hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Baciu Aurel (Relu) YO3CDN

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Relu l-am cunoscut prin 1976 cand am inceput sa frecventez Radioclubul Municipal Bucuresti din strada dr. Staicovici pentru a ma interesa despre tematica de la examenul pentru obtinerea autorizatiei de radioamator de emisie. In plus, am dat examenele impreuna, avand indicativele foarte apropiate.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3CDN: M-am nascut in Bucuresti, pe 07 octombrie 1960.

YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO3CDN: M-am nascut cu ele in casa. Tata era pasionat de electronica si mesterea tot felul de aparate: receptoare, heterodine, amplificatoare audio. Nu a fost radioamator insa, dar a fost un sprijin atunci cand am avut nevoie. Lucra la Apararea Civila si la el la serviciu am vazut primele statii radio R104 si R108.

YO3CCC: Despre radioamatori cum ai aflat?

YO3CDN: Am avut un radioamator pe scara blocului unde locuiam atunci. Era Nedelcu Gheorghe YO3AMW (ex. TL8CR), SK din pacate. La el am asistat la legaturi intre radioamatori in banda de 10m. Microbul s-a prins repede iar boala a devenit incurabila.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO3CDN: Mai intai am devenit radioamator de receptie, in 1976 (YO3-2245/B) iar de emisie in toamna lui 1978.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO3CDN?

YO3CDN: Da, si nu am vrut sa-l schimb. L-am considerat ca inca un nume de botez (Hi!).

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO3CDN: Am inceput cu aparatura facuta in casa, emitator si receptor separat, pe tuburi. Acest echipament imi aduce aminte si de primul QSO pe care l-am facut cu bunul meu prieten Someseanu Dan (SK) YO6SD (ex. YO3BYF). Imi tremura mana pe manipulator, vorbeam la telefon (pentru mai multa siguranta; Hi!), mesajul era scris pe bucati de hartie si eram plin de transpiratie.

YO3CCC: Ce antena (antene) ai avut cand ai devenit radioamator?

YO3CDN: Prima antena a fost un long wire prost instalat. Au urmat multe altele: dipoli, verticale, delta loop etc., instalate mult mai inspirat si care mi-au adus multe satisfactii.

YO3CCC: Stii telegrafie sau lucrezi numai in fonie?

YO3CDN: Stiu telegrafie si lucrez foarte mult in telegrafie. Cele mai multe legaturi le am efectuate in acest mod insa, lucrez cam in toate modurile.

YO3CCC: Unde, cum si cand ai invatat telegrafie?

YO3CDN: Telegrafie am invatat la Radioclubul Municipal Bucuresti si am avut onoarea sa fiu elevul regretatului Vasile YO3APG. Asta se intampla in 1976. La cursuri i-am cunoscut pe cei ce urmau sa devina radioamatori: Dan YO3BYF, Marian YO3CBD, Costel YO3CCB, Gabi YO3CEN si cred ca pe inca multi altii. Si bineinteles, pe Nini YO3CCC. Hi!

YO3CCC: Ai participat in concursuri?

YO3CDN: Nu le mai stiu numarul. Au fost multe, interne si internationale atat in CW cat si in SSB.

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri pe US?

YO3CDN: Plecam in locatii de concurs cu echipamente de rezerva, calculatoare, antene si cam tot ce credeam ca o sa fie nevoie. Cel mai mult am lucrat in Campionatul Mondial IARU. Am facut echipa pentru YR0HQ in diferiti ani cu: Tina YO3FRI, Adrian YO3APJ, Dan YO3FF, Cristi YO3FFF si alti radioamatori. Radioclubul de la Calarasi a fost o destinatie preferata. Acolo, gazda era Gigi YO9FE (SK) care se straduia sa ne asigure, pe laga beamul cu 3 elemente pe 40m, cele mai bune conditii posibile.

YO3CCC: Dar, in portabil pe unde ultra scurte ai lucrat?

YO3CDN: In concursuri in UUS nu am fost prea activ din alte locatii. Singura data cand am lucrat portabil intr-un concurs in UUS a fost pentru a activa un careu de langa Bucuresti.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO3CDN: A fost o sansa unica sa prind o generatie de la care am avut ce sa invat. Vreau sa-i amintesc pe: George YO3RF, Ilias YO3CR, Radu YO4HW, Lulu YO3LX, Andy YO3AC etc., oameni de la care am primit numeroase sfaturi.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO3CDN: Am adunat destule QSL-uri, aproximativ 300 de tari DXCC; s-au adunat si ceva diplome insa nu am facut pasiune sa le colectionez.

YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?

YO3CDN: Antenele au reprezentat si reprezinta o mare problema. Am un nou amplasament si incerc sa gasesc solutii cat mai performante in limita spatiului disponibil. Antenele reprezinta tema principala pentru vara asta.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? De ce?

YO3CDN: Desigur, digitalele reprezinta cam 75% din traficul radio actual. Am inceput digitalele de pe vremea HC-85, TIM-S, CIP etc. Imi place pentru ca reprezinta o noua abordare de a comunica si care se afla intr-o permanenta evolutie. In digitale mai lucreaza fiica mea Anda YO3HPA si mai rar sotia mea, Anca YO3HPB.
Am reusit sa fim o familie de radioamatori!

De cate ori l-am intalnit pe Relu, atat la Radioclub cat si la diverse intalniri nu am scapat ocazia ca nu-i fac macar o fotografie. Urmatoarele fotografii din album sunt facute de mine:
- numerele 4, 5 si 6 sunt facute la doua intalniri de la Buzau;
- numerele 7 si 8 sunt facute ultima data cand l-am intalnit la Radioclub in 2015;
- numerele 9, 10, 11, 12 si 13 i le-am facut cand am fost in vizita la el acasa ca sa-i duc QSL-urile, pe 14 aprilie 2017.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 13-11-2017

4697

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact