laci, la Sibiu si ne spunea cate in luna si in stele cum sa construim un aparat; si cate si mai cate... multumesc Sica
    LA MULTI ANI pentru tori radioamatorii si nu numai
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-12-30 11:26:37 (ora Romaniei)
  • Sica, Sica. Nu-i destul ca acu la sfarsit de an trversez o cadere psihica greu de explicat, ma simt ca un tomberon care nu a fost golit de Drusal un an de zile, acumuland "gunoaiele" de factura psihica din jur greu de sortat - acum vii tu cu acest articol din care razbate si starea psihica dar si gandurile care sunt asortate cu nostalgii dulci - amare, care s-a acumulat in ultimii ani. Asta este soarta soastra Sica, a celora care au reusit sa mentina sira spinarii drept in anii totalitarismului, sa urmeze pasiunile - radioamatorismul, navigand pe apele involburate de atunci, reusind sa ramana pe linia de plutire. Unii dintre noi au cedat puterii, au devenit duplicitari, poate din instinctul de conservare, de supravietuire si trebuie sa fii radicalist sa poti condamna chiar daca nu au pricinuit rau semenilor. Noua generatie astazi nu poate realiza cate capcane, pericole trebuia infruntate sa devii radioamator si in acelas timp sa nu incalci propria ta constiinta. Avem inca in memorie vocea lui Noel Barnard de la Europa Libera, emisiunile Radio Luxemburg - nise prin care in tineretea noastra am tras speranta, prin care castigam forta de supravietuire - tremurand daca s-a oprit o masina noaptea in fata casei. Am merita mai mult respect - este adevarat, dar nu cersind. Si eu am lacrimat citind randurile tale draga Sica, lacrimi pe care sterg cu mandrie sa nu vada cei tineri nici-o data.
    Un an Nou cu sanatate cu capul nici-o data in nisip! 73/88 Miki

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2017-12-30 11:41:47 (ora Romaniei)
  • Draga Vasile,buna! treaba,scris intr-adevar putintel cam emfatic,dar perfect! adevarat si plin de continut.In ceea ce priveste Brifcorul,sa stii ca n-a murit,sau dac-o fi murit a re-inviat-se gaseste!-si este chiar foarte! bun in orice caz mai bun decit majoritatea sifoanelor colorate si indulcite cu nume "mari" pe ele.In ceea ce-l priveste pe cel care m-a facut pe mine "mazeta",sa stii ca scrie bine-mersi! in continuare pe exact acelasi calapod,in schimb eu am primit o atentionare de off-topic-hi! si ma mindresc cu ea,sint pi-o-nier-hi!.Altfel,ciinii latra dar Ursul merge si trece,noi sa fim sanatosi! si la punga grosi-slaba speranta-hi!,asa ca la multi ani! si la multi bani! 73! si tine-o tot asa!.Nelu

  • Postat de tenea octav - YO8CEV la 2017-12-30 16:17:50 (ora Romaniei)
  • Bravo dl. Vasile! mai mult decat adevarat !Trebuie sa spunem celor tineri ca putem si noi sa formam un #REZIST...(apropos de ultimul punct din postarea d-voastra). LA MULTI ANI! pentru toti radioamatorii indiferent de # ,LA MULTI ANI! pentru cei cu numele de Vasile si Ioan

  • Postat de Aurel - YO6HOY la 2017-12-30 20:25:44 (ora Romaniei)
  • Scuze acceptate! :)
    '73 GL & HNY

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2017-12-31 00:36:37 (ora Romaniei)
  • Fara voie mi s-au prelins lacrimi pe obraz. M-au napadit amintirile. Sunt nascut in "41. Vremuri grele pentru parintii nostri. Felicitari Sica !
    @Miki- YO5AJR. Nu mai face nopti albe in draga ta banda 160 metri. Eu acum am intrerupt concursul, voi reveni in concurs, dar la ora 0200, nani puiu !...
    LA MULTI ANI VASILE ! 73s ! Mircea = yo4si

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2017-12-31 12:09:25 (ora Romaniei)
  • Frumos scris, foarte bombastic, dar frumos. Îmi amintește de lucrările Verei Mukhina. Interesant ar fi de văzut care este media de vârsta a celor care au comentat aici, comparativ cu media de vârstă a celor care au comentat articolul publicat de YO9IRF. Ca în orice, există un conflict de generații: pe de o parte, cei care nu vor în ruptul capului să înțeleagă că lumea merge înainte (nu neapărat înspre "bine" - orice ar însemna acest "bine") și ajung note de subsol ale istoriei; pe de alta, cei care se adaptează și iau lucrurile așa cum trebuie, cu înțelepciune și lipsa încrâncenării. Citind, este evident că lacrimile vărsate dovedesc o reacție emoțională la evocarea unui trecut idealizat, "idilic", și nu au nici o legătură cu fizica aplicată; evocarea acelor porcării de cico, brifcor sau quick-cola în condițiile în care toți băleam după coca-cola și ciocolata Toblerone de prin shop-uri. Apropos, mai țineți minte sedimentul ăla mâlos de la fundul sticlelor de cico sau berea cu gust de ulei ? În același sens, performanțele obțiunute cu o lampă pe carton sau cu o galenă lipită cu pelicanol (fiindcă altceva nu se găsea) ar trebui să consitutuie referințele noilor generații. Pe bune ? Asta vrem să transmitem generațiilor următoare și să le lăsăm moștenire ? Să-i convingem cât de bine ne-a fost în mizeria în care ne adaptam cum puteam, fără lumină, căldură și cu rezistoarele alea verzi de la IPRS cărora li se dezlipeau terminalele la orice atingere ? Vă acceptăm cu toții nostalgiile, dar de aici și până la ridicarea pe un piedestal a acestui mod de viață e o cale destul de lungă. Au fost alte vremuri, tehnologia era de altă natură, lipsurile au stimulat inventivitatea, oamenii erau mai buni, tineretul își știa locul și nu crâcnea, laptele mai alb și iarba de acasă verde și grasă pe masa celor din organizațiile cu trei litere. Nu vrea nimeni să muriți, dimpotrivă. Vrem doar să dispară această idealizare a unui trecut de c..t.

  • Postat de Feri VISKY - YO2MHF la 2017-12-31 13:11:03 (ora Romaniei)
  • Superb articol... şi fără să stric atmosfera de sărbătoare aş mai fi adăugat câteva fraze "noi": noi care am ascultat..., noi care am bruiat..., noi care am colaborat..., noi care la revoluţie am făcut, am dres, etc. etc. Pentru conformitate, doar...

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2017-12-31 14:51:50 (ora Romaniei)
  • Da Fery - de cand e lumea, a fost, este si va fi "noi si voi", din pacate. Dar prin convulsii istorice "noi", prin nastere (fara voia noastra", am picat intr-o perioada teribila, ni s-a dat "lozul" necastigator daca comparam perioadele istorice "bune si rele". Asta au fost anii tineretii nostre cu bune si cu mai multe rele. Si acum ce sa facem? Sa scuipam pe anii tineretii nostre care este unica in viata ori carui om? Eu "nu ma uit inapoi cu manie". Anul trecut am fost invitat la o intalnire cu "aviatia de hoby" la Crasna. Cu un, mai tanar de cat mine cu doar cu 38 de ani, fiul unui prieten, fost aviator eminent pe vremea revistelor "Sport si tehnica", fiul acesta fiind si el multi ani pilot pe MIG21 acum m-a invitat sa fac cu el un zbor de acrobatie. La aterizare cei de la TV Cluj auzind ca am facut la AVSAP in anii 57 aviatia (dar si radio) m-au intrebat - ei.....cum a fost in anii 57? Am raspuns sec - stiti, pe aerodrom marsaluiam ruseste, cantam ruseste dar.... acolo, sus tot noi am fost! Au inteles si as vrea ca lumea sa inteleaga profunzimea "dramatica" "tot noi am fost". Sa cunoatem trecutul, sa pretuim sa respectam acei oameni care fara voia lor au supravietuit in el, ca "the next gen." sa merita viitorul tot cu bune si rele pentru ca, doar odata sunt tineri. Sarbatori frumoase HNY tuturor din toate generatiile. 73 de Miki
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Bucur Virgil - YO9BCM la 2017-12-31 22:09:31 (ora Romaniei)
  • La multi ani VASILE !! De acord cu tot ce ai spus ,mai ales ca nu doresc sa schimb indicativul cu unul din doua litere .Indicativul meu l-am primit dupa multa truda si asteptare .Parca lumea de astazi se misca prea repede .Inca o data : La Multi Ani 2018!!!

  • Postat de liv.livadaru - YO8OU la 2018-01-01 10:24:24 (ora Romaniei)
  • LA MULTI ANI SICA -sanatate si succese

    observatie:
    RADIOAMATORISMUL este un SPORT in care se obtin PERFORMANTE mai mici sau mai mari iar cea mai insemnata este DXCC-HONOR ROLL 1(confirmat toate tarile active) (vezi: YO8OU QRZ.com)restul sunt vorbe goale

    SFAT:

    Radioamatori,tindeti spre performante(numai daca sunteti pasionati de acest sport)ascultati,ascultati si iar ascultati si dupa vreo 250000 de QSO efectuate si multe f. multe nopti pierdute,sigur veti ajunge la performante

    cu deosebita stima ,LIV - YO8OU

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2018-01-01 11:17:08 (ora Romaniei)
  • La multi ani! Tuturor, mai vechi si mai noi.
    Ader la tot ce a scris Sică YO6EX la care mai adaug niste detalii din propria trăire:
    Noi, nascuți și crescuți în mediul rural, departe de electrificare pana la mijlocul deceniului 6 din secolul trecut, foloseam ciocanul de lipit la flacără si baterii plate ori anodice daca și când ne dădea mâna.
    Noi, din mediul rural, care aflam din „Sport si tehnica” de existența cluburilor și cercurilor cu aparatura, instructori, trafic radio, dar la sute de km de domiciliu.
    Noi, care am inceput constructiile „dupa ureche” din „Ghidul radioamatorului constructor” (0V0, 0V1 cu tuburi precum 3V4) cu kiturile de bobine „universal” facute HM (se putea bobina inclusiv „fagure”) sau „fund de coș”, pentru care chiar să construiești trebuia să ai licență altfel era de rău (cine își mai amintește de categoria „Radioamator constructor”, desființată parcă prin deceniul șapte, rămânând numai HAM și SWL?).
    Noi, cei care trebuie să mai fim suportați vreo 20 de ani (TNX pentru generozitate!) după care vom dispare natural (http://www.hamyo.ro/index.php/articole/mesajul-meu-catre-epoca-de-aur ultimul comentariu pagina 3).
    La multi ani tuturor, mai vechi si mai noi dar nu ca noi!
    73!

  • Postat de Boros Iuliu-Alex - YO5PQI la 2018-01-01 13:29:15 (ora Romaniei)
  • Frumos articol, am avut onoarea de a cunoaste si de a invata de la cativa "veterani" din generatia Dvs. (YO3VU-Silviu, YO3UA - Teo, YO3BWK din pacate toti SK)
    La multi Ani!

  • Postat de Mircea - YO4GKP la 2018-01-01 14:48:44 (ora Romaniei)
  • @Miki, Da nenea Miki, elegant, cu mult bun simt si impaciuitor, ca de obicei...
    @Feri, Baci Feri, vad ca multi fluiera in surdina pe margine, dar nimeni nu are curajul sa puna punctul pe I. Multumiri.

    Am sa incerc sa joc eu rolul de "avocat al diavolului". Sincer, am stat mult pe ganduri daca sa pun mana pe claparnita si sa raspund sau nu.
    Despre mine in 2 cuvinte: Sunt prea tanar sa intru in tagma "Veteranilor" si prea batran sa fiu in randul tinerilor.

    Stimate domnule Giurgiu yo6ex, nu te cunosc personal, dar intreband in stanga si in dreapta am auzit numai lucruri deosebite. Deosebit de urate. Am sa incerc sa ma limitez pe cat posibil doar la lucruri concrete. Dar sa le luam pe rand:
    "Noi care..." Care noi? Te-a delegat cineva sa vorbesti in numele unei generatii? Nu cred.
    "Noi care am trait în regimul comunist..." Dumneata ai trait singur in tara asta? Sau, doar veteranii au trait in "epoca de aur"? Au mai trait si altii la fel de greu. Romanul, daca nu avea matul baston, se plangea de mancare; dar nu am vazut pe nimeni sa doarma pe strada atunci...
    Pomenesti de nechezol, cico, brifcor etc. Nu esti singurul care a degustat deliciile epocii...
    Te lauzi ca ai construit singur un hc 85. Dupa umila mea parere, poate ai construit o clona compatibila sinclair/spectrum gen Tim-S sau aMIC sau microtim+... Sau poate o cobra. Dar HC-85 nu cred. Sau poate ai luat o placa "de-a gata" facuta de baieti in regie, ai pus o tastatura, o sursa, un casetofon si televizorul. Sau ca sa il plagiez pe mos Victorin, ai luat piesele, le-ai aruncat in pod si s-au auto-construit HI.

    Pot sa ma laud ca am sarit peste cartele dar in rest le-am prins pe toate. Pe vremea cand am deschis ochii in calculatoare, monitoarele erau verde/negru nu color, mouse-ul inca nu se inventase, iar claparnita inca nu avea vectori (sageti). Cei mai destepti isi scriau rutine pt vectori. Cat despre hard, cel mai mare "hdd" era o discheta in simpla densitate de 64 de k daca nu ma insel.

    "Noi care am construit un emiţător cu lămpi ruseşti “făcute rost” cu mare greutate." As intreba cum, dar n-are rost.
    Cineva dinte veterani il acuza pe nea Radu 4hw, ca a fost un simplu bisnitar. Serios? Pt mine nea Radu a fost un ZEU al radioului. I-au trecut prin mana generatii de telegrafisti. Am avut surpriza sa ii redescoper lectiile de telegrafie inregistrate pe casete audio. Mare OM...

    Dumneata, te lauzi ca la revolutie a venit un soldatica sa iti confiste A412. Sa fim seriosi, aveau mult prea multe pe cap atunci. (Pe V.A. Stanculescu, l-am cunoscut personal. L-am injurat destul ca si ofiter superior, dar l-am admirat pt multe alte lucruri. Putea sa fie mult mai rau). Acum, comparativ, desi A412 a fost un transceiver interesant la vremea lui (tot respectul pt Lixu'), nu intrecea R104 sau R130 (ca sensibilitate) decat in cazuri extrem de rare, in cazul unor veterani pasionati, cu multa rabdare, experienta si ceva aparatura de laborator. Primul meu qsl il datorez unui A 412, lucrat in 28 cu aproape un sfert de wat cu un DL in CW, (o bijuterie, atunci cand a iesit din "fabrica").

    Cat despre veterani, am cunoscut parte din ei, direct sau indirect, oameni de o caldura sufleteasca deosebita si de o modestie dusa la absurd. Oameni de la care am invatat destule lucruri. Ca sa enumar dintre ei, am sa incept cu nea Radu 4hw (Dumnezeu sa il odihnesca in pace), pentru ca el mi-a pus in mana autorizatia. As putea continua cu nenea Zoli, nenea Zica, nenea Leo, nenea Tavi, nenea Carol, nenea Adrian (vorba lunga) alt nenea Zoli si multi altii. Oameni care m-au ajutat cu un sfat, o piesa, o carte sau o vorba calda.

    [text sters]

    Il cunoaste-ti sau l-ati cunoscut pe Razvan? Ma indoiesc.

    Personal, am avut ocazia sa urc pe munti cu Razvan 9irf si cu nenea Zoli (un alt mare OM, extrem de modest si intelegator ale carui povestioare sau sfaturi, nu ne saturam sa le ascultam seara la foc) si cu multi altii prieteni dragi mie. Toti oameni de o calitate deosebita. Si ce sa vezi, acolo, in inaltimi, eram tot noi cum spune nenea Miki. Razvan, catalogat in 2 cuvinte e un fel de monstru al curiozitatii. Un tip caruia ii place sa fie informat, sa stie, sa citeasca, extrem de pasionat de munte si radio. Un OM.

    Este cumva Razvan 9irf sau extrapoland, generatia tanara vinovata de ce a suferit unul sau altul in epoca de aur? Nu cred. Se tot bate moneda pe "Conflictul dintre generatii". Conflictul asta apare pt ca nu a-ti stiut sa il mediati, nu a-ti stiut sa delegati, sa indrumati si sa promovati din tinerele vlastare pe cei care merita. A ii acuza pe cei tineri pt asa ceva e absurd. Se presupune ca voi, veteranii, sunteti mai invatati si mai intelepti...
    Cat despre respect, acesta se castiga, sau altfel spus se masoara prin ceea ce lasi in urma ta.

    [text sters]

    Pentru toti care au fost si nu mai sunt,
    Pentru toti care sunt si nu vor mai fi...

    Un an nou mai bun, multa sanatate si impliniri.

  • Postat de Sorin - YO2MSB (yo2msb) la 2018-01-01 16:29:04 (ora Romaniei)
  • Intervin aici in continuarea mesajului scris de Mircea YO4GKP. Pentru ca il cunosc pe Razvan YO9IRF de multi ani si am urcat suficient de multi munti impreuna cu el ca sa imi dau seama ce fel de om este. Muntele scoate din om tot adevarul, si inca repede. Confruntarea cu greul releva caracterele. Razvan e un radioamator al carui coeficient de inteligenta si a carui moralitate depaseste cu mult media securisto/activista care inca mai bantuie prin frecvente. Iar cand unii dintre cei de aici isi plang de mila cu lacrimi de... crocodil (ooopsss!) dar in acelasi timp infiereaza proletar pe oricine nu e de aceesi parere cu ei, imi aduc aminte cu scarba de cei care m-au facut sa ies in strada in Decembrie 1989 la Timisoara. Pentru ca se comportau la fel si incercau sa ne bage pumnul in gura. Nici lor nu le-a mers.
    In alta dezordine de idei, nu pot sa nu remarc aici perseverenta cu care un individ patetic prin felul in care isi plange de mila proprie tot incearca sa ma arate cu degetul de ceva timp. Amice, obisnuieste-te cu ideea ca te ignor cu desavarsire. Vad ce scrii, ma pufneste rasul si trec cu lejeritate peste comentariile tale. Criticile celor pe care ii dispretuiesc ma onoreaza, inseamna ca fac ceea ce trebuie. Te-ai bagat singur ca musca-n lapte intr-o discutie de pe acel site web care nu te privea si din care ai iesit pe ultimul loc, desi ti-am oferit ocazia sa iesi elegant din ea. N-ai inteles nimic. Si asta spune multe. Retine doar ca eu nu sunt lift sa ma mai cobor la nivelul tau pentru a-ti mai da replica, nu de alta dar ma vei bate cu experienta in ale mizeriei morale.
    Mai am un sigur lucru de spus. Continuati linistiti cu aceasta intoleranta fata de nou, progres si evolutie. Veti ramane singuri pe aici si inca repede, pentru ca noi, ceilalti, ne vom regrupa in alte locuri unde vom trai fericiti fara voi si aceste agresiuni. Am inceput deja sa facem asta.
    Si inca ceva. Poti sa fii cel mai merituos contestman din lumea radioamatorismului. Daca toate performantele tale sunt facute exclusiv pentru hranirea propriului orgoliu, totul e doar fum. Comunitatea te va tine minte insa doar daca vei incepe sa faci cate ceva pentru ceilalti, sa dai inapoi macar putin din ceea ce poate ai primit candva. Am vazut aici cateva comentarii inteligente exact de la acei oameni care au facut cate ceva pentru ceilalti. Avea Parintele Arsenie Boca o vorba de duh: pana la o varsta am dat din ceea ce am avut, apoi am dat din ceea ce am fost.

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2018-01-01 17:26:04 (ora Romaniei)
  • de YO4GKP: "...Personal, am avut ocazia sa urc pe munti cu Razvan 9irf si cu nenea Zoli (un alt mare OM, extrem de modest si intelegator ale carui povestioare sau sfaturi, nu ne saturam sa le ascultam seara la foc) si cu multi altii prieteni dragi mie. Toti oameni de o calitate deosebita. Si ce sa vezi, acolo, in inaltimi, eram tot noi cum spune nenea Miki. Razvan, catalogat in 2 cuvinte e un fel de monstru al curiozitatii. Un tip caruia ii place sa fie informat, sa stie, sa citeasca, extrem de pasionat de munte si radio. Un OM.

    Este cumva Razvan 9irf sau extrapoland, generatia tanara vinovata de ce a suferit unul sau altul in epoca de aur? Nu cred. Se tot bate moneda pe "Conflictul dintre generatii". Conflictul asta apare pt ca nu a-ti stiut sa il mediati, nu a-ti stiut sa delegati, sa indrumati si sa promovati din tinerele vlastare pe cei care merita. A ii acuza pe cei tineri pt asa ceva e absurd. Se presupune ca voi, veteranii, sunteti mai invatati si mai intelepti...
    Cat despre respect, acesta se castiga, sau altfel spus se masoara prin ceea ce lasi in urma ta. [text sters]"


    Probabil că, în postarea anterioară, ar fi fost elegant și politicos să încep și eu cu aceleași considerații despre Răzvan, YO9IRF, pe care l-am cunoscut acum doi ani la Friedrichshafen. Culmea ironiei e că a fost nevoie de o ieșire peste hotare pentru ca acest lucru să se întâmple. Probabil o coincidență, dar nu-mi pot scoate din gând faptul că, uneori, acest teritoriu mioritic se dovedește a fi toxic pentru orice zvâcnire intelectualistă. A fost suficient un prânz luat împreună și diverse discuții la o pauză sumară de cafea pentru a rezona perfect cu ceea ce consider că e un spirit înrudit. Nu ne-am mai văzut de atunci, dar cred că sunt în consonanță cu Răzvan dacă afirm că, între noi, s-a legat imediat o relație de prietenie.

    Nu înțeleg de unde atâta ură față de tânăra generație și mai ales, așa cum afirmă și YO4GKP, de ce trebuie mereu să existe această atitudine de culpabilizare a tinerilor pentru păcatele bunicilor lor. Ce mă irită, însă, cel mai tare este că UNII dintre dumneavoastră, reprezentanții și (enervant) promotorii valorilor non-existente ale unui sistem criminal și aberant, veniți acum și vă bateți cu pumnii în piept într-o încercare penibilă de a vă prezenta lumii cu totul altfel decât ați fost o viață întreagă, respectiv obedienții susținători ai sistemului care, preț de jumătate de secol, a ros România ca un cancer (și încă o face). Cei care aveți impresia că ați avut o contribuție fundamentală trăiți o halucinație colectivă: dovadă starea DEPLORABILĂ în care se găsește radioamatorismul în România, stare care este moștenirea lăsată de voi, este CONSECINȚA [in]acțiunilor voastre, nu ale celor care acum sunt fragezi la minte și la trup și pe care ar trebui să-i îndrumați pe calea principiilor morale solide. În schimb, cu atitudinea voastră, găsiți de cuviință doar să-i poluați cu aceleași aberații emanate de politrucii și comisarii politici care v-au otrăvit iremediabil și pe voi la rândul vostru.

    Dacă, totuși, aveți tupeul să atacați oamenii de caracter și să ne propuneți, în continuare, o societate în care jaful și amoralitatea sunt valorile promovate la nivel de politică de stat, aveți măcar pregătite argumente serioase sau o revoluție. În primul caz aveți nevoie de cultură și elocință. În al doilea, de boașe serioase.

    Tare mă tem că vă lipsesc ambele.

    M

  • Postat de Feri VISKY - YO2MHF la 2018-01-01 17:57:35 (ora Romaniei)
  • Nu cred că atitudinea de a mătura sub preş o importantă parte a istoriei radioamatorismului autohton este productiv, oricât de împăciuitor s-ar proceda, DR OM Miki.
    Deasemenea este resentimentar să spui că ”nu scuip spre trecut” (Ai avea de ce, nu?) sau ”nu mă uit înapoi cu mânie”... oricum nu asta ar fi scopul studierii istoriei... dar nici idealizarea celor ”bune şi rele”... ci pur şi simplu aflarea cum de a fost posibil să se întămple atâtea, că nu-i aşa, ”tot noi am fost”!
    Nedumerirea, însă, rămâne: cum de, cel mai frumos hobby, a putut legitima un regim asupritor, inuman?

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2018-01-01 18:41:14 (ora Romaniei)
  • Regret draga Fery ca gandurile mele interpretezi sub trairile tale dramatice pe care le inteleg, stiind cum ai ajuns la Baragan in conditii dramatice ca copil. Intelege ca un om are doar o viata si o singura tinerete - atat. Nici de cum nu e vb. de "impacuire" cu teroarea regimului apus. Da - te uiti inapoi cu manie in trecut dar stricto senso spre regimul totalitar care ne a acrit vietile dar nu spre anii tineretii noastre unic in care am avut prima dragoste, am cunoscut si oameni minunati, am incercat sa ne ferim de bratul nemilos al comunismului care te lovea pentru lucruri ca si ascultarea Europei Libere. Eu m-am nascut inaintea al II WW cu 15 zile, crede-ma ca am vazut toate ororile si nedreptatile, si acum sa cer inapoi anii mei de tinerete? Cine ne mai poate da inapoi? Nu m-ai inteles Fery si te inteleg.Cum a fost posibil sa se intample ororile prin care si tu ai trecut? E simplu prin putere. Ai avut, ati avut putere sa nu acceptati deportarea? Nu prea cred. Esti tu sau regretatii tai de parinti? Nu. Mai pui o intrebare puerila. "Cum a putut legitima radioamatorismul un regim inuman - asupritor?" Pai lefitima ceva radioamatorismul in acele vremuri? Se poate idealiza "cele bune sau rele?" Nu Fery. Regret ca nu suntem in sincron dar ce mai conteaza? Tavalugul a trecut...poate vin altele dar "tot noi om fi"! HNY si 73 de Miki
    A fost candva un film englez "Nu uita inapoi cu manie" - poate vei viziona.

  • Postat de Feri VISKY - YO2MHF la 2018-01-02 08:22:22 (ora Romaniei)
  • OK, DR OM Miki, faptul că ai deturnat ("prin metode specifice")subiectul denotă faptul că ai înţeles perfect ceea ce am vrut să zic(!)... şi ceea ce mă interesează strict din perspectiva istoriei radioamatorismului. Uitatul în urmă nu este pentru a scuipa sau a fi supărat pe ceea ce a fost ci, printru-un proces dificil dar catartic, să învăţăm... Te asigur că nu am nici cea mai mică urmă de resentiment sau ură faţă de ceea ce a fost... Însă, întrebările ridicate de mine rămân. Probabi şi din păcate vor rămâne fără răspuns... atunci ca şi acum este vorba doar de alegere... ca şi atunci nici acum nu te obligă nimeni la nimic.

  • Postat de Mihai - YO3HUI (yo3hui) la 2018-01-02 12:57:23 (ora Romaniei)
  • Foarte frumos articol.Mereu am avut un respect deosebit pentru vechi radioamatori din vremurile tulburi are Romaniei.Am citit multe articole interesante cu radioamatori de atunci din acea perioadă comunistă și asta ma făcut să merg mai departe și să nu renunt niciodată,și sa ma gândesc mereu la ei, și să spun că pot și eu sa duc mai departe aceasta pasiune.In cinste lor închin un pahar cu vin .RESPECT!

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2018-01-02 16:06:48 (ora Romaniei)
  • Cata dreptate are acest om...nu pentru faptul ca este generatia cu "tuburi" ci pentru ca este deosebit de actual! La multi ani!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2018-01-02 23:26:21 (ora Romaniei)
  • Aud ca programa scolara va cuprinde materii noi. Pana cand nu se vor preda notiuni de psihiatrie in scoli, nu va fi liniste. Sa nu uitam ca doi alienati mintal, hitler cu a lui etnie pura si stalin cu a lui fericire in egalitate si prosperitate a tuturor, au provocat milioane, zeci de milioane de morti. Avem colegi ai caror parinti sau bunici au fost exterminati in lagare naziste. Ce este acum in sufletul acestor colegi ? Cine a fost de vina ? OMUL ESTE CEL MAI MARE INAMIC AL OMULUI. Se poate scrie un articol cu acest titlu ? Cred ca da !

  • Postat de VOICULESCU DAN-LIVIU - YO3JX la 2018-01-03 11:53:58 (ora Romaniei)
  • Buna ziua sl "La multi ani". Pentru mine pasionati de comunicare interumana, caz particular comunicare prin echipamente radio in benzile noastre dedicate, NU AU VARSTA. Am cunoscut reprezentanti ai generatiei interbelice anterioara cu mult exemplelor mentionate la o varsta a mea de cam 12 ani, nu am observat atunci "conflict intre generatii" ci doar bunavointa sau NU din partea unora sau altora. Am evoluat in timp asa cum am crezut eu ca imi face placere, nu am fost nici obligat nici constrans. Am obtinul autorizatie de emisie-receptie la 17 ani, cl-III-a in primavara si clasa a II-a in toamna, ceva mai tarziu clasa I, ca nu prea aveam conditii economice in acea vreme. Insa zic eu ca eram prieten cu toata lumea, am invatat cate ceva de la toti, nu s-a pus problema de pozitie sociala, varsta sau educatie profesionala. Ce au facut inaintasii nostri, au reusit sa avem drept la emisie in conditii in care alte popoare NU. Forma de organizare a avut acest scop, nu de a conditiona sau indruma activitatea specifica a pasionatilor. Cu un pic de bunavointa cred ca si acum benzile pot fi populate cu emisiunile noastre, doar sa trecem putin peste anume orgolii. O revista a noastra, adevarata, ne-ar prinde bine. Mai vorbim, Dan YO3JX.

  • Postat de Cristel - YO4ISC la 2018-01-03 12:57:39 (ora Romaniei)
  • Domnul Giurgiu a uitat sa adauge:
    Noi cei care am mancat salam cu soia si paiine pe un colt de ziar Scanteia in radioclub...

    Cine nu crede sa vada fotografiile de mai jos...


    http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Intalnirea%20Traditionala%20de%20Sf.%20Stefan%202017/slides/PC270004.html#picttop

    http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Intalnirea%20Traditionala%20de%20Sf.%20Stefan%202017/slides/PC270008.html#picttop

    http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Intalnirea%20Traditionala%20de%20Sf.%20Stefan%202017/slides/PC270015.html#picttop

    Si altele...

  • Postat de robu florian - YO9FQL la 2018-01-03 21:40:34 (ora Romaniei)
  • nihil sine JX ai un hoby, ai o alta incantare pe lume ai orgolii...astepti temeneli...aduni frustrari...vae

  • Postat de ilie paul pavel - YO4RHO la 2018-01-07 20:34:56 (ora Romaniei)
  • buna seara si la multi ani intersant articol un pic cam acid verso noua generatie si mult cam melodramatic pentru vechia garda si eu am trait epoca de aur si am chinuit receptoarele cu reactie si batranele lampi cu placere imi aduc aminte de brifcor si eugenia .. hi si de pistolul radioprogresul de 188 de lei care de fapt il am si acum .... dar sa nu facem un capat de tara si sa nu credem ca odata cu noi o sa dispara ham spirit sau radioamatorismul din yo e nostalgie dar daca stim sa dam mai departe acest hobby eu cred ca o sa reusim sa facem sk impliniti 73 de yo4rho paul

  • Postat de Adrian Scripca - YO6SSW la 2018-01-09 22:48:09 (ora Romaniei)
  • Buna seara, YO6EX. Cu scuzele de rigoare si respectul cuvenit varstei, nu prea inteleg in sine esenta mesajului dedicat tinerilor radioamatori. Am citit atat articolul lui YO9IRF precum si pe-al dumneavoastra si nu inteleg ce anume v-a facut sa va simtiti jignit si sa aruncati cu noroi asupra bietului tineret. Puteti fi mai explicit, va rog?

    Comentariul unui prieten radioamator (tanar, prin prisma dvstra): "lasa, ca in timpul asta noi operam in portabil si ne simtim bine."
    Stati linistit, exista tineri radioamatori care lucreaza in portabil qrp cu aparatura homemade (CW si SSV), facand Romania vizibila pe harta SOTA. Si aceeasi tineri experimenteaza cu tehnologii moderne pentru a duce mai departe stafeta preluata de la (anumiti) oameni de valoare care si-au lasat amprenta asupra formarii lor ca radioamatori.

    73 si toate bune!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2018-01-10 13:11:47 (ora Romaniei)

  • In momentul in care am publicat scrierea mea, m-am asteptat sa existe persoane care nu vor intelege ca este doar un pamflet.
    Trebuie sa subliniez ca pamfletul nu are nici-o legatura cu articolul lui YO9IRF.
    Daca doream sa spun ceva referitor la acel articol, o faceam la subsolul acestuia.

    Dar exista si persoane care nu inteleg mare lucru si atunci cauta motive de a arunca cu noroi.
    Desigur ma asteptam si la comentarii critice. Nu este nici-o problema.
    Dar de la critica la acuze jignitoare si calomnii, bazate pe vorbele aruncate de unii si de altii este distanta mare.

    Astfel ca d-lui. Mircea Eduard Carnicianu – yo4gkp
    care spune ca nu ma cunoaste, dar ma acuza de tot felul de lucruri,
    Ii cer sa faca public macar o hartie din cele cateva tone de care vorbeste;
    Sa faca public dovada cum am intrat eu in radioclub cu bocancii plini de noroi;
    Sau daca nu, atunci sa ceara scuze in public pentru minciunile raspandite, chiar pe acest sait.

    In caz contrar il voi actiona in judecata pentru calomnie si voi cere si despagubirile cuvenite.

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2018-01-10 18:02:30 (ora Romaniei)
  • Vasile YO6EX, articolul tau e un raspuns la ce am scris, e plin de referinte la textul meu, a vazut-o toata lumea si a comentat in consecinta. Aduna-ti coloana vertebrala si asuma-ti.

    E trist pentru radioamatorismul romanesc ca la deschiderea unei discutii despre progres si unde se indreapta radioamatorismul la nivel global, atat de multi se simt ofensati, amenintati de schimbare si o iau ca pe un conflict intre generatii. De fapt, e doar un conflict intre cei care se uita inainte si cei care se uita inapoi.

    Ultima fraza din articolul meu era un omagiu destul de clar pentru generatiile anterioare care au cladit o baza pe care urmatoarele generatii pot construi. Trebuie sa fii rau intentionat sa iei asta ca pe un conflict intre generatii.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2018-01-10 18:52:07 (ora Romaniei)
  • @ YO9IRF: Inca o data spun ca nu acel articol a declansat scrierea pamfletului. Ci in urma unor postari pe forumul de discutii a unui alt radioamator.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2018-01-10 19:29:45 (ora Romaniei)
  • Atrag atentia celor care posteaza comentarii la acest articol sau la orice alt articol la Radioamator.ro, sa pastreze un limbaj respectuos si sa evite jigniri sau atacuri la persoana. Asa cum s-a intamplat si in alte randuri, comentariile in contradictoriu si polemicile se transforma rapid uneori in replici in care argumentele inceteaza sa mai aiba legatura cu continutul articolului, contin injurii si caracteristici incompatibile cu conceptul de ham spirit.

  • Postat de Adrian - YO8RZZ la 2018-01-10 19:42:43 (ora Romaniei)
  • Eu va sfatuiesc sa spuneti clar cui va adresati, ca altfel ies confuzii si nu e bine.
    Si eu am postat pe forum despre niste proiecte software si mi s-a dat peste nas ca ma ascund dupa linii de cod. Nu mi-e frica, domnule, de bobine, ca am distrus prea multe la viata mea. Lor sa le fie frica de mine :)
    73,
    Adi

  • Postat de geo - YO3CWC la 2018-01-14 13:05:17 (ora Romaniei)
  • Studii stiintifice au descoperit ca generatiile Silent (1925-1945), Baby Boomers (1945-1965) si Baby Boost (1965-1975) toate impreuna au INVENTAT, au PRODUS, si DETIN, 95% din ce a realizat omenirea de la inceputurile ei si pana acum.
    Aceleasi studii stiintifice au preconizat ca noile generatii X, Y, Z, si Alfa (1976-2025) atunci cand vor ajunge la aceiasi maturitate precum Silent, Boomers si Boost, vor inventa, produce, si detine decat 25% din realizarile omenirii facute pana la data respectiva.
    Ca sa revin in lumea radioamatorismului, intradevar nu se prevede un viitor foarte luminos generatiei "care face apel general pe Echolink".
    Despre conflictul actual dintre generatii cautati pe youtube cantecul "Au facut copiii nostri dinti" a lui Tudor Gheorghe.

  • Postat de Adrian Scripca - YO6SSW la 2018-01-14 21:02:36 (ora Romaniei)
  • Interesant comentariu, Geo. Exista un citat al lui W. Edwards Deming, nascut in 1900 care precede generatia Silent la care faci referire si care spune urmatoarele: "Without data you're just another person with an opinion.". Poti oferi, te rog, o referinta catre fantasticele descoperiri la care faci referire? Nu de alta, insa procentul de 95% e cam greu de digerat.

    95% din ce anume? Cum se cuantifica inventiile si produsele si cum se evalueaza importanta lor relativa? E normal sa punem pe acelasi loc descoperirea undelor electromagnetice cu inventia pungii ziplock? Cum ramane cu toti inaintasii si inventatorii celebri nascuti inainte de 1925 pe umerii carora au stat toti antreprenorii generatiilor la care faci referire? Ma refer la oameni importanti precum Arhimede, Galilei, Gutenberg, Newton, Leibniz, Watt, Morse, Faraday, Maxwell, Marconi, Tesla, Edison si altii; sa inteleg ca realizarile lor reprezinta 5% din tot ce a realizat omenirea de la inceputurile ei si pana acum?

    Mai deranjant este insa faptul ca in loc de a gandi critic sunt prezentate drept "fapte" niste informatii disparate culese din cine stie ce articol al cercetatorilor britanici cu titlu bombastic citit pe diagonala.

    Cat depre conflictul dintre generatii la care se tot face referire, observ ca el in sine (conflictul) este unidirectional: de la cei mai vechi la cei mai noi. Mai trist este faptul ca cei care "ataca" o fac intr-un soi de incercare de a-si acorda meritele altora prin simpla asociere cu generatia in care s-au nascut.

    Referinta la Tudor Gheorghe e melodramatica si teribil de deplasata in contextul discutiei. Ar fi de preferat referinte la treburi concrete dramelor sa avem idee despre ce discutam.

    73 si toate bune

  • Postat de Geo - YO3CWC la 2018-01-15 12:45:34 (ora Romaniei)
  • Cel mai tare ma deranjeaza cand intr-o discutie pe net apar indivizi care contrazic cele scrise de predecesori, dar ei necitind sau neintelegand mai nimic din ce s-a scris inainte. Mai sus scrie clar si cu litere mari la ce se refera statisticile respective. INVENTAT, PRODUS, si DETIN. TOATE LA UN LOC. Deci nu particulariza problema numai la INVENTAT. De fapt am intuit bine ca va aparea unul care sa se lege de cuvantul inventat, si asta a fost motivul pentru care le-am subliniat pe toate trei.

    Alt cuvant pe care trebuia sa-l subliniez era: conflictul dintre generatiile ACTUALE. Deoarece cum cineva spunea mai sus, numai acum exista un conflict intre generatii, si care nu este deloc unilateral dupa cum spui. Acesta este motivul pentru care am facut trimitere la cantecul lui Tudor Gheorghe.

    Imi aduc aminte ca linkul catre statistica respectiva l-am gasit pe un forum al lui Forbes, iar multi la fel ca si tine sau ofuscat de cei 5% ramasi in care ei bagau si piramidele egiptene. Dar cineva a facut referire la un alt link unde se gasea o detailare super profesionala a celor 95%. Dupa ce o citeai puteai sa bagi si Cascada Niagara in cei 5% ramasi si tot nu puteai sa-i faci mai multi.

  • Postat de Razvan - YO9IRF la 2018-01-15 14:14:58 (ora Romaniei)
  • YO3CWC, nu vrei sa ne oprim cu grozavirea asta inutila bazata pe un articol de care stii numai tu ? Realitatea e ca mostenirea generatiilor de care vorbesti tu e o tara pe ultimul loc in Europa la educatie, pe primul loc la WC-uri in curte, campioana la coruptie si cu un radioamatorism la pamant prin care cativa oameni decenti s-au mai luptat din cand in cand sa faca ceva. Asta e bilantul, nu un articol ipotetic scris de cineva din capatul celalat al lumii. Nu le cere nimeni socoteala generatiilor de care vorbesti pentru cultura hotiei, a lui "merge si-asa" si a descurcaretilor cu putina scoala lasate in urma, dar hai sa avem macar decenta de a nu brava cu articole scrise intr-o tara care acum 50 ani au pus un om pe Luna. Aia or fi inventat, produs si detinut, nu strungarul roman care pleca cu piese in buzunar de la intreprindere.
    Stim toti contextul istoric pe care generatiile respective l-au infruntat la noi in tara, de-aia nu le trage nimeni la socoteala pentru ce-au lasat in urma. Nu vreti sa ingropam toata treaba asta, sa lasam frustrarile ce alimenteaza acest "conflict al generatiilor" fara sens si sa ne uitam inainte ?
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de nicu - YO3ARK la 2018-01-15 18:26:19 (ora Romaniei)
  • YO3IRF tocmai tu vorbesti sa se opreasca aceste polemici, tu care nu numai ca ai declansat toata aceasta discutie dar continuii inca sa arunci cu noroi? Dupa cum spunea cineva, webmasterul acestui forum a gresit ca ti-a publicat articolul lipsit de orice legatura cu spiritul radioamatorismului, dar mai ales lipsit de orice respect. Cred ca nici acum nu e tarziu sa-l stearga si sa uitam ca existi.

  • Postat de YO8RQP - YO8RQP la 2018-01-15 19:23:23 (ora Romaniei)
  • YO3ARK, ușor cu pianul pe scări. Cred că N2YO ar trebui sa modereze mai întâi postarea dvs. Mi se pare exagerat să-i dorești cuiva să nu mai existe, ca-i pe acest forum sau în altă parte. Legat de articolul produs de 9IRF, nu-i nicio problema, nu este obligatoriu sa vă placă, nu cred că Răzvan s-a gândit la părerea dvs în momentele în care l-a redactat. Nu sunteți singurul cititor al acestui site.

  • Postat de Daniel - YO5PDW la 2018-01-22 16:10:19 (ora Romaniei)
  • Sustin la un comentariu de mai sus ,neaparat varsta si inca ceva foarte important gradul si/sau functia din fosta securitate sau mapn.Nu de alta dar eu nu am reusit sa primesc autorizatia decat dupa '89 desi am fost foarte pasionat de acest hobby(sport).

  • Postat de Traian - YO9FZS la 2018-01-22 16:42:02 (ora Romaniei)
  • Citind articolul, primul lucru care m-am intrebat a fost daca este vorba cumva despre descrierea unor "veterani" obtinuti din imperecherea unor Adriani Nastase ai radioamatorismului romanesc care ne pun s-a le numaram "ouale", cu niste Elene Ceausescu ale aceluiasi radioamatorism, disperate ca nu cumva sa le ia cineva "meritili" si "titlurili".

    Altfel, realitatea este de fapt foaaarte trista, si ma mira tare ca nimeni nu o subliniaza... ma refer in special la faptul ca deja de prea multi ani intalnirile radioamatoricesti seamana prea mult cu sedintele Asociatiilor Pensionarilor din Cartier... Daca pana si eu (am 50 de ani, cu experienta pistorului de lipit "RadioRegres" si a brifcorului) am observat asta, ma intreb ce rost o mai fi avand articolul de mai sus: nu ne lasam pana nu indepartam toti tinerii de si din hobby-ul acesta, nu-i asa? Sau poate ca... n-o fi hobby ci o fi sport?!
    Apropo'... pentru ce sa ne spargem mai intai capetele, pentru veterani/tineri sau pentru hobby/sport? Oare nu ar trebui sa le "rezolvam" pe rand si sistematic pana nu mai ramane niciun cap intreg de radioamator YO? Ori poate ca ar trebui sa mai asteptam, poate mai apare inca vreun motiv de vrajba, ca sa fim mai siguri de rezultatul final!

    HNY! GL & 73!

    Traian

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2018-02-02 21:35:50 (ora Romaniei)
  • Am vazut mai sus un comentariu parca “ultima tara in Europa la educatie”, lool, daca e vb de YO atunci nu e asa , aici se invata carte inca , exista olimpici internationali iar cei ajunsi in alte tari , de ex UK ;))) sunt peste cei de acolo in firme mari , am un exemplu bun pe care il stiu bine :)))

  • Postat de titi - YO9BIT la 2018-04-06 08:17:46 (ora Romaniei)
  • buna ziua , mie ,mi-a placut articolul ,, si am inteles , ca ,,, intre , notiunea,,, si fapta , de a fi ,,, RADIOAMATOR ,,, este una si OPERATOR RADIO ,,alta,,,,,,RADIOAMATORUL , este cel , ce sacrifica , timpul, economiile ,sanatatea ,de multe ori , fara sa isi dea seama , relatia cu familia , ,intre ,,, SACRIFICIU si PLACERE, este o mare diferenta !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Scrisoare către tinerii radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact